$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: מנכ"ל גוגל ממשיך להפחיד את העולם

אריק שמידט מגלה שהמשתמשים בשירותי גוגל נותנים לה יותר מדי מידע, בלוגרית סורית מואשמת בריגול, מחשבים לומדים להבין שפות, ושיטת המושבעים מראה סימני כניעה לרשת

יוסי גורביץ 13:0105.10.10

האיש ממכונית הגלידה

 

לפני כמה שבועות פירסם ארגון הצרכנות האמריקאי Consumer Watchdog סרטון שבו מתואר אריק שמידט כטיפוס מפוקפק שמפתה ילדים בגלידה, תוך שהוא גוזל את פרטיותם. ההתקפה הגסה הזו עוררה רעש רב, ומתקבל הרושם ששמידט החליט להוכיח שהיא דווקא מוצדקת.

 

הוא אמר שגוגל ממליצה לצעירים לשנות את זהותם עם הגיעם לגיל בגרות, כדי שלא יסבלו מכך שגוגל שמרה את כל המידע המביך של ימי בחרותם (שמידט טען מאוחר יותר שמדובר היה בבדיחה לא מוצלחת). היתה האמירה על כך שפרטיות היא לפושעים. הוא הספיק גם להגיד שבני אדם לא צריכים לנהוג במכוניות אלא להשאיר את זה למחשבים (מה שיעניק משמעות חדשה למושג fatal error), והיתה האמירה על כך ש"יש מה שאנו מכנים קו הצמרור, והמדיניות של גוגל בהרבה נושאים היא להגיע עד הקו עצמו, אבל לא לחצות אותו". וכן, הוא הבטיח שגוגל תשיג את המידע של פייסבוק, בין אם פייסבוק תרצה בכך ובין אם לא.

 

אז עכשיו יש עוד התבטאות מדאיגה של שמידט. בכנס שנערך לאחרונה הוא אמר ש"בהסכמתכם, אתם נותנים לנו יותר מידע עליכם, על החברים שלכם, ואנחנו יכולים לשפר את היעילות של החיפושים שלנו. אנחנו לא צריכים אפילו שתקלידו. אנחנו יודעים איפה אתם. אנחנו יודעים איפה הייתם. אנחנו יכולים, פחות או יותר, לדעת מה אתם חושבים".

אם תגידו לו איפה אתם - הוא יידע איפה אתם. אריק שמידט אם תגידו לו איפה אתם - הוא יידע איפה אתם. אריק שמידט צילום: בלומברג

 

טוב. בהנחה שאתה לא משתמש בשירותי המיקום של גוגל, או נושא מכשיר אנדרואיד, החלק של "אנחנו יודעים איפה אתם/איפה הייתם" פשוט לא נכון. החלק של "אנחנו יכולים לדעת מה אתם חושבים" עשוי להיות נכון בעתיד, אבל העתיד הזה תלוי בנו. כפי ששמידט ציין בעצמו, האפשרות של גוגל לדעת עלינו נובעת מכך שאנחנו מסכימים לתת לה את המידע. בהתחשב בשאיפות של שמידט, הדבר החכם ביותר הוא – טוב, נו, לפרק את גוגל. אבל זה כנראה לא יקרה. היא גדולה מדי. הדבר החכם ביותר, על כן, הוא להרעיב אותה ולא לספק לה את המידע שהיא צריכה כדי ליצור את העתיד האפל שלה, שבו בני אדם הם מרכיבים קטנים במכונת צריכה גדולה. ויש מקום לאסור על פייסבוק לשתף את המידע שלה עם גוגל. היא לא רוצה עכשיו, אבל אולי היא תרצה בעתיד.

 

את האמירות האלה של שמידט צריך לזכור בכל פעם שגוגל מנסה לומר לנו שהפרטיות שלנו חשובה לה.

 

"עליך לדעת הכל!"

 

ברטולד ברכט, ב"שבחי הלימוד" שלו, כתב כך:

 

למד את האלף-בית. אין היא מספיקה / אבל למד אותה! אל במורת רוח,

 

פתח את הספר! עליך לדעת הכל! /  עליך לקחת בידך את ההנהגה.

 

והסיבה שהשיר הזה מופיע באייטם שמיד אחרי חזון העיוועים של שמידט היא שיש כעת מחשב שעושה בדיוק את זה. טוב, חוץ מהקטע של "לקחת בידך את ההנהגה". בינתיים.

 

אחד הדברים שמחשבים לא יודעים, בינתיים, הוא סמנטיקה. הם לא מצליחים לפענח את הקשר בין מילים, הקשר שיוצר משפט קוהרנטי שמובן לכל בן אדם. יש יותר מדי התנסויות אנושיות, יותר מדי מגע עם החיים, שנדרש לשם כך ושאין למחשבים. "חיפוש סמנטי", היכולת לברר מה מישהו רוצה בדיוק, ולא רק לשלוף לו עמודים שמכילים את המילים שחיפש, הוא אבן החכמים של האלכימיה האינטרנטית. הרבה אנשים מחפשים את הזהב הזה. בינתיים הם נשארו עם קש.

