$
אינטרנט

יו"ר הקרן שמאחורי פיירפוקס: "ההצלחה של כרום - בזכותנו"

מיטשל בייקר, יו"ר קרן מוזילה שמפתחת את הדפדפן, טוענת שהוא עדיין מוצלח יותר מכרום של גוגל והבעיה היא בתדמית שלו. "איבדנו חלק מהברק", היא מודה בראיון ל"כלכליסט", ומנסה להסביר מדוע פיירפוקס מצליח פחות בישראל

עומר כביר 16:0606.07.11

בשנתיים וחצי האחרונות, מאז יצא לשוק כרום של גוגל, נראה שפיירפוקס איבד קצת מההילה שלו והפך מהדפדפן הנוצץ בשוק לאח האטי והמסורבל - ונתוני השימוש בהתאם. גם בקרן מוזילה, העמותה שאחראית על פיתוח פיירפוקס, מודים שזה המצב.

 

"איבדנו חלק מהברק", אומרת יו"ר הקרן מיטשל בייקר בראיון ל"כלכליסט". "היתה תקופה שכרום היה מהיר יותר. זה כבר לא נכון, אבל אנחנו צריכים לגרום לאנשים לשנות שוב את דעתם. כרום הוא תחרותי, ויש אנשים שחושבים שזה מוצר נוצץ, אבל גם פיירפוקס תחרותי. עברנו למחזור פיתוח מהיר יותר - עוד רעיון טוב של גוגל. הגרסה האחרונה, פיירפוקס 5, פותחה במחזור של 3 חודשים, וגם הבאה תצא בעוד 3 חודשים".

 

למה צריך מחזורי פיתוח כל כך קצרים אם בקושי יש הבדל בין הגרסאות?

"שינויים גדולים דורשים הרבה זמן, אבל אם לא משיקים כלום לפני שיש שינוי גדול, אז מחזור הפיתוח ארוך והרבה דברים חשובים מחכים. לפעמים שינויים מינוריים יכולים להיות משמעותיים למפתחים: בפיירפוקס 5 הוספנו תמיכה ביכולות CSS - המשתמש הממוצע לא ישים לב אליהן, אבל זה דבר גדול בשביל מפתחים. השקת הדברים האלו מהר יותר ובשלבים קטנים היא הדבר הנכון. העולם משתנה מהר מדי בשביל לחכות 12 חודשים לגרסה חדשה".

 

הופתעת מההצלחה של כרום?

"גוגל הימרו כמעט על כל תחום ברשת, אז זה לא מפתיע שהם יצרו דפדפן משלהם. אבל אנחנו אפשרנו את ההצלחה של כרום. הרעיון שהדפדפן חשוב, שלא צריך להשתמש רק באקספלורר - הכל התחיל מהסביבה שיצרנו".

 

מה את חושבת על כרום כדפדפן?

"גוגל היא חברה חזקה ומצליחה, עם הרבה עובדים ומידע על מה אנשים עושים ברשת. השילוב הזה מביא לרעיונות טובים. אבל לדברי גוגל, כרום נועד להעלים את הדפדפנים. אנחנו חושבים שהעולם הוא לא יישומים ברשת, אלא אני ואתה ואנשים שמנסים לחיות. אנחנו לא רוצים שהממשק האנושי ייעלם - אנחנו רוצים שהוא לא יפריע ויהיה יציב ומהיר. צריך מקום שבו לך יש שליטה במה שקורה, ולא לאפליקציה".

 

 

לפני כשנה השקתם גרסת פיירפוקס לאנדרואיד. אתם מרוצים מהתגובה?

"זה מוצר נהדר ואנחנו אוהבים אותו. הוא שם אותנו בעמדת הנהגה, יש לנו יכולת לדחוף דברים בכיוון שאנחנו רוצים, אבל זה רק צעד ראשון. יש בעיה של סגירות במודל האפליקציות. האתגר של מוזילה הוא איך לשלב בין האפליקציות לפתיחות של הרשת. אנחנו מנסים ליצור עולם שבו פיירפוקס מובייל הוא תשתית להרצת אפליקציות רשת".

