$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: האם בלקברי הציתה את לונדון?

הפורעים בלונדון, נטען, השתמשו בבלקברי, והחברה תשתף פעולה עם חקירת המשטרה; גוגל קורסת בלהבות במשפט אורקל; איש אוויר בריטי בבלוג מאפגניסטן; והאם שימוש בפייסבוק מקדם נרקיסיזם

יוסי גורביץ 13:4409.08.11

העבר לי את בקבוק התבערה ואת הבלקברי, בבקשה

 

מהומות כבדות פוקדות את בריטניה בימים האחרונים, והן כבר אינן מוגבלות ללונדון – שם החלו – אלא מתפשטות לשורה של ערים אחרות, כמו בירמינגהם וליברפול. הפרעות האלה הן מוסד בעל מסורת בבריטניה מאז ימיו של הלורד ג'ורג' גורדון,
טיפוס אקצנטרי שהחל מהומות כבדות נגד הקתולים בסוף המאה ה-18 ושלימים התגייר ונטל לעצמו את השם ישראל בר אברהם גורדון. ראוי לציין שכמו המהומות הכבדות האחרונות, בימי מס הגולגולת של מרגרט תאצ'ר, המהומות האלה מגיעות בזמן שמפלגה שמרנית מקצצת במדינת הרווחה ומטילה מסים.

 

כך או כך, המשטרה הבריטית טוענת כעת כי המהומות התפשטו לא רק באמצעות טוויטר ופייסבוק, הכלי המקובל, אלא לא מעט באמצעות רשת המסרים המיידיים של בלקברי. מסתבר שמדובר בשירות נפוץ בבריטניה, והסקוטלנד יארד נדר למצוא את כל האנשים שהשתמשו בשירות כדי להפיץ מידע "נפיץ ובלתי מדויק" ששימש לתיאום הפרעות. השירות של בלקברי נחשב ליעיל במיוחד, משום שהוא פועל כמו SMS,  אבל לא דורש תשלום והוא מוצפן. 

 

RIM, יצרנית הבלקברי, כבר הודיעה שהיא תשתף פעולה עם המשטרה – אבל שיתוף פעולה עם המשטרה, במקרה הזה, ידרוש ממנה לפרוץ את ההצפנה שלה עצמה, דבר שהיא טענה בעבר שהוא בלתי אפשרי. לגמרי במקרה, ובלי שום קשר, הודו הודיעה שוב שהיא מתעתדת לבעוט את בלקברי מתת-היבשת, משום ש-RIM מסרבת לספק לה גישה להודעות המוצפנות של המשתמשים. במקרה הזה, חשוב לציין, RIM לא מיהרה להודיע שהיא תסייע.

 

זה לא שפייסבוק וטוויטר לא עשו את חלקם:  פרעות הן כאמור מסורת ותיקה, אבל היום הן מתפתחות הרבה יותר מהר – בין השאר בשל אפקט העדר. כשכל ה"חברים" שלך בפייסבוק מדווחים שהם מתעמתים עם המשטרה, וכשאנשים מדווחים בפורסקוור שהם באמצע ביזה, מופעל לחץ חברתי ניכר עליך גם להשתתף בפריקת העול. וכמובן, הם גם משרתים את האלמנטים הנפשעים שבכל חברה. הולך להיות מעניין.

 

קריסה בלהבות

 

פחות משבוע אחרי מכתב היללות המפורסם של דיוויד דרומונד, היועץ המשפטי הראשי של גוגל, ענקית החיפוש נמרחת שוב בבית המשפט - הפעם במאבק המשפטי שלה נגד אורקל, בפרשת השימוש בפטנטי ג'אווה ללא רשיון. עד כה, גוגל טענה כי אורקל דורשת יותר מדי כסף על הפטנטים, וניסתה למנוע שימוש בטיוטה של מייל מרשיע למדי שלה בטענה הצולעת שהוא היה מיועד לעוכר דין – אבל השופט קבע שמגוחך לבקש חסיון על מייל לעורך דין, אם המייל לא נשלח. השופט, וויליאם אלסופ, גם הזהיר את גוגל שכדאי לה להתפשר, כי היא לא רוצה שהמיילים שלה שנחשפו ינחתו מול חבר מושבעים.

 

אז גוגל ניסתה טריק אחר: לטעון שהפטנטים של ג'אווה בטלים – ואולי לזה התכוון דרומונד כשכתב שגוגל תנקוט בצעדים משפטיים נגד מצור הפטנטים עליה. אם ככה, זה לא עבד. השופט לא רק דחה את רוב הדרישות של גוגל, הוא גם האשים אותה במשחקים משפטיים נלוזים ובנסיונות למשוך זמן. הוא קבע, בין השאר ובתרגום חופשי, ש"יתכן שלגוגל פשוט לא היו תיאוריות טובות לפסילת הפטנטים וכעת היא מנסה למלא את החור עם מה שהצליחה ללקט מן היקב ומן הגורן. גוגל לא הצליחה לעמוד בעול של הוכחה שכוונתה היתה אחרת".

 

אאוץ'. מזל שאני את מכשיר האנדרואיד שלי כבר קניתי. אני חושד שהם הולכים להתייקר מאד בשנה הקרובה. המשפט המלא של אורקל וגוגל צריך להתחיל בסוף אוקטובר, ולפי ההליכים עד כה, זה הולך להיות מבדר.

 

אפגניסטן, מבט מהשטח

 

מלחמת הגרילה באפגניסטן, בין ברית נאט"ו ואנשי הטאליבן, נמצאת בשנתה העשירית, אבל אף אחד לא באמת יודע מה הולך שם. יש לנו דיווחים על תנועות גדולות של כוחות, על מלחמות גנרלים, על הפצצות, החרבות של כפרים מן האוויר, מעשי זוועה משני הצדדים (הטאליבן לוקחים בגדול בזוועות מתוכננות מראש), ובקצרה כל הפנורמה המעונה של "מלחמה פראית לשלום", כפי שכינה אותה קיפלינג. אבל אין לנו דיווחים אמיתיים מהשטח.

 

מלחמת האזרחים בספרד הולידה כמה ספרים שנים מספר לאחר מעשה – אורוול כתב את שלו, Homage to Catalonia, עוד במהלך המלחמה – והלוחמים בוויאטנם, עוד דוגמא קלאסית, נזקקו ליותר מעשור כדי לתאר את מה שעבר עליהם. רוב הלוחמים הצרפתים שומרים על שתיקה עיקשת על מאורעות מלחמת אלג'יר גם חמישים שנה ויותר לאחר מעשה. בלוג, לעומת זאת, מאפשר תיאור כמעט בזמן אמת.

 

זה מה שמספק הבלוג של איש צוות האוויר, סמל אלכס פורד. לפורד יש יתרון מובנה: הוא בן 41, כלומר עם לא מעט שנות נסיון מאחוריו. הוא מתבל את הדיווחים החיים מהשטח בלא מעט הומור.

 

הצבא הבריטי מעודד כתיבת בלוגים – אבל נראה מה יקרה למדיניות הזו כשחיילים יתחילו לתעד את הצדדים של הברוטליזציה שכל צבא עובר במלחמת גרילה. ברוטליזציה, אחרי הכל, היא חלק מהמטרה של אנשי הגרילה; האם מישהו רואה בעיני רוחו את צה"ל מאפשר בלוג של חייל שמשרת בדרום לבנון?

 

הבלוג של פורד פופולרי במיוחד. הוא לא מתמקד בצד הלחימתי, שלדבריו מסוקר די טוב, אלא בתנאי החיים של המסכנים הנאלצים לחיות באפגניסטן. הוא מלא אמפתיה למקומיים – ונופל לאשליה המקובלת של לוחמים כנגד גרילה, ש"לרוב האנשים לא אכפת, יש מיעוט קטן ששונא אותנו".

 

כפי שמוכיחה ההיסטוריה פעם אחר פעם, זה לא מיעוט קטן של שונאים: זה מיעוט קטן של שונאים שנחושים לעשות משהו בנידון. ופעם אחר פעם – במיוחד באפגניסטן – הם ניצחו. המשך יבוא.

 

ונעבור להפתעת היום.

 

פייסבוק מקדמת נרקיסיזם? מה אתם אומרים!

 

פסיכיאטרים בארה"ב הציגו, בכנס השנתי שלהם, תוצאות מחקר על השפעתן של טרשות חברתיות על קטינים. באופן שהיה מדהים אפילו את מעבדות נו שיט שרלוק, מסתבר ששימוש מוגזם בפייסבוק עשוי להצביע על נרקיסיזם, קרי על האמונה שהיקום סובב סביבך.

 

צעירים שמשתמשים בתועבות הנ"ל, אמר פרופ' לארי רוזן, החוקר הראשי, גם גילו תסמינים של הפרעות אישיות אחרות - כגון לחץ ודכאון. מה קרה, היו פחות מדי לייקים? מצד שני, הטרשת החברתית עשויה לסייע לביישנים לצאת מהקליפה שלהם ולהתחבר עם האוכלוסיה הכללית. רוזן טוען שאין טעם שהורים ינטרו את הפעילות של צאצאיהם בטרשת, אבל ממליץ על ניהול שיחה רצינית איתם לפני שהם עושים שימוש ראשון בטכנולוגיית המידע. נשמע הגיוני.

 

קצרצרים

 

גוגל, יש משהו במראה האחורית: מפתחים סינים עובדים על רכב אוטונומי משלהם, שיתחרה ברכבים העצמאיים של גוגל – אלה שעשו תאונה בסוף השבוע שהחברה התעקשה שבוצעה על ידי אדם ולא על ידי מכונה. יצוין שבינתיים, הגרסה הסינית מוגבלת משמעותית: הרכב שלהם לא מסוגל לנווט בלילה, ועד כה ביצע מספר מוגבל של נסיעות מבחן.

 

בדואר האוסטרלי, פרדוקסלית, דווקא מרוצים ממהפכת המידע. כן, היא מחסלת במהירות את המכתב, ועל המברק אין על מה לדבר – אבל כל הסחר המקוון הזה מעלה משמעותית את נפח משלוח החבילות (בשנה האחרונה הוא עלה ב-11%) ובהתאם את ההכנסות של הדואר. הבעיה: אין להם מספיק מקום לכל החבילות האלה. האוסטרלים קונים ברשת גאדג'ט כל שש שניות ובגד כל 12 שניות. אולי שר החוץ ליברמן צריך לנזוף בהם ולומר להם שהם מפונקים, בזמן שהוא בולס ארוחה ב-2,000 ₪.

 

גוגל משתפת פעולה עם המרכז לשימור מורשת פארק בלצ'לי, ותורמת לו כמה זלוטי. פארק בלצ'לי, נזכיר, היה בערך מרכז החישוב הראשון בעולם, שהתפקיד שלו בחיים היה לפצח את מכונת האניגמה הגרמנית ולקרוא את השדרים של הגנרלים, האדמירלים וראשי השירות של היטלר. עם לא מעט עזרה מפורצי קודים פולנים, שנמלטו ממולדתם עם מכונת אניגמה ודי הרבה מידע עליה, הם הצליחו. הפארק המשוחזר, לכשיקום, יספר לא רק את ההיסטוריה של הפרויקט המיוחד הזה, שדי סביר שהוא מה שעומד בינינו ובין מצב מד"בי של נצחון נאצי – השדרים של האניגמה היו חיוניים לנצחונות הרוסיים בסטאלינגרד וקורסק, שם הוכרעה המלחמה – אלא ישמש גם כמוזיאון מחשוב. בניגוד לכמה טייקונים שאפשר להעלות על הדעת, התרומה של גוגל לא הותנתה בכך שהמוזיאון ייקרא מוזיאון החישוב על שם סרגיי ברין ולארי פייג'.

 

טרור נגד טרור: אחרי שאנונימוס השחיתו את האתר של משרד ההגנה הסורי, הגיע זמן מכת הנגד. האקרים הנאמנים למשטר אסד, סביר להניח שבגלל הצ'ק החודשי והחשש לגורל משפחותיהם של משת"פי המשטר יותר מאשר איזו נאמנות אידיאולוגית עזה למפלגת הבעת', תקפו את הרשת החברתית בשנקל של אנונימוס, השחיתו אותה, והציפו אותה בתעמולה של משפחת אסד. בלשון הזהב של שייקספיר, מגפה על שני בתיכם.

 

תחילת הסוף של מודעות נייר? חוקרים טיוואנים פיתחו סוג של נייר אלקטרוני, שמאפשר למשתמש לא רק לקרוא אותו אלא גם לכתוב עליו, למחוק את הכתוב ולעדכן אותו, הכל באמצעות חום. הדף עצמו לא דורש חשמל, אבל הכתיבה והמחיקה מצריכות מתקן תרמי. בינתיים, אפשר לכתוב עליו 260 פעמים – ונראה שזה ישתפר עד שהוא יצא לשוק, מה שעל פי ההערכות צריך לקרות תוך שנתיים. מעמותת תנו לעצים לחיות נמסר על שמחה רבתי, מעורבת בקריאות של "לא רוצה להיות האחרון להכרת".  

 

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x