$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: האסירים הסינים נשלחים לעבוד במשחקי מחשב

אסירים בסין עובדים במשך 12 שעות ביום כדי לעזור לגיימרים מפונקים מהמערב לעבור שלב. הסיבה? זה מכניס לבייג'ינג לא מעט כסף. וגם: טוויטר לא תגן על מי שיפרו צווי איסור פרסום והילדים שכואב לכם בגלל שליחת הודעות SMS

יוסי גורביץ 13:2026.05.11

עבודת כפייה מול המסך

 

האסירים בדיקטטורה הגדולה בעולם, סין, סובלים מיחס גרוע במיוחד. מעבר לעובדה שחלק ניכר מהאסירים הסינים נמצאים שם על לא עוול בכפם, בייג'ינג הואשמה בעבר בכך שהיא מוציאה להורג אסירים כדי לסחור באיברים שלהם. 

 

עכשיו מסתבר שהאסירים הסינים מנוצלים גם למטרה אחרת, קצת פחות מזעזעת על פניו: "חוואות זהב". מה זאת חוואות זהב? ובכן, כבר שנים שצעירים עשירים ומפונקים מעבירים את השלבים המשעממים במשחקים מקוונים לידיו של מישהו אחר, בדרך כלל אסיאתי, שמקבל תשלום זעום עבור השחתת זמנו בצבירת נסיון ואוצרות.

 

מנהלי בתי הסוהר בסין גילו ש"חוואות זהב" רווחית הרבה יותר מעבודה פיזית. אז הם מעבידים את האסירים שלהם מסביב לשעון, במשמרות של 12 שעות כל אחת, במקצוע החדש והמכניס הזה. אין ספק שמצבו של אסיר שנאלץ לבלות 12 שעות מול צג טוב משמעותית מזה של אסיר שאיתרע גורלו לבלות תריסר שעות באחד המכרות הידועים לשמצה של סין, אבל זה עדיין ניצול לרעה של אדם שהוא ככל הנראה חף מפשע.

 

העובדה שאפשר להמיר את המוצר הווירטואלי של "חוואות זהב" במוצר אמיתי לגמרי, כמו כסף, מקשה עוד יותר על המעקב אחרי הפרות זכויות האדם של סין, מגדיל את הסיכוי שהמוצר שאתה מחזיק הגיע אליך כתוצאה מעבודת פרך של אסירים, והופך את כל הסחר עם הדיקטטורה לבעייתי אפילו יותר מבחינה מוסרית. לתשומת לב הגיימרים שנתקעו בשלב מתסכל במיוחד.

 

"וורלד אוף וורקראפט". לסין משתלם להעביד את האסירים שלה במשחקים "וורלד אוף וורקראפט". לסין משתלם להעביד את האסירים שלה במשחקים cc by: juanpol

 

הפרת צו איסור פרסום? טוויטר לא תגן עליך

 

שערוריית הפרת צו הפרסום בבריטניה על ידי משתמשי טוויטר ממשיכה להכות גלים בממלכה המנוטרת ובחוגים משפטיים בכלל. מה שקרה שם לכדורגלן ראיין גיגס יכול לקרות בקלות גם פה, ובעצם בכל מקום שיש בו צווי איסור פרסום.

 

המשפטנים הבריטים מזועזעים מהקלות שבה אפשר, למשל, לחשוף את זהותה של קורבן אונס, עדים קטינים, או קורבנות לסחיטה. זה לא חדש: פורומים כמו רוטר בישראל כבר הפיצו בעבר פרטים אסורים לפרסום כמו אלה. אבל טוויטר נגיש הרבה יותר לציבור הרחב מאשר פורומי טרולים. השופט העליון של בריטניה צפוי להוציא דו"ח בנושא בקרוב.

 

מי שמיהר לשפוך מים צוננים על ההתרגשות מסוף עידן צווי הפרסום היה דווקא המנהל האירופי של טוויטר, טוני וואנג, שנראה כמי שלא מתרשם מכל חגיגת האנרכיה הזו. הוא אמר, בטון קפוא יש לנחש, שמי שעושה "דברים רעים" צריך להיות ערוך להגן על עצמו.

