$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: פייסבוק נלחמת בהסתה נגד אובמה

הרשת החברתית הסירה סקר שקרא לרצח נשיא ארה"ב ומסייעת בחיפוש אחר מפיצו, אפל מסננת אפליקציה "טעונה פוליטית", הוושינגטון פוסט לא רוצה שלעיתונאים שלו יהיו דעות, והפרלמנטרים בבריטניה ובצרפת נלחמים בפוטושופ

יוסי גורביץ 12:2829.09.09

גבולות חופש הביטוי של פייסבוק...

 

שרץ קטן, שזהותו טרם ידועה אבל הבחורים המצוינים מהשירות החשאי עובדים על זה, העלה שלשום (א') אפליקציה ייחודית לפייסבוק: סקר שבו התבקשו משתמשי הרשת החברתית הגדולה בעולם להחליט אם הם א. תומכים ברצח נשיא ארה"ב אובמה, ב. לא סגורים על עמדתם בנושא, ג. תומכים בכך רק אם יפגע בביטוח הבריאות שלהם, או ד. יתנגדו לרצח. למרבה השמחה, הסקר לא נערך בירושלים, אחרת מצבנו היה קשה.

 

איום על חייו של נשיא ארה"ב הוא עבירה פדרלית שנושאת עמה איזה עשר שנות מאסר, וסוכני השירות החשאי שם – שכבר נכשל בהגנה על חייהם של ארבעה נשיאים והצליח להגן במידה חלקית על שלושה (פורד, רייגן וקלינטון) – עוברים ניתוח מיוחד ובלתי הפיך להסרת חוש ההומור. פייסבוק מיהרה לגלות הבנה, חיסלה את האפליקציה, והודיעה שתעשה כל שביכולתה כדי למצוא את התולעת, תוך שהיא מבהירה שאין לה ולא היה לה שום קשר אליה.

השנאה כלפיו מגיעה גם לפייסבוק. אובמה השנאה כלפיו מגיעה גם לפייסבוק. אובמה צילום: בלומברג

 

ראוי ונכון, כמובן. רק שאלה קטנה: עם כל השמחה על יעילותה של פייסבוק במאבק בשנאה כלפי נשיא ארה"ב, היא עדיין משמשת כנמל מפלט לשורה של קבוצות שנאה מסוג אחר, אלה של הכחשת שואה. אולי הגיע הזמן לסגור גם אותן?

 

 

...ואלה של אפל

 

האפסטור של אפל ציינה בגאווה שמספר הורדות האפליקציות ממנה חצה את קו שני המיליארד בסוף השבוע, ושיש 85,000 אפליקציות – ביניהן 400 אפליקציות נפיחות שונות. טוב, נו, את זה לא הם ציינו.

 

עוד משהו שהם לא ציינו הוא חיסולה של אפליקציה נוספת, iSinglePlayer, שמטרתה לקדם משהו לא ברור בוויכוח ביטוח הבריאות הסבוך להחריד של ארה"ב. האפליקציה מנסה לשכנע את המשתמש לתמוך במודל מערכת בריאות הדומה לזה של קנדה, מזהה את מיקומו באמצעות GPS, ומספקת לו מידע מועיל – את פרטיהם של הפוליטיקאים המחוזיים שלו, כמה כסף הם קיבלו מתעשיית הבריאות, וכפתור חיוג מהיר אל הפוליטיקאי.

 

אפל חיסלה את האפליקציה לא משום שהיא עתידה להפעיל לחץ ציבורי בלתי סביר, הגובל בהטרדה, על נבחרי ציבור מושחתים, אלא משום שהיא "טעונה פוליטית". כך, על כל פנים, לדברי בונה האפליקציה. אז זה סדר היום של אפל: נפיחות כן, דעה פוליטית מנומקת לא. בידור ממסמס מוחין – כמה שתרצו; מחלוקת – עד כאן.