 

אז אתם לא תהיו ב-iOS?

"לא. אפל טוענים שזה לא חוקי לשים עוד מנוע גלישה במערכת שלהם".

 

"הקהילה בישראל קריטית עבורנו"

 

בייקר הגיעה לישראל כדי להשתתף בוועידת הנשיא, אבל לביקורה יש גם מטרה חשובה יותר בעיניה. "רציתי להבין מה קורה כאן עם מוזילה, קוד פתוח והצרכנים באופן כללי", היא אומרת. "הרבה משתנה, מוזילה משתנה, וזה זמן טוב לראות מה קורה כאן. אולי היה עדיף לבוא מוקדם יותר. מוזילה היא ארגון קהילתי, ואני רוצה לפגוש את הקהילה בישראל".

 

עד כמה קהילת הפיתוח הישראלית חשובה למוזילה?

"היא קריטית עבורנו, בלעדיה היה קורה מעט מאוד מבחינת מוזילה בישראל. כל קהילה היא ייחודית, עם תרבות משלה, וכל הקהילות שלנו חולקות אותם ערכי ליבה בנוגע לאינטרנט, שחלק מהרשת לא צריך להישלט על ידי חברות גדולות אלא על ידי אזרחים שרוצים להיות מעורבים. התחלת עבודת הפיתוח מול פיירפוקס היא לרוב מאוד טכנית וקשה להיות מעורב, ולכן אנחנו מנסים לעזור באמצעות פורטל למפתחים. אנחנו יוצרים גם פעילויות ואירועים מקומיים, ויכול להיות שנעשה את זה בישראל".

 

פיירפוקס לא תפס בישראל כמו בשאר העולם. איך תשנו את זה?

"לפעמים הרעיון של לבנות חלק מהרשת הוא חשוב מאוד. זה תפס באירופה ובדרום אמריקה ונתח השוק שלנו שם מאוד גבוה. אולי זו הנוחות, אולי המוצרים של מיקרוסופט מספיק טובים לאנשים, אולי לא עשינו כאן עבודה טובה. אני עדיין לא יודעת”.

 

בייקר. "אולי לא עשינו עבודה טובה בישראל" בייקר. "אולי לא עשינו עבודה טובה בישראל" צילום: מיקי אלון

 

"הדפדפן עוד יישאר בסביבה"

 

גוגל הפכו את כרום למערכת הפעלה. יכול להיות שנראה גם פיירפוקס OS?

"אני לא חושבת שאנחנו מרגישים צורך ליצור מערכת הפעלה נוספת, אבל חוויית פיירפוקס תשתנה. אנחנו מעוניינים יותר בשילוב הממשק שלך מול הרשת עם מידע ושירותים. אף אחד לא יכול ליצור סביבה כמו מוזילה, שבה יש נקודות גישה למה שאתה רוצה, שמקיימת אינטגרציה מלאה עם הרשת, ושכוללת היבטים הנוגעים למה שאתה רוצה לעשות ולא קשורים ליצירת הכנסות".

 

איפה נראה את מוזילה בעוד 5 שנים?

"העולם יהיה מקום מאוד שונה. נקבל מידע ונריץ שירותים במכשירים רבים. היום כולם ממוקדים בטלפון, אבל בעתיד כולנו נבצע פעולות מול מספר עצום של מכשירים שאוספים מידע עלינו או מספקים לנו מידע. בשלב זה, חוויית פיירפוקס תהיה הרשת והמידע שנוגע לחיים שלי, והריכוז של המידע למקום אחד שהוא אני. זו המשמעות של פיירפוקס. הדפדפן, כמו שאנחנו מבינים אותו היום, יהיה בסביבה עוד הרבה זמן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x