$
אינטרנט

בדיקת "כלכליסט": האם אינטרנט אקספלורר 9 הוא הדפדפן הטוב ביותר בשוק?

לרגל השקת הגרסה החדשה של הדפדפן, לקחנו לסיבוב אותו ואת הגרסאות המעודכנות של המתחרות הגדולות, כרום ופיירפוקס. המסקנות: מיקרוסופט השתפרו מאוד, אבל עדיין צריכים ללמוד מגוגל איך ליצור חווית גלישה נוחה ומהירה

אבנר קשתן 14:3116.03.11
בדיוק שנה לאחר שנחשף לראשונה, משיקה מיקרוסופט את אינטרנט אקספלורר 9, הדור החדש של הדפדפן הוותיק ביותר מבין השחקנים הגדולים, והצעד הגדול ביותר שעשתה החברה בניסיון להחזיר לעצמה את הבכורה בשוק.

 

לרגל ההשקה לקחנו לנסיעת מבחן את הגרסאות האחרונות של שלושת הדפדפנים המובילים - אקספלורר 9, פיירפוקס 4 וכרום 10 - כדי לקבל התרשמות אמיתית בשטח.

 

פיירפוקס 4 אמנם עוד לא הושק רשמית (זה אמור לקרות בשבוע הבא), אבל נמצא בגרסת RC הקרובה מאוד לסיום, והוא מעודכן הרבה יותר מהגרסה היציבה האחרונה, 3.6. כל הדפדפנים נבדקו על חלונות 7. התוצאות לא מתבססות על מדידות חוזרות ונשנות עם שעוני עצר, אלא על התרשמות כללית - אותה התרשמות שמורגשת על ידינו כגולשים.

 

אקספלורר 9. מהיר יותר מהגרסאות הקודמות, עדיין פחות מכרום אקספלורר 9. מהיר יותר מהגרסאות הקודמות, עדיין פחות מכרום

 

סיבוב ראשון: ביצועים

 

"הדפדפן שלי יותר מהיר משלך" הוא אחד הטיעונים הראשונים שעולים בכל ויכוח על איכות דפדפנים, אבל כשמגיע הזמן לבדוק אותו, צריך להבדיל בין שני סוגים שונים של מהירות.

 

הראשונה היא מהירות טעינת הדפים, שמושפעת בעיקר ממהירות ביצוע הקוד של הדפדפן ואיכות הרינדור (Rendering). זהו החלק בדפדפן שלוקח את קוד ה-HTML שהוא מקבל מהשרת, והופך אותו לציור אינטראקטיבי על המסך, כולל תמונות, טקסט, אלמנטים דינמיים וכן הלאה. כאן, כמובן, מהירות חיבור הרשת והעומס על האתר הם מרכי מרכזי בדרך שבה נתפסים ביצועי הדפדפן.

 

הסוג השני של מהירות מתבטא בביצועי הדפדפן עצמו בזמן שממתינים לעליית התוכנה, פתיחת לשונית חדשה ופעולות דומות. הבדלים של עשיריות שנייה יכולים לעשות את ההבדל בין דפדפן שנותן הרגשה מהירה לבין דפדפן שמרגיש מיושן ואיטי.

 

בבדיקה הופתענו לטובה מכל שלושת הדפדפנים. כרום נתפס כזריז וקליל, והוא אכן שמר על הבכורה, עם עלייה כמעט מיידית ופתיחת לשוניות זריזה. אך גם פיירפוקס וגם אקספלורר הפגינו שיפורים משמעותיים לעומת הגרסאות הקודמות. שניהם עולים תוך שנייה או שתיים, ופותחים לשוניות בלי שיהוקים מיותרים.

 

ביצועי דפדפן: כרום במקום הראשון, במקום השני - תיקו בין פיירפוקס לאקספלורר.