 

קבוצת חוקרים, בסיוע גוגל, יאהו, וכמה סוכנויות פדרליות, מנסות לפתור את הבעיה המעיקה הזו. הם בנו מחשב-על, שזכה לכינוי HAL -  NELL כנראה כבר היה תפוס – שמה שהוא עושה בחיים הוא לעבור על הרשת, עמוד-עמוד, ולפענח את מה שנכתב שם לכדי עובדות שהמחשב מסוגל להבין.

 

NELL כבר למד יותר מ-300,000 עובדות. ואם זה לא היה מספיק, הוא גם למד לעשות קישורים, ויש 280 מהם. רמת הדיוק שלו בבירור עובדות עומדת על 87% - כלומר, 86% יותר מזו של קצין מודיעין ממוצע – והוא מסוגל כיום להגיע למסקנות ששחקן כדורגל מסוים משחק בקבוצה כלשהי, רק מתוך קישורים, גם אם לא קרא טקסט שאמר במפורש שהכדורגלן אכן משחק שם.

 

כבר דיווחנו על מחשב, שפותח על ידי IBM, שמסוגל להתמודד עם מתחרים אנושיים במציאה וזכירה של מידע, והוא צפוי להשתתף בעונה הקרובה של Jeopardy. אין ספק שמפלצות הסיליקון מתקדמות בקצב מעורר דאגה.

 

הבלוגרית שלא ידעה שהיא מרגלת

 

דיווחנו לפני כשבועיים על כך ש-Human Rights Watch חשף שמשטר אסד מחזיק באחד מבתי הכלא הסודיים שלו בלוגרית צעירה, טל אל-מלוחי בת ה-19. לחשיפה הזו היתה תוצאה מבורכת: המשטר נאלץ להודות שהוא מחזיק בה. פירוש הדבר הוא שאי אפשר יהיה להוציא אותה להורג בלי שאף אחד יידע. תוצאה מבורכת נוספת היא שהמשטר נאלץ להתיר להוריה להיפגש איתה.

 

תוצאה מבורכת פחות היא שכעת אל-מלוחי מואשמת בריגול. להודעה הזו יש להתייחס בצורה שבה צריך היה להתייחס להודעות הרשמיות הסובייטיות: אם נמסר לנו שגנרל מסוים הוצא להורג בשל ריגול, בו זמנית, עבור בריטניה וגרמניה הנאצית, אפשר לפטור בבוז את עניין הריגול, אבל לקבל כעובדה את הידיעה על הוצאתו להורג.

 

על פי השקרים הרשמיים הסוריים, היא ריגלה עבור מדינה זרה, מה שהוביל להתקפה על קצין סורי. פרטים נוספים לא נמסרו, ויש להניח שמזייפים אותם ברגעים אלה. האשמות בריגול אהובות על משטרי אימה: הן מעוררות את הפחד הקמאי כלפי אויבים מבפנים, שכל משטר אפל צריך, ויוצרות ערפל סביב הפרשה. אחרי הכל, אף פעם אי אפשר לדעת מה באמת קרה שם – ישראל הרשמית, למשל, נמנעה במשך עשרות בשנים להודיע לאוכלוסיה שלה ש"עסק הביש" היה מתקפת טרור מכוונת של אמ"ן על מתקנים בריטיים ואמריקניים במצרים במטרה להשיג, אה, לא ברור מה. אחרי הכל, סביר להניח ששירותי הבטחון יודעים מה הם עושים. אל תסתכלו, אין מה לראות פה.

 

לא?

 

אולי עדיף להרים ידיים

 

הרשת מביאה, באיטיות אך בעקביות, כליה על המורשת המשפטית המפוארת של שיטת המושבעים. הנחת היסוד שלה היא שתריסר אנשים ישרים עדיפים על שופטים ממונים בכל מה שקשור לקביעת אמת, משום שהם יהיו מוטים פחות.

 

ההנחה הזו התערערה קשות בעידן התקשורת המודרנית, אבל נראה שהרשת מביאה עליה את קיצה. יותר ויותר מושבעים עורכים חיפוש ברשת בנושאים הקשורים למשפט שבו הם דנים, שטיק שכבר הביא לביטול משפטים. חיפוש כזה, צריך לזכור, בהחלט עשוי להביא לידיעת המושבע מידע שעשוי לשנות את דעתו בנוגע לנאשם או לעדים.

