$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: גלישה ממושכת ברשת משנה לנו את המוח

נוירולוגית בכירה מציינת שיש מתאם בין שימוש כבד באינטרנט מצד צעירים ובין התכווצות של רקמות מוח, ומזהירה מפני פגיעה ברגש האמפתיה. וגם: הספר שגוגל לא רוצה שייצא והאפליקציה החדשה שמאפשרת לשוטרים בארה"ב לזהות פנים ברחוב

יוסי גורביץ 14:1114.07.11

מה המסך עושה לנו?

 

סוזן גרינפילד, מדענית בעלת שם שכבר הוזכרה בטור הזה, ממשיכה להזהיר מפני מה שאנחנו עושים לעצמנו בהתחברות בלתי מבוקרת לרשת.

 

גרינפילד, נוירולוגית במקצועה, ציינה שמחקרים מצאו שיש מתאם בין שימוש כבד ברשת בקרב צעירים ובין התכווצות של רקמות מוח. השימוש בפייסבוק ובאמצעי קשר בלתי ישירים אחרים, היא אומרת, עשוי להביא לשינוי אישיותי. מסתבר שבני אדם צריכים קשר ישיר עם אחרים, הם צריכים לראות פנים ותנועות.

 

היא הואשמה, כמובן, בכך שהיא אמרה ש"הרשת מרקיבה את המוח". זה לא מה שהיא אמרה: כנוירולוגית, היא מציינת, היא יודעת שהסביבה מעצבת את המוח. אם הסביבה משתנה באופן חריג, סביר שגם המוח ישתנה באופן כזה.

 

אמפתיה אנושית, היא מזכירה, מצריכה מגע. אנשים שגדלים על פייסבוק ושאר הטרשות החברתיות, כבר מצאו מחקרים, חשים פחות אמפתיה. תקשורת עם העולם באמצעות מסך עשויה להיות שוות ערך, לדבריה, לזו שחשים הלוקים בדמנציה.

 

פייסבוק. תקשורת באמצעות מסך? אמפתיה אנושית מחייבת מגע פייסבוק. תקשורת באמצעות מסך? אמפתיה אנושית מחייבת מגע צילום: Shutterstock

 

כמובן, בהחלט יתכן שיש גורמים נוספים לירידה באמפתיה ולהתכווצות רקמות המוח, ועל כן יש לחקור את הנושא ברצינות. אבל אי אפשר להתעלם ממנו. אם היה חשש שסוג כלשהו של אבקת חלב עלול להזיק למוח (וכזכור, כבר היו דברים מעולם), הורים היו מפסיקים להשתמש בה מיד, ובצדק - גם מבלי להמתין לתוצאות מחקרים מדעיים שיגיעו בעוד שנים.

 

ומה עם ישיבה של אותם ילדים מול מסך ומקלדת במשך שעות על גבי שעות?

 

אפליקציית האח הגדול

 

לא, לא זה שמטמטם את האוכלוסיה הישראלית. המקורי. 

 

אפליקציית אייפון חדשה תגיע בקרוב ל-40 כוחות משטרה בארה"ב. מה שהיא עושה בחיים הוא לצלם אנשים, ממרחק של עד מטר וחצי, ולהשוות את התמונה שלהם למאגרים משטרתיים. האפליקציה, שנקראת MORIS, יכולה גם לצלם את האישון של החשוד, ממרחק של כמה סנטימטרים, ולהשיג תוצאה דומה.

 

בפועל, הכלי משמש כערכת טביעות אצבעות ניידת. רק שבקשת טביעת אצבעות מצד שוטר מצריכה סיבה טובה. במקרה הזה, לא צריך סיבה וברוב המקרים גם לא צריך לומר לחשוד שהוא תחת מעקב: די בצילום של מישהו שסתם נראה לך חשוד. יותר מזה, למרות מאמצי חקיקה במדינות רבות, מאגרי המידע של המשטרה ממשיכים לשמור מידע על אזרחים גם אם הסתבר שלתלונה נגדם לא היה כל בסיס. אומרים שממאגר הרישום הפלילי בארץ, למשל, ישחרר רק המוות, וגם זה עם פרוטקציה.