 

בחדשות אפל דומות אך שונות, דחפה החברה לגרונם של משתמשי חלונות שטעו והשתמשו בשירותיה כלי שהם כלל לא זקוקים לו, שהופך למעשה את המחשב שלהם לשרת רשת בלי ידיעתם ושתופס נפח ניכר. זו אינה הפעם הראשונה שאפל עושה זאת. החברה, כמובן, ממשיכה לשמור על זכות השתיקה.

 

הוושינגטון פוסט דורש מעובדיו לשתוק

 

זה היה צפוי, במידת מה, ובכל זאת קצת מפתיע כשזה קורה: הוושינגטון פוסט פרסם הנחיות לשימוש ברשת לעובדיו. אם לתמצת אותן, הוא דורש מהם לא לפרסם שום דבר – לא בלוג, לא ציוץ, לא תמונה, לא מתכון – שעשוי להצביע על כך שיש להם דעות משלהם. כל מה שהם כותבים, מזהיר העיתון, צריך להיבחן כאילו הופיע תחת שמם בעיתון.

 

זה קצת משונה לוושינגטון פוסט, אחרי הכל, יש דעות. הוא העיתון היומי הנחשב ביותר שקו המערכת שלו הוא ניאו שמרני. הוא תמך בעוז בפלישה לעיראק, לפני שהתחילה והרבה אחרי. הוא פיטר לאחרונה את הבלוגר המוביל שלו, לטענת המפוטר משום שהוא העז למתוח ביקורת על הקו הניאו שמרני.

 

אבל לעובדים, כמסתבר, אסור שיהיו דעות. לא רק הבעת דעות נאסרה עליהם: גם התחברות בפייסבוק, טוויטר או כלים אחרים לאנשים ש"אפשר שייראו כמביעים הטיה פוליטית, גזענית, סקסיסטית, דתית או כל סוג אחר של הטיה או העדפה". וואלה. כלומר, אם יש לך חבר עם עמדות מוצקות בתחומים מסוימים – למשל, שעינויים הם דבר אסור – אז אתה מתבקש לבחור בין ניתוק קשר איתו, כדי שלא לטמא את שמו של העיתון, ובין ירידה למחתרת ופתיחת פרופיל מזויף. מדהים. טוב שהעיתון לא דרש מכותביו להתחיל להתחבר רק עם עובדי העיתון, ולא הציע להם מגורים זולים במערכת (ערסל במחירי מבצע!).

 

שקר החן, הבל היופי – גרסת החוק

 

כתבנו כאן לפני כמעט חודשיים על חברת הפרלמנט הבריטי, ג'ו סווינסון, שיצאה למסע צלב כנגד חברת התוכנה אדובי ומוצר הקוסמטיקה המנצח שלה, פוטושופ. סווינסון דרשה אז שפרסומות שמיועדות לילדים לא יעשו שימוש בפוטושופ, כדי שלא ליצור דימוי מנותק מהמציאות של הגוף במוחם הרך.

 

למרבה התימהון, מפלגתה של סווינסון – המפלגה הליברל-דמוקרטית, השלישית בגודלה בבריטניה – לקחה את הצעת החוק של סווינסון והפכה אותה, בגרסה מחמירה, לחלק מהמצע שלה. כעת הם דורשים שמודעות המיועדות לבני 16 ומטה לא יכללו שום תמונה שעברה עיבוד.

 

סווינסון לא לבד: חוק דומה הוצע באסיפה הלאומית, הבית התחתון של הפרלמנט הצרפתי, על ידי חברת אסיפה ממפלגתו של הנשיא סרקוזי, ואלרי בויה. לטענתה, התמונות הללו עשויות לגרום לצעירים להאמין במציאות מדומיינת.

 

כוונתה של בויה רצויה – מלחמה בבולמיה ואנורקסיה – אבל מעשיה תמוהים. היא דורשת שמודעות שעברו ליטוש – או שמא ריטוש – באמצעות פוטושופ, יופיעו לצד הערה גדולה שמבהירה שהתמונה זויפה. בויה נהנית מתמיכתם של כ-50 מחוקקים צרפתים נוספים, שהשתכנעו שתעשיית האשליות הצליחה יותר מדי ושילדים אינם מסוגלים להבין שמדובר באשליות.