 

ואם מישהו לא הבין למה וואנג מתכוון, הוא הבהיר שאם תקבל דרישה כזו - טוויטר תעביר את פרטיהם של משתמשים שהפרו צווי איסור פרסום לרשויות. עם זאת, הוא אמר שבמקרה כזה האתר החברתי יעדכן קודם כל את המשתמש, כך שהוא יוכל לערער על הדרישה לחשוף את פרטיו.

 

בצד השני של האוקיינוס המצב שונה לחלוטין: האמריקאים, שרגילים לכל הנושא המעיק הזה של חופש הביטוי, מביעים חוסר הזדהות עם כל התפיסה של צווי איסור פרסום. ג'ימי וויילס, המייסד של ויקיפדיה, אמר כבר שהצווים מזכירים לו את המשטר הסיני. בהחלט יתכן שהרשת - מעצם קיומה - דוחפת בכיוון הזה.

 

חייל, 30 שניות עדכנת סטטוס, זוז!

 

הצבא האמריקאי ניהל מערכה אבודה מראש נגד הבלוגרים, ואחר כך ניסה לאלף אותם כך שיתאימו לצרכיו. אומרים שהצבא תמיד נלחם את המלחמה הקודמת, ולכן לא מפתיע שהוא גילה באיחור מסוים את המדיה החברתית. אז אם דובר צה"ל לשעבר, אבי בניהו, התהדר בכך שיש לו צוות של "לוחמי סייבר שנבחרו בפינצטה", הצבא האמריקאי בררן פחות והוא מוכן לקבל אותם גם במצקת.

 

מאז שגל מחאה המוני של צעירים אילץ את הממשל לסגת מוויטנאם, הצבא בארה"ב מבוסס על מתנדבים. להערכת הגופים הצבאיים, תשעה אחוזים מכלל האוכלוסיה ערוכים איכשהו לשירות. עכשיו הוא צריך למצוא אותם. בגלל המדיניות המפלה של הצבא האמריקאי נגד הקהילה הגאה - שכנראה משתנה בחודשים האחרונים - אוניברסיטאות ובתי ספר ליברליים מסרבים לאפשר לכוחות המזוינים לגייס בתוכם. והצבא צריך להגיע אל המגויסים שלו איכשהו.

 

הפתרון שלו, מעבר לפרסום בכל פלטפורמה אפשרית, הוא למצוא אותם ברשתות חברתיות - פייסבוק, טוויטר, פליקר, מה שהולך - ולשכנע אותם שלטייל ברחבי העולם, לפגוש הרבה אנשים מעניינים ולהרוג אותם זה מה שהם רוצים לעשות.

 

חיילים אמריקאים. קמפיין ניו מדיה לגיוס חיילים אמריקאים. קמפיין ניו מדיה לגיוס צילום: בלומברג

 

הצבא סובל מבעיה מסוימת בקמפיין המדיה החדשה שלו: בשלושת השבועות הראשונים של הטירונות, הוא שולל מהבשר הטרי גישה לסמארטפונים שלהם. כתוצאה מכך, הטירונים לא יכולים לדווח עד כמה זה מרגש. זה כנראה טוב, כי כשהצבא מאפשר לאנשים להוציא את המסר שלהם בעצמם - המסר הוא לעיתים קרובות לא בדיוק מה שהוא רוצה לשמוע.

 

ילדים עם מחלות של קשישים

 

שגרון היא אחת המחלות הפחות סימפטיות, ונחשבת לתופעה המזוהה עם מבוגרים עד קשישים. אבל חוקרים מגלים שכתוצאה מנפלאות העידן הדיגיטלי, סימפטומים דומים מאוד מופיעים גם אצל ילדים.

 

מחקר שנערך בקרב 257 ילדים בגילאי תשע עד 15 גילה שלגילם של ילדים (וגם למגדר שאליו הם משתייכים) יש השפעה על הכאב שממנו הם סובלים כשהם מבלים יותר מדי זמן במשחקי מחשב או בשליחת הודעות SMS. כולם דיווחו על כאב פרקים שמזכיר שגרון אחרי כשעתיים של הפעילויות הנ"ל, אבל נערות וילדים צעירים דיווחו על רמת כאב גבוהה יותר, ועוצמת הכאב הוכפלה אחרי כל שעה של משחק או שליחת הודעות.

