$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: מגרדים מכם את הפרטיות

עסקי "גירוד הנתונים" מתרחבים והחברות מוציאות מידע מפורומים סגורים, מומחה אבטחה מזהיר מפני אובדן היכולת לשכוח, ואפל מרחיבה את הצנזורה שלה גם להודעות SMS

יוסי גורביץ 12:5413.10.10

"גירוד נתונים" - העסקים שיגרמו לכם להתגרד

 

עוד בטרם הספקנו להסתגל לתופעה של כריית נתונים, היכולת לחפש מידע פומבי על כל אחד וכל דבר, וכבר הגיעה אלינו הגרסה הבאה של התופעה, ידידותית אף פחות למשתמש מן השורה: "גירוד נתונים".

 

אתר PatientsLikeMe, שהעיסוק שלו בחיים הוא לאפשר לפציינטים עם שלל בעיות לדסקס אותן בפורומים פרטיים עם סובלים אחרים, שם לב לאחרונה לפעילות חריגה בפורום Mood שלו, שמטבע הדברים עוסק בשיחות בין משתמשים שיש להם בעיות נפשיות קלות. ה"פעילות החריגה" היתה למעשה תוכנה מתוחכמת, שפשוט העתיקה את כל הפוסטים בפורום.

 

הבלגאן האמיתי הגיע כשהסתבר מי הגוף שמאחורי התוכנה: חברת נילסן. מדוע חברת הדירוג המכובדת פגעה בצורה כזאת בפרטיות משתמשי הפורום? ובכן, נילסן מספקת מידע לשלל חברות תרופות, והיא רוצה לדעת מהו היחס של משתמשים לתרופות שונות, כולל בתחום בריאות הנפש, אז היא פשוט באה ולקחה את המידע שהיה אמור להיות אישי. המשתמשים בפורום לקחו את זה קשה, מטבע הדברים.

 

מסתבר שעסקי הגירוד גדולים יחסית: לחברות כבר אין די במידע שאנשים מפרסמים באתרים פתוחים, הם צריכים את המידע שנמצא במקומות שאמורים להיות סגורים, והם מוכנים לשלם כסף טוב עבורו. נילסן הודתה שהמידע שהיא אוספת ומשווקת אינו עובר אנונימיזציה – כלומר, אם מישהו חשף את פרטיו האישיים, המידע הזה יגיע לאיזה מפרסם. מטבע הדברים, האנשים שעוסקים בתחום טוענים שאם מידע כלשהו זמין ברשת, אז מותר לעשות בו כל שימוש. גם אם הוא היה אמור להיות פרטי.

 

 צילום מסך: patientslikeme.com

 

זיכרון בלתי פוסק

 

אחת התכונות המבורכות ביותר של המוח האנושי היא יכולת השיכחה. בלעדיה, רוב בני האדם היו עוברים התמוטטות עצבים מזמן. היכולת שלנו לשכוח חוויות מלחיצות או כאלה שקרובות לטראומה מאפשרת לנו להתמודד עם החיים.

 

אבל היכולת הזו מתפוגגת. כלומר, המוח עדיין עושה את שלו, אבל, מזהיר מומחה האבטחה ברוס שנייר, הרשת פועלת בכיוון ההפוך. חברות רבות רוצות לשמור כמה שיותר מידע לאורך כמה שיותר זמן, לצורכיהן הכלכליים. אירועים מביכים שילדים או צעירים היו מעדיפים לשכוח נשארים בזיכרון, זמינים בחיפוש – עד כדי כך שמנכ"ל גוגל אריק שמידט תהה, כזכור, האם צעירים יצטרכו להחליף זהות כשיתבגרו.

 

שנייר מציין שמדובר במצב לא טבעי, שאותו מדרבנים מניעי רווח של תאגידים. הסיבה, הוא אומר, היא ירידה חדה במחירי מכשירי אחסון המידע: זול הרבה יותר לשמור כמויות עצומות של מידע, ובמידע הזה יש פוטנציאל רווח גדול.

 

המציאות, לדבריו, היא שכל אחד מאיתנו צריך מעתה להחליט אילו פרטי מידע הוא רוצה לחשוף – אבל הבחירות שניצבות בפנינו אינן הוגנות. הן מעוצבות על ידי חברות גדולות, שהמניע שלהן הוא בראש ובראשונה רווח. משתמשים, מבחינתן, הם משאב, לא לקוח. מנכ"לים של חברות גדולות מביאים במו ידיהם למותה של הפרטיות, משום שזאת התפתחות שתניב להן רווחים.

 

שנייר נזהר מלנקוב בשמות אותם מנכ"לים, אבל החשודים המידיים הם, כמובן, אריק שמידט ומארק צוקרברג. הדורות הבאים, הזהיר חוקר האבטחה, יתייחסו לשוויון הנפש שבו ויתר הדור שלנו על פרטיות כפי שאנחנו מתייחסים לקלות הדעת שבה קיבל הדור שלפנינו את זיהום הסביבה.

 

אפל: מצנזרים אחרת
יצנזר הודעות? אייפון יצנזר הודעות? אייפון צילום: בלומברג

 

אפל ממשיכה במסעה להפוך את העולם הדיגיטלי לגרסה וירטואלית של דיסנילנד: אחרי שצנזרה אפליקציות שהציגו גרסאות ליוליסס של ג'יימס ג'ויס או למחזות של אוסקר וויילד, ואחרי שצנזרה אפילו מילון, היא הולכת עכשיו לצנזר גם בני נוער.

 

אפל קיבלה לאחרונה פטנט, שביקשה כבר ב-2008. ההתפתחות הזאת תאפשר לה ליצור אפליקציה שתעבור על הודעות SMS לפני שהן מגיעות אל הקורא. אם ההודעות מכילות מילים שאפל סבורה שהן לא ראויות לקורא, בעיקר אם הוא צעיר, אז היא תוכל לצנזר את ההודעה או לא להעביר אותה כלל.

 

טקראנץ', שדיווחו על הפטנט, התייחסו אליו כאל כלי למניעת "סקסטינג": מדובר בתופעה שרווחת מאד לאחרונה, ושיש לה לעיתים השלכות הרסניות על חייהם של קטינים, במסגרתה קטין אחד שולח לאחר/ת תמונות עירום. אבל לא נראה שרק בזה עסקינן: הפטנט לא מתייחס לשליחת תמונות ב-SMS, פיצ'ר שהגיע לאייפון באיחור רב, כשנה אחרי הגשת בקשת הפטנט, אלא לצנזורה של מילים.

 

אז האייפון עומד להפוך רשמית לפוריטני יותר, וישמש כעת הורים למעקב אחרי הילדים שלהם. דיסנילנד, אמרנו? דיסנילנד עם גדרות תיל ורובוט מלווה.

  

קצרצרים

 

מסתבר שכניעה לפטריוטיות יתר לא בהכרח עוזרת במכירות: המשחק Medal of Honor עורר שערוריה עוד לפני שיצא, משום שהכיל משימה שבה השחקנים שיחקו אנשי טליבאן שאורבים לחיילים אמריקאים. קמה סערה וצווחה, כאילו שאי אפשר כבר שנים לשחק חיילים גרמנים במלחמת העולם השנייה. בסופו של דבר החברה המייצרת, EA, נכנעה וצנזרה את עצמה. המשחק, שיצא בסוף השבוע, זכה לביקורות לא מרשימות, רשם מכירות נמוכות משמעותית מהצפוי, והתוצאה היתה ירידה ניכרת במניות EA.

 

לוחם טליבאן ב-Medal of Honor לוחם טליבאן ב-Medal of Honor צילום: צילום מסך: Medal of Honor

 

אם חברים שלכם – לא אתם, כמובן – מתכוונים לשמור פורנו על המחשב שלהם, מומלץ להם לשנות את שמות הקבצים למשהו, איך לומר, מסעיר פחות. פסיקה בבית משפט בארצות הברית עסקה בטמבל אחד, שמסר את המחשב עמוס הפורנו הלא-חוקי שלו לתיקון. השופטים קבעו שכיוון שהטמבל לא הקפיד על שינוי שמות הקבצים, די היה בחשד שהם עוררו כדי לתת למשטרה עילה לפתוח את הקבצים כדי לגלות מה יש בהם. הפסיקה, למעשה, מאפשרת למשטרה לחפש במחשב של החברים שלכם גם אם אין שם פורנו, רק קובץ עם שם חשוד ("טרור", למשל).

 

אפל משווקת את האייפד, מחשב הטאבלט שלה, בתור מכשיר נייד. קונדה נסט, חברת המו"לות הגדולה, ערכה מחקר כדי לברר איך, מתי וכיצד משתמשים אנשים באפליקציות של המגזינים שלה. מעבר לכך שהיא מצאה שאין לה שום דרך לדעת כמה גליונות של המגזינים שלה קראו משתמשי אייפד, כי אפל שומרת את המידע הזה קרוב לחזה, היא גילתה שלא מדובר באמת במכשיר נייד. אנשים משתמשים, לפחות באפליקציות שלה, בעיקר בבית – והם אומרים שהם גם משאירים את הטאבלט מאחוריהם כשהם יוצאים. אולי, בעתיד, אם המכשיר יהיה זול יותר – חתיכת "אם", כשמדובר באפל – הוא יהפוך למכשיר נייד. בינתיים הוא פשוט מחשב נייד שמאפשר רק צריכה של תוכן, לא ייצור שלו.

 

השכנה הדרומית שלנו, מצרים, נערכת לקראת עלייתו של השליט החדש, גמאל ("ג'ימי") מובארק. כדי לתת שרידים של לגיטימציה ליורש השושלת החדשה, הראשונה ששולטת במצרים מאז הדחתו ב-1952 של המלך פארוק, ייערכו בקרוב שם "בחירות" לפרלמנט, שצפוי לאשר את המינוי. כדי לוודא שהאופוזיציה לא תחשוב שהיא אשכרה פועלת במקום שיש בו מנגנון דמוקרטי, הרשויות מיהרו להעביר תקנה שתאסור על חברות לשלוח כמויות גדולות של מסרוני SMS מבלי לקבל לכך אישור בכתב מהרשויות. מסרוני SMS הם שיטה מקובלת של ארגוני אופוזיציה להתארגן בלי שלשלטונות תהיה דרך נוחה לעקוב אחריהם. יועץ לשר התקשורת בקהיר טוען שלהחלטה אין כל כוונה פוליטית. כמובן שלא.

 

מחשבים טובים בהרבה מאוד דברים. פיענוח כתב יד הוא לא אחד מהם. פרויקט חדש, שמנסה לגלות איך נראה מזג האוויר בימים שעוד לא היה לנו את שמעון פרס, שם יד על מטמון נדיר: כתבי היד של קברניטי ספינות הצי הבריטי במלחמת העולם הראשונה, שהקפידו על רישום מדוקדק של תנאי מזג האוויר. דא עקא, שהם התעקשו לכתוב את החומר במקום להקליד אותו. כעת מחפשים מתנדבים שיעברו על החומר הסרוק, ויפענחו אותו למען המדע.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x