$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: גוגל יוצאת למלחמה בצנזורה

גוגל מתכוונת לתקוף את סין מזווית ייחודית, אבל בינתיים מסתבכת גם בספרד; הצנזורה של אפל מופנית כלפי הקהילה הגאה - והחברה ממהרת להודות בטעות; ואימפריית העיתונות של מרדוק בפעולת מלקחיים נגד התוכן החינמי ברשת

יוסי גורביץ 13:0715.06.10

וואלה, יש צנזורה בעולם!

 

במשך ארבע שנים כמעט, מאמצע 2006 והלאה, שיתפה גוגל פעולה עם המשטר בבייג'ינג – ככל הנראה המשטר הדכאני ביותר בעולם כיום, וללא ספק המשטר הרצחני בהיסטוריה האנושית – והסתירה בהכנעה את המידע שהוא רצה להסתיר מנתיניו. במהלך 2006, משקיעים זועמים העלו את הנושא להצבעה, והטרויקה של גוגל – המנכ"ל אריק שמידט והמייסדים ברין ופייג' - הסבירה להם שלאחר בדיקה מעמיקה, הם הגיעו למסקנה שיהיה רע יותר אם החברה לא תפעל בסין.

 

בתחילת השנה, כידוע, השתנו דברים. המשטר הסיני – ראה זה פלא! – פרץ לשרתים של גוגל, ובכך השיג מה שלא עשו ארבע שנים של שיתוף פעולה כנוע: לגוגל נמאס, ולאחר חודשיים היא העתיקה את פעולותיה מסין להונג קונג.

 

עכשיו מפעילה גוגל נשק חדש נגד סין (וגם כנגד וייטנאם, אבל זו רק תוספת למנה העיקרית): דובר בכיר של ענקית האינטרנט אמר לאחרונה שהחברה, יחד עם כמה מחלקות של הממשל האמריקאי, תגיש תלונה לארגון הסחר העולמי, בדרישה לקבוע שצנזורת רשת היא פגיעה בסחר חופשי.

 

הטיעון הזה לא לגמרי נטול היגיון: יכולתם של הסינים לסחר חופשי – למשל, לקנות מזכרות מהטבח בכיכר טיאננמן – ודאי נפגעת כתוצאה מהצנזורה. אבל האם גוגל, ששיתפה פעולה בשתיקה ואף בהתלהבות עם הצנזורה במשך שנים, כל זמן שחשבה שאפשר להרוויח ממנה כמה זלוטעס, היא זו שצריכה לנופף בדגל הזה? האם לא היה ראוי שתגזור על עצמה כמה שנים של שתיקה נבוכה בנושא?

 

ואולי, כמו שמלגלג הרג'יסטר, כל הפעלתנות הזו בתחום זכויות האדם היא רימון עשן, שמסווה בעיה אחרת לגמרי.

 

על המוקד גם בספרד

 

אם כבר סיבוב פרסה חד, צריך לומר כמה מילים טובות גם על תושבי ספרד, שעד מותו של הדיקטטור פרנסיסקו פרנקו ב-1975 היתה אחת המדינות המפגרות ביותר באירופה, והצליחה בתוך שלושים ומשהו שנה להפוך לאחת המדינות הפתוחות, העליזות והמתקדמות ביותר. אבל הם בכל זאת שמרו קצת על המסורת, והשאירו את האמצעי ההוא להחדרת ערכים, המוקד. עכשיו הם מעלים עליו את גוגל.

 

מתקפת היח"צ של גוגל בנושא הנזקים החמורים של הצנזורה מגיעה, נזכיר, תוך כדי השערורייה הגדולה ביותר שלה עד כה - זו שגילתה שהחברה אספה מידע מרשתות אלחוטיות פרטיות באמצעות מכוניות צילום הרחובות שלה. גוגל טענה, כזכור, שהריגול הוא "טעות", ותוצאה של פעולתו של מהנדס אחד סורר – שאיכשהו השפיעה על כל הפרויקט, בכל העולם.
רכב צילום של Google Street View. "לא יכול להיות טעות" רכב צילום של Google Street View. "לא יכול להיות טעות" צילום: cc-by-croila

 

תושבי ספרד, שעדיין זוכרים למה בעצם לא כדאי שמישהו ירגל אחריך, לא מגלים הבנה להסבריה של גוגל. הסוכנות המקומית להגנת הפרטיות, שלשם קיצור נקרא לה אפדניקה, הגישה תלונה פלילית כנגד גוגל ספרד, בציינה שהחברה עברה על סעיף 197 לחוק העונשין – שאוסר על "יירוט תשדורות, או שימוש במכשירי הקלטה, האזנה או שידור" כנגד תשדורת - ועשוי לזכות את העובר עליו בארבע שנות אירוח על חשבון משלם המסים הספרדי.

