$
אינטרנט

לגלוש באינטרנט בעזרת קופסאות שימורים

תושבים באפגניסטן מצאו חלופה לחיבור היקר והמצונזר לרשת בארצם, ומתחברים בחינם בזכות שימוש יצירתי בזבל ובחומרים ביתיים. איך זה עובד?

הראל עילם 17:2227.06.11
תושבים בג'לאלאבד, עיר במזרח אפגניסטן, אינם מוכנים לתת לשלטון המוסלמי האדוק לעמוד בדרכם לרשת. האינטרנט המקומי הוא איטי, יקר, מסורבל ומפוקח על ידי הממשל. הפתרון? יצירת חיבור רשת אלטרנטיבי, פתוח וחינמי – על בסיס כל מה שבא ליד, כולל זבל.

 

כך נולדה FabFi, רשת חדשה שנועדה לקשר לאינטרנט שכונות, קהילות ופרברים. לרשת, המבוססת על קוד פתוח, אין שרת ראשי או מרכז פיקוח עיקרי, באופן המזכיר מעט שירותי שיתוף קבצים. התוצאה היא שאין שום דרך להפיל אותה, מלבד הריסת כל תחנות השידור שבהן היא משתמשת.

 

האזרחים המקומיים יכולים להקים תחנות שידור מקומיות בעלות של כמה עשרות דולרים. כל תחנה כוללת משדר רדיו וממסר מאולתר, שאותו ניתן ליצור ממגוון חומרים: פלסטיק, קרטונים, חוטים, ניירות כסף, ואפילו קופסאות שימורים.

 

כיום מכסה הרשת רדיוס של כמה קילומטרים. התחנה הרחוקה ביותר עומדת על גג בית החולים הציבורי, ומשדרת במהירות של 11.5 מגה-ביט למרחק של 6 קילומטרים. הרשת עובדת גם בתנאי גשם, חום קיצוני (שבאפגניסטן יכול להגיע ל-55 מעלות), ערפיח ורעשים אלקטרומגנטיים. ישנן כיום למעלה מ-50 תחנות מקומיות באזור ג'לאלאבד, המעבירות מידע אחת לשנייה ועוקפות לחלוטין את הפיקוח הממשלתי.

 

חמיד טסאל, תושב ג'לאלאבד, ליד תחנת FabFi. עוקפים את הצנזורה חמיד טסאל, תושב ג'לאלאבד, ליד תחנת FabFi. עוקפים את הצנזורה צילום: cc by Peretz Partensky

 

מביאים את הרשת לכל מקום

 

למעלה מ-28 מיליון איש גרים באפגניסטן, אך רק ל-3% מהם יש חיבור לאינטרנט, וכאחוז מהתושבים מחזיקים בפרופילים ברשתות חברתיות. מהירות האינטרנט הממוצעת ממקמת את אפגניסטן כאחת מ-10 המדינות בעלות חיבור הרשת האיטי בעולם.

 

הכוחות האמריקאיים אמנם הפילו את שלטון הטליבאן הקיצוני במדינה, אבל גם הממשל הנוכחי דוגל בצנזורה מסיבות דתיות, ובין היתר אינו מאפשר גישה לאתרי פורנוגרפיה והימורים. משרד התקשורת אף הצהיר על כוונתו לצנזר אתרים כגון יוטיוב, גוגל, פייסבוק וטוויטר, אבל עד כה לא הצליח לפתח את האמצעים הטכנולוגיים לעשות זאת ביעילות. עם זאת, מספר בלוגרים במדינה הורשעו בעבר כ"כופרים".

 

רשת FabFi פועלת כיום גם בקניה, וברחבי העולם מפותחים כעת פתרונות רשת חלופיים עבור אוכלוסיות הגרות באזורים נידחים. בהודו פיתחה חברה מקומית טכנולוגיה לאנטנת סלולר ניידת, שאותה ניתן להעביר ממקום למקום בעזרת עגלות. צבא ארצות הברית, מצידו פיתח מטוס בואינג 747 המסוגל ליצור רשת WiFi באזורים שנותקו מהאינטרנט, ובארה"ב אף שוקלים לפתח "אינטרנט במזוודה". גוגל מעוניינת להקים רשת תקשורת לווינית זולה ונגישה, שתכסה את כל אפריקה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x