$
הייטק והון סיכון

טייקי הישראלית מגייסת 9 מיליון דולר בהובלת סקויה

החברה הפועלת בחשאיות הפכה לאחת מרשתות הפרסום המובילות בפייסבוק, מגייסת הון בכדי להרחיב את מצבת העובדים שלה בכ-20 עובדים בהרצליה ובניו יורק

אסף גלעד 09:2209.06.11

חברת הסטארט-אפ טייקי (Taykey) הנחשבת כיום לאחת מרשתות הפרסום המובילות בפייסבוק, מגייסת 9 מיליון דולר בהובלת קרן סקויה, קרן ההון סיכון הנחשבת לאחת המשקיעות המרכזיות בגוגל, סיסקו ואפל. עוד השתתפו בסבב הגיוס גם חברת ההשקעות היפנית סופטבנק והקרן הסינגפורית קרסנט-פוינט. זהו

סבב גיוס שני לחברה שקודם לכן גייסה 2 מיליון דולר מסקויה, קרן מאגמה, ומנהל הפיתוח לשעבר של סיסקו ישראל, יובל שחר.

 

בשנה האחרונה הפכה טייקי לאחת מרשתות הפרסום המובילות ברשתות החברתיות הבולטות בהן פייסבוק, טוויטר, פורסקוור, מייספייס וגם באתרי אינטרנט מרכזיים כגון יוטיוב או USA Today, בזכות טכנולוגיה ייחודית לזיהוי טרנדיים ורכישת שטחי פרסום בזמן אמת. טייקי מזהה טרנדים קיימים באינטרנט ומציגה בפני אוכלוסיות מפולחות פרסומות הקשורות בטרנדים הלוהטים. כך, מזהה הטכנולוגיה נושאי שיחה חמים על 'קירות' החשבונות האישיים בפייסבוק, או בתגוביות באתרי חדשות, מזהה על פי אפיונים שונים את האוכלוסיה המשוחחת על אותו טרנד, ומציגה רק עבורה למשך שעות ספורות פרסומת רלוונטית.

 

באמצעות רשת אלגוריתמים מתוחכמת, מסוגלת טייקי לזהות את גודל הטרנד, האם הסנטימנט שיקבל יהיה חיובי או שלילי, ומיהו פלח האוכלוסיה שיהיה שותף לו. כך, תקציב הפרסום מיועד לפלח אוכלוסיה ספציפי ולאירוע רגעי ולכן חסכוני יותר מתקציבים המופנים לרשתות פרסום רגילות. טייקי מתחרה ברשתות פרסום המתמחות במדיה החברתית כמו אדפטלי או קנשו, או אפילו בסטארט-אפ 1tiot שגייס 30 מיליון דולר המזהה טרנדים בזמן אמת. אך טייקי נחשבת כיום למובילה לא רק בזיהוי הטרנדים אלא בזיהוי קהל יעד מפולח.

 

טייקי מעסיקה כיום 19 עובדים, מהם 15 עובדי פיתוח בהרצליה. סבב הגיוס נועד לסייע לה לגייס עוד 20 עובדים, מהם עשרה למרכז הישראלי. את החברה הקים עמית אבנר, המשמש כמנכ"ל, יחד עם איתי בירנבוים, שניהם יוצאי יחידות הטכנולגיה העילית של משרד הבטחון, אליהם הצטרף עומר דרור, חבר ותיק מהיחידה המשמש כיום כסמנכ"ל הטכנולוגיות של טייקי.

 

בשנתיים האחרונות עבדה טייקי מתחת למעטה חשאיות. היום, לראשונה, חושף עמית אבנר, מנכ"ל החברה את סיפורה. אבנר (25) החל את הקריירה שלו עם פיתוח מנוע חיפוש בגיל 14. לאחר שהשתחרר משירות ביחידה הטכנולוגית של משרד הבטחון, הקים יחד עם חברו ליחידה, איתי בירנבוים את טייקי, שהחלה מאלגוריתם המתחבר לפייסבוק, טוויטר, מייספייס ועוד 150 מקורות שונים.

 

"האלגוריתם לא מתעניין בתוכן הכתבות עליהם מגיבים הטוקבקיסטים, אלא בטוקבקים עצמם", אומר אבנר ל"כלכליסט" "איננו מסתכלים רק על מה שטרנדי. מעניין אותנו יותר מה טרנדי, עבור מי. אנחנו יכולים לזהות למשל, שאותה אוכלוסיה שמדברת כרגע על הזמר 50 סנט היא אוכלוסיה חובבת מוזיקת היפ-הופ, ושבעוד שעה כולם ידברו על פפסי, רק בגלל שאמן אחר, ג'ייזי, הזכיר את המותג. או לדוגמא, אם פאולה עבדול, שופטת בתחרות הכוכב הנולד האמריקאי תיפול מהבמה חלילה, אני יודע שבעוד כמה דקות כולם ידברו על כך ברשתות החברתיות או שיחפשו את שמה בגוגל. בגלל שפפסי היא נותנת חסות לתכנית, אני יודע שכדאי יהיה לי לרכוש שטחי פרסום עבורה למשך השעתיים הקרובות".

