$
אינטרנט

בקשה לייצוגית: "פרויקט הספרים של גוגל מפר זכויות יוצרים בישראל"

התובע, יונתן בראונר, דורש להפסיק את סריקת הספרים הישראליים במסגרת Google Books, שבמסגרתו מציגה גוגל מיליוני ספרים מרחבי העולם. לאחרונה דחתה שופט בארה"ב הסדר פשרה בין גוגל לאיגוד הסופרים האמריקאי

מארק שון 16:2107.04.11

פרויקט הספרים הבינלאומי של גוגל מפר את זכויות היוצרים של מו"לים ויוצרים ישראליים - כך נטען בתביעה שהוגשה היום (ה') לבית המשפט המחוזי בירושלים, בצירוף בקשה להכירה בה כייצוגית.  

 

לטענת התובע יונתן בראונר, מחבר הספר "דברים שרואים משם", גוגל מבצעת הפרת זכויות

יוצרים בספרים בהיקף הרחב והפוגעני ביותר בהיסטוריה האנושית, והוא מבקש שבית המשפט יורה לגוגל להפסיק כל פעולה טכנית שקשורה לפרויקט.

 

במסגרת פרויקט Google Books שהושק בשנת 2004, סורקת גוגל את הטקסט המלא של ספרים קיימים, ועל ידי כך יוצרת עותק של אותם ספרים בפורמט דיגיטלי, כאשר תוכן הספרים נשמר בשרתים אשר בשליטת גוגל, ומוצג לגולשים על ידיה.

 

מהתביעה עולה כי נכון לעכשיו נסרקו ונאגרו למעלה מ-15 מיליון ספרים ביותר מ-100 מדינות ויותר מ-400 שפות. הפרויקט הושק גם בעברית ונכון להיום נסרקו כבר אלפי ספרים של יוצרים ישראלים. מו"לים אף הביעו בפני "כלכליסט" חשש שהפרויקט יפגע ברווחיהם. התובע הייצוגי מיוצג על ידי עורכי הדין שלומי מושקוביץ ויניב סטיס ממשרד עו"ד מושקוביץ, סטיס, וכן על ידי עו"ד נתי פולינגר מממשרד פולינגר, ויקמן, כהן.

 

הפשרה בארה"ב נדחתה: "לא סבירה"

 

התביעה בארץ מוגשת כשלושה שבועות לאחר שבית המשפט בניו-יורק דחה הסדר פשרה באותו עניין ממש: השופט פדרלי, דניס צ'ין, הודיע כי הוא אינו מקבל את העסקה שעשתה גוגל עם איגוד הסופרים האמריקאי, במסגרתו היתה אמורה לשלם לאיגוד 125 מיליון דולר ולקבל את הזכות להשתמש בספרים שסרקה כרצונה. 

 

בפסיקתו קבע צ'ין כי גוגל הפרה את זכויות היוצרים של הסופרים שאת ספריהם סרקה, וכי העסקה תעניק לגוגל "מונופול דה פקטו" על ספרים שהזכויות עליהם לא ברורות. הוא קבע עוד כי מאחר והעסקה מבוססת על הפרת זכויות מצד גוגל, אין לו ברירה אלא לדחות אותה - באומרו שהיא "אינה הוגנת, ראויה, או סבירה". 

 

באוקטובר 2005, כשנה לאחר תחילת הפרוייקט, הוגשו נגד גוגל שתי תביעות ייצוגיות בבית המשפט הפדרלי בניו יורק. הראשון היה של גילדת הסופרים האמריקאית והשניה על ידי חמישה מו"לים, שאליהם הצטרף איגוד המוציאים לאור האמריקאי. באפריל 2010 אגב הוגשה נגד גוגל ייצוגית נוספת בארה"ב, הפעם על ידי אגודת צלמי המדיה האמריקאית.

 

מגוגל נמסר: "כתב התביעה טרם התקבל ולכן לא נוכל להתייחס לנושא".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x