$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי ל"כלכליסט": מד-נאוטילוס שדרגה את כבל התקשורת לאירופה

הרחיבה את החיבור בין קפריסין לצרפת. בזק בינ"ל מתכוונת להתחרות ב"מד נאוטילוס" עם כבל שייכנס לפעולה ב-2012

גילעד נס 16:3708.12.10

חברת מד-נאוטילוס השלימה בימים האחרונים עבודת שדרוג שהרחיבה את יכולתו של אחד מהכבלים התת-מימיים שלה, "לב". הכבל מציע כעת חיבור מלא בין ישראל לצרפת, דרך קפריסין - כך נודע ל"כלכליסט". ספקיות האינטרנט משלמות מדי שנה עשרות מיליוני שקלים למד-נאוטילוס עבור רוחב הפס שהיא מקצה

להן, ומשמש אותן להעברת תעבורת אינטרנט ושיחות בינלאומיות.

 

כיום פועלים שני כבלים תת-מימיים היוצאים מישראל ומגיעים לאירופה. שניהם שייכים לחברת מד-נאוטילוס, הנמצאת בבעלות מלאה של טלקום איטליה. הכבלים משנעים את כל תעבורת המידע והשיחות בין ישראל לעולם, באמצעות חיבור תת-מימי לאירופה וחיבור יבשתי מנקודות הנחיתה באירופה לחיבורים ברחבי היבשת. כבל "לב", הוותיק מבין השניים, יוצא מתל-אביב ומחבר את ישראל לסיציליה, במודל של נקודה לנקודה. לפיכך אם היתה מתרחשת לאורכו תקלה כלשהי, התעבורה בו היתה נפגעת.

 

כבל "מד נאוטילוס", שנכנס לפעולה כשנתיים לאחר "לב", יוצא משתי נקודות בפתח תקווה ובחיפה, ומסתיים במזרה שבאיטליה. הכבל בנוי בצורה טבעתית, ומכיל תחנות נחיתה גם בקפריסין, טורקיה ויוון. העובדה שהינו במבנה טבעתי מאפשרת, במקרים של תקלה, להשבית את החלק הבעייתי ולתקנו, בעוד תעבורת המידע מנותבת דרך חלקים אחרים בכבל.

 

בעיית הגיבוי בעת תקלה לא נפתרה

 

השדרוג שביצעה בחודשים האחרונים מד-נאוטילוס התייחס לכבל "לב" – בנוסף לשידרוג רוחב הפס הקיים של "לב" עצמו, מד-נאוטילוס רכשה קיבולת נוספת בכבל שמפעילה חברת Cyta הקפריסאית, המחבר את קפריסין למרסיי שבצרפת. כעת למעשה נוצר כבל וירטואלי חדש, המורכב מכבל "לב" המוביל מישראל לקפריסין, וממשיך באמצעות הכבל של סיטה המגיע מקפריסין לצרפת. המוצר החדש נקרא TELMAR (תל אביב-מרסיי), ומד-נאוטילוס התחייבה לרכוש מסיטה רוחב פס מינימלי לשימוש בו, בהנחה שלקוחותיה בישראל יחכרו ממנה רוחב פס גדול יותר בשנים הקרובות.

 

למרות תוספת רוחב הפס לאורך הכבל כולו, שדרוג הכבל לא בוצע כתוצאה מחוסר מיידי ברוחב פס. אף על פי שמד-נאוטילוס אינה מפרסמת נתונים אודות השימוש בתשתיתה, השימוש של הלקוחות הישראלים בכבליה של החברה לא עולה על 20% - על פי ההערכות בענף .

 

לפני תוספת החיבור בין קפריסין לצרפת שיצרה מד-נאוטילוס באמצעות רכישת רוחב הפס מסיטה, לא היתה ל"לב" עצמו חשיבות מיוחדת בעיני הלקוחות הישראלים, שביקשו להגיע לאירופה. כעת מציע הפיתרון המשולב של החברה מוצר המאפשר מוצא חדש מישראל לאירופה, בנפרד מכבל "מד נאוטילוס" עצמו. עם זאת, המבנה שבו הוא מתקיים, כקו ישיר ולא במבנה טבעתי, אינו פותר את בעיית המחסור בגיבוי בעת תקלה שעלולה להתגלות לאורכו.

 

שדרוג הכבל בוצע בחודשים האחרונים, וההחלטה לגביו התבצעה עוד טרם הפרסומים אודות כניסה אפשרית של חברות ישראליות לתחרות במד-נאוטילוס בחיבור ישראל לשדרת התקשורת העולמית. לפני כחודש הכריזה בזק בינלאומי כי בכוונתה לפרוס כבל תת-מימי מתחרה, בהשקעה של כ-100 מיליון דולר. הפעילות לפריסת הכבל צפויה לארוך כשנה וחצי, ולאחריה תוכל בזק בינלאומי לעשות שימוש בתשתית זו כתחליף לתשלום למד-נאוטילוס, ואף להתחרות בה ולהציע רוחב פס לחברות תקשורת ישראליות אחרות, אפילו כאלה המתחרות בקבוצת בזק עצמה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x