$
אינטרנט

מסתננים דרך הרשת: על פייסבוק ויום הנכבה

הפגנות יום הנכבה ותקרית הגבול במג'דל שמס הם תזכורת כואבת לכך שלא רק מפגינים שוחרי דמוקרטיה יודעים לנצל רשתות חברתיות

דור צח 12:4920.05.11
"אנחנו מדברים על זה כבר חודשיים בפייסבוק", אמר אחד המפגינים הסורים שחדרו לישראל בתחילת השבוע, במהלך יום הנכבה. בין אם מעקב מדוקדק יותר של צה"ל אחרי הסטטוסים והציוצים היה מונע את התקרית הקשה ובין אם לאו, יש כאן לקח חשוב על רשתות חברתיות, והגורמים שיכולים לעשות בהן שימוש.

 

בעקבות גל המהפכות בעולם הערבי נוצרה תפיסה שלפיה פייסבוק וטוויטר הם הכלים שיפילו דיקטטורים ויביאו את בשורת הדמוקרטיה לכל פינה. הבדיחה הנפוצה קבעה שמאחורי המהפכות עומד דווקא יהודי - מארק צוקרברג. היה לתפיסה הזאת על מה להסתמך: האתרים החברתיים הם כלי ארגון מדהימים, חסרי תקדים ביעילותם. אבל בכלים האלה יודעים להשתמש לא רק צעירים עם זיקה למערב.

 

ישראל הרשמית הפנתה אצבע מאשימה לסוריה, כמי שעומדת מאחורי תקרית הגבול במג'דל שמס. משטר אסד המעורער כבר הוכיח בשבועות האחרונים שפייסבוק אינה מילה זרה מבחינתו: לפי הדיווחים, אנשיו בנו דפי תעמולה שבהם קראו לתקוף אתרי אופוזיציה באמצעות ספאם (כתבנו על כך בדו"ח טכנולוגי). סביר להניח שגם בקבוצות שארגנו את הפגנות הנכבה נרשמה מעורבות של תומכי אסד או חיזבאללה, גם אם הם עצמם לא הקימו אותן.

 

מבט לעבר עמודי הפייסבוק הרשמיים מהצד הישראלי מעיד שאצלנו כנראה לוקחים את האתר פחות ברצינות: דובר צה"ל, למשל, הסתפק בפרסום הודעה של חמש שורות באנגלית על התקרית במג'דל שמס. אזרחי ישראל אמנם אימצו את פייסבוק בהתלהבות, אבל הממשלה עלולה לגלות שבכל הקשור לשימוש הפוליטי ברשת החברתית, השכנים עקפו אותנו בסיבוב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x