$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: ברכותינו, הפנים שלכם שייכות למארק צוקרברג

שירות חדש של פייסבוק יזהה את הגולשים בתמונות גם נגד רצונם, צרכני ארוטיקה הופתעו לגלות שאמזון מחקה את הספרים שלהם, פסיקה קובעת שרכישת משחק לא הופכת אותו לשלך, וגוגל מודה בשקט שהיא לא אובייקטיבית

יוסי גורביץ 12:5916.12.10

שמים את הפייס בפייסבוק

 

לצד כל הדברים שפייסבוק עושה, היא גם אתר אחסון התמונות הגדול בעולם, שמשאיר באבק את פליקר ואתרים אחרים. רוב התמונות הללו לא ראויות למבט שני, חלקן הגדול, גם לא למבט ראשון, אבל מבחינת פייסבוק הן מהוות מאגר עצום בגודלו.

 

בשבוע הבא תתחיל פייסבוק לאפשר למשתמשים לתייג אוטומטית "חברים" שלהם שיופיעו בתמונות. אם התוכנה שנועדה לשם כך תזהה מישהו בתמונה שהעלה המשתמש, הגולש יישאל אם התוכנה זיהתה נכון, ואם הוא רוצה לתייג את שמו של החבר. בהתחשב בכך שלרוב משתמשי פייסבוק אין כוח לתייג תמונות בכלל, הכלי צפוי לעשות את העבודה בשבילם.
צוקרברג על שער ה"טיים". מחזיק במאגר תמונות עצום - ומנצל אותו צוקרברג על שער ה"טיים". מחזיק במאגר תמונות עצום - ומנצל אותו צילום מסך: Time.com

 

המצב האפשרי, שבו אתה מופיע בתמונה של מישהו אבל אין לך שמץ של רצון להיות מזוהה, לא ממש משנה לפייסבוק. השימוש יהיה אוטומטי, ואתה תקבל התרעה על כך לאחר מעשה. במילים אחרות, All your face are belong to Mark.

 

אם בכל זאת תרצה להרוס את המסיבה של מארק צוקרברג ותסרב לשמש להיות בורג קטנטן במכונת המרת הפרטיות שלך בכסף שלו, תוכל לשנות את הגדרות הפרטיות שלך כך שאי אפשר יהיה לתייג אותך. כמו תמיד, opt-out: מי שרוצה להגן על פרטיותו מפני עוד שינוי שמבצעת פייסבוק, יצטרך לעשות את הצעד הפעיל. פייסבוק, כמובן, בונה על כך שלרוב האנשים לא יהיה אכפת. מסתבר שאם תפשיט את פרטיותם של מספיק אנשים מעליהם, תוכל להופיע על עמוד השער של "טיים".

 

מה אתה קורא, סוטה?

 

אמזון נקלעה לשערוריה לפני כשנה וחצי, כשהסתבר שהיא חדרה למכשירי הקינדל של לקוחותיה ומחקה מהם כמה ספרים שרכשו, בגלל איזה סכסוך זכויות יוצרים. באופן אירוני, הספרים שהיא מחקה נכתבו על ידי אחד אריק בלייר, הידוע יותר בשם המקלדת שלו, ג'ורג' אורוול. זה לא היה יכול לקרות לסופרמתאים יותר מאשר לכותב "1984", שעוסק בחלקו הניכר ביכולת של בעלי הכוח לשכתב את העבר ועל כן לשלוט בעתיד. בעקבות השערוריה התנצל מנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס, ואמר שהמקרה לא יחזור על עצמו.

 

אלא שמסתבר שהוא חזר גם חזר. רק שהפעם אמזון נטפלת לספרים אחרים, מהוגנים פחות, כאלה שהיא הניחה שבעליהם לא יעזו להשמיע קול צעקה: ספרות אירוטית העוסקת בגילוי עריות. אבל אמזון טעתה. סופרים שהיצירות שלהם הועלמו מחו בקול, ולקוחות זעמו לגלות שספרים שרכשו בכסף מלא הועלמו מהקינדלים שלהם רק בגלל שאיזה צנזור החליט שהם לא לטעמו.

 

לפני כמה שבועות אמזון ניהלה קרב קצר על זכות הדיבור של מחבר ספר פרו-פדופילי, אבל בסוף נסוגה ומחקה אותו. עכשיו עובר עליה גל לא בריא של צנזורה, צדקנית מאד לעיתים. במקרה אחד, כשלקוחה התעקשה לקבל זיכוי על הספר שרכשה בכסף מלא ואמזון מחקה, נציגת שירות נזפה בה על הספרים "החמורים" שהיא קוראת. עם כל הכבוד, זה לא עניינו של אף אחד מה מישהו קורא.

 

יתכן שאמזון אף הסתבכה חוקית: בתביעה שהוגשה נגדה אחרי מחיקת ספרי אורוול, היא התחייבה שלא למחוק ספרים, אלא במקרים הבאים: קבלת פקודה מצד בית משפט, ביטול העסקה בידי חברת האשראי, קובץ שהכיל תוכנה זדונית, או במקרים שבהם שהמשתמש הסכים לכך. אף אחד מאלה לא רלוונטי כאן. אמזון אמרה בתגובה שמחיקת הספרים מהקינדלים היתה "תקלה טכנית" שתוקנה. מי שרכש ספרים שכבר אינם נמכרים על ידי אמזון יוכל לשוב ולהוריד אותם. תקלה טכנית משונה למדי, לא?

 

מנכ"ל אמזון והקינדל. צנזורה מסוכנת מנכ"ל אמזון והקינדל. צנזורה מסוכנת צילום: בלומברג

  

המשחק שקנית? לא שלך

 

ספרים דיגיטליים הם רק תחום אחד שבו המוצר שנמכר למשתמש לא תמיד שייך לו בפועל. בית משפט פדרלי לערעורים בארה"ב אישר פסיקה קודמת, שקבעה שאם אתה רוכש תוכנה – ספציפית, את המשחק World of Warcraft – אתה לא באמת קונה אותה. אתה מקבל בסך הכל את הזכות לעשות בה שימוש, בכפוף לתנאי הרישיון.

 

הפסיקה ניתנה בערעורה של בליזארד, יצרנית WoW, נגד תוכנת צד שלישי בשם Glider, שהעניקה לשחקנים משהו שרבים מהם רוצים: שהחלק המייגע של המשחק יחלוף בלי שהם יצטרכו לעשות משהו. באמצעות גליידר, דמויות הלכו ממקום למקום, צברו הון ונקודות נסיון בשלבים המוקדמים של המשחק, וכו'. מטבע הדברים, בליזארד לא אהבה את התוכנה.

 

בית המשפט קבע שגליידר הפר את תנאי השימוש של WoW, אבל דחה את טענתה של בליזארד, שלפיה באותה הזדמנות הוא גם הפר את זכויות היוצרים שלה. לא שזה עוזר למפתחי (ומשתמשי) גליידר: כותבי התוכנה עדיין אשמים בהפרת חוזה. קודם לפסיקה נמכרו כ-100 אלף עותקים של גליידר ב-25 דולר כל אחד, כך שכותבי התוכנה כנראה גם ישלמו קנס כבד.

 

World of Warcraft. לעבור שלבים אוטומטית? בליזארד לא מרשה World of Warcraft. לעבור שלבים אוטומטית? בליזארד לא מרשה cc by: juanpol

 

גוגל לוחשת: אנחנו לא באמת ניטרליים

 

בתחילת השבוע פרסמנו כאן ידיעה כך שהאלגוריתם של גוגל, ההוא שאמור להיות סופר-אובייקטיבי, מוטה יותר ממגדל פיזה. אתמול הצליח הרג'יסטר, שמנהל את הציד הזה כבר יותר משנה, לקבל את ההוכחה הרשמית לכך.

 

במשך שנים אמרה גוגל שהאלגוריתם שלה נוצר ללא מגע יד אדם, וכל מטרתו היא לספק את האמת המדעית, הטהורה, על תוצאות החיפוש: הדירוג שאתם רואים הוא הדירוג הטוב ביותר והנקי ביותר. זה חלק מרכזי מהתעמולה של גוגל: עלינו אפשר לסמוך, אנחנו לא מוטים. היא אפילו הסבירה כך את הסיבה לתוצאות האנטישמיות שהגיעו בחיפוש אחרי המילה Jew.