 

קצרצרים

 

נמשכת דעיכתו האיטית של אינטרנט אקספלורר: הדפדפן, על שלל גרסותיו, איבד באוגוסט נתח שוק של 0.71%. הוא עדיין, כמובן, הדפדפן המוביל: 66.97% ממשתמשי הרשת גולשים באמצעותו. הגרסה הפופולרית ביותר שלו, למרבה הזוועה, היא אינטרנט אקספלורר 6, עם 25% מכלל הגולשים. נזכיר שעל הנ"ל אמרה גם בכירה במיקרוסופט ש"חברים לא נותנים לחברים להשתמש באקספלורר 6". ארס טכניקה, שמביא את הידיעה, מציין פרט מעניין לא פחות: את הרגלי הגלישה של משתמשי האתר. ההבחנה בין המשתמש הממוצע והמשתמש המודע חדה מאי פעם: רק 18.95% מקוראי ארס טכניקה השתמשו באינטרנט אקספלורר, ופיירפוקס הוביל בבירור. אפילו כרום זכה שם ל-7.11%, פי שלושה מהמקובל במציאות.

 

הקינדל DX – נו, הגדול ההוא – מיועד לסטודנטים, והוא אמור לאפשר להם לקרוא טקסטבוקים גדולים מהרגיל. אמזון אף הזמינה סטודנטים מהאוניברסיטה היוקרתית פרינסטון להשתתף בפיילוט, עם תחילת שנת הלימודים באוניברסיטאות בארה"ב. הבעיה היא שהסטודנטים די מתעבים את המכשיר. בחלק מהמקרים הסיבה היא פשוט שהם התרגלו לעשות מעשים מגונים בספרים שלהם – לכתוב בשוליים, למשל – שהם לא יכולים לעשות לספר הדיגיטלי, אבל בעיה חמורה יותר היא שהספרים הדיגיטליים שהוצעו להם לא מציינים מספרי עמודים, וזו בעיה קשה מאוד כשמדובר בספרים אקדמיים, שמיועדים לכך שיצטטו אותם.

 

התושבים האומללים גם כך של מחנה הפליטים אסכר, שליד שכם, יצטרכו להתמודד עם בעיה חדשה: אחד הרחובות, אם אפשר לקרוא להם כך, של מחנה הפליטים נקרא כעת @arjanelfassed Tweetstreet. עכשיו נראה אתכם אומרים את זה במבטא פלסטיני. הרחוב נקרא על שמו של איזה פעיל זכויות פלסטינים שחייו כנראה אינם חיים אם שם המשתמש שלו אינו מתנוסס באופן רשמי על קיר. מסתבר שקל יחסית לרכוש רחוב על שמכם באסכר: זה עולה רק 146 דולר.

 

העתיד כבר כאן, על כל פנים בכל מה שקשור בכלי נשק לא קטלניים: לראשונה נעשה שימוש משטרתי בסוף השבוע בתותח קול כנגד מפגינים. משטרת פיטסבורג דיווחה בגאווה שהיא יידתה צלילים צורמים ומכאיבים כלפי מפגינים, מה שאילץ אותם לרדת על ברכיהם ולכסות את אוזניהם בעוד שהשוטרים ממטירים עליהם בחדווה רימוני הלם ורימוני גז ומסתערים עליהם עם אלות. 20 מפגינים נעצרו; לא נרשמו פגיעות. המפגינים מחו, באלימות מסוימת וללא רשיון, כנגד ועידת ה-G20. במקור, נועד תותח הקול לשמש כנגד אויבים מחוץ לגבולותיה של ארה"ב, והוא רשם הצלחה צנועה בגירושם של פיראטים סומאליים מספינות שלא התכוונו להיכנע.

  

  • