$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: עד כאן, גוגל

לעשר מדינות, בהן ישראל, נמאס מהצפצוף של גוגל על פרטיות הגולשים; התככים והנקמה שמאחורי חשיפת האייפון הרביעי; חשד שהאקרים סינים פרצו למערכת הסיסמאות של גוגל; והדמיון המדאיג בין משחקי מלחמה לזו האמיתית

יוסי גורביץ 12:4321.04.10

קו בחול

 

לעשר מדינות, בכללן ישראל, נמאס מהעובדה שגוגל מרשה לעצמה להתעלם בעליצות מחוקי הפרטיות שלהן, והן שלחו למנכ"ל החברה אריק שמידט מכתב חריף. המדינות, פרט לישראל, הן קנדה, בריטניה, צרפת, גרמניה, אירלנד, איטליה, הולנד, ספרד וניו זילנד. בסך הכל הן מייצגות כ-375 מיליון תושבים.

 

המכתב מאשים את גוגל מהתעלמות מצורכי הפרטיות של המשתמשים, ובכך שיש לה נטייה קודם כל להוציא שירותים ורק אחר כך, אחרי שקמה זעקה, לוודא שהם מצייתים לחוקי הפרטיות – וגם זה לא תמיד קורה.

 

המכתב מזכיר את הדוגמה הבולטת ביותר, זו של גוגל באזז, שחשף את רשימת אנשי הקשר של מנויי ג'ימייל שפחות או יותר נכנסו אליו מבלי דעת. הוא מתייחס גם לפרויקט Street View, אולי הפרויקט השנוי ביותר במחלוקת של החברה, שבמסגרתו היא מצלמת כל מה שזז ברחובות ערים נבחרות, ומעלה את זה לרשת.

 

החתומים על המכתב הביעו תדהמה שפשלה בסדר קולוסאלי כמו זה של גוגל באזז יכולה בכלל להתרחש, מצד חברה גדולה ועשירה כמו גוגל. הם גם הציבו לה שורת דרישות: א. איסוף ועיבוד אך ורק של המידע המינימלי ההכרחי לגוגל; ב. פרסום נהיר ומובלט של האופן שבו תעשה גוגל שימוש במידע שאספה; ג. שינוי ברירות המחדל כך שגוגל תגן על פרטיות; ד. מאמץ מצד גוגל כדי לוודא שהמידע אודות פרטיות יובלט ויהיה קל למצוא אותו וליישם אותו; ה. לוודא שכל המידע מוגן היטב, ו. לאפשר למשתמשים למחוק את החשבונות שלהם במהירות ובקלות.

מנכ"ל גוגל אריק שמידט. הופך פרטיות למצלצלים מנכ"ל גוגל אריק שמידט. הופך פרטיות למצלצלים צילום: אי פי אי

 

המדינות החתומות על המכתב הזכירו לגוגל שחוקי הפרטיות שלהן חלים לא רק בעולם הפיזי אלא גם ברשת, ודרשו מגוגל תשובה על דרישותיהן בטרם תוציא לשוק מוצרים חדשים. כאן לא מדובר בסין, כאן מדובר בתשע מהדמוקרטיות המובילות בעולם, שאומרות לגוגל "עד כאן ולא עוד". יש לקוות שהן יהיו רציניות ושלא מדובר במכתב "תחזיקו אותי", כי הסיכוי שגוגל תיענה לתביעות הללו הוא אפסי. כל קיומה, אחרי הכל, נשען על הפיכת פרטיותם של משתמשים למצלצלים, וגוגל מחויבת אך ורק לבעלי המניות שלה – לא למשתמשים שלה. יצוין עוד שהעובדה שעשר מדינות פונות יחדיו לגוגל מעידה, גם היא, על כך שהיחס אליה הוא לא כאל חברה מן השורה, אלא כמעט כאל חברה שוות ערך.

 

הלך המופע

 

מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס הוא בדרן מהשורה הראשונה. כל הופעה שלו מחושבת היטב ונערכת לאחר כמה וכמה חזרות. שלשום, הבלוג גיזמודו דפק לו את מופע ההשקה של האייפון הרביעי.

 

בהרבה מאוד שמחה לאיד, חשף גיזמודו את הפרטים של האייפון מהדור הרביעי, ותקע מפתח שבדי בגלגלים של מכונת הבאזז והעשן של אפל. איך? או. זה סיפור מסובך, אבל שווה.

 

על פי הגרסה של גיזמודו – וגירסה סבירה אחרת טרם הושמעה – מהנדס אפל בשם גריי פאוול, אללה ירחמו, יצא לפני כחודש לבילוי בפאב שההתמחות שלו היא בירה גרמנית. זה היה יום ההולדת של פאוול, והוא די נהנה מהבירות. באמצעות הדגם המתקדם של האייפון שנשא – דגם שהוסווה כאייפון מן השורה – הוא דיווח בפייסבוק על הבירות המצוינות ששתה. זה היה העדכון האחרון שלו: כשיצא מהמקום, הוא שכח את המכשיר.