 

אבל כשנשאלה גוגל ישירות בנושא לאחרונה, היא אמרה שהאלגוריתם שלה הוא "דעה". היא הפנתה את הרג'יסטר להצהרה של אחד מעובדיה ב-2006. וטענה שהיא התייחסה לאלגוריתם כ"דעה" מאז 2007. כלומר, מה שאתם מקבלים אינו דף "נקי" של תוצאות חיפוש, אלא רשימת העמדות של גוגל.

 

לגוגל, כמובן, יש זכות לעמדות משלה. אבל כל זה משפיע משמעותית על טענותיה בתחום ההגבל העסקי: עד כה היא הודתה שהיא אמנם הגוף השולט בשוק החיפוש, אבל טענה שהיא לא מנצלת את מעמדה כדי להפלות אחרים ושהבחירות שלה מתבצעות על ידי אלגוריתם. אם ההגנה הזו נופלת, החברה בבעיה רצינית יותר, במיוחד באירופה.

 

קצרצרים

 

אתמול, כאמור הודיע המגזין "טיים" שהוא בחר באיש השנה דווקא במארק צוקרברג. זו, צריך להבהיר, לא היתה הבחירה של הקוראים: הם בחרו בג'וליאן אסאנג', האיש וההדלפות. אסאנג' קיבל יותר קולות מאשר שני המתחרים שהגיעו למקום השני והשלישי גם יחד, ליידי גאגא וראש ממשלת טורקיה ארדואן (ארדואן? WTF?). צוקרברג, שהגיע למקום העשירי מבחינת מספר התומכים, לא עשה השנה שום דבר ייחודי. אסאנג', גאגא וארדואן דווקא כן. אז למה צוקרברג? כי "טיים" הוא עיתון ממסדי, תמיד היה, והוא לא ייתן פרס לאויב העם האמריקאי, או מי שהוגדר ככזה על ידי הממשלה.

 

מהפכת הספרים הדיגיטליים השאירה עד לאחרונה ז'אנר פופולרי של ספרים – ספרי צילום ותמונות – לחסדיו של דינוזאור העץ המת. לא עוד: הופעתם של טאבלטים שקוראים ספרים, כמו "נוק קולור" וגם האייפד, מאפשרת גם לספרי תמונות להגר אל העולם הדיגיטלי. יש להניח שאמזון תציג גם היא תוך זמן לא רב קורא ספרים צבעוני משלה, למרות הצהרותיו של המנכ"ל שלה ששללו את האפשרות הזאת.

 

"נוק קולור". ספרי התמונות עוברים לפורמט הדיגיטלי "נוק קולור". ספרי התמונות עוברים לפורמט הדיגיטלי

 

ואם כבר צבע, מישהו טרח ויצר אפליקציה שימושית לשם שינוי: היא מסייעת לאותו חלק ניכר של האוכלוסיה שסובל מעיוורון צבעים קל, העומד על 6% מכלל הגברים, להבדיל טוב יותר בין אדום וחום ובין צבעים קרובים אחרים.

 

הרשת, כלל 34: אם זה קיים - יש לזה גרסת פורנו. מיקרוסופט למדה את הכלל הזה אתמול על בשרה: חברת משחקי פורנו הציגה הדגמה של משחק סקס תלת מימדי לקינקט, השדרוג של מיקרוסופט ל-xBox שלה. קינקט נמצא בשטח בערך חודש. מומחים בתחום אומרים שזו פלטפורמה אידיאלית לפורנו.

 

גוגל ממשיכה לשלוח מחושים לתחומים שאינם חיפוש, והודיעה על מינוי של ברנש כלשהו כראש חטיבת הפס הרחב שלה, חטיבה שמטרתה להכנס לתחום התשתית. במקביל, הודיעה גוגל על כך שהיא דוחה את הבחירה בעיר הראשונה שתזכה לקבל את הפס הרחב שלה. מספר גדול מדי של ערים ועיירות התחנן לקבל את המתנה הזאת, לעתים תוך השתטות נדירה. גוגל תחליט על הזוכה המאושרת – שתהפוך, יש להניח, לבירת הפרסומות העולמית – בתחילת 2011.

   

בטל שלח
    לכל התגובות
    x