$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: אם לא תיקח את התרופות שלך - יבוא רובוט

מדענים מפתחים רובוט שיטפל בקשישים ויבחר מה לעשות כשהם מסרבים ליטול תרופות, סינים אמיצים מנסים לפתוח את היבשת לעולם, והתקף זעם בפייסבוק מחסל קריירה של בישוף

יוסי גורביץ 13:0224.11.10

לא, אדוני, אתה תיקח את התרופות שלך

 

רוב האנשים, סביר להניח, לא ממש חושבים על בתי אבות כמקום המועדף עליהם להעביר את שנותיהם האחרונות על פני האדמה. הבעיה היא שיש אילוצים כספיים: כדי שקשישים יוכלו להישאר בבית, במקרים רבים צריך שמישהו ישגיח עליהם. וזה עולה הרבה מאוד כסף.

 

על כן, יש כבר מי שעובד על רובוטים שתפקידם יהיה לסייע לקשישים, ולחסוך הרבה כסף ביחס להוצאה על מטפלים אישיים. הבעיה המרכזית כאן היא התרופות: מישהו צריך לוודא שהמטופל מקבל את התרופות שהוא צריך לקחת, דבר שלעתים – מתוך התרסה אנושית כלפי הסימן הקטן להתקרבותו של תאריך הפקיעה שלו – הוא לא רוצה לעשות.

 

האם רובוטים יכולים לטפל בבעיה הזו? כן, אומרים חוקרים. הם מפתחים רובוט שתפקידו יהיה לתת לקשיש את התרופות, ובמידה שהנ"ל יסרב, הרובוט יצטרך לבצע בחירה אתית. אם התרופה הספציפית איננה הכרחית להמשך חייו של האדם – נניח, אם מדובר בתרופות נגד כאבים – אז הרובוט ייסוג. זכותך להחליט שבא לך לסבול. אבל אם היעדר התרופה יסכן את חייך, הרובוט ינסה לשכנע אותך לקחת אותה, ואם זה לא יעזור – הוא ייצור קשר עם מסייע אנושי.

 

באופן אישי, אני כבר מעדיף לקחת כמה כדורים יותר מדי.

 

"טוב, אז אל תיקח אספירין. ביפ ביפ" "טוב, אז אל תיקח אספירין. ביפ ביפ" צילום: shutterstock

 

סדק בחומה

 

העריצות הגדולה ביותר בעולם, זו של המפלגה הקומוניסטית הסינית, מוצאת את עצמה בבעיה: היא לא יכולה יותר לקיים את מדינת הטרור הזכורה לרע מימיו של מאו, כי דיכוי כזה הוכיח את עצמו כמונע יצרנות. מצד שני, היא לא יכולה לתת להמונים לעשות מה שהם רוצים, כי אז יש סיכוי לא רע שהדבר הראשון שיקרה הוא שמנהיגי המפלגה ימצאו את עצמם מסתכלים על הרחוב מלמעלה, מאיזה פנס רחוב, כשכל מה שמחזיק אותם הוא חבל.

 

אז מה שקורה בשנים האחרונות הוא עסקה שקטה. אנחנו נסיר קצת את ההגבלות, ואתם תעבדו. ניתן לכם מוצרי צריכה, ולא מעט בידור, ואתם מצדכם לא תתעסקו עם פוליטיקה. או עם העובדה שהחופש המוגבל שלכם ניתן לכם ברצונם של אדוניכם.
קפה אינטרנט בסין. עוקפים את הצנזורה קפה אינטרנט בסין. עוקפים את הצנזורה צילום: בלומברג

 

האינטרנט יצר בעיה חמורה מבחינת בייג'ינג, כי הוא אפשר לנשלטים גישה לכמות מידע מזיק כמעט בלתי מוגבלת. אי לכך, סין יצרה את "חומת האש הגדולה", מערך צנזורה שמעסיק צבא של כ50 אלף איש, שכל מטרתו היא לוודא שהאזרח הסיני לא ייחשף למידע שיזיק להרמוניה שלו עם המשטר. החומה משתמשת בשתי שיטות: חסימת כתובות, שמונעת גישה לאתר שלם, וחסימה על פי מילות מפתח, שמסננת אתרים מסוכנים.

 

יש, כמובן, סינים שלא מרוצים מהעסקה הזו. הם נאלצים לפעול כאופוזיציה גולה, ואחת השיטות שלהם היא ליצור סדקים בחומה. בהתחלה, השיטה היתה רשימת דיוור שנשלחה לקבוצה שסוננה מראש, שהכילה חדשות שהמפלגה לא רצתה שיופצו. אחר כך, כשהיו מיליוני מנויים, המשטר עלה על זה שקורה כאן משהו בלתי מפוקח. הוא החל לבלום את המיילים. בתגובה, מפיצי הרשימה ניסו תחילה לעשות כל מיני תרגילי התחמקות, אבל אחר כך עברו למשהו בסיסי יותר.

