$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: צונאמי בוויקיליקס

המסמכים הלא-מצונזרים של וויקיליקס מתפרסמים, ספקי אפל מואשמים בזיהום סביבה שיטתי, אמזון ממשיכה להתחמק מתשלום מס וסטארט אפ חדש רוצה להיות טוויטר לרציניים

יוסי גורביץ 12:5901.09.11

בוויקיליקס צריכים לסגור את הבאסטה

 

הצפוי מכל קרה: רק בתחילת השבוע הזהיר פול קאר שהקובץ המוצפן של וויקיליקס, שמזכיר את שמותיהם של המודיעים האמריקאיים ידלוף משום שהוא הועלה לרשת, והנה הוא דולף. מישהו פרסם את הכתובת של הקובץ ברשת בטוויטר, והסיסמה היתה ידועה כבר מזמן – העיתון גארדיאן פרסם אותה בספר בתחילת השנה.

 

התוצאה היתה התקף זעם חריג של וויקליקס – בכלל, הסרט שג'וליאן אסאנג' חי בו בחודשים האחרונים נראה דומה באופן חשוד לסצינה המפורסמת של היטלר ב"הנפילה" - שהאשימה את הגארדיאן באחריות לדליפה, משום שכאמור פרסם את הסיסמה. ספק, עם זאת, אם יש משהו שמדגים יותר את חוסר רצינותו של אסאנג' עצמו.

  

כפי שהגארדיאן נימק בקור רוח, הוא קיבל את הסיסמה לקראת הספר, שיצא בפברואר 2011. נאמר לאנשים שלו שאין בעיה שהם יפרסמו את הסיסמה, משום שהיא מוחלפת ושהיא צפויה להמחק בתוך מספר שעות אחרי שהגארדיאן יקבל גישה לקובץ. לוויקיליקס, מציינים בגארדיאן בקרירות, היו שבעה חודשים למחוק את הקובץ מהרשת או לפחות לשנות את הסיסמה שלו. הארגון לא עשה את זה.

 

אני חושב שזה סוגר את התיק. אם האבטחה שלך גרועה יותר מזה של משרד הפנים הישראלי, אם אתה נמנע מלשנות את הסיסמה שלך אפילו אחרי שהיא מתפרסמת, אם הכלי שלך להדלפות מאובטחות הוא תיבת דואר באוסטרליה, הגיע הזמן לסגור את הבאסטה.

 

זהם אחרת

 

טים קוק, מנכ"ל אפל. ירש את שדה עיוות המציאות מג'ובס? טים קוק, מנכ"ל אפל. ירש את שדה עיוות המציאות מג'ובס? צילום: בלומברג
קבוצה של ארגוני סביבה עצמאיים בסין פרסמה דו"ח על מעורבותה של אפל בזיהום הסביבה שם, ונראה שהרקורד שלה בתחום גרוע לא פחות מזה של שמירה על זכויותיהם של עובדים סינים. על פי הדו"ח, אפל התקשרה עם שורה של ספקים שיש להם היסטוריה מתועדת של פגיעה בסביבה כדי לייצר את החלקים למוצרים שלה, כשהיא עושה זאת "תוך ניצול הפרצות במערכות ניהול הסביבה של מדינות מתפתחות". במילים מנומסות פחות, אפל מזהמת את סין במודע כדי למכור גאדג'טים במחיר מופקע בעולם הראשון. רגע, כבר מותר לומר את זה, עכשיו כששווי השוק שלה מעמיד אותה במקום השני בעולם, והיא לא יכולה עוד לטעון שהיא האנדרדוג?

 

הזיהום שאפל גורמת – כן, גורמת; אם אני שוכר רוצח שכיר להתנקש בך, אני נושא באחריות – היה כה חמור, עד שבעיר המזרחית קונשן שמו התושבים לב לכך שהם חולים הרבה יותר בסרטן, והתחילו לשלוח את הילדים שלהם לבתי ספר בערים אחרות.

 

בדרך כלל, אפל נוקטת בשיטה הסובייטית כדי להתעמת עם דו"חות כאלה: היא סותמת את הפה ולא אומרת כלום. יש לה את ההיסטוריה הגרועה ביותר בנושא בסין. הפעם, החברה ניסתה טקטיקה אחרת: במה שהיה נסיון שקוף לדחות את פרסום הדו"ח המזיק, היא יצרה קשר – אחרי שתיקה ארוכה – עם אחד מכותבי הדו"ח וניסתה לשכנע אותו, בלי לספק ראיות, שחלק מהחברות שמופיעות בו לא קשורות אליה בכלל. היא פרסמה גם טקסט סתמי שאומר שהיא מחויבת לאיכות הסביבה. כמובן.

 

אפל, מטבע הדברים, לא אומרת אילו חברות מספקות לה מוצרים. היא לא מאמינה בשקיפות והיא הצהירה על כך בפני בתי המשפט בפרשת התביעה שלה נגד סמסונג. אבל הארגונים הלא ממשלתיים הסינים השיגו את המידע שלהם ממידע פומבי, בין השאר של בתי המשפט. בדו"ח האחרון שלה בנושא, הודתה אפל ש-80 מפעלים שהיא עובדת איתם לא מקפידים על אכסון נכון או שיטות ראויות להפטרות מחומרים מסוכנים, ושכ-37 מפעלים לא הקפידו על מניעת זיהום אוויר. נכון לשעת כתיבת הדברים, לא ידוע על ולו ספק אחד שאפל הפסיקה את ההתקשרות איתו כתוצאה מכך.

 

עכשיו נראה אם סטיב ג'ובס הוריש לטים קוק גם את שדה עיוות המציאות, או שהפעם לשם שינוי אפל תצטרך לתת הסברים גם מחוץ לסין.

 

מסים? אפשר להציע לכם בוטנים במקום?

 

אמזון מנהלת בחודשים האחרונים משחק תופסת מול ממשלי המדינות השונות בארה"ב, שרבות מהן נמצאות על סף פשיטת רגל והן מעבירות חוקים שמחילים את מסי הקניה גם על חנויות מקוונות. ברוב המקרים, אמזון פשוט מודיעה שלא יהיו לה שותפי תוכן במדינה שהעבירה חוק כזה, מהלך שעל פי פסיקה של העליון האמריקאי מספיק כדי לפטור אותה מתשלום.

 

חוק זה דבר נחמד, לפעמים, אבל הוא לא תחליף לשם טוב, ואמזון מתחילה להבין שההתחמקות שלה מהחובה החברתית הבסיסית ביותר – תשלום מסים – נראית רע מאד, במיוחד בימים אלה שבהם וורן באפט קורא להטיל עליו עוד מיסים. אז היא מנסה לשחד את המדינות בקצת בוטנים.

 

היא פנתה לקליפורניה, שהעבירה לאחרונה חוק שמחייב אותה במס, והציעה לה את העסקה המפוקפקת הבאה: המדינה תבטל את המס, ובתמורה אמזון תבנה שם שני מרכזי מכירות בשווי שעשוי להגיע ל-500 מיליון דולרים, וגם תעסיק באותה הזדמנות 7,000 מקומיים.

 

אמזון. תפתח שני מרכזי מכירות בקליפורניה? אמזון. תפתח שני מרכזי מכירות בקליפורניה? צילום: בלומברג

 

נשמע טוב? בהחלט. עד שקולטים שההכנסות הצפויות של קליפורניה ממסים על מכירות מקוונות עומדות על 300 מיליון דולר לשנה. אמזון מפעילה טריק בעייתי נוסף: היא דורשת שהחוק לא יחול עליה עד 2014, כדי – לכאורה – לתת לקונגרס זמן לדון בנושא. אם זה לא יקרה, היא מאיימת להעלות את כל הנושא למשאל עם. היא השקיעה בכך חמישה מיליון עד כה, ונראה שיש לה את החתימות לכך. לא בטוח שהיא רוצה להשתמש בנשק יום הדין הזה: קודם כל, לא בטוח שהיא תנצח במשאל, וגם אם כן – היא תעלה את הנושא הרבה יותר על סדר היום. המשך יבוא.

 

תחרות לטוויטר? עוד לא

 

אחד הצדדים היפים, בעיני לפחות, של טוויטר הוא שמדובר במוח כוורת: אתה קורא לא רק את הדברים שמעניינים אותך באותו הרגע, אלא מה שמעניין את כל האנשים שאתה עוקב אחריהם. לפעמים זה מייגע. לעיתים קרובות יותר זה מרתק, מזכיר לך שיש לך חיים מעניינים מחוץ לבועה שלך. העקרון, כמובן, הוא לשמור על רשימה של אנשים שיש להם מה לומר ויודעים איך לעשות את זה. בתור התחלה, לא ג'ודי ניר מוזס שלום.

 

זו הסיבה שאני סקפטי כלפי הסטארטאפ Subjot, הלחם של המילים Subject ו-Jot, כלומר שרבוט על נושא מסוים. הוא מתיימר להיות טוויטר, אבל מה? ממוקד נושא. לא עוד הפרעות בנוסח חתולולים או ארנבים חמודים. רק מה שבאמת מעניין אותך.

 

....מה שיוביל לכך שתחיה עוד יותר בתוך בועה, וצריך לזכור שעצם יצירת הרשימה של אנשים שאחריהם אתה עוקב יוצרת בועה. מה שאנחנו צריכים הוא יותר מידע מטריד ומעורר ספקות מאשר מידע שמתאים לתפיסות הראשוניות שלנו, משהו שיחדור את תיבת התהודה שיצרנו לעצמנו. ספק עם Subjot, שצפוי להפתח היום לקהל הרחב, הוא הפתרון.

 

קצרצרים

 

עוד עיתון גדול עוזב את האפסטור של אפל: הפעם מדובר בפייננשייל טיימס. זוכרים את התקופה שאמרו לנו שהאייפד יציל את עיתונות הדפוס? אז אמרו. הפ"ט לא יכול היה עוד לחיות עם הדרישות הדרקוניות של אפל: 30% מההכנסות שלו, ועוד יותר מכך הסירוב המוחלט של אפל לחלוק עם המגזינים את פרטי הלקוח
צוקרברג. המאבק נגד Lamebook הסתיים בקול ענות חלושה צוקרברג. המאבק נגד Lamebook הסתיים בקול ענות חלושה צילום: בלומברג
ות. ביוני, השיק הפ"ט אפליקציית רשת והוא מאיץ בלקוחות שלו להשתמש בה במקום.

 

האקרים פרצו לאחד האתרים המרכזיים של לינוקס, Kernel.org, וגרמו נזק שהשפעתו עדיין לא ידועה. האתר משמש את משתמשי לינוקס כמקור לגרסאות האמינות של מערכת ההפעלה המתעדכנת תכופות. מפעילי האתר מרגיעים ואומרים שהחשש שבני הזונות הצליחו לדפוק את אחד מקבצי הבסיס כך שיפיץ דופקה למשתמשים תמימים קטן, משום שהמערכת עוקבת אחרי כל שינוי שבוצע בקוד. נקווה שהם צודקים.

 

צחוקים: פייסבוק יצאה בקול תרועות חצוצרה למאבק נגד אתר Lamebook, שמה שהוא עושה בחיים הוא לפרסם את הפוסטים היותר אומללים/אוויליים/מגוחכים שמתפרסמים במסחטת הפרטיות הצוקרברגית. היא טענה שליימבוק מפר את זכויות היוצרים שלה, דבר שהאתר הכחיש בתוקף. זה נגמר ביבבה: פייסבוק הסכימה שליימבוק ימשיך להתקיים, כל זמן שהוא יבהיר שהוא איננו קשור ישירות לפייסבוק. כאילו שזה לא היה ברור. השופט הטקסני סירב להעביר את המשפט לקליפורניה, לבקשת פייסבוק, והרעיון להתמודד עם חבר מושבעים שצפוי לאהוד את שני האנשים הקטנים מהאזור שנכנסו ראש בראש בגודזילה מהחוף המערבי כנראה לא הלהיב את עוכרי הדין של פייסבוק.

 

Foundem, שהגישה לפני כשנה וחצי תלונה כנגד גוגל לאיחוד האירופי והחלה חקירה נגדה בשל טענותיה להפרות חוקי ההגבלים העסקיים מצד התמנון העליז – ספציפית, היא טענה שגוגל משנה את תוצאות החיפוש שלה כך שידפקו את יריבותיה – שבה ומעלה טענות דומות. לדבריה, העדכון הרציני האחרון שעשתה גוגל לאלגוריתם שלה, זה שתואר לתקשורת כמיועד למלחמה בספאם, מהווה הסלמה במלחמתה של גוגל במתחרות שלה. פאונדם לא אומרת אם גוגל דפקה אותה שוב במסגרת העדכון, אבל טוענת שכל חקירת הגבלים עסקיים נגדה צריכה לכלול גם את השינוי הזה. המשך יבוא.

 

במסגרת מסעה של אמזון להקשות על משתמשים סתם לקרוא ספרים בקינדל שלהם, היא מציגה פיצ'ר חדש: שאל את הסופר. הפיצ'ר מכונה @author, וכפי שאפשר להבין הוא ישתמש בטוויטר כדי להציק לסופר של הספר שהרגע קראת בשאלה חסרת טעם, כמו למה דמות מסוימת מתנהגת כפי שהיא מתנהגת. עד כה, 15 סופרים הסכימו להשתתף במיזם, כנראה בשל עודף זמן פנוי.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x