 

מעכשיו, יהיה פחות כדאי לעצבן שוטרים אמריקאים – גם ובמיוחד כאשר הם חורגים מסמכויותיהם. אזרח התווכח עם שוטר? האחרון יכול פשוט לענות בקול: "הממ, אדוני, אני רואה שלפני שמונה שנים נתפסת מחזיק כמות זעומה של מריחואנה. מה אתה עושה כאן באזור, אם אפשר לשאול? שים את הידיים על הניידת, בבקשה".

 

שיטה דומה מאוד, אם כי באמצעות מכשירים יעודיים ולא סמארטפונים מסחריים, מופעלת על ידי האמריקאים ובעלי בריתם באפגניסטן. למעשה, לכוחות יש להם את הפרטים הביומטריים של אחד מכל שישה גברים בגיל לחימה. זה לא ממש מה שעוצר את אנשי הטליבאן.

 

מה גוגל לא רוצה שתקראו?

 

סערה קלה התרגשה על הרשת בימים האחרונים, לאחר שעובד לשעבר בגוגל, שעבר אל השטן הגדול - היום זה פייסבוק - התלונן על כך שגוגל סותמת לו את הפה גם לאחר שסיים לקבל ממנה משכורת.

 

העובד המדובר, פול אדאמס, כתב תזה משפיעה על כינוס אנשי קשר ומקורבים במעגלים חברתיים. הממ, מעגלים אתם אומרים? בדיוק. אדאמס לא עזב את גוגל בגלל גוגל+: הוא קיבל מפייסבוק הצעה שהוא לא יכול היה לסרב לה. תחילה גוגל אישרה את פרסום הספר שלו והמצגת שנלוותה אליו. אבל, בסוף השנה שעברה, כשגוגל החלה לעבוד במלוא הקיטור על הרשת החברתית שלה, היא אסרה עליו את הפרסום.

 

מעגלי חברים בגוגל+ מעגלי חברים בגוגל+

 

שזה פחות או יותר לגיטימי, אם אתה עובד חברה שהיה מעורב בפרויקט סודי: חכה עד אחרי שהפרויקט יראה אור ואז תפרסם מה שאתה רוצה. אבל אדאמס, כאמור, עבר בינתיים לפייסבוק, גוגל+ הוצג לציבור לפני יותר משבועיים – וגוגל עדיין מונעת את פרסום הספר.

 

יתר על כן, המידע שבספר לא נוגע בשום צורה, כך לפחות טוען אדאמס, למחקרים של גוגל. הוא מתבסס על מחקרים אקדמיים, ואם יש בו משהו שבכל זאת מופיע כתוצאה מעבודה של גוגל, מדובר במחקרים שכבר נמצאים ברשות הציבור.

 

המצגת של אדאמס, לפני כשנה, היתה מהפכנית: הוא הצביע על כך שהרשתות החברתיות אינן פועלות כפי שהחיים החברתיים שלנו פועלים. בעולם הווירטואלי כל אחד מאיתנו פועל במספר מעגלים חברתיים, שיש ביניהם השקה מועטת בלבד. כל אחד מהמעגלים האלה נחשף לחלק אחר של האישיות שלנו, ולא בהכרח יהיה רצוי שהוא ייחשף לחלקים אחרים. גם זה נשמע מוכר. אבל עכשיו הרעיון, שהוצג רשמית וגוגל אף בנתה עליו רשת חברתית - אה, סליחה, "שכבה חברתית" - כבר לא סודי.

 

אולי, מתגנבת מחשבה, גוגל פשוט רוצה לדפוק עובד לשעבר שלה שהעדיף את רעותה על פניה? גוגל סירבה להגיב על הידיעה. משהו לזכור בפעם הבאה שהיא תדבר איתנו על ניידות מידע.

 

פורנוגרפיה היא תירוץ כל כך יעיל

 

לפני שנתיים, בעקבות מהומות הבחירות באיראן, החלה סין במסע תקיפה נגד אתרים ברשת. רשמית, כמובן, היא טענה שאין שום קשר בין המהומות למעלליה: היא יצאה, לדבריה, למסע צלב נגד "פורנוגרפיה".
גולש בקפה אינטרנט בסין. יותר ממיליון אתרים נחסמו בשנה גולש בקפה אינטרנט בסין. יותר ממיליון אתרים נחסמו בשנה צילום: בלומברג

 

בינתיים, אחרי סכסוך מתוקשר, גוגל ארזה את החפצים ונסע מסין. השבוע פרסם מכון מחקר סיני את תוצאות המלחמה ב"פורנוגרפיה" עד כה: סין חסמה במהלך 2010 1.3 מיליוני אתרים. באחוזים, היו ברשת הסינית פחות 41%(!) אתרים בסוף 2010 מאשר בסוף 2009. מה אתם יודעים. כנראה שכל תושבי סין שטופים בתאווה בלתי נשלטת.