 

בניגוד למשחקים שהיא ניהלה בגרמניה, בספרד מיהרה גוגל להעביר לרשות אפדניקה את כל המידע שהאחרונה ביקשה. לא שזה סיפק אותה. ואשר לתירוץ של גוגל על "טעות"? נשיא אפדניקה לא התרשם: "משהו שתוכנן בקפידה ובוצע ב-30 מדינות איננו יכול להיות טעות", אמר. יפה.

 

לא שאין קונים לתירוץ ה"טעות" של גוגל: עכשיו גם אפל רוצה שנאמין שהיא "טועה".

 

האהבה שאיננה מעיזה לנקוב בשמה

 

אוסקר וויילד הוא אחד האבות המולידים של המאה ה-20, ולו בשל כך שהעז לצאת כנגד החברה הוויקטוריאנית ה"ערכית" כל כך (כשמישהו מדבר על "ערכים", אפשר להמר בביטחון שמדובר בשמרן, בדרך כלל שמרן חשוך). הוא היה הומוסקסואל שבשל החושך בחברה שבה חי לא היה יכול לחיות את חייו כרצונו. זה שהטעם שלו בגברים היה גרוע – המאהב הדוחה שלו, זה שהביא לנפילתו, לורד אלפרד דגלאס, גם הקים את האגודה האנטישמית הבריטית – זה כבר סיפור אחר.

 

כמה יוצרים החליטו לעשות ניסוי מעניין: לקחת את המחזה הידוע של וויילד, The Importance of Being Earnest, ולהפוך אותו לקומיקס כפי שוויילד היה רוצה לכתוב. כלומר, להחליף את פרשת האהבה ההטרוסקסואלית בהומוסקסואלית. עד כאן, הכל טוב. עד ש...

 

נו, ניחשתם. עד שהם ניסו להפוך את הקומיקס לאפליקציית אייפון/אייפד. בפעם השנייה בתוך יומיים, הצליחה אפל להפיל את עצמה למלכודת צנזורה, ודרשה מהיוצרים לשים ריבועים שחורים בתוך חלק מפאנלי הקומיקס. כי אפל רוצה להחזיר את כולנו לערכי המשפחה הוויקטוריאנית, ההיא שבה כיסו אפילו את רגלי השולחן, שמא מישהו יתגרה בטעות.

 

עכשיו, לעצבן את חובבי הספרות ויוליסס של ג'ויס זה דבר אחד (לרוב האנשים האלה אין כסף לפלאפל, שלא לדבר על אייפד), ולעצבן את הקהילה הגאה, שרואה בוויילד – במידה רבה של צדק – קדוש מעונה שלה, זה כבר סיפור אחר. אפל התנצלה במהירות על שתי פאדיחות הצנזורה, וטענה שמדובר... בטעות. צריך לתת לטענה הזו את אותה מידת אמון שנותנים לטענה של גוגל, קרי לא ממש.

 

לא ניאו-לודיטים, בכלל לא

 

נד לוד, על פי האגדה המודרנית, היה אורג זועם שיחד עם חבריו למקצוע ניפצו את מכונות האריגה החדשות באנגליה של ראשית המאה ה-19, מכונות שהפכו אותם למיותרים ובהתאם למובטלים. לודיטים, בהשאלה, הם מתנגדי קדמה; ניאו-לודיטים הם אנשים שמתנגדים למהפכת המידע ולעלייתה המסחררת של הטכנולוגיה בחיינו.

 

כשהחל איל העיתונות רופרט מרדוק את המסע הארוך להחזרת התשלום עבור תוכן מקוון ולניתוק אתרי החדשות שלו מגוגל, הכינוי "ניאו-לודיט" הופנה כלפיו כמה וכמה פעמים. התואר, בלשון המעטה, לא היה מדויק: מרדוק רכש, אלוהים יודעת למה, את מייספייס.

 

עכשיו אימפריית התוכן שלו, ניוזקורפ, פותחת במתקפה משולבת על מודל החינם של התוכן המקוון. זרוע אחת של תנועת המלקחיים היא עצם הפסקת אספקת התוכן החינמי. אתמול היא הכריזה על שתי זרועות נוספות.

 

ראשית, היא רכשה את חברת Skiff, שמייצרת ספר אלקטרוני מרתק למדי, שמטרתו היא קריאה נוחה של עיתונים. המכשיר הוצג בינואר השנה, אבל ניוזקורפ לא מעוניינת בחומרה אלא בתוכנה, שמאפשרת הצגה נוחה של עיתונים ברשת – או על גאדג'טים אחרים. מרדוק הביע התלהבות רבה מהאייפד בעבר, אבל הטכנולוגיה של סקיף מיועדת בעיקרה לדיו אלקטרוני.

