$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: גוגל מול גוליית

גוגל מצליחה לאגף את סין, הבריונות של ביקורות אמזון, שמרנים והרשת לא מסתדרים, ואמצעי ריגול להורים לחוצים

יוסי גורביץ 12:5523.03.10

קלעה לו בול בפוני

 

גוגל הודיעה אמש (ב') שהיא מפסיקה לצנזר את תוצאות החיפוש שלה בסין. זה היה מפתיע קלות, משום שבחודש האחרון היה נראה שהיא מנסה למצוא דרכים לרדת מהעץ. הדרך שבה עשתה זאת, מצד שני, מזכירה שעם כל הנפילות שלה לאחרונה – נקסוס 1, כל הפיאסקו של באזז – עדיין מדובר בחברה שהגדירה מחדש את המילה "יזמות".

 

גוגל סגרה את Google.cn – והפנתה את כל משתמשיו לגרסה ההונג קונגית שלה. בהונג קונג מדברים סינית, והגרסה שם בלתי מצונזרת. אבל, וזה מה שחשוב בתהליך הזה, גוגל סיבכה את סין עם עצמה.

 

עד 1997 הונג קונג היתה תחת שליטה בריטית במשך כ-100 שנה; בריטניה קילפה את האי והשטחים הסמוכים אליו במה שכונה בנימוס "דיפלומטיית ספינות תותחים", קרי צי שמאיים להשמיד את הבירה שלך אם לא תחתום כאן וכאן וכאן בראשי תיבות - או, במילים מנומסות פחות, פשע מאורגן. ב-1997 חזרה הונג קונג לשליטה סינית – אבל מאחר והתושבים היו מורגלים בכל מיני דברים כמו חופש אישי תחת השלטון הבריטי, סין התחייבה להתנהג בעדינות כלפי הונג קונג. עד היום היא האזור החופשי ביותר תחת שלטונה של סין, חלון ראווה מבוית יחסית לעולם החיצון.

 

גוגל הונג קונג נמצאת תחת שליטה סינית לא פחות מגוגל סין. אבל אם סין תדרוש צנזורה של גוגל הונג קונג, צנזורה שלא היתה קודם לכן, היא תהיה הצד התוקפן, הצד שמרחיב את גבולות המלחמה, הצד שמפר את התחייבותו לשמור על חופש יחסי בהונג קונג.

 

סין הרשמית צרחה וצווחה, אבל לא כל כך יודעת מה לעשות. צריך להוריד את הכובע בפני גוגל על תרגיל מתוחכם מאד, ולתהות בשקט אם מישהו ממחלקת המדינה האמריקנית, עם הכשרה דיפלומטית כבדה, היה מעורב בחשיבה בנושא.

 

כשביקורת היא בריונות

 

כתבנו כמה פעמים על ההתנהלות הגובלת בסחיטה של אתר הווב 2.0 yelp, שמה שהוא עושה בחיים הוא לאפשר למשתמשים לדרג עסקים ולכתוב עליהם ביקורות, ואחר כך מבקש דמי פרוטקש... אה, סליחה, "פרסום" מהעסקים הללו, כדי למחוק את הביקורות השליליות.

 

עכשיו מסתמן שמשהו דומה מתרחש באמזון. פול קאר, כנראה כתב הטכנולוגיה השנון ביותר כרגע, מדווח שספרו החדש של מייקל לואיס, שנחשב לסופר מוצלח, זוכה להמון ביקורות עם דירוג של כוכב אחד בלבד באמזון – למעשה, מספר דירוגי הכוכב הבודד (64) גדול יותר מכל הדירוגים האחרים גם יחד. בקצרה, אומר קאר, הגולשים גורמים לספרו של לואיס להיראות כה שלילי, עד שאפילו פסק הדין במשפטי נירנברג נראה חיובי יותר. מי שיגיע לאמזון וייתקל בספר, יגיע כנראה למסקנה שעדיף לו להשקיע את כספו במשהו מענג יותר, כמו טיפול שורש למשל.

