$
IT

נחתם הסכם שת"פ בין המרכז האוניברסיטאי אריאל לסקולקובו - "עמק הסיליקון" הרוסי

אלכס טורקוט, ראש מערך ה-IT בסקולקובו, ל"כלכליסט": "השילוב של חברות סטארט-אפ ישראליות בסקולקובו מצוין לפיתוח ההייטק ברוסיה ובישראל"

אולגה ויניאר 18:3022.08.11

הסכם שיתוף הפעולה בין סקולקובו, "עמק הסיליקון הרוסי", ובין חברת היישום של המרכז האוניברסיטאי אריאל נחתם הבוקר (ב') בתל-אביב.

 

בעקבות החתימה יוקם בארץ מרכז מרכז "ישראל-סקולקובו" (Israel Skolkovo Gateway), שינוהל על ידי אלכס זיניגרד וויטלי וישנפולסקי, שיפתח בפני החברות הישראליות גישה למשאבי הון, וכוח אדם איכותי. עד כה הושקע בהקמת פרויקט סקולקובו, הנמצא קילומטרים ספורים מערבית למוסקבה, סכום עתק של 4.5 מיליארד דולר, בנוסף למאות מיליארדי רובל ממשקיעים פרטיים ברוסיה.

 

טקס החתימה (שני משמאל - אלכס טורקוט, שני מימין - אלכס זיניגרד, מנכ"ל חברת היישום אריאל) טקס החתימה (שני משמאל - אלכס טורקוט, שני מימין - אלכס זיניגרד, מנכ"ל חברת היישום אריאל)

 

ההסכם נחתם במעמד ראש מערך ה-IT של סקולקובו, אלכסנדר טורקוט, מנכ״ל חברת אריאל (חברת היישום של המרכז האוניברסיטאי באריאל), אלכס זיניגרד, מיכאל חורי, מנהל דסק מרכז ומזרח אירופה, מינהל סחר חוץ, משרד התמ"ת ופרופ' דן מאירשטיין, נשיא המרכז האוניברסיטאי אריאל.

 

אלכס טורקוט, ראש מערך ה-IT בסקולקובו ואחד מחמשת המנהלים הבכירים בפרויקט הדגל הטכנולוגי של רוסיה הסביר: "ברוסיה רואים בישראל את אחד המודלים המוצלחים ביותר להפיכת נכס אסטרטגי של הייטק וידע לתעשייה מובילה. בתחילת שנות התשעים מדינת ישראל עשתה מאמץ רציני מאד כדי להעסיק את כוח האדם האיכותי שהיה לה בתחום הטכנולוגיה, והקימה פרויקטי השקעה מוצלחים מאד כגון קרנות יוזמה, מתי מו"פ ואחרים.

 

המטרה של סקולקובו היא להגיע למה שהיה בישראל בתחילת שנות התשעים, כדי לתת דחיפה ליזמות בתחום ההייטק. ברוסיה יש כוח אדם איכותי, השכלה מדעית טובה, אבל אין את רוח היזמות הטכנולוגית של ישראל ולא את הניסיון בלהפוך ידע לעסק מסחרי. השילוב של חברות סטארט-אפ ישראליות בסקולקובו מצוין לפיתוח ההייטק ברוסיה ובישראל".

 

עמידה בתנאי סף של סקולקובו לקבלת המענק

 

בראיון ל"כלכליסט" הסביר טורקוט כי במסגרת ההסכם קמה החברה תעסוק בבחירה של חברות ישראליות שיתאימו להיכנס כשותפה מלאה בסקולקובו מה שיאפשר לה לזכות הן להטבות מס מפליגות והן למענקים במסגרת הקרן הממשלתית. מדובר בתנאים טובים בהרבה מאלה שמאפשר מדען ראשי בישראל לחברות סטארט-אפ.

 

הוא מזכיר שלסקולקובו תקציב של מיליארדי דולרים, להשקעות בניית תשתית ולמענקים לחברות בתחום ה-IT, ביוטק, חלל וטלקום יעילות אנרגטית ומחקר גרעיני. לצורך המענקים לחברות הועמד תקציב של מאות מיליוני דולרים, ולתקציב זה תהיה אפשרות גישה גם לחברות הישראליות, באמצעות חברת היישום של אוניברסיטת אריאל.

 

בתמורה למענק החברות הישראליות יטפחו פעילות מו"פ נוספת ברוסיה, ויתרמו בכך ליצירת תרבות ארגונית וטכנולוגית במדינה. בין היתר, פרויקטים שיצטרפו אלינו ייהנו מהטבות מס משמעותיות, והקלות בתחום המכס וההגירה. גובה המענק תלוי בהיקף הפרויקט, השלב בו הוא נמצא וסך המימון שלו. "נבחנים פרויקטים בשלבים שונים. החל מסטארט-אפים צעירים ביותר עם תקציב כולל של מיליון דולר ועד לחברות גדולות ויקרות. אנחנו אף פעם לא מעניקים מימון מלא אבל נתח המענק הוא גבוה מאד ומגיע על 70%".

 

התנאי לקבלת המענק הוא עמידה בתנאי סף של סקולקובו ובעצם זה הכל. טורקוט מדגיש כי הנהלת "עמק הסיליקון" לא מתיימרת לקבל לא נתחים ברווחים עתידיים ולא בעלות על קניין רוחני ופטנטים של חברות, נקודה מאד חשובה שהרתיעה בעבר חברות זרות שחששו להיכנס לפרויקט ולחלוק את הפיתוחים שלהם עם ממשלת רוסיה.

 

לדברי טורקוט, חברות ישראליות כבר מגלות עניין בסקולקובו ומתנהלים מגעים עם מספר פרויקטים. "כמובן שהרוב זה חברות של יוצאי ברה"מ לשעבר כי הם פשוט שמעו עלינו אבל לאט לאט אנחנו רואים גם ישראלים שמגלים בנו עניין". הוא מדגיש כי מדובר בפרויקט ענק עם תקציב רב שנתי מאושר כך שזעזועים אפשריים בכלכלה לא מסכנים אותו (להוציא אירועים חריגים ביותר, הוא מסתייג).

 

מקים הקרן - נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב

 

סקולקובו זהו מרכז ההשקעות הגדול ברוסיה, המשתרע על שטח של כ-4,000 דונם, ושזכה לכינוי "עמק הסיליקון הרוסי". היום מתנהל שם תהליך בנייה מואץ והצפי הוא שכבר לקראת שנת 2014 חברות שבחרו להשתתף בפרויקט (וביניהן ענקיות כמו בואינג, סיסקו ומיקרוסופט) יוכלו להשתכן שם.

 

קרן סקולקובו הוקמה ע"י נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב לפני כשנה במטרה לשנות את פני הכלכלה הרוסית שהייתה מבוססת בעיקר על ניצול של משאבי הטבע (נפט וגז) ולקדם את נושא החדשנות והיזמות הטכנולוגית במדינה. יו"ר קרן סקולקובו ויקטור וקסלברג הוא אחד מעשרת האנשים העשירים ברוסיה.

 

הונו האישי מוערך בלפחות 15 מיליארד דולר. בשליטתו חברות הפועלות בתחומי תעשייה, מחצבים ופיננסים. הקרן עצמה נהנית מתקציב של מיליארדי דולרים וממעמד מיוחד אשר הוענק לה ע"י הנשיא הרוסי. בשנה שעברה חוקק "חוק סקולקובו", המעניק לפרויקט הטבות בנושאי מיסוי ועדיפות לאומית. במסגרת הפרויקט מוקמת אוניברסיטה חדשה - SIT, הנמצאת בקשרים אקדמאיים הדוקים עם MIT בארה"ב. מבין התחומים שקרן סקולקובו מקדמת, ניתן לציין את ה-IT, ביוטכנולוגיה, Cleantech, חלל ותקשורת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x