 

מישהו אחר אסף אותו, וגילה במהירות שלא מדובר באייפון מן היישוב, אלא בדגם לא מוכר. הוא יצר קשר עם כמה בלוגים, והציע את המכשיר למכירה. גיזמודו קנו אותו תמורת 5,000 דולר, צילמו הכל – הם גם פירקו את המכשיר לגורמיו והרכיבו אותו מחדש – וחיכו בעליצות לשיחת הטלפון של אפל.

 

למה בעליצות? כי בין הבלוג ובין החברה מקופרטינו יש נהרות של דם רע. גיזמודו היו אלו שחשפו את העובדה שסטיב ג'ובס גוסס, בתקופה שבאפל התעקשו שהוא סובל משפעת. אפל גמלה לגיזמודו – בלוג סורר, שאי אפשר היה לסמוך על כך שיכתוב ביקורת מלקקת ומעריצה – בכך שלפני כחודש נמנעו מלשלוח לו דגם של האייפד לסקירה.

 

בלא מעט שמחה לאיד, דיווחו שם על כך שאפל שלחה מכתב רשמי שבו היא דורשת את המכשיר שלה חזרה – ומודה בעצם בשפל רוח שמדובר בדגם אייפון חדש. המכשיר יוחזר, כמובן – גיזמודו לא זקוקים לו יותר. אתרי חברי הכת של אפל נכנסו להתקף קשה, וייבבו שזה לא פייר, והעלו תיאוריות קונספירציה על פריצה למעבדות הסודיות של אפל כדי לגנוב את המכשיר. צחוקים. איפה הגסטאפו של אפל, כשצריך אותה?

 

ועכשיו סטיב ג'ובס יצטרך לבחור בין דחיית השקת האייפון כדי שאפשר יהיה להכניס לו איזה שטיק נוצץ או שניים, ובין הצגה שכל הפרטים שלה ידועים מראש ועל כן היא נטולת כל עניין ומתח. נמסר שהוא עובד על חיקוי הר הגעש שלו.

 

הדבר היחיד הלא מצחיק, כמובן, הוא גורלו העתידי של פאוול.

 

המכה שגוגל לא מדברת עליה

 

כשהאקרים סינים פרצו למחשביה של גוגל בתחילת השנה, היא צרחה וצווחה והודיעה שהיא מוציאה את עצמה מסין, ואחרי חודשיים אפילו עשתה את זה. אבל מעבר לניסיונות לפרוץ לחשבונות ג'ימייל של דיסידנטים, מסתבר שקרה שם משהו הרבה יותר מדאיג.

 

הניו יורק טיימס מדווח שבמהלך ההתקפה על מחשבי גוגל, העתיקו ההאקרים הסינים – שסביר להניח שהם עובדים עבור המשטר – את יהלומי הכתר של גוגל: מערכת הסיסמאות שלה, המכונה Gaia, שדרכה מגיעים משתמשי כל העולם פחות או יותר לכל השירותים שלה, כולל ג'ימייל, גוגל דוקס והאפליקציות העסקיות.

 

מאוחר מדי, סגרה גוגל את דלתות האורווה: היא הגבירה משמעותית את ההגנות על ג'ימייל ועל שאר המערכות שלה. החשש האמיתי – גוגל מכחישה בתוקף שמשהו כזה קרה – הוא שההאקרים שפרצו לגאיה גם השאירו איזה סוס טרויאני או שניים, כדי שאפשר יהיה לשלוט בגאיה מרחוק. גוגל מדברת על הפריצה הזו, רצוי להזכיר, חמישה חודשים אחרי שהיא קרתה. מסתבר שפרצות האבטחה שלה לא מתחילות ולא מסתיימות בגוגל באזז. אם אתם ברשימה השחורה של המשטר הסיני, יש לכם סיבה לדאוג.

 

מתרגל לחסל בלחיצת כפתור/חיית טרף/גלדיאטור

 

לפני שבועיים, חשף אתר ההדלפות וויקיליקס – אתר שנמצא על הכוונת, בין השאר, של ממשלת ישראל – כיצד הרגו חיילים אמריקאים בעיראק שני עיתונאים וערימה של חפים מפשע, סרטון שהפנטגון הצליח להסתיר במשך שנתיים. הלם רב נרשם ברחבי העולם.

 

עכשיו תסתכלו על הסרטון הזה, מתוך משחק המחשב Call of Duty 4. שימו לב לדמיון בין המשחק ובין המציאות. שימו לב לעובדה שהחיסולים הממוקדים שמבצעת ארה"ב באפגניסטן ובעיראק, וישראל – פתח מנטרה/ על פי מקורות זרים/ סגור מנטרה – מבצעת בעזה, נעשים, בין השאר, על ידי אנשים שיושבים במקום מרוחק ומחסלים מטרות מהאוויר באמצעות מל"טים, מטרות שנראות כמו משחק מחשב משוכלל.