 

עוד אין לנו את נתוני 2011, אבל מסע הצלב של בייג'ינג נמשך. סין, כמובן, ממשיכה לטעון שאין שום קשר בין השחיטה הסיטונית הזו של אתרי רשת ובין חופש הדיבור. ודאי שאין.

 

קצרצרים

 

תלונות על בתי הספר הן לא דבר חדש: שר החינוך הצרפתי בתקופת נפוליאון, למשל, חשב שהמוסדות צריכים להכין את הילדים לשמש כבשר תותחים בצבא. דברים כאלה כמובן לא קורים יותר היום, אבל בבריטניה מתלוננים שכשלי מערכת החינוך פוגעים בעסקים המקוונים. בדיקה שערך יזם בריטי מצאה שהסיכוי שפריט שמופיע במכירה מקוונת כלשהי יימכר עולה ב-100% אם אין בתיאור שלו שגיאות כתיב, אבל בדרך כלל יש. לטובת בוגרי מערכת החינוך הישראלית, נזכיר שמדובר בעלייה של פי שניים. היזם הבריטי ציין שהמשתמש הממוצע מקדיש שש שניות לבחינת פריט, וששגיאות הכתיב פוגעות באמינות של האתר. הטור, מצדו כבר מצפה בקוצר רוח למגיבים שיעירו לו על טעויות הקלדה בעקבות הידיעה הזאת. 

 

הורים וילדים? It's complicated. סקר שיצא לאחרונה גילה שכ-30% מההורים הבריטים שביקשו חברות מילדיהם בפייסבוק קיבלו תשובה שלילית. 11% מההורים הבריטים דיווחו שהסיבה היחידה שהם בפייסבוק היא כדי לעקוב אחרי יוצאי חלציהם, וחמישה אחוזים מההורים ההיו רוצים לעקוב אחרי ילדיהם במסחטת הכספים של מארק צוקרברג, רק שאין להם מושג איך.

 

יש הרבה פנאפלים שקוראים פה, וחלקם עדיין מסוגלים לשמוע את קול התבונה, כך שהנה מדריך קצר לרכישת מוצרים של אפל: אם כבר החלטתם להוציא הרבה יותר מדי כסף, אל תקנו את המוצרים ביום שהם יוצאים לשוק – המחירים יירדו במהירות. כמו כן, לא מומלץ לקנות אותם ישירות מאפל.

 

סטיב ג'ובס מציג את האייפד 2. לקנות כשאפל משיקה? חכו שהמחיר יירד סטיב ג'ובס מציג את האייפד 2. לקנות כשאפל משיקה? חכו שהמחיר יירד צילום: איי אף פי

 

בידיעת אפל אחרת, יצרני האפליקציה WhitePapers כל כך סבלו מהליך אישור האפליקציה בידי החברה השתקנית, שאת האפליקציה החדשה שלהם - שעושה משהו שקשור לשירותי מיקום - הם העדיפו להשיק קודם כל באנדרואיד. לא רק משום שזו המערכת הנפוצה ביותר כיום, אלא בעיקר משום שכאן הם יכלו לקבוע תאריך השקה ולא להיות כפופים לשרירות ליבו של איזה ילד באפל, שיאשר אותה מתי שיבוא לו.

 

הם עוקבים גם אחרי בלוגרים: חואן קול, שידוע בביקורת הרמה שלו על משטר בוש ומלחמתו בעולם המוסלמי, ביקש לאחרונה לברר אם ה-CIA פתח לו תיק. הבקשה מגיעה בעקבות דבריו של איש CIA לשעבר, שאמר שהסוכנות המושמצת - לעיתים קרובות בצדק - עקבה אחרי קול, בעקבות בקשה אישית של הבית הלבן בימי בוש. על פי איש ה-CIA, הסיבה למעקב אחרי קול היתה העובדה שהוא כתב בלוג. זאב אלקין, מאחוריך.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x