$
חדשות טכנולוגיה

גוגל הציגה את כרום OS: מערכת מבוססת רשת במלואה

בבסיס מערכת ההפעלה שמפתחת גוגל עומד הדפדפן שהשיקה החברה לפני כשנה, ובאמצעות חלון הדפדפן והחיבור לאינטרנט מתבצעים כל הליכי המחשב. החברה שחררה את קוד המערכת כדי לאפשר למפתחים חיצוניים לקחת חלק בהליך הפיתוח

עומר כביר 21:2119.11.09

החזון של גוגל למערכות ההפעלה של העתיד: דפדפן כמערכת הפעלה, כך שכל המידע נשמר על גבי שרתים חיצוניים (ב"ענן") במקום על מחשב המשתמש, וניתן לגישה מכל מחשב שמריץ את מערכת ההפעלה.

 

באירוע מיוחד שנערך היום בקליפורניה חשפה גוגל לראשונה את מערכת ההפעלה הייחודית שהיא מפתחת - Google Chrome OS. סונדר פיצ'אי, סגן נשיא לפיתוח מוצר בגוגל, אמר במסיבת העיתונאים שהמערכת עצמה תושק אמנם רק בעוד כשנה, אך כבר היום משחררת החברה את קוד התוכנה שלה, על מנת לאפשר למפתחים חיצוניים לקחת חלק מלא בהליך הפיתוח שלה.

 

בבסיס התפיסה שהנחתה את הפיתוח עד כה עמדו שני גורמים: הגידול המהיר של הנטבוקים – מחשבים זולים ודלי משאבים, המשמשים בעיקר לפעולות בסיסיות כמו גלישה ברשת ובדיקת דוא"ל – והמעבר לשירותי רשת מבוססי מחשוב ענן. "מאות מיליוני משתמשים חיים כיום בענן. העתיד הוא יישומי רשת, וזו פלטפורמה מרגשת ביותר", אמר פיצ'אי.  

 

 

מערכת ההפעלה החדשה מבוססת על דפדפן כרום שהשיקה ענקית החיפוש לפני כשנה, כשדפדפן זה הוא למעשה מערכת ההפעלה. חלון הדפדפן הוא חלון הפעולה המרכזי של Chrome OS, ודרכו מתבצעת הגישה לכל היישומים שבהם נעשה שימוש. הדבר מתאפשר מכיוון שמערכת ההפעלה מריצה יישומי רשת בלבד, בניגוד למערכות ההפעלה הקיימות שבהם מרבית היישומים מותקנים על המחשב עצמו.

 

בדמו שנערך במסיבת העיתונאים נראה ממשק משתמש שדומה כמעט לחלוטין לזה של דפדפן כרום. בראש מערכת ההפעלה מוצבת שורת לשוניות, וחלון כתובת לגישה לאתרים שונים. משמאל ללשוניות נמצאים קישורים לגישה מהירה ליישומי רשת – דוגמת ג'ימייל, לוח שנה, או גוגל דוקס. את היישומים המופיעים שם ניתן לשנות בקליק אחד, בדומה לניהול רשימת מועדפים.

 

האייקון השמאלי ביותר פותח עמוד המזכיר במידה מסוימת את שולחן העבודה בחלונות, אשר מציג יישומים או אתרים מועדפים, דוגמה מחשבון, פייסבוק, או משחקים. יישומים ניתן לפתוח כחלון מלא בלשונית, או במה שמכונה פאנלים – חלוניות קטנות שמופיעות בפינת המסך, ונמצאות מעל לחלון הראשי. בדמו הודגמו פאנלים שמריצים יישומים כמו Google Talk, פנקס רשימות, או נגן מדיה שמנגן שירים מהרשת.

 

"מהירות, פשטות ואבטחה"

 

בנוסף, המערכת מאפשרת לנהל כמה חלונות עבודה במקביל – כאשר כל חלון הוא למעשה דפדפן המריץ כמה יישומים משלו. כך, למשל, ניתן לנהל חלון המציג רק יישומים הקשורים לעבודה – מסמכים, דוא"ל וכו' – וחלון המציג יישומי פנאי – כמו פייסבוק, משחקי פלאש וטוויטר. בכל עת מוצג רק חלון אחד, כאשר המעבר בין החלונות מתבצע באמצעות ממשק ניהול פשוט, שמספק תצוגה מקדימה של היישומים הפתוחים בכל חלון.

 

"שולחן העבודה" של כרום OS "שולחן העבודה" של כרום OS צילום מסך

  

במהלך ההדגמה פתח פיצ'אי קובץ אקסל באמצעות שירות Office Live של מיקרוסופט, והתבדח כשאמר שמיקרוסופט כתבה יישום מנצח ל-Chrome OS. "כל מי שכתב יישום לרשת או לדפדפן, כתב למעשה יישום למערכת ההפעלה שלנו", הוא אמר.

 

בצד האפשרות לאחסן מידע על הענן מבלי לתפוס זיכרון במחשב המשתמש, כרום OS מאפשרת לשמור מידע מסוים - סרטים, ספרים, משחקים, וכו' - גם ברמה מקומית, על הכונן הקשיח שבמחשב, ולגשת אליו כשאין חיבור לרשת

 

בפיתוח מערכת ההפעלה שמה גוגל דגש על שלושה אלמנטים מרכזיים: מהירות, פשטות ואבטחה. המהירות של מערכת ההפעלה מדהימה ומנצחת את מתחרותיה בקלות – בהדגמה, מרגע ההפעלה חלפו 7 שניות עד שעלה מסך הזנת שם המשתמש והסיסמה. אחרי הזנתם, חלפו שלוש שניות נוספות עד שהמערכת הייתה מוכנה להפעלה.

 

בסוגיית הפשטות מציינים בגוגל שמכיוון שמדובר במערכת מבוססת דפדפן, ממשק המשתמש יהיה פשוט ומוכר למרבית המשתמשים. בנוסף, מכיוון שהיא מבוססת יישומי רשת המשתמשים לא צריכים להתקין תוכנות. כמו כן, כל המידע שהמשתמש מייצר נשמר בענן, ולא במחשב. המשמעות היא, שגם אם אבד המחשב, כל המידע עדיין יהיה זמין בלי צורך לבצע גיבוי או שחזור. גם במקרה של שימוש במחשב אחר, של חבר למשל, אחרי הזנת שם המשתמש והסיסמה כל המידע האישי יופיע מידע, כולל הגדרות ואפילו הרקע שנבחר.

 

לגבי אבטחה ציין פיצ'אי שמכיוון שכל המידע נשמר בענן ואין שום תוכנה שמותקנת על המחשב, מדובר במערכת מאובטחת הרבה יותר ממערכות הפעלה אחרות. "גם אם חדר קוד זדוני, מספיק לאתחל את המחשב, והקוד הזדוני יימחק, כי שום מידע לא נשמר ברמה מקומית", הוא אמר.

 

לדברי פיצ'אי, מערכת ההפעלה מתאימה למגמות כיום בעולם המחשוב. "הטלפונים נעשים קטנים יותר, וטאבלטים זה בעצם טלפונים עם יכולות מחשוב", הוא אמר. "בעתיד יהיו נטבוקים שניתן לשאת כל היום ולטעון רק בלילה בבית, בדיוק כמו סמארטפון. שאלנו את עצמנו, האם יש מודל לטוב יותר למערכות הפעלה? אנחנו מאמנים שכן ושהמודל הזה הוא Chrome OS".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x