 

עכשיו, אם 64 אנשים היו קוראים את הספר והיו מגיעים למסקנה הבלתי משוחדת שמדובר בערימת דשן תוססת שהוצאתה לאור מצריכה תביעה ייצוגית מצד היער שנכרת לשם הדפסתה כדי שהפשע הזה לא יחזור על עצמו, ניחא. אבל זה לא המצב. רוב הביקורות לא עוסקות בספר כלל.

 

הן עוסקות בהחלטה של ההוצאה לאור של לואיס שלא להוציא מהדורת קינדל בשלב זה, כדי להתמקד ברווחי מהדורת הכריכה הקשה של הספר. אחד הסוקרים אומר זאת במפורש: הוא רוצה להוריד את מכירות המהדורה המודפסת כדי שתהיה מהדורת קינדל.

 

הבעיה הזו רחבה למדי, מציין קאר, ויש לה פתרון פשוט מאד: אמזון צריכה לשנות את כללי הביקורת שלה כך שרק מי שקנה דרכה את הספר יוכל לכתוב עליו ביקורת. יש להניח למבקרים מקצועיים ועיתונאים לפרסם את ביקורותיהם, אבל למנוע את הבריונות של האספסוף. זה ניתן לביצוע בקלות – וזה יסיר את החשד המעומעם שלאמזון נוח עם המצב הזה, שבו הקוראים מנסים לאלץ סופרים להפיק מהדורות קינדל.

 

לא ארץ לשמרנים

 

המפלגה הרפובליקנית, שניסתה להתמודד עם ההצלחה של אנשי אובמה בניצול הרשת לטובתם במהלך הבחירות של 2008, ניסתה לפני שנה ומשהו, קצת אחרי הבחירות, להקים לעצמה אתר ווב 2.0 ובו התבקשו הגולשים לומר מה המפלגה צריכה לעשות כדי לצאת מהמשבר שבו היא נמצאת. אתם יכולים לנחש מה קרה אחר כך: טרולים משני הצדדים – פסיכים ימניים שרוצים לגרור את המפלגה חזרה לימי ההפרדה הגזעית, ודמוקרטים עם יותר מדי זמן פנוי – החריבו את האתר עד יסוד. תוך זמן לא רב הוא נסגר לתגובות גולשים, ובזה בא עליו הקץ. 

 

המפלגה השמרנית הבריטית, שפועלת במרץ לקראת הבחירות המתקרבות, ניסתה לעשות תרגיל דומה ולפתוח חשבון טוויטר שמטרתו להפוך את התג #cashgordon – שמרמז לשערוריה מסוימת שנכווה בה ראש הממשלה מהלייבור, גורדון בראון – לטרנד מוביל בטוויטר, תוך הפניה לאתר שלהם

 

זה לא כל כך הלך. גולשי לייבור השתלטו במהירות על האתר והציפו את טוויטר בהודעות שהפנו את המשתמשים לאתרים של הלייבור, לאתרי פורנוגרפיה ואפילו – האנשים האלה חסרי כל מעצורים – לשיר הידוע ההוא של ריק אסטלי. השמרנים טוענים שהמצב נמצא תחת שליטה. הממ.

 

האם אין מי שיחשוב על הילדים?

 

שליש מהאמריקנים אמרו לאחרונה שהרשת היא מקום לא בטוח לילדים. יותר ויותר מהמבוגרים מגלים חשש מובן מהמסך החדש, הסלולרי. ובמקום שיש חרדות, יש מי שינסה לעשות מהן הון – פוליטי או רגיל.

 

האפליקציה Ambit Control אמורה להחזיר להורים שליטה על ילדיהם. עם התקנתה על הסלולרי של הנוכל הצעיר, היא תדווח לאפוטרופסים שלו לא רק איפה הוא בכל רגע נתון – זה בסיסי – אלא גם תוכל לדווח לך ברגע שהקדיש היקר שלך מתקין עליו אפליקציה. וגם איזו סוג אפליקציה.