 

מכאן עברנו לטעינת האתרים של הדפדפנים. לפני כשנה הבטיחה מיקרוסופט לעשות שימוש נרחב בהאצת חומרה, כלומר להשתמש ביכולות מתקדמות של כרטיסי המסך החדשים כדי להאיץ את "ציור" רכיבי האתר. מאז הוסיפו גם שאר הדפדפנים יכולת כזו, אבל באיכות וזמינות משתנה. בפיירפוקס 4 נוספה תמיכה בהאצת חומרה בצורה אוטומטית ובכרום 10 התמיכה מובנית, אך לא מופעלת כדי לא לפגוע ביציבות הדפדפן. בדקנו את הדפדפנים עם הגדרות ברירות המחדל שלהם, כפי שהם יוצאים מהקופסה.

 

הבדיקה הראשונה בוצעה בעזרת מדדים מלאכותיים שנועדו להדגים את ביצועי המערכת. מיקרוסופט יצרה הדגמה בשם IE Fishtank, אקווריום וירטואלי המצויר כולו ב-HTML, שבו אפשר לשלוט על כמות הדגים שמוצגת על המסך. בעזרת האצת החומרה, אקספלורר 9 מצליח להציג 100 דגים שוחים בו זמנית ולשמור על אנימציה חלקה. פיירפוקס, עם האצת החומרה, שומר על ביצועים כמעט זהים לאקספלורר, אך כרום 10, ללא האצת חומרה, מתחיל לזייף באנימציה כבר כשממלאים את האקווריום ב-20 דגים שונים.

 

הבדיקה השנייה יותר רלבנטית ליום-יום: פתחנו בכל דפדפן מספר אתרים פופולריים וכבדים יחסית, בהם פייסבוק, אמזון וטוויטר, ובדקנו כמה זמן עובר עד שאפשר להתחיל ולקרוא את הדף. התוצאות היו מאוד צמודות, וקשה היה לבחור מוביל מובהק. אקספלורר היה מעט איטי יותר מהאחרים, אבל ברוב המקרים היה חכם יותר והציג חלקים מהדף באופן הדרגתי, כך שאפשר להתחיל ולקרוא את התוכן עוד לפני שהדפדפן סיים. בסופו של דבר, למרות הזיופים באנימציה, כרום שמר על יתרון ביצועים קל.

 

ביצועי אתרים: כרום במקום הראשון, תיקו בין פיירפוקס לאקספלורר במקום השני.

 

כרום 10. שומר על הבכורה כרום 10. שומר על הבכורה

 

סיבוב שני: יכולות

 

כל המהירות שבעולם לא תעזור לדפדפן אם אנחנו לא יכולים להשתמש בו בצורה נוחה לאתרים ולשירותים שלנו. כל הדפדפנים תומכים כמובן בהצגת אתרי אינטרנט שונים, הרצת סרטונים ומשחקי פלאש ושימושים אינטראקטיביים.

 

אלא שבשנים האחרונות מתפתח תקן בשם HTML 5, שמוסיף לדפדפנים יכולות שמאפשרות לאתרים לתפקד כאפליקציות לכל דבר: יכולות גרפיות מתקדמות, עיבוד קבצים ופעולות נוספות אשר מקומן המסורתי הוא באפליקציות לא-אינטרנטיות. התמיכה של דפדפנים ב-HTML 5 הפכה לאחד המדדים הבולטים ליכולת שלהם להתמודד עם הצרכים המודרניים באינטרנט.

 

אקספלורר, מאז ומתמיד, פיגר אחרי שאר הדפדפנים בתמיכה בתקנים שלא הומצאו על ידי מיקרוסופט עצמה, אך אקספלורר 9 מראה שינוי כיוון מרשים. במבדק Acid3, הבודק בעיקר יכולות גרפיות של HTML 5 ו-CSS 2.1, קיבל הדפדפן החדש ציון של 95 מתוך 100, בעוד פיירפוקס עומד על 94, וכרום על 100 עגול. יש לציין שגרסת הבטא הראשונה של אקספלורר 9, בשנה שעברה, קיבלה ציון של 55 בלבד, כך שהשיפור ראוי להערכה.

 

לעומת זאת, במבדק Html5Test הקפדני, אשר בודק מאות מאפיינים של הדפדפן, קיבל האקספלורר ציון של 130 מתוך 400 בלבד, בעוד פיירפוקס זכה ל-255 וכרום ל-288. מבדק זה בודק יכולות רבות שעדיין נמצאות בתהליכי בחינה ואישור, ודפדפנים רבים אינם מתיימרים לישם אותן לפני שיתייצבו.

