$
חדשות טכנולוגיה

אין עוד מלבדו

אפל תוקפת כל חברה שמייצרת טאבלט, בטענה שהוא מעתיק מהאייפד. מבחינתה, הצרכנים צריכים להתלבט רק בין הדגמים מתוצרתה

הראל עילם 10:5514.08.11

אפל הצליחה לרשום השבוע הישג משמעותי במלחמה שלה נגד אנדרואיד והיריבה הגדולה ביותר כיום, סמסונג. לא רק שהחברה הדרום קוריאנית החליטה לדחות את השקת מחשב הלוח החדש שלה, גלקסי טאב 10.1, באוסטרליה, אלא שבית משפט בגרמניה גם קבע שהיא חייבת להוריד את הטאבלט מהמדפים בכל רחבי האיחוד האירופי.

 

הטענה של אפל היא שמחשב הלוח של סמסונג מפר את הפטנטים שלה ומסתמך על העיצוב שלה. בעקבות הרוח הגבית המעודדת שקיבלה מבית המשפט, הודיעה אפל כי היא מתכננת להגיש תביעות נוספות נגד מחשב הלוח של מוטורולה ובהמשך גם נגד כל היצרניות המתחרות — ביניהן ניתן לציין את טושיבה, LG, דל ו־HTC.

 

לא ברור האם אפל גם תתקוף חברות המייצרות מחשבי לוח המבוססים על מערכות הפעלה אחרות, כגון פלייבוק של RIM או טאצ'פד של HP, כאשר שניהם גם מאוד מזכירים את העיצוב של האייפד. ללא ספק, מי שלא מכיר את כל מגוון המכשירים מתבלבל ביניהם בקלות — מספר רב של אנשים שאלו אותי אם קניתי אייפד, כשהסתובבתי דווקא עם הטאב החדש.

 

זה קסום וזה שלנו

 

בעיני הציבור, אפל היא ממציאת הטאבלט והטענות שלה כנגד סמסונג מוצדקות, אף שחברות רבות ייצרו טאבלטים לפניה, ביניהן גם HP, אפל ומיקרוסופט. מוצרים אלו מעולם לא זכו להצלחה מסחרית, נגנזו ונקברו במשעולי ההיסטוריה.

 

 

סמסונג גלקסי טאב 10.1. דומה לאייפד? סמסונג גלקסי טאב 10.1. דומה לאייפד? צילום: תומי הרפז

 

אפל אמנם יצרה את שוק הטאבלטים המודרני, אבל האם בכלל ניתן ליצור טאבלט שאינו דומה לאייפד? הטאב החדש, ראוי לציין, מגיע עם גב מתכתי, גודל מסך שונה, מערכת הפעלה אחרת לחלוטין ואף Form Factor של 16:9 במקום 4:3 - ועדיין, רבים חושבים שהוא נראה דומה לאייפד. בפועל, כל מכשיר אלקטרוני עם מסך מגע בגודל דומה לאייפד מזכיר אותו - ואם בית המשפט יזרוק החוצה את גלקסי טאב, הוא יוכל לזרוק החוצה כל מחשב לוח.

 

האם מותר לאפל לטעון שרק היא יכולה לייצר טאבלטים, בזכות הפטנטים שהיא מחזיקה וקמפיין שיווקי שהצליח להקנות לה שליטה כמעט מונופוליסטית על שוק חדש?

 

הסיבה האמיתית מאחורי הקרב העיקש היא ברורה — אפל לא השכילה לראות באנדרואיד איום אמיתי בשוק הטלפונים החכמים, ואיבדה את הבכורה בשוק. לפי ההערכות, אנדרואיד מוכרת כיום פי 3 יותר מהאייפון, והפער רק הולך וגדל. לעומת זאת, אפל עדיין מובילה בשוק הטאבלטים, והיא בהחלט רוצה להישאר במצב הזה.

 

כדי לעשות זאת, אפל עושה ניצול ציני בתעשיית הפטנטים המיושנת, שגם ככה לא מצליחה להתמודד עם צורכי המאה ה־21. פטנטים אמורים להיות כלי המגן על יזמים וממציאים. פטנט צריך להיות משהו ייחודי, מקורי ובלתי ניתן לשכפול. האם אפשר להגיד ש"טכניקה ללחיצה כפולה על המסך כדי לעשות זום" היא באמת רעיון כזה?

 

אפל לא מנסה לגבות תשלום על שימוש בפטנטים, אלא דורשת לעצור את המתחרות. החברה טוענת כי היא לא מתנגדת לתחרות, כל עוד המתחרים לא משתמשים כלל בפטנטים שלה ומוצאים דרכים אחרות לייצר מוצרים. מיקרוסופט, למשל, דורשת מיצרניות הטלפונים לשלם לה תמלוגים על הפטנטים שאנדרואיד מפרה, לטענתה, ומנהלת איתן משא ומתן, אבל לא דורשת לעצור מכירות של מכשירים מתחרים.

 

סמסונג היא לא חברה קטנה, אבל כאמור היא גם לא המטרה האחרונה של אפל. אם התביעה הנוכחית ואלו שיגיעו בעקבותיה יצליחו, מי שייפגע יהיה הצרכן, שיוכל לבחור רק בין כמה דגמי אייפד שונים, עד שהחברות יצליחו למצוא דרך אחרת לייצר טאבלט, כזו שאפל לא תוכל לחסום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x