 

על פי ההערכות, לתוכנות כמו UltraSoft ו-Freegate, שמטרתן לעקוף את הצנזורה, יש כמיליון משתמשים במדינה – אחד מכל 420 גולשים סינים. זה לא הרבה, אבל גם לא מעט. המפלגה, מטבע הדברים, לא מרוצה, ולפחות פעם אחת הופעלה אלימות כלפי מפעילי התוכנות. הבודדים שמנהלים את המערכה נגד המפלגה הקומוניסטית כבר איבדו את רוב מה שיש להם. ככה זה: רוב בני האדם אינם רוצים חירות, אלא אדונים נוחים.

 

אופס, אמרתי את זה בקול רם?

 

דיווחנו כאן לפני כשנה וחצי על הפגיעה בקריירה של ראש הביון הבריטי, סר ג'ון סוארז, שתמונות שלו פורסמו בפייסבוק ועכשיו כולם יודעים איך הוא נראה, מה שכמעט מנע את מינויו. עוד בכיר בריטי הצליח להביא לקץ הקריירה שלו, אם כי הפעם יש לו יותר אחריות לתוצאה.

 

כפי שוודאי שמעתם, הנסיך וויליאם עומד לשאת לאשה את בחירת לבו, פשוטת עם כלשהי בשם קייט מידלטון. בניגוד למה שאולי סיפרו לכם, הנסיכה דיאנה לא היתה כזו: היא באה ממשפחת רוזנים מכובדת. ואם אתם שמעתם על הנישואים הקרבים, אז הבריטים שמעו על זה הרבה, הרבה יותר. שם טוחנים את הנושא בוקר, צהריים, ערב ולילה.

 

סביר להניח שלחלק ניכר מהבריטים נמאס מחדשות הסלבריטי האלה. אחד מהם, פיטר ברודבנט, כתב כמה הודעות ארסיות בדף הפייסבוק שלו בנושא. ברודבנט כתב שמדובר בזוג סלבריטאים שהנישואים שלהם לא יחזיקו שבע שנים, שהגיע הזמן להוציא את כל בריטניה לחופשה בצרפת עד שכל העסק המאוס ייגמר, ושהוא בכלל רפובליקני והגיע הזמן להפסיק עם כל הנושא הזה של מלוכה. למילה "רפובליקני" יש צליל מאיים באנגליה: בפעם האחרונה שהם היו בשלטון, צ'ארלס הראשון, שהתחיל את הקריירה בגובה חמש רגליים ושישה אינצ'ים, סיים אותה בגובה ארבע רגליים ושמונה אינצ'ים.

 

וכל זה היה יכול להיות שגרתי לגמרי, אלמלא העובדה שברודבנט שימש כבישוף האנגליקני של ווילסדן.

 

המילה "שימש" מדויקת: הוא הושעה מכל תפקידיו עד להודעה חדשה. כשכל העולם ואשתו גילה את הפוסט שלו, הוא מיהר להתנצל, ולהסביר שאין לו שום בעיה עם הזוג הצעיר, שהוא התנצל בפניהם, ושזה לא היה ראוי מצידו לנהל דיון כזה במקום פומבי למחצה. זה לא עזר לו. הכנסיה האנגליקנית, אתם מבינים, מונהגת על ידי הוד מלכותה, אליזבת' השניה, שהיא טכנית הבוס של ברודבנט. אז הבישוף החביב גילה, כמו הרבה אנשים אחרים, שמה שנכתב בפייסבוק - לא נשאר בפייסבוק.

 

הנסיך וויליאם וקייט מידלטון. ללכלך עליהם בפייסבוק? לא בהכרח חכם הנסיך וויליאם וקייט מידלטון. ללכלך עליהם בפייסבוק? לא בהכרח חכם צילום: רויטרס

 

הבעיות שבהצלחה

 

האופנה הנוכחית היא להספיד את נוקיה ולומר שהחברה המובילה בתחום הסמארטפונים לא תצליח לשמור על מעמדה זמן רב, ושהיא תיטרף על ידי האנדרואיד. החברה, מצידה, דיווחה לאחרונה בגאווה על עליה ניכרת במספר המפתחים לחנות האפליקציות שלה, האובי סטור. לפי נוקיה, בשנה האחרונה כ-400 אלף מפתחים טרחו וכתבו יישומים למוצרים שלה, והיא אפילו לא התעללה בהם בדרך. נוקיה אומרת עוד כי כ-3 מיליון אפליקציות מורדות מהאובי סטור מדי יום.