 

ואם אתה באמת לא רוצה שהילד שלך יצור קשר עם טיפוסים שליליים, אתה יכול לקבוע שהמכשיר יוכל לחייג או לשלוח הודעות רק למספרים שנקבעו מראש. אפשר לעדכן את הילדים שאתם עוקבים אחריהם, אבל הרבה יותר כיף לשלול את הפרטיות שלהם בלי שהם יידעו מזה. אחרי הכל, אתם לא בוטחים בהם, נכון? אחרת לא הייתם מתקינים את הזוועה הקטנה.

 

האפליקציה עובדת נהדר על האנדרויד – לא מפתיע, בהתחשב בכך שגוגל יצרה אותו - אבל מתקשה קצת עם האייפון, משום שכדי להיות יעילה היא צריכה לעבוד ברקע והאייפון, כידוע, נכה בתחום הזה. אזהרה שלא מופיעה בפרסום הרשמי: התועבה תגיד לך, אולי, שהבן שלך נמצא באיזה מרתף, אבל היא לא תוכל להודיע לך שהוא עסוק כרגע באונס קבוצתי של קטינה. כדי להשיג את המידע הזה תצטרך, אתה יודע, כישורי הורות מהדור הישן, שלא כלולים בחבילה ושאם הגעת לשלב הזה, כנראה שאתה כבר לא תלמד אותם.

 

קצרצרים

 

אכטונג, פיירפוקס: לאחר שלפני כחודשיים הזהירה ממשלת גרמניה את גולשי דויטשלנד לבל ישלחו ידיהם אל האינטרנט אקספלורר, שנראה בטוח לשימוש פחות ממזרק הירואין משומש. זה היה אחרי שההאקרים הסינים חשפו את ערוותו. עכשיו הגיע תורו של פיירפוקס: ממשלת גרמניה מזהירה מפני פרצות האבטחה שלו.

 

ואם כבר אינטרנט אקספלורר, נתח השוק שלו ירד באירופה בעקבות הפעלת "מסך הבחירה" בחלונות 7 שם. נתח השוק של אי.איי. ירד ב-2.5% בצרפת, אחוז אחד בבריטניה ו-1.3% באיטליה. אופרה הודיעה שמספר ההורדות של הדפדפן שלה הוכפל, כך שיש מצב שהיא עוברת את קו האחוז, וגם פיירפוקס דיווח על עליה, אם כי לא ציין מספרים.

 

רבותי, מהפך –אוקיי, מהפכון: תושבי קנדה מבלים כעת יותר זמן ברשת מאשר מול קופסת השוטים. הקנדי הממוצע מבלה 18 שעות בשבוע ברשת, לעומת 16.9 שעות מול הטלוויזיה. יצוין, עם זאת, שהקנדים מבלים באופן כללי יותר זמן מול מסכים: בשנה שעברה הם בילו 14.9 שעות ברשת ו-15.4 שעות מול הטמבלוויזיה. צעירים במלים ברשת יותר ממבוגרים, אבל זה כנראה לא מפתיע אף אחד.

 

ברק אובמה שבר את ליבו של הימין כשהצליח להעביר אתמול את רפורמת הבריאות שלו. תוך כדי, צייץ הבית הלבן ללא הרף: אנשיו של אובמה שלחו עדכון אחרי עדכון על המתרחש, בעיקר כדי לשכנע את תומכיהם להפעיל לחץ טלפוני על חברי קונגרס סוררים. התוצאה תהיה, יום אחד, חומר היסטורי מרתק. 

מצייץ בטוייטר. אובמה מצייץ בטוייטר. אובמה צילום: בלומברג

 

נוסטלגיטק: דיווחנו ביולי האחרון על קבוצה של שוחרי פולארויד שהחלטת החברה להפסיק לייצר את הפילם החביב עליה לא היתה מקובלת עליה. האנשים הטובים שמו את ידם על מפעל פילם בהולנד, ולאחר כמה חודשים של ניסויים, הצליחו לשחזר את הפילם הישן. חבילות – יקרות למדי, 21 דולר לשמונה תמונות – של פילם בשחור לבן יצאו לשוק בקרוב, והם מבטיחים להוציא בקיץ גם פילם צבעוני. נצחון כוח הרצון על התאגיד, או משהו כזה.

  

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x