$
חדשות טכנולוגיה

החוק הביומטרי המתוקן יעלה שוב להצבעה ביום שני

האגודה לזכויות האזרח: "הממשלה עדיין מנסה לכפות עלינו מאגר מידע מסוכן, רק שעכשיו עושים את זה במסווה של מאגר 'התנדבותי' כביכול". השר איתן מנסה לקדם תעודות זהות חלופיות עבור מי שלא יהיה במאגר

תומר אביטל 17:3125.11.09

ועדה משותפת לועדת המדע וועדת הפנים אישרה היום (ד') את התיקון בחוק ה"מאגר הביומטרי". השינוי בנוסח החוק סוכם בשבוע שעבר על ידי ועדת שרים מיוחדת ומזכיר הממשלה עו"ד צבי האוזר. לפי התיקון יוקם תחילה פיילוט ביומטרי התנדבותי למשך כשנתיים ורק אזרחים המעונינים בכך יצטרפו למאגר.

 

יחד עם זאת נוסח החוק הסופי שהוחלט עליו היום קובע כי אזרחים שירצו להנפיק תעודה ביומטרית, למשל למען נסיעה לארה"ב, יאלצו להירשם במאגר. כמו כן, אושר התיקון לפיו במידה ולאחר כשנתיים הכנסת לא תאשר בחוק את המשך קיום המאגר, ולא ינתן צו מיוחד, המאגר יימחק לאחר 4 שנים.

 

השר מיכאל איתן: תעודה חלופית לקבלת שירותי ממשל זמין

 

קיבל הסכמה לתעודות חלופיות עבור מי שאינו במאגר קיבל הסכמה לתעודות חלופיות עבור מי שאינו במאגר צילום: עמית שאבי

המצדדים בביטול המאגר טענו בוועדה כי מי שלא יכניס את פרטיו למאגר לא יהנה מהטבות מסוימות כגון שירותי הממשלה המקוונים העתידיים לעלות לאוויר האינטרנט בשנים הקרובות. יחד עם זאת השר הממונה על שיפור השירותים לציבור ועל פרויקט "ממשל זמין" מיכאל איתן אמר "קיבלתי הסכמה בעל פה שמי שלא ירצה את התעודה הביומטרית יקבל תעודה שוות ערך, שאיתה הוא יוכל לעשות שימוש בשירותי ממשל זמין".

 

יו"ר ועדת המדע, ח"כ מאיר שטרית (קדימה) ניסה לבטל את החששות כי הקמת המאגר תפגע בפרטיות ואמר: "המאגר לא יהיה מחובר לאינטרנט ולאף אדם לא תהיה גישה אליו, אף לא לשוטרים. המאגר יפתח רק בצו מיוחד של בית המשפט". שטרית הוסיף שלדעתו הציבור כיום מבין את החשיבות בהקמת מאגר ביומטרי.

 

ארגוני זכויות האדם: מתבצע מחטף

 

אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח הביעה אכזבה מתוצאות הדיון. מר פינצ'וק אמר "הדיון הבהיר שהממשלה עדיין מנסה לכפות עלינו מאגר מידע מסוכן, רק שעכשיו עושים את זה במסווה של מאגר 'התנדבותי' כביכול".

 

יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות הוסיף כי "תיאורטית נוצר מצב לפיו אזרחי ישראל מופקרים וחייבים להכלל במאגר על מנת לקבל שירותים בסיסיים. המחטף שהתרחש היום, בזמן דיוני המליאה ובלחץ, ללא דיון ענייני, יצר מצב לפיו אזרחי ישראל בעוד ארבע שנים ישלמו את המחיר של החקיקה היום, כשהמאגר לא יאושר אך לא תהיה סמכות בחוק להנפיק תעודות זהות כלל".

 

בתום הדיון אמר השר איתן כי: "צריך לשבח את הממשלה על נכונותה לשנות בצורה משמעותית את החוק, אבל מוקדם לגמור את ההלל. גישתה תבחן בדרך הביצוע של הפיילוט ונכונות הממשלה לכבד את ההתחייבות שלא לפגוע בזכויות של אזרחים שיסרבו להיכלל במאגר".

 

ממשרד האוצר נמסר כי:"היקף הפרויקט של התיעוד החכם על כל חלקיו מוערך בכ-770 מיליון שקל. עלות המאגר הביומטרי עצמו מגיעה לכ-50-70 מיליון שקל".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x