 

יש מקום, כפי שתהה כבר מאיר אריאל, לשאול אם יש קשר בין שני הדברים. האם העובדה שכמעט כל ילד היום משחק משחקי מחשב מרגילה אותנו להרוג אנשים – בתנאי שהם מרוחקים, בתנאי שאנחנו לא באמת רואים אותם אלא ייצוג מעורפל שלהם, ובתנאי שהכל מתרחש בלחיצת כפתור.

  

מתוך  Call Of Duty 4. הרג בלחיצת כפתור - הפער בין המשחק למציאות מצטמצם מתוך Call Of Duty 4. הרג בלחיצת כפתור - הפער בין המשחק למציאות מצטמצם צילום מסך: youtube.com

 

קצרצרים

 

ואם כבר דיברנו על מוות מכונף, תקלה חמורה אירעה לפני כחודש בבסיס של חיל האוויר האמריקאי, שממנו מופעלים מל"טי התקיפה של ארה"ב ברחבי העולם: חתול סקרן נכנס למקום שהוא לא היה צריך להיכנס אליו, התחשמל למוות – וחיסל את החשמל לבסיס כולו. התוצאה היתה אובדן שליטה על רובוטי המוות לזמן לא ידוע. למרבה השמחה, ברירת המחדל של הרובוט במקרה כזה היא לחוג מסביב ולחכות שמישהו יחדש איתו את הקשר. עדיין, לא סימפטי. סרטון ההתאבדות של החתול, שבו הוא עונד בנדנה עם כתובות מהקוראן ומצהיר על ערגתו לגן עדן עם 72 כדורי צמר, טרם נמצא.

 

כפי שכבר ציינו, גוגל נמצאת תחת לחץ כבד. אחד הנושאים שעליהם היא מותקפת שוב ושוב הוא נושא חוסר הבחירה: משתמשים מוצאים את עצמם שותפים למיזמים של גוגל בלי בחירתם. גוגל הוציאה נייר עמדה בנושא, שממנו עולה שהמצב הנוכחי של Opt Out (ברירת המחדל היא שאתה שותף לשירות החדש - אם אתה לא מעוניין להשתתף, אתה צריך לפעול בעניין) הוא הטוב שבכל העולמות וכי אם נעבור ל-Opt In, כלומר למצב שבו כל אתר שירצה להשתמש במידע שלך יצטרך את רשותך, יבוא הקץ על הרשת החופשית, היזמות תגווע, אנשים יגלשו רק לאתרים שהם התרגלו אליהם, הרשת תתפרק לחלקים עוינים, תהיה עליה בקיצונות פוליטית, טינקרבל תמות, וזה יהיה באשמתכם. המממ.

 

הצעירים בארה"ב ממעטים לדבר זה עם זה בסלולר, ומעדיפים מסרונים: מסקר שנערך לאחרונה עולה כי שני שלישים מבני העשרה שם מעדיפים לשלוח SMS מאשר להתקשר ולנהל שיחה קולית. עוד נמצא כי 30% מהם שולחים יותר מ-100 הודעות טקסט ביום, וכי השימוש במסרונים רווח יותר בקרב נערות מאשר נערים – הן שולחות 80 הודעות בממוצע ביום, הם כ-30. מצד שני, כשהם צריכים לתקשר עם הוריהם, הצעירים מעדיפים שיחה קולית. עניין של פער דורי, אני מניח.

 

כתבנו כאן לפני כשנה על Scratch, סביבת תכנות לילדים שפותחה על ידי שוחרי טוב שמאמינים שכל ילד צריך לדעת לתכנת. כל האוטופיה הזו, שמאחוריה עומדת כמובן התפיסה של תוכנה חופשית, גרמה לאפל להרעלה קלה: הילדים הללו עוד עלולים ולחשוב שגנים סגורים הם תופעה פסולה. אי לכך ובהתאם לזאת, העלימה אפל את אפליקציית סקראץ' מהאפסטור – לאחר שכבר אישרה אותה. אפל, כהרגלה, מתנהלת כמו מנגנון חושך - המטאפורה המועדפת על הניו יורק טיימס היא בריון בגן משחקים -  ומסרבת להגיב.

 

Street View, פרויקט הריגול הממונע של גוגל, הופך מטריד יותר ויותר: אשה אנגליה גילתה לתדהמתה שרכב המצלמות של גוגל צילם אותה לא פחות מ-43 פעמים. היא זכרה שהאופל האפלולי עקב אחריה במשך זמן רב – כנראה שהוא נסע במהירות נמוכה לאורך המסלול שבו הלכה כשהוציאה את הכלב שלה. הכל חוקי, סביר להניח, ועדיין מטריד.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x