 

כמי שחוקר את תופעת הטרנדים באינטרנט, אבנר מרשה לעצמו להכריז כי ה"דמוגרפיה מתה". "הפרסום הקיים מתייחס אל פלחים שונים באוכלוסיה: בני 25 או עולים חדשים. אלא שבעידן האינטרנט פילוח דמוגרפי הוא כבר מזמן לא חזות הכל, וההתנהגות של הטרנדים מדגימים זאת. הגולשים מגיבים מהר מאוד לגירויים, ומתחלקים לפי תחומי העניין האישיים שלהם במהירות שיא. הם יכולים לשוחח על תופעה מסוימת, להתעסק בה שעה או שעתיים ואז לשכוח ממנה. לכן כשאנחנו ניגשים למפרסמים אנחנו אומרים להם שלפנות למשל לאוכלוסיית בני ה- 18 איננו אפקטיבי כשלעצמו, אלא לפנות גם, למשל, לאוכלוסיית אוהבי התפוזים, ולעשות זאת למשך זמן של חצי יום. כך ניתן להעלות את אפקטיביות הקמפיינים הפרסומיים במאות אחוזים".

 

ומה לגבי צנעת הפרט?

"אנחנו אחת החברות היחידות בעולם שיודעות להגיש פרסומת מפולחת מבלי לרגל אחרי אף אחד. אנחנו לא משתילים 'עוגייה' ואיננו מתייגים משתמשים. אנחנו לוקחים רק את המידע הגלוי הקיים ברשת, ואכפת לנו כיצד מתנהגים בני 25 שאוהבים תפוחי אדמה, לא מה מעדיף משתמש כזה או אחר".

 

לחברה עשרות לקוחות מפרסמים. עם זאת, אבנר יכול לציין רק את פפסי, אחד הלקוחות הראשונים של החברה. במהלך קמפיין בן יומיים שנערך בפייסבוק, הצליחה טייקי להשיג לפפסי 46 אלף 'לייקים', הרבה מעבר ליעד של 20 אלף. עם זאת, אבנר טוען שמרבית הפוטנציאל המסחרי של פייסבוק עוד לפניה. "בפייסבוק יש המון טארפיק, שליש מהתעבורת האינטרנט בעולם, אך הפרסומות לא מספיק ממוקדות. אלא שבניגוד לגוגל, אליה אתה נכנס רק כדי לחפש ומיד לאחר מכן יוצא ממנה, אל פייסבוק הגולש נכנס כדי להשאר זמן מה. הויראליות בפייסבוק היא עצומה, כ 40% מהתכנים מחולקים בין החברים". הכנסות טייקי נמדדות רק לפי תוצאות עסקיות של הקמפיין הפרסומי (CPA) , כלומר רק לאחר רכישה שנבצעה בעקבות הפרסום, ולא על כל קליק או אלף קליקים.

 

כמי שעובד עם פייסבוק ורואה מקרוב מה נעשה שם, כיצד הם מתכוונים לייעל את תחום הפרסום שם?

פייסבוק לא מודאגים ממה שהם רואים. הם משקיעים היום בעיקר בשיפור חווית המשתמש ומרבית כח העבודה שהם שוכרים מכוון להשקעה בפיתוח המוצר, ופחות במונטיזציה, כי חשוב להם לשמור על הבכורה שלהם. עם זאת, אומרים שהשנה הם הכניסו 4 מיליארד דולר, וייתכן שהם יתחילו במסע רכישות של חברות שיאפשר להן לשפר את שורת הרווח.

 

איך ילד בן 24 מישראל מתחיל כך פתאום לעבוד עם פייסבוק?

"זו היכרות שבניתי לאט, בזכות המון חברים בהם דייב מורין שמאוד התלהב מהמוצר שלנו. מורין, כיום מנכ"ל Path, הקים את ה'פיסבוק אפס' ואת השירות 'פייסבוק קונקט'. במקביל, את ההמלצה עלינו קיבלה פפסי בכלל מבכירה בחברת רייזורפיש. אני טס לעמק הסיליקון לעיתים קרובות כדי ליצור קשרים עסקיים וחברתיים, וזה לפעמים משתלם".

 

מהי עמדתך על היכולת השיווקית של פייסבוק?

"חברות משלמות כיום הון תועפות על חשיפה באינטרנט. אבל ברגע שאתה מכניס יוזרים לדף הפייסבוק של החברה שלך, הקהל הוא קהל הנמצא שם בשבילך, ובחינם. אתה מעביר להם מידע שיווקי, הם מעבירים לך פידבקים, ללא תשלום. אתה יכול לנהל כך קהילות ענק של מילוני מעריצים".

 

אז גולשים הם עד כדי כך תמימים ונוהים אחרי כל טרנד שקיים?

"גולשים מושפעים מטרנדים, אבל זה משתנה ממקום למקום. הישראלים, למשל, הם מטיבם ספקנים יותר מהאמריקאים ולא ממהרים לרכוש באינטרנט. האמריקאים אימפולסיביים יותר, בעוד שהישראלי הממוצע חייב לבדוק ולהשוות בין 20 חנויות לפחות לפני שהוא עושה קנייה. תרבות הצריכה בארה"ב היא סופו של דבר מפותחת, ובכלל זה תרבות הפרסום שם".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x