$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: סטטוס עדכנת, לאויב עזרת

כשהצבא פוגש את הרשת: חיל האוויר האמריקאי מזהיר את החיילים משימוש בשירותי המיקום, שמקלים על איתורם; 200 פרטים של חיילי צה"ל, בהם בכירים, מופיעים ברשימה מקוונת חדשה תחת הכותרת "פושעי מלחמה"

יוסי גורביץ 13:0018.11.10

חדל קשקשת ברשת

 

חיל האוויר האמריקאי יוצא, שימו לב, נגד שירותי המיקום: החיל הזהיר את אנשיו מהסכנות שבאתרים וביישומים השונים, המציעים לך לפרסם את מיקומך הנוכחי, והודיע כי עליהם להפסיק את השימוש בהם לאלתר, לפחות באזורי מלחמה.

 

מסיבות מובנות, חוששים שם שאם אתה מודיע שאתה בגיחת הפצצה בכיוון פאלוג'ה, כמה מורדים מקומיים עשויים לשים לב לכך ולבדוק את יכולות הנ"מ שלהם. חיל האוויר הזהיר שפרסום מידע בשירותי מיקום עשוי "לגרום נזק הרסני לבטחון המשימה ולפרטיות". הצבא האמריקאי, זרוע נפרדת של הכוחות המזוינים, צפוי גם הוא לצאת בהודעה דומה בקרוב.

לוחמים בעיראק. הרשתות החברתיות יוצרות בעיה לוחמים בעיראק. הרשתות החברתיות יוצרות בעיה צילום: אי פי אי

 

המורדים בעיראק ובאפגניסטן מפגינים בשנים האחרונות הבנה מפתיעה בטכנולוגיה. האייפון הוא כלי התקשורת החביב על בכירי טליבאן, ולפני כשנה התברר שהמורדים בעיראק מסוגלים לקרוא את השידורים של המל"טים האמריקאיים.

 

חלק ניכר מהמורדים האלה, כדאי לזכור, הם שיעים שמקבלים סיוע מהחיזבאללה - אותו ארגון שהצליח לקרוא את שידורי המל"ט של השייטת לפני 13 שנים ולהשתמש במידע הזה כדי להכין מארב קטלני (צה"ל הודה בכך רק לאחרונה). במילים אחרות, מדובר בסכנה רצינית.

 

הכוחות המזוינים האמריקאיים מודאגים לא רק משירותי המיקום, אלא גם מתלבטים אם בכלל לאפשר לאנשיהם גישה לרשתות חברתיות. המארינס הטילו בשעתו איסור מוחלט. כעת מקבלים אנשי הכוחות המזוינים גישה מוגבלת, בכפוף לעדכון הבכירים שלהם. מתקבל הרושם שכדאי שגם חיילי צה"ל יאמצו מדיניות דומה.

 

ונמשיך לעוד מפגש בין הרשת לצבא, הפעם אצלנו.

 

מבוקש: החייל ההוא מפייסבוק

 

כפי שפירסם העין השביעית אמש (ד'), מישהו העלה לרשת את פרטיהם של 200 חיילים וקצינים, מהרמטכ"ל גבי אשכנזי ודרומה עד לכל מיני סמליות מבצעים, והאשים אותם בפשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה".

 

את הרשימה, שכותרתה היא "פושעי מלחמה ישראלים" (Israeli War Criminals), אפשר למצוא ברשת די בקלות: לחיילים ששירתו בעופרת יצוקה רצוי לעיין בה לפני נסיעה לחו"ל. לטענת האתר, מדובר ב"חומר פיראטי", שלא ברור מאיפה הוא הגיע. הרשימה מאורגנת לפי שמות פרטיים, והיא מכילה שמות, דרגות, תפקידים צבאיים בזמן המבצע בעזה, ובמקרים רבים גם תמונות של החיילים וכתובותיהם.  

 

מבחינת החיילים ומי שמקווים לתבוע אותם כאחד, החיסרון הגדול של האתר - חיסרון בגודל טנק - הוא שהוא אינו מייחס לחיילים ולקצינים מעשים ספציפיים. כלומר, יש פרטים מלאים על חייל כלשהו, מפקד חטיבה או סמלת מבצעים. עכשיו הם יתפרסמו בכל העולם. אבל לא ממש ברור מה אותו חייל או קצין עשה, אם בכלל.

 

מוזכר באתר, לצד סמלות מבצעים וקצינים זוטרים. הרמטכ"ל גבי אשכנזי מוזכר באתר, לצד סמלות מבצעים וקצינים זוטרים. הרמטכ"ל גבי אשכנזי צילום: עמית מגל

 

לא ידוע עדיין מי עומד מאחורי האתר, אבל כנראה שהוא עלה לאוויר רק שלשום, ושלפחות אחד העורכים הוא ישראלי או לפחות בקיא בעברית. חלק מהתמונות המופיעות שם הן רשמיות-למראה, אבל חלק ניכר מהן, במיוחד של הקצינים הזוטרים והחוגרים, נראות בלתי מקצועיות, תמונות שהחברים שלהם צילמו. בקיצור, סוג התמונות שאנשים מעלים לפייסבוק.

 

כמה חיילים ישראלים – עדן אברג'יל, אבי יעקובוב – כבר גילו שפייסבוק הוא נשק להשמדה עצמית, וזכו לסלבריטאות קצרה וכואבת אחרי שתיעדו את עצמם משפילים פלסטינים. אולי הגיע הזמן שגם שאר החיילים יבינו שמה שאתה מעלה לרשת החברתית לא נשאר רק בקרב החברים שלך. הוא זמין לעיתים קרובות לכולם, ויהיה מי שיעשה במידע שימוש שלא תכננת.

 

אין עם מי לדבר

 

אחת הסיבות העיקריות לתאונות דרכים היא חוסר עירנות או חוסר תשומת לב של הנהג. במקרים רבים הנהג מאבד ריכוז בגלל שימוש בסלולר תוך כדי נהיגה, שמחקרים כבר הראו שמסוכן הרבה יותר מאשר שיחה עם הנוסע היושב לצד הנהג.

 

לשר התחבורה בארצות הברית, ריי לה'הוד, נמאס מהבעיה הזו, והוא מתכוון להתייחס אליה כאל אויב הציבור. חקיקה שהוא מתכנן תיאלץ את יצרניות הרכב להתקין בכל גרוטאה חדשה מכשיר שיבוש, שפשוט לא יאפשר לנהג – ואולי גם לנוסעים – להפעיל סלולרי. כלומר, הם יוכלו להפעיל אותו, אבל הם לא יוכלו לקלוט או לשדר.
GPS באייפון. היי, למה זה לא פועל יותר? GPS באייפון. היי, למה זה לא פועל יותר? צילום: אוראל כהן

 

לטענתו של לה'הוד, כ-5,500 אנשים נהרגו בשנה האחרונה בארה"ב בשל הסחת דעת בעת נסיעה, וכחצי מיליון נפצעו. כל זה לא ימנע מחברות הסלולר לעמוד על הרגליים האחוריות כדי למנוע מהצעת החוק להפוך לחוק. בעיה נוספת היא מה יקרה לכל מכשירי הניווט, בין אם הם מכשירי GPS יעודיים ובין אם הם סמארטפונים, שגם הם זקוקים לקליטה.

 

מעבר לכך, כמובן, צפויים רוב הנהגים להתנגד לחקיקה. אחרי הכל, כמו שמציין הרג'יסטר, כשני שלישים מהנהגים בטוחים שהם נהגים מעולים, בניגוד לחוקי הסטטיסטיקה. הם משוכנעים שלהם זה לא יקרה, והניתוק מהסלולר ייראה להם רק כגורם אי נוחות, ולא כאמצעי להצלת חיים.

 

הפתרון, ככל הנראה, טמון בשכנועם שהבעיה היא לא הם, הבעיה היא האידיוט הזה ברכב ליד, שהסיבה היחידה שיש לו רשיון היא שהבוחן של משרד הרישוי היה עיוור, או שוטה קליני, או משוחד, או קרוב משפחה. בכל מקרה, מאחר וכל אופנה אמריקאית מגיעה אלינו באיחור קל, יש להניח שמשרד התחבורה שלנו יתחיל לשקול צעדים דומים ב-2025.

 

מסתרי המידע הנעלם

 

באפריל האחרון קרתה תקלה משונה: כ-15% מהמידע המועבר ברשת, כולל כזה שמגיע מאתרים צבאיים וממשלתיים בארה"ב, עבר דרך הרשת הסינית – ונתקע שם, מסיבות שלא הובררו עד היום, במשך 18 דקות. אחר כך המידע המשיך ליעדו.

 

מה קרה במהלך אותן 18 דקות? לא ברור. מה שכן ברור הוא שהתירוצים הסיניים על "תקלות" לא משכנעים את מומחי האבטחה האמריקאים. בדו"ח שהוגש לקונגרס אמרו שורה של מומחים שההתרשמות שלהם היא שסין לא מסרה דיווח מלא על האירוע.

 

עכשיו, ייתכן שזאת באמת תקלה ותו לא: התרבות הסינית שמה דגש על הצורך שלא להוציא את עצמך אידיוט, וההתחמקויות והתירוצים יכולים להיות פשוט נסיון לא להודות בפני זרים שאתה, או הממסד שלך, מטומטמים מכדי להחזיק באחריות שניתנה להם. יכול להיות, מצד שני, שהמטרה היתה לפרוץ למידע הזה, או לנסות נשק-סייבר לקראת מתקפה מתוכננת.

 

הדו"ח מאשים את ממשלת סין בכך שהיא תומכת בפעולות האקינג "בהיקף מסיבי". בינואר האחרון, כזכור, ניהלו האקרים סינים התקפה על השרתים של ג'ימייל, והצליחו לפרוץ אותם. פקידים סינים, כמובן, מכחישים שקרה משהו ראוי לציון.

 

קצרצרים

 

לא תעשה לך כל פייסבוק וכל מסכה: כומר בכיר, סדריק מילר מניו ג'רזי, הורה לכ-50 אנשי כנסייה הכפופים לו למחוק לאלתר את חשבונות הפייסבוק שלהם, או לעזוב את תפקידיהם. העובדים הנ"ל נשואים, ולדבריו של מילר צוקרברג וחבריו מעודדים אי נאמנות בחיי הנישואים. הוא אמר כי 20 זוגות מקרב 1,100 חברי הכנסייה כבר התגרשו עקב שימוש ברשת החברתית, והכריז עליה מלחמת חורמה. למילר עצמו יש חשבון פייסבוק, אך לדבריו הוא יסגור אותו עוד השבוע וביום ראשון יישא דרשה הקוראת לחברי הכנסיה להתנתק מהאתר. פייסבוק, באופן הגיוני למדי, נמנעה מתגובה. סקר שנערך ב-2008, אגב, מצא שכחמישית מגולשי פייסבוק משתמשים בו כדי לפלרטט.

 

הזוכה בפרס יבבן השנה לשנת 2010 הוא ג'ונתן רובינשטיין, מנכ"ל פאלם. אתם זוכרים, היתה פעם חברה עצמאית כזו, עכשיו היא עוד חטיבה של HP. רובינשטיין נשא קינה על חברתו וגורלה המר, ואמר ש"בזכות אבות" (by birthright, במקור) היא היתה אמורה להיות החברה המובילה בתחום הסמארטפונים. למה? כי היא יצרה את מחשב כף היד, ואפילו העניקה לקטגוריה את שמה. אבל, המשיך רובינשטיין לשאת קולו בבכי, החברה איבדה את דרכה. וואלה? איבדה את דרכה? ומה החלק שלך בנושא, נודניק?

 

רובינשטיין ומכשירי פאלם. בכיין רובינשטיין ומכשירי פאלם. בכיין צילום: בלומברג

 

זוכרים את סטוקסנט, התולעת המתוחכמת שמטרתה – אולי – היתה להפיל את מערכת הגרעין האיראניות, ולחסוך לטייסינו האמיצים טיסה ארוכה במיוחד? ובכן, זה לא משעשע את חברת האבטחה סימנטק. האחרונה אמרה לקונגרס שהתולעת היא בגדר "קריאת השכמה", שכן חלק ניכר ממערכות התשתית הלאומיות בארצות הברית חשופות להתקפה דומה. ההיסטוריה מוכיחה שברגע שמישהו כבר יצר טכנולוגיה, אחרים יכולים לחקות אותה בקלות יחסית.

 

ילדי בריטניה מגלים מודעות עצמית נדירה, ואומרים לסוקרים שהם מבלים יותר מדי זמן ברשת. אחד מחמישה אומר שהוא נשאר ער בלילה כדי לגלוש, ולפעמים מפספס ארוחת ערב בשל כך. יותר ממחצית(!) התוודו שהם מקדישים פחות זמן למשפחה, חברים ובילויים, ויותר לגלישה. 43% מהילדים בגילאים 16-9 הסכימו שהם משתמשים ברשת יותר מדי. בשאר אירופה השיעור עומד על 30%. 65% מהילדים הבריטים משתמשים בפייסבוק או טוויטר, בהשוואה ל-57% ביבשת.

 

נוסטלגיטק: ג'ורג' הרובוט רואה שוב אור יום, אחרי 45 שנה במחסן. ג'ורג' נבנה ב-1950 על ידי קצין בריטי צעיר, טוני סייל, שבנה אותו משרידים של מפציץ וולינגטון שהתרסק, ושלט בו באמצעות רדיו. תפקידו של ג'ורג' היה, כמה בריטי, להביא לסייל בירה: בעיניו של ג'ורג' יש תאים רגישים לאור, שאיפשרו לו להתמקד על בקבוק בירה מואר. סייל החליף לרובוט הישן את הבטריות, שימן את ציריו – והוא שב לחיים.  

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x