$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: סוף עידן שמידט

גוגל מנסה להפחיד פחות, אפל מואשמת בסיכון עובדים ופגיעה בסביבה, נייטרליות הרשת תחת מתקפה בארה"ב, וספקית סלולר מציעה להורים לעקוב אחרי הילדים

יוסי גורביץ 12:5123.01.11

האיש הקריפי הלך

 

הידיעה של סוף השבוע היא שאריק שמידט יפסיק בתוך שלושה חודשים לשמש כמנכ"ל של גוגל, ויישאר בתפקיד היו"ר שלה. הוא יוחלף בתפקידו על ידי מייסד החברה, לארי פייג'. החבר השלישי בגוגל, סרגיי ברין, ישמש כאחראי על "פרויקטים אסטרטגיים", מה שזה לא יהיה.

 

לארי פייג', ממייסדי גוגל והמנכ"ל הנכנס. חסר חוש הומור לארי פייג', ממייסדי גוגל והמנכ"ל הנכנס. חסר חוש הומור צילום: בלומברג

שמידט הגיע לגוגל לפני כעשור, כאשר גוגל היתה חברה קטנה וצומחת, עם שני מייסדים שאהבו לשחק בצעצועים והיו צריכים מבוגר אחראי. בציוץ שלו שבו הודיע על שינוי הסטטוס, כתב שמידט "אין עוד צורך בהשגחת מבוגר יומיומית". בוול סטריט לא היו משוכנעים; המניה איבדה 14.94 דולרים מערכה. זאת למרות תוצאות רבעון חיובי למדי של גוגל.

 

למה שמידט עוזב? זו השאלה ששואלים כולם. יכול להיות שהוא מיצה. צופי גוגל ותיקים מזכירים ששמידט לא בדיוק היה המנכ"ל הקלאסי: סגנון הניהול של גוגל הביא לכך שלא פעם הוא הופתע על ידי ברין ופייג'. למשל, הוא למד על רכישת החברה שפיתחה את אנדרואיד לאחר מעשה. הנושא שכנראה גרם לו לפרוש היה סין: לפני שנה, כאשר נודע לגוגל שסין חדרה למחשבים שלה, שמידט סבר שאין סיבה לעזוב את השוק הסיני, שגדל במהירות - אבל מצא את עצמו בעמדת מיעוט, כששני המייסדים מצביעים נגדו.

 

וכמובן, שמידט היה אסון יח"צ מהלך, שגוגל נאלצה להכחיש או לתקן פעם אחר פעם. אחת האמירות הזכורות לרע שלו היא שגוגל צריכה ללכת על קו ה-creepiness, אבל לא לחצות אותו. מבחינת הרבה מאד אנשים, שמידט חצה אותו מזמן. וככזה, הוא הפך לנטל. את לארי פייג' אף אחד לא האשים אף פעם בחוש הומור.

 

המחיר בדם שגובה אפל

 

בתחילת החודש, בלי יותר מדי תשומת לב, התאבדה העובדת ה-15 של פוקסקון. כלומר, ה-15 שהצליחה; היו עד כה כ-18 נסיונות התאבדות. וואנג לינג, בת 25, התאבדה לאחר שננזפה חמורות ופוטרה מפוקסקון אחרי תקופה ארוכה מאוד בחברה - חמש שנים.

 

לפני שנים, חלם סטיב ג'ובס להפוך את אפל ל"נייק של מוצרי האלקטרוניקה". הוא אמר את הדברים בשיא שערוריית סדנאות היזע של נייק, ומבלי שזה יטריד אותו יותר מדי. עכשיו יוצאים 36 ארגונים לא ממשלתיים בסין, ומאשימים את אפל בכך שהיא אדישה לבטחון העובדים שלה ובכך שהיא פוגעת בסביבה.

 

הארגונים אומרים את מה שכל אדם שעיניו בראשו היה צריך לראות מזמן: שאפל עצמה היא סדנת יזע, שמקפידה לא לדעת באילו תנאים מייצרים את המוצרים שלה. ההכרזה מבוססת על מעקב בן תשעה חודשים אחרי המפעלים שמייצרים את גרוטאות אפל, שמצאו כי מעבר לעובדים שהתאבדו במפעלי פוקסקון, עשרות עובדים אחרים נפגעו והורעלו, בעיקר במתקן של Wintek.

 

הדו"ח בחן 29 חברות בינלאומיות, וכמה מהן – סמסונג, למשל – דווקא זכו לציונים חיוביים. באופן בלתי מפתיע למי שעקב אחרי הקרמלין מקופרטינו, אפל היא החברה הפחות שקופה: היא סירבה אפילו לזהות את הספקים שלה, ולא היתה מוכנה להודות שווינטק היא אחת מהן.

 

מפעל פוקסקון בסין. החודש התאבדה העובדת ה-15 מפעל פוקסקון בסין. החודש התאבדה העובדת ה-15 צילום: בלומברג

 

אפל מסרה בתגובה שהיא מחוייבת לשמירה על תנאי העבודה והתנאים הסוציאליים של העובדים המייצרים את מוצריה. ועל זה כבר נאמר: פחחחח.

 

תראו מי מתנגד לנייטרליות רשת

 

ורייזון, אחת מחברות הסלולר והרשת המובילות בארה"ב, עותרת לבית המשפט כנגד ההנחיה של ה-FCC - הסוכנות הפדרלית לשידורים - שאוסרת עליה לחסום אתרים לגלישה של משתמשיה. ורייזון מתבססת על כך שנסיון קודם של ה-FCC לקנוס ספקית אחרת, קומקאסט, בשל האטה מכוונת של גלישה לאתרים לא רצויים עבורה, נכשל; בית המשפט קבע שה-FCC פועלת בחוסר סמכות.

 

זו גם הטענה החדשה של ורייזון כנגד ההנחיות שהוציאה ה-FCC לפני כחודש. ה-FCC עצמה, כמובן, חושבת אחרת. מה שמעניין פה הוא זהותה של המערערת: ורייזון אירגנה בזמנו, יחד עם גוגל, יוזמת פשרה בנושא, שקבעה שהרשת הרגילה תהיה פתוחה ונייטרלית - אבל הרשת הסלולרית, השדה החדש והעתידי, לא תהיה כפופה לרגולציה כלשהי, וכל חברה תוכל לעשות בה כרצונה. ה-FCC קיבלה את העמדה הזו כמעט כלשונה, ועכשיו היא מגלה שמבחינת ספקיות הרשת שזה לא מספיק. הן לא מעוניינות באף הגבלה על כוחן. מעניין מה גוגל חושבת על השותפה שלה עכשיו.

 

עולם חדש, מבוקר

 

ספקית סלולר אמריקנית אחרת, T-Mobile, הציעה חבילה חדשנית להורים: קנו לילדים שלכם סמארטפון אנדרואיד, ותמורת חמישה דולרים בלבד לחודש החברה תמנע מהמכשירים להוציא מסרוני SMS תוך כדי נהיגה. תמורת אפס תשלום, החברה תספק להורים מידע בזמן אמת על מיקומם של הילדים.

 

השיטה מבוססת על כך שהמכשיר יזהה שהוא נמצא בתנועה מהירה, וימנע אוטומטית שליחת SMS. הבעיה המתבקשת היא, כמובן, שקטינים שנמצאים על אוטובוס או מונית ימצאו שגם אז המכשיר שלהם הופך זמנית לבלטה.

 

החלק המדאיג יותר הוא זה שמאפשר מעקב מסביב לשעון. הסיכוי של קטין להיות מעורב בתאונת דרכים זניח יחסית (שאם לא כן, האוכלוסיה האנושית היתה מפסיקה להשתמש בכלי רכב ממונעים). הסיכוי של קטין כזה להמצא תחת מעקב מסביב לשעון, מצד שני, גבוה הרבה יותר. החיים של מתבגרים תחת הורים שיודעים איפה היית בכל רגע נתון ויכולים לשחזר את המידע בכמה לחיצות כפתור, הולכים להיות גרועים אפילו יותר מאלה של מתבגרים עד ימינו.

 

הורים שהחליטו לרכוש לילדיהם את האזיק האלקטרוני המעוצב ימצאו את עצמם בדילמה מדכאת במיוחד: הם יכולים לומר לילדים במה מדובר, ולראות איך האמון של ילדיהם בהם מתרסק; או שהם יכולים לא לומר, רק כדי לראות אותו שוקע עוד יותר כאשר הילד יגלה, והוא יגלה, במה מדובר. אבל הם יוכלו להאשים רק את עצמם: הם אלה שהחליטו שמערכת היחסים צריכה להתבסס על יחסי אסיר-סוהר, עם המשתמע מכך.

 

קצרצרים

 

דיווחנו בשבוע שעבר על היעלמותו המסתורית של בלוגר טכנולוגיה, דאנצ'ו דאנצ'ב, בעת ביקור מולדת בבולגריה. חדשות חיוביות: נראה שהוא הפעיל מחדש את חשבון הטוויטר שלו ונמצא במגע עם הבלוג שהעסיק אותו, ZDNet. פרטים על ההיעלמות עדיין לא נמסרו, אך נראה כי הוא ימסור פרטים בהמשך.

 

גוגל מכחישה בעקשנות שתוצאות מנוע החיפוש שלה רלוונטיות פחות ופחות, ושהיא נפלה קורבן לכל מיני חוות תוכן – אבל, במקביל, היא מודיעה על כך שהיא יוצאת למסע צלב בחוות התוכן. הללו הן חברות שיוצרות עמודים דלי תוכן, אבל עמוסים במילות קוד, שמדלגים למקומות גבוהים בתוצאות החיפוש של גוגל ובהתאם הופכים את החברות שיצרו אותם למפרסמים נחשקים; התוכן שהחברות כותבות מתבסס על פופולריות של תוצאות חיפוש. למשל, אם יש הרבה חיפושים על גידול סוסי פוני, יהיו במהירות הרבה עמודי זבל על כל מה שרצית לדעת על הסוסונים הללו.

 

בן אדלמן, הפרופסור מהרווארד שחשף את ההטיות של תוצאות החיפוש של גוגל - בדרך כלל, לטובת המוצרים שלה עצמה - משועשע מהתגובה של גוגל למחקר שלו. החברה לא טרחה להתמודד עם הממצאים ועברה ישירות להתקפת אד הומינם, בהאשימה את אדלמן שהוא עובד עם מיקרוסופט. אדלמן מציין בהנאה שאין לו בעיה עם התקפות אישיות - כי משמען הוא שלגוגל אין אפשרות להתמודד עם תוצאות המחקר שלו.

 

אפילו הברגים של אפל מיועדים לדפוק את המשתמשים: הבלוג iFixit, שמחזיק באידיאולוגיה השנויה במחלוקת בעידן ג'ובס - שאם שילמת על מוצר, הוא שלך - שם לב שאפל שינתה את הברגים של הגרוטאות שלה לסוג חדש של בורג, שכמעט ואי אפשר למצוא לו מברג. המטרה, כמובן, היא למנוע מהמשתמשים לשדרג או לתקן את המכשירים שלהם בעצמם, מבלי להשליש מאות דולרים לאפל.

 

בית משפט בבריטניה אסר על נסיעה בסגוויי - כלי הרכב הדו-גלגלי ההוא, שאמור היה ליצור מהפכה ולא הצליח - על מדרכות. זה מגיע אחרי פסיקה של בית משפט בריטי אחר, שאסר על נהיגה בסגוויי בכביש. השטח היחיד שנותר פנוי למשתמשי סגווי הוא הבית שלהם. זה יוצר בעיות מסוימות בשיווק מה שאמור היה להיות כלי תעבורה. לכל דבר ועניין, אין סיבה לרכוש סגוויי בבריטניה.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x