$
חדשות טכנולוגיה

אזהרה: יישום זה יגביל את החופש שלך

הגעתן של חנויות האפליקציות למחשב האישי, כמו החנות של גוגל לכרום שהושקה השבוע, מצביעה על מגמה שתהפוך הורדת תוכנות לנוחה יותר - אבל עלולה להעביר לידי החברות את השליטה על מה שאתם עושים במחשב

עומר כביר 12:3610.12.10
אחת המהפכות החשובות בעולם הסמארטפונים הייתה ההשקה של האפסטור, חנות האפליקציות לאייפון של אפל, לפני קרוב לשנתיים וחצי. החנות והאפליקציות שלה חוללו מהפכה בדרך שבה אנשים משתמשים בסמאטרפונים, והצמיחו שוק חדש לגמרי שמגלגל מיליארדי דולרים בשנה, ומכניס סכומים נאים ביותר למפתחים, חברות תוכן ומפעילות חנויות האפליקציות השונות.

 

אבל עכשיו עושות חנויות האפליקציות האלו את דרכן מהסמארטפונים למחשבים האישיים: באוקטובר הכריזה אפל שהאפסטור תהיה זמינה בקרוב גם למחשבי המק מתוצרתה, והשבוע הצטרפה לחגיגה גם גוגל עם השקת ה-Chrome Web Store, חנות האפליקציות לדפדפן כרום של גוגל (שכבר הספקנו לבדוק).

 

אפשר לשער שזאת לא תהיה ההכרזה האחרונה בתחום חנויות היישומים. החברות יבטיחו לכם גישה נוחה למגוון רחב של אפליקציות איכותיות ובטוחות, שישדרגו בכמה רמות את חוויית השימוש במחשב שלכם. אבל אל תתנו להבטחה הזו להטעות: החברות רוצות לא רק רווחים, אלא גם מידע על הרגלי הגלישה שלכם, שליטה על התוכנות והיישומים שבהם אתם משתמשים, ועיצוב צמוד של חוויית המחשוב שלכם.

 

חנות האפליקציות לגוגל כרום, שהושקה השבוע חנות האפליקציות לגוגל כרום, שהושקה השבוע צילום מסך: chrome.google.com

 

יישומי רשת לדפדפן? זאת לא המטרה המרכזית

 

"התחלנו לעבוד על החנות כי ברשת יש אלפים רבים של יישומים, אבל מאוד קשה למצוא אותם – אין דירוגים, אין ביקורות, וגם כשמוצאים יישום טוב קשה לשוב ולאתר אותו. הבעיה הזו קיימת אצל הרבה אנשים, ואנחנו רוצים לעזור להם", אמר באירוע סונדר פאצ'אי, סגן נשיא להנהלת מוצר בגוגל, "מהצד השני, קשה למפתחים לקדם את היישומים שלהם ולהרוויח מהם כסף, כי משתמשים חוששים לקנות אפליקציות בתשלום ממפתחים לא מוכרים. זו בעיה שרצינו לפתור".

 

אלא שככל הנראה, המטרה העיקרית של החנות היא בכלל לא מציאת יישומי רשת לגולשי כרום, וקשורה להכרזה השניה של גוגל באותו אירוע: ההפצה ההולכת וקרבה של כרום OS, מערכת ההפעלה מבוססת הענן שפותחה על בסיס הדפדפן שלה. אף שכרום OS מאפשרת עבודה במצב לא-מקוון, היא לא יותר מדפדפן משודרג, ולכן עובדת בצורה מיטבית רק עם חיבור זמין לרשת. מסיבה זו, כל המחשבים הניידים שיריצו אותה יכללו תמיכה באינטרנט סלולרי, על מנת לספק למשתמש גישה לרשת כמעט מכל מקום.

 

המקור העיקרי, אם לא היחיד, ליישומים עבור מחשבים שיריצו כרום OS צפוי להיות ה-Chrome Web Store. ביחד עם הכניסה של האפסטור למק, הם מסמלים את תחילתו של טרנד מדאיג בעולם המחשוב האישי.

 

השקת כרום OS. החנות תהיה המקור העיקרי ליישומים, אולי היחיד השקת כרום OS. החנות תהיה המקור העיקרי ליישומים, אולי היחיד צילום: רויטרס

 

סוגרים את הגן

 

כמעט מראשיתם היו המחשבים האישיים פלטפורמה פתוחה כמעט לחלוטין: המשתמשים יכולים להתקין עליהם כל תוכנה המיועדת למערכת ההפעלה שלהם, בלי יכולת פיקוח או בקרה של יצרנית המחשב. כל מפתח יכול לכתוב תוכנה שתעשה ככל העולה על רוחו, גם אם מדובר בפעולה המנוגדת לחוק, ולהפיץ אותה כאוות נפשו, בלי צורך להירשם לתוכניות מפתחים כאלו ואחרות. הסכנה היחידה בהפצת כזאת היתה חוקית.

 

המצב בעולם הסמארטפונים שונה. מפעילי הפלטפורמה שולטים ביישומים שרצים על המכשירים באמצעות חנויות האפליקציות שלהם. המצב בולט במיוחד באייפון, שם ניתן להתקין יישומים רק באמצעות האפסטור, שחוקיה קשיחים ועתירי גחמות במיוחד. אבל גם בפלטפורמות פתוחות יותר, כמו האנדרואיד, אין לזלזל בחשיבות של חנות האפליקציות, ובכך שרוב המשתמשים מאתרים את היישומים שלהם באמצעותה.

 

מגמה זו עושה את דרכה למחשבים האישיים. ההתחלה היא בקטן. האפסטור למק אינה מחליפה את האמצעים האחרים להתקנת תוכנה. כרום OS אפילו לא הושקה רשמית. אבל בעולם שבו מרבית הצרכנים רוצים חוויית שימוש פשוטה וזורמת ככל האפשר, יש לחנויות כאלו אפשרות לזכות להצלחה רבה. הן יכולות, מבחינת רבים מהמשתמשים, להפוך למקור העיקרי ואולי הבלעדי שבאמצעותו מתקינים יישומים ותוכנות למחשב.

 

אם אפל וגוגל יזכו להצלחה עם חנויות היישומים שלהם, הצלחה שגם מובילה לרווחים לא מבוטלים (אפל גורפת 30% על כל מכירת אפליקציה באפסטור), אין לפסול את האפשרות שמיקרוסופט תבקש להצטרף לחגיגה, באמצעות חנות דומה בחלונות. וזה כבר יביא את בשורת חנויות האפליקציות לקהל הרבה יותר גדול.

 

האפסטור. חוקים קשיחים האפסטור. חוקים קשיחים

 

לשמור על עירנות

 

מגמה כזאת אולי תקל על המשתמשים, אבל בסופו של דבר תפגע בהם. חנויות האפליקציות אמנם מספקות פשטות, אבל יש לה מחיר: יש איש אחד שמחליט אילו יישומים יופיעו בהן, והמדיניות שלו, גמישה ככל שתהיה, היא עדיין שלו בלבד. האפסטור כבר הספיקה בשנות פעילותה לספק אין ספור מקרים שבהם אפליקציות נעלמו או לא אושרו כלל, בגלל גחמה זו או אחרת של אפל.

 

כניסת חנויות היישומים למחשב האישי עלולה להביא לכך שחברה אחת מחליטה אילו תוכנות ראוי שנתקין על המחשב, ומעלימה תוכנות שלא הולמות את השקפת העולם שלה או מתחרות בה. ואם זה יקרה, חלק ניכר מחופש הביטוי והפעולה של המשתמשים ייעלם.

 

צריך לסייג: מדובר בתרחיש קיצוני למדי. גם אם יוצגו חנויות אפליקציות לכל המחשבים האישיים, אפשר להעריך שהחברות יחששו במשך זמן רב מלהפוך אותן לשער היחיד להתקנת תוכנות. גם אם זה יקרה, עדיין לא נבנתה מערכת הפעלה שלא נפרצה. משחקי החתול והעכבר סביב פריצת האייפון מוכיחים זאת היטב.

 

גם גופי הרגולציה, אפשר לשער, לא יעמדו מנגד, ולא יניחו כל כך בקלות למפתחות מערכות ההפעלה להפקיע מהמשתמשים את השליטה במחשב. אבל בעולם שבו יש אחיזה חזקה כל כך למכשירים כמו אייפון, אייפוד-טאץ' ואייפד, שהתוכנות המיועדות להם מסוננות ונשלטות על ידי אפל בלבד, רצוי לשמור על ערנות ולהתכונן לרגע שבו יחדרו חנויות האפליקציות גם למחשב האישי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x