האייפון. מכאיב פחות האייפון. מכאיב פחות צילום: בלומברג

 

לאייפון, מתברר, יש יתרון מסוים על גיימבוי או אקסבוקס: הוא גורם לילדים פחות כאב. כל זה, אומרים החוקרים, מציב סימן שאלה רציני על ההשלכות שיש לשימוש מתמשך בטכנולוגיה בגילאים מבוגרים יותר. כמו הגיל שבו מקובל לחטוף שגרון. נראה לי שאכתיב לעורך את הטור הבא.

 

קצרצרים

 

ספריית העתיד נבנית בימים אלה בשיקאגו, בהשקעה של 81 מיליון דולר. הבונים מתגאים בכך שבניגוד לספריות מיושנות, הקוראים ישבו בחדר קריאה ולא יחטטו במדפים בעצמם. הספרים יגיעו אליהם, מתוך כספות נעולות, על ידי רובוטים(!!!). מרשים, יש להודות, אבל סובל מסתירה פנימית: מי שרוצה את ספריית העתיד צריך להעביר כמה שיותר ספרים לפורמטים דיגיטליים, ולא לכלוא אותם בחלל מרוחק - גם אם הוא מאוכלס על ידי רובוטים.

 

מאריסה מאייר, אחראית השירותים המקומיים של גוגל ושירותי המיקום שלה, אמרה בכנס טק-קראנץ' שהשימוש בגרסה המקוונת של מפות גוגל גואה: לדבריה, 200 מיליון משתמשים כבר עושים שימוש בגרסה הסלולרית, ולהערכתה עד סוף החודש הבא מספר המשתמשים במפות דרך הסלולר יעבור את אלה שנעזרים בהן במחשב שולחני. מאייר אמרה עוד שהחיפוש בגוגל אחר נושאים מקומיים עומד על 20% - ובחיפוש סלולרי, על 40%.

 

דיווחנו אתמול בהרחבה על נסיונותיה של אפל לספר ללקוחות שלה שהמק שהם קנו לא באמת נפגע מדופקה, אף על פי שזה בדיוק מה שקרה לו. לאחר שנשברה, הוציאה אפל עדכון שמסביר ללקוחותיה האומללים איך להמנע מהזוועה. תוך 12 שעות, יצרן הדופקה הוציא לה גרסה חדשה ואכזרית יותר, שהופכת את רוב מה שהסבירה אפל לבלתי רלוונטי. מעניין כמה זמן יקח לאפל להגיב עכשיו. אין דופקה למק, הא?

 

אם מישהו עוד לא הבין למה מיקרוסופט, גוגל ויאהו משקיעות כל כך הרבה במערכות הדואר האלקטרוני שלהן, שיעיף מבט בקישור הזה. ביקור באתרי האימייל הוא חלק ניכר מהתעבורה באתרים של שלוש החברות: 39.12% במקרה של מיקרוסופט, 23.33% במקרה של גוגל ו-19.93% במקרה של יאהו. זה המקום להזכיר שוב ששירות המייל של מיקרוסופט הוא עדיין הנפוץ מכולם, זה של יאהו מגיע למקום השני, וגוגל סוגרת את השלישיה הפותחת.

 

מארק צוקרברג ביצע את הנסיגה הצרפתית שלו: אחרי שהירהר בקול האם כדאי לפתוח את פייסבוק לילדים בני פחות מ-13 כדי לאפשר למפרסמים לקבל את פרטיה... אה, סליחה, כדי לאפשר להם לקבל חינוך טוב יותר, הודיע צוקרברג שהוא "לא פועל כדי לקדם זאת". לזכותו של הנוכל מהרווארד ייאמר שהוא מתנער מהרעיון שפייסבוק אחראית למהפכות בעולם הערבי: הוא אמר שזה יהיה "יהיר ביותר מצד כל חברת טכנולוגיה לטעון שהיא מילאה תפקיד בעל חשיבות" במהפיכות. מצד שני, יכול להיות שזה נסיון להתחבב על המשטרים החדשים והישנים גם יחד.  

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x