 

שנית, ניוזקורפ השקיעה במיזם בשם Journalism Online, שמה שהוא עושה בחיים הוא פיתוח פתרונות לגביית תשלום עבור תוכן מקוון. כלומר, היא פוטרת את העיתונים מהצורך לפתח טכנולוגיה משלהם בתחום – ולדבריה, יש לה כבר 1,500 לקוחות.

 

מרדוק מול אוטופיסטי הרשת; יהיה מעניין.

  

הספר האלקטרוני של Skiff. עוד כלי נשק במלחמתו של מרדוק במודל החינם הספר האלקטרוני של Skiff. עוד כלי נשק במלחמתו של מרדוק במודל החינם צילום: בלומברג

 

קצרצרים

 

מארק צוקרברג לא מרוצה מהאייפון שלו. הוא פרסם עדכון פייסבוק, שממנו עולה שהוא רכש אייפון מהדור השלישי, כי הבלקברי גרם לכאבים באצבעותיו – אבל נאלץ לאחר מכן לרכוש ארבעה מטענים בשל חיי הסוללה הידועים לשמצה של המכשיר, כמו גם טלפון קווי, כדי שיהיה לו טלפון שממנו אפשר גם ממש לדבר. זמן קצר לאחר מכן מחק צוקרברג את העדכון הזה, כי אתה באמת לא רוצה להסתבך עם סטיב ג'ובס.

 

משתמשים רבים של האייפון מהדור הישן – אתם יודעים, ההוא שהושק בארץ לפני פחות מחצי שנה – נפטרים ממנו כמו התעשייה הצבאית מחוזים עם טורקיה. שיעור האנשים שרוצים למכור את המכשירים שלהם באתר ההמרות גאזל עלה בשיעור של 1,000% יחסית לשנה שעברה, כאשר הכסף ישמש בחלק גדול מהמקרים לרכישת אייפון חדש. תחזית: התופעה תחזור על עצמה בעוד שנה בדיוק, עם צאת האייפון 5.

 

האייפון ובני דודיו שאינם מסוגלים אפילו להעמיד פנים שהם מחייגים – האייפוד טאץ' והגרסה הגדולה שלו, האייפד – מחזיקים בנתח עצום מהגלישה הסלולרית בארה"ב: 58.8%. עם זאת, המנצחת הגדולה – בתנאי שהמגמה הנוכחית תמשך – היא גוגל: נתח השוק של מכשירי האנדרואיד עלה מ-5% בינואר 2009 ל-19.9% במאי 2010 – בעוד שנתח השוק של מערכת ההפעלה iOS של אפל נפל מ-75% ל-58.8% באותו פרק זמן.

 

תקלה נרחבת תקפה את טוויטר בשעות האחרונות, והיא צפויה להימשך עוד זמן מה. האתר לא היה זמין במשך שעות ולאחר מכן שלח הודעות שגיאה ללא הרף. אילו היה נוסף לעולם עוד לווייתן על כל לווייתן-כשל שנראה ביממה האחרונה, היונקים המסכנים כבר לא היו בסכנת הכחדה. התקלה מתרחשת תוך כדי ניסיונות של טוויטר להרחיב את שירותי המיקום שלו. בשעתו, אמר אחד המייסדים של טוויטר שהוא ידע שהם הצליחו כאשר יפסיקו לדבר על טוויטר, כאשר הוא יהיה נורמלי כמו מייל. ובכן, נראה שטוויטר קרוב לזה: הצווחות של המשתמשים מזכירות את היללות העולות ויורדות של משתמשי ג'ימייל בזמן קריסה.

 

נוסטלגיטק: פעם, אנשים השתמשו במכונות כתיבה. הן דרשו מאמץ והפקדה בניסוח, משום שלא היתה אפשרות נוחה למחיקה. העיתונאי נוח קליגר סיפר כיצד לקח פעם את נכדו לארכיון של "ידיעות אחרונות", הראה לו מכונת כתיבה ושאל אותו אם הוא יודע מה זה. הילד ענה שמדובר, כמובן, במחשב פרימיטיבי. ובכן, אם אתם רוצים לשחזר את הימים הטובים ההם, או לפחות למשוך קריאות התפעלות ממבקרים בחדר העבודה שלכם, שירות חדש ממיר מכונות כתיבה למקלדות, שמתחברות אל המחשב שלכם באמצעות USB. מהרו, המלאי מוגבל!

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x