 

מבדקים אלה בודקים, מטבעם, את חוד החנית של הטכנולוגיה. תמיכה בתקנים תאפשר לבוני אתרים להרחיב את היכולות של אתרי האינטרנט ולקדם את הטכנולוגיה. עם זאת, היעדר תמיכה בחלקם או רובם אינה מעידה על בעיה בגלישה יומיומית.

 

תקני אינטרנט ו-HTML 5: כרום במקום הראשון, פיירפוקס בשני, ואקספלורר בשלישי - עם פרס ניחומים על השיפור הגדול ביותר.

 

פיירפוקס 4. עיצוב מסורתי ומעט מגושם פיירפוקס 4. עיצוב מסורתי ומעט מגושם

 

סיבוב שלישי: ממשק ונוחות שימוש

 

וכאן הגענו לקטגוריה קשה במיוחד לדירוג. כמו בשוק הרכב, ברגע שמגיעה אופנה חדשה בעיצוב, כל היצרניות מתחילות ליישר קו וההבדלים מתחילים להיטשטש. כרום התחיל את המראה המינימליסטי, עם שורת חיפוש משולבת בשורת הכתובות, כפתורים בודדים בממשק ודגש על תוכן האתר, ולא על ממשק הדפדפן.

 

אקספלורר 9 לקח מכרום את המאפיינים הללו, ובמקרים מסוימים אפילו התעלה עליו, עם היכולת לשלב את שורת הלשוניות עם שורת הכתובות. שני הדפדפנים הללו גם משתמשים ביכולות של חלונות 7 ל-Jump Lists - האפשרות לתת קיצורי דרך נוחים הישר משורת המשימות בלחיצה ימנית. אקספלורר גם מספק יכולת מעניינת נוספת: לקשר אתר ישירות לשורת המשימות ולהתייחס אליו כאפליקציה, יכולת שהשימושיות שלה עוד לא הוכחה.

 

פיירפוקס, לעומת זאת, שומר על עיצוב מסורתי ומגושם קצת יותר, עם שורת חיפוש נפרדת והחלטה תמוהה לשנות את קיצור המקשים הסטנדרטי לחיפוש באינטרנט, Ctrl+E, כך שאי אפשר להגיע אליו בקלות. אין גם הסבר לחוסר התמיכה ב-Jump Lists, יכולת שקיימת בחלונות כבר למעלה לשנה.

 

ממשק ונוחות שימוש: כרום ואקספלורר חולקים את המקום הראשון, פיירפוקס במקום השני.

 

סיכום: כרום מנצח, המתחרים השתפרו

 

בדיקת הדפדפנים השאירה אותנו עם הרגשה חיובית לגבי כל המשתתפים בה: החל מכרום ששמר על מעמדו בביצועים, יכולות ונוחות, דרך פיירפוקס שמנסה לבלום את מגמת ההשמנה והסרבול שהופיעה בגרסאות האחרונות, וכלה באקספלורר, הכבשה השחורה, שעושה מאמצים ראויים להערכה להפוך לדפדפן מהשורה הראשונה.

 

השקת אקספלורר 9 היא צעד חשוב ומהותי, שהופך את הדפדפן של מיקרוסופט לכזה שאין להתבייש בו. אבל הוא עדיין לא עומד בקצב של המתחרים - לא מבחינת היכולות, ובעיקר לא מבחינת קצב העדכונים.

 

מאז הוכרז הדפדפן לראשונה, שיחררה גוגל 6 גרסאות של כרום. חלקן היו זניחות למדי במונחים של גרסאות תוכנה, אבל במצטבר גוגל הוסיפה תמיכה מובנית בפלאש ובמסמכי PDF, סנכרון של סיסמאות ותוספים בין מחשבים, חנות אפליקציות לדפדפן ואינספור שיפורים הדרגתיים בביצועים, יציבות ותמיכה ב-HTML 5. אם מיקרוסופט רוצה לחזור בגדול עם אקספלורר, היא חייבת לעמוד בקצב הפיתוח והשינויים המהיר של האינטרנט, ולא לתת לאקספלורר 9 לשקוע מאחור בעוד המתחרים מתפתחים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x