 

משפטן בריטי בכיר, סר קן מקדונלד, מזהיר ששופטים מתחילים להיכנע למושבעים, והם כבר לא מנסים למנוע מהם מלערוך חיפושים כאלה. כלומר, הם מזהירים מפניהם ומבהירים שזה אסור, אבל הם לא מבטלים משפטים אם המושבעים מתעלמים מההנחיות הללו. מקדונלד, למעשה, בעד המצב הזה: הוא אומר שצריך להניח שרוב המושבעים יצייתו להוראות, ולהניח שמדי פעם מישהו מהם לא יעשה זאת – ואף על פי כן, זה לא צריך להביא לביטול משפט, כי אחרת "שיטת המושבעים תחלוף מהעולם".

 

קצרצרים

 

נקרופוניה: השחקן טוני קרטיס, שנאסף אל אבותיו לאחרונה, נקבר עם שורה של חפצים שאהב. האיש כנראה חשב שהוא פרעה או משהו, ובין שאר החפצים, בין הספר והכובע, היה גם האייפון שלו. נקווה שלא היה מדובר באייפון 4, כי ממה שהבנתי הקליטה בעולם שמעבר דפוקה גם ככה.
בקרוב: אייפון-מומיה בקרוב: אייפון-מומיה צילום: נמרוד גליקמן

 

קצת צדק: חברת פורנו גדולה החליטה שמותר לה לקחת צילומים של צלמת צעירה ישר מדף הפליקר שלה ולעשות מהם עושר שלא כמשפט, כפי שזה מכונה בעגה המשפטית, או ליתר דיוק עושק שלא כמשפט. לזכותה של הצלמת, לארה ג'ייד קוטון, ייאמר שאחרי שהיא התעצבנה, היא גם עשתה משהו בנידון: קרי תבעה את האם-אמא של חברת הפורנוגרפיה. עכשיו היא קיבלה 130,000 דולר – והרבה מאוד פרסום. התמונות שלה ראויות מאוד, אגב.

 

נהוג במקומותינו לומר שאנחנו מכירים את האויבים שלנו היטב ושהם כולם רוצים דבר אחד, קרי כבד יהודי מדמם לארוחת הבוקר. למרבה הצער, בדרך כלל יש להם דברים חשובים יותר מרפובליקה בעולם ה-2.5 במזרח הים התיכון. מי שצריך דוגמה לכך, יקבל אותה כאן: איראן חסמה את אתריהם של שני אייתולות גדולים, יוסוף סאניי ואסאדולה באיאט-זנג'אני. שניהם, נזכיר, חלק מלב הממסד הדתי של איראן עצמה, ממסד שמחזיק לא רק בסמכויות דתיות אלא גם בסמכויות פוליטיות מובהקות. סאניי, באתר שלו, שהגישה אליו באיראן מצריכה תוכנות לעקיפת צנזורה, הצהיר בתגובה שמשרדו ממשיך להיות פתוח לשירות מאמיניו בתחומי "הסגידה הדתית, פוליטיקה, וההתנגדות התרבותית לדיכוי". מה קורה שם? לא ממש ברור, אבל משהו קורה, והוא מעבר להבנתנו. מן הראוי לציין, אגב, שבישראל "התנגדות תרבותית לדיכוי" עשויה, על פי חוק חדש, להפוך אותו לטרוריסט.

 

החיפוש של גוגל לא מהיר כי בא לה, הוא מהיר כי אם הוא לא יהיה מספיק מהיר, הגולשים יקנסו אותה: גוגל בחנה את הנושא והגיעה למסקנה שאם היא מאיטה את מהירות מנוע החיפוש מ-400 אלפיות השנייה ל-500 אלפיות השנייה, המשתמשים מורידים בהתאם את השימוש בה מ-0.8% (מכלל הפעולות ברשת) ל-0.6%. זה לא נראה הרבה, אבל זה יעלה לגוגל 900 מיליון בשנה. אז החיפוש ימשיך להיות מהיר, יש לקוות.

 

כשיצא הדפדפן כרום, הטור הזה ליגלג עליו ללא הרף, משום שלקח לו הרבה מאד זמן להמריא. אבל אין מנוס: הוא פרש כנפיים ועף. בשנה שחלפה, מדווחת חברת המחקר StatCounter, נתח השוק של כרום בתחום הדפדפנים זינק מ-3.7%, שזה אפילו פחות מנתח השוק הנוכחי של דפדפן אפל, ל-11.7% - שזה כבר מתחיל להיראות רציני. פיירפוקס, מצדו, מתחיל לדשדש: נתח השוק שלו רשם עליה זעירה של 0.2% ועומד עכשיו על 31.5%. אינטרנט אקספלורר ממשיך לאבד גובה, אם כי הוא עדיין מחזיק בנתח השוק הגדול מכולם, 49.9%.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x