$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: הכללים החדשים של אפל מרגיזים את יצרני התוכן

שירות מוזיקה פופולרי בארה"ב מאיים לבטל את היישום לאפסטור ולנקוט בצעדים משפטיים נגד אפל, בעקבת הקשחת חוקי חנות האפליקציות. וגם: קדאפי מודאג מפייסבוק ובלוגרית סורית הולכת לכלא

יוסי גורביץ 13:0616.02.11

ברכותי, אתם רכוש של אפל

 

כשהחלו, לפני שנה, לקדם את האייפד של אפל ככלי שיציג דגם חדש של עיתונות דיגיטלית, היו רבים שהזהירו - גם בטור הזה - שאפל היא לא חברה של אף אחד, ושאם המו"לים ייכנסו לכלוב הזהב הזה, הם יתקשו לצאת.

 

ואתמול, אחרי כמה שבועות של רמיזות, סגרה אפל את הכלוב. בהנחיות החדשות שהיא הוציאה למכירת תוכן באמצעות האפסטור, היא הכניסה שני כללים חדשים: ראשית, כל מי שמוכר תוכן מחוץ לאפסטור ויש לו גם אפליקציה, חייב למכור את אותו התוכן דרך האפסטור, באותו מחיר או פחות. שנית, נאסר על חברות לספק קישורים דרך האפליקציות שלהן למכירה של מוצרים מחוץ לאפסטור.

 

כלומר, מי שרוצה למכור דרך האפסטור חייב לתעדף אותה, והוא יהיה חייב לשלם לאפל מס של 30% על המכירות שלו. פעם אפל עוד טענה שה-30% האלה מיועדים "לתחזוק האפסטור". עכשיו היא כבר לא טורחת. יצרני התוכן, אחרי הכל, הכניסו את עצמם מרצון לכלוב שלה.

 

ג'ובס. הגזים הפעם? ג'ובס. הגזים הפעם? צילום: בלומברג

 

הכללים החדשים חלים לא רק על תוכן כתוב (אם כי, שלא כמו בעבר, הם יחולו גם על אפליקציית הקינדל המאד פופולרית), אלא גם על מוזיקה, סרטים וכל השאר - כל יצרן תוכן יהיה חייב מעתה להעלות מס לסטיב ג'ובס. שירות המוזיקה Rhapsody, שלו יש כ-750 אלף מנויים בארה"ב, כבר הודיע שהוא לא יכרע ולא ישתחווה, ושאם הגזירה הזו לא תבוטל לאלתר, לא תהיה יותר אפליקציית רפסודי במוצרי אפל. ברפסודי ציינו, באותה הזדמנות, שהם שוקלים את צעדיהם המשפטיים.

 

מומחים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" שבהחלט ייתכן שאפל עברה כאן על חוקי ההגבלים העסקיים והפכה למונופול. קבלת החלטה משפטית בנושא תיקח שנים, כמובן - אבל התגובה ההמומה מצד יצרני תוכן מעידה שיש סיכוי לא קטן שסטיב ג'ובס, שכידוע עדיין מעורב מאוד בפעילות אפל, הגזים הפעם עם תאוות הבצע.

 

מועמר המודאג
קדאפי. אזרחים יקרים, אל תשתמשו בפייסבוק קדאפי. אזרחים יקרים, אל תשתמשו בפייסבוק צילום: בלומברג

 

הדבר החיובי היחיד שניתן לומר על מועמר קדאפי, הדיקטטור של לוב, הוא שמדובר באישיות צבעונית. בימים אלה קדאפי מודאג מאוד, כשהמהומות בעולם הערבי מגיעות גם לארצו: יש דיווחים על מהומות, ודיווחים בלתי מאושרים על טבח.

 

אז קדאפי נאם אמש, ודרש מתושבי לוב להפסיק את השימוש בפייסבוק. הרשת החברתית עמוסה כעת בקבוצות שקוראות להביא את המהפכה גם ללוב, וקדאפי, באופן בלתי מפתיע, ממש לא מרוצה. במקום מארק צוקרברג, הייתי שוכר כמה שומרי ראש: שליט לוב היה מספיק פסיכי כדי לנסות להתנקש במלך סעודיה שכביכול העליב אותו. בינתיים, שירותי הבטחון הלוביים עורכים גל מעצרים מסיבי בקרב פעילים למען דמוקרטיה.

 

המקום היחיד שעדיין שקט בעולם הערבי, שקט כמו קבר, הוא סוריה. בימים האחרונים נודע כי הבלוגרית הצעירה טל אל-מלוחי, בת 19 - דיווחנו על מעצרה כאן - הורשעה בריגול על ידי החיקוי העלוב הסורי לבית משפט, ונידונה לחמש שנות מאסר. כמקובל במדינות דיקטטוריות או דיקטטוריות-למחצה, נטען כלפיה שפעולותיה "הביאו לפגיעה בבטחון המדינה", בלי צורך להדגים כיצד בדיוק היא עשתה זאת.

 

חופש מידע? כן. ויקיליקס? מה פתאום

 

בבית משפט פדרלי בארה"ב נערך אתמול דיון בבקשתה של וושינגטון לקבל את המידע שיש לטוויטר על פעילי ויקיליקס מרכזיים: ראש הארגון, ג'וליאן אסאנג'; טוראי ברדלי מאנינג, החשוד בהדלפת המידע לוויקיליקס; בירגיטה יונסדוטיר, מחוקקת איסלנדית; ושני מתכנתים, אחד הולנדי והאחר אמריקאי. החלטה בנושא טרם ניתנה.

 

עורכי הדין של ההגנה, שכללו גם נציגים של איגוד זכויות האדם האמריקאי, טענו שהמידע שממשלת ארצות הברית מבקשת לקבל הוא שווה ערך למפת אנשי הקשר של החשודים: היא תוכל לדעת עם מי הם התכתבו, ועל מה. הם אמרו עוד שמסירת המידע הזה תיצור "אפקט מצנן", שיגרום לאנשים להסס לפני שהם כותבים משהו בטוויטר – לך תדע, אולי מישהו ממכריך יהיה מבוקש פעם על ידי ממשלת ארצות הברית. יש בכך, לדבריהם, פגיעה בזכות הדיבור של החשודים, המוגנת על ידי התיקון הראשון לחוקה.

 

עורכי הדין אמרו עוד שהבקשה נראית משונה לאור גל המהפכות וההפגנות שמתרחש כעת במזרח התיכון, ומוביל משטרים אפלים שונים לעקוב אחרי האזרחים ברשת. אפשר להוסיף שהיא נראית משונה במיוחד, כשהיא מגיעה באותו היום עצמו שבו מזכירת המדינה האמריקאית, הילארי קלינטון, מתחייבת חגיגית להשקיע מיליוני דולרים בטכנולוגיות שיקדמו חופש ברחבי העולם. רופא, רפא את עצמך.

 

ג'וליאן אסאנג'. סנגורי ויקיליקס מאשימים את הממשל בסטנדרט כפול ג'וליאן אסאנג'. סנגורי ויקיליקס מאשימים את הממשל בסטנדרט כפול צילום: אי פי אי

 

הארנק האלקטרוני בדרכו לארה"ב

 

הרעיון שמאחורי הארנק האלקטרוני פשוט למדי: הוא אומר שהטכנולוגיה הפכה למיותר את הארנק, אביזר שנמצא עם האדם משחר התרבות, ושגאדג'ט יכול לספק את כל השימושים שהוא מציע. בשנים האחרונות, מטבע הדברים, הגאדג'ט שבו מתמקדים הוא הטלפון הסלולרי.

 

יפן, כמובן, מובילה את הטרנד הזה: חלק ניכר מהאוכלוסיה משתמש בסלולר כארנק כבר כמה וכמה שנים. אחריה צועדת דווקא אפריקה, שיש בה מחסור חמור בבנקאים ובנקים, אבל יש די והותר מכשירים סלולריים. ועכשיו הרעיון הזה מגיע גם לארצות הברית: אם הוא יתפוס שם, מי יודע – אולי גם בישראל הוא יתפוס. יש לי תחושה שזה יקרה לפני שתהיה רכבת תחתית בתל אביב.

 

דויטשה טלקום הודיעה בכנס הסלולרים בברצלונה שהיא תשיק יוזמה כזו כבר השנה, ושטי-מובייל האמריקאית תוביל את המאמצים שלה בארה"ב. הארנק שלה יהיה סלולרי עם שבב NFC, תחום שבו גם גוגל מגלה עניין רב, והפריסה תגיע לשיאה בשנת 2012. לפי ההערכות, הטכנולוגיה תגיע בקרוב גם לאייפון.

 

קצרצרים

 

תקלות נרחבות נרשמו אתמול בטוויטר, כאשר מיליוני משתמשים נתקלו במסך מוות שחור במקום בשירות המיקרו-בלוגינג החביב עליהם. תגובה רשמית לא נמסרה, אבל מתקבל הרושם שזו תוצאה של נסיון להעביר את טוויטר לגרסה החדשה והאינטראקטיבית שלו. ברחבי הטוויטרספירה נשמעו יללות עולות ויורדות. 

 

ועוד מנפלאות המיקרו-בלוגינג: לאריק שמידט, המנכ"ל היוצא של גוגל, יש חשבון טוויטר, אבל הוא לא טורח לצייץ יותר מדי. זה ודאי גורם לאנחות רווחה במחלקת היח"צ של גוגל: שמידט כבר הכניס את החברה לשורה של צרות מיותרות בעקבות כמה התבטאויות שלו. אבל התבטאות חיוורת למדי שלו על המהפכה במצרים ("מצרים: אנשים פלוס טכנולוגיה - איזה כוח חיובי") גררה הסתערות רבתי מצד, אה, אנשים שאכפת להם מה שמידט כותב בטוויטר.

 

השמועות על "טלפון פייסבוק" אולי היו מוגזמות, אבל מי צריך כזה, כשכל החברות מנסות לשלב את הטרשת החברתית במה שהן מוכרות לצרכנים? יש להן סיבות טובות מאוד לעשות זאת: מנתוני קומסקור לגבי בריטניה (שבה נרשמת התמכרות למידע סלולרי, אבל בכל זאת) עולה כי 7.5 מיליון משתמשי פייסבוק ייחודיים השתמשו בגרסה הסלולרית שלה במשך 2.5 מיליארד(!) דקות במהלך דצמבר האחרון. הבאה בתור, בהפרש ניכר, היתה גוגל, שאמנם היו לה יותר משתמשים סלולריים - 9.5 מיליון - אבל הם השקיעו בה רק 702 מיליוני דקות. בקרב הזה, פייסבוק לוקחת בגדול.

 

דיווחנו אתמול בהרחבה על העימות בין נציג המכונות מן הגיהנום, ווטסון, ושני יריבים אנושיים מובחרים בתוכנית הטריוויה Jeopardy. בסיבוב הראשון, כאמור, הצליח יריב אנושי לסחוט תיקו מווטסון. אמש נערך הסיבוב השני, וכאן התוצאה היתה עגומה הרבה יותר: ווטסון מעך את שני היריבים שלו באפס מאמץ. לא יודע מה איתכם, אבל אני בודק כעת את אפשרויות ההגירה למאדים.

 

 

 

קרן מוזילה, שעומדת מאחורי הדפדפן החינמי פיירפוקס וצפויה להוציא גרסה חדשה שלו בשבועות הקרובים, יצאה להתקפה על הדפדפן החדש של מיקרוסופט, אינטרנט אקספלורר 9. האוונגליסט של הארגון – באמת שהגיע הזמן להפסיק עם התואר הזה – פירסם טבלה עמוסת נתונים, שמטרתה להוכיח שהאקספלורר "איננו דפדפן מודרני". מיקרוסופט, מצידה, טוענת שהדפדפן שלה מיועד לצרכיו של המשתמש והמפתח מן השורה.

 

פרשת "סורקי הפורנו" – מכשירי השיקוף בנמלי התעופה, שמציגים את הנוסע עירום לעיני אנשי האבטחה – לא יורדת מסדר היום: הסנאט האמריקאי הכריע אתמול (98 בעד, ללא מתנגדים) בזכות תיקון לחוק, שלפיו מי שידליף תמונות מהסורקים יהיה צפוי לשנת מאסר ו/או לקנס של עד 100 אלף דולר. דליפות כאלה, נזכיר, כבר קרו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x