 

אבל ההצלחה החדשה של האובי באה במחיר מסוים: אין לנוקיה מספיק בוחני אפליקציות. מפתחים מתלוננים שאף על פי שהחברה הבטיחה לאשר או לדחות אפליקציה תוך חמישה ימים, בכמה וכמה מקרים הם נאלצים לחכות שבועות ארוכים. במקרה אחד, של יישום שהיה מיועד לליל כל הקדושים, הדחיה הרגה אותו בפועל. בנוקיה, עם זאת, שומרים על אופטימיות ומעיזים להעריך שיבוא היום וההורדות מהאובי יעקפו את אלה של האפסטור. יש אפילו, כך אומרים, מפתחים שמתחילים לראות מזה כסף.

 

קצרצרים
רכב סטריט וויו. יש מעריצים רכב סטריט וויו. יש מעריצים צילום: אי פי אי

אינתיפאדת גוגל: חמושים מפלג אבו-שמידט השליכו ביצים לעבר בתים תמימים בגרמניה, שכל חטאם היה שהם דרשו שיוציאו אותם מהרישומים של גוגל ושלא יציגו אותם במפות גוגל. כדי שאף אחד לא יפספס את הכוונה, הם הצמידו פתקים לתיבות הדואר של המטרות, שעליהם נכתב "גוגל היא קולית". הפלג המרכזי של גוגל הכחיש כל קשר לחמושים ואמר כי התנהגות כזו "איננה מקובלת עליו".

 

פייסבוק קיבלה סימן רשום על המילה Face, ועכשיו היא רק צריכה לשלם ולמסור הצהרת כוונות, והיא תוכל למנוע שימוש במילה "פנים". טכנית, ההגבלה הזו צריכה לחול רק על מישהו שישתמש במילה בתחום טכנולוגיית המידע, אבל זה לא מנע בעבר מאפל מלהטריד משפטית אוניברסיטה שהיה לה תפוח בלוגו, כמו גם מוכר תפוחים, כך שבהחלט ייתכן שעוד מילה עוברת מרשות הציבור לתחום המעורפל של מילים שלא ברור מתי ואיך מותר להשתמש בהן. עדיין, זה עדיף על מה שפייסבוק עשתה למילה "חבר".

 

הגרסה הראשונה של דיאספורה, הרשת החברתית החופשית, יוצאת למספר מוגבל של מפתחים. המהדורה הזו מדגישה את המסר של דיאספורה: בחירה, בעלות של המשתמש על המידע שלו, ופשטות. בניגוד לפייסבוק, נראה שהסיכוי שדיאספורה תכתוב תקנון שארוך יותר מהחוקה האמריקאית, וגם מובן פחות, הוא די נמוך.

 

כוויית, שכנראה מרגישה צורך לצנזר משהו מאז שהיא החליטה לא לצנזר בסוף את בלקברי לפני כמה חודשים, הודיעה שמעתה אסור יהיה להשתמש במצלמות DSLR - מצלמות דיגיטליות מקצועיות או מקצועיות למחצה, אלא אם כן אתה עיתונאי. במצלמות רגילות או סלולריות אפשר יהיה להמשיך ולהשתמש בלי שום הפרעה. הממשלה לא נימקה את ההחלטה עד כה, אולי משום שלא כל כך קל להגן עליה. עיתונאים חשבו שאולי הסיבה להחלטה היא העובדה שמצלמות DSLR בולטות בשטח: היא גדולה ובדרך כלל גם שחורה, ומנסיוני - אנשים ממהרים לסור ממסלולה של העדשה כשאתה משתמש בה.

 

תגידו שלום לחופשה שלכם: 59% מהאמריקאים אמרו כי במהלך החגים הם יקפידו לבדוק את חשבון הדואר האלקטרוני של העבודה שלהם. 55% מהם יבדקו אותו לפחות פעם ביום וכ-28% יבדקו אותו כמה וכמה פעמים ביום. מתוך הנשאלים, 79% אמרו כי קיבלו בעבר בחגים מייל הקשור לעבודה. 41% אמרו כי הדבר עיצבן אותם, ו-12% אמרו שהם "חוששים" למצוא מייל כזה, אבל יש, מסתבר, פלח של האוכלוסיה שהמפגש עם בני משפחתו מציק לו הרבה יותר: 15% מבודקי הדואר האלקטרוני בחגים אמרו שהם "מלאי תודה" כשאחד כזה אכן זוחל אל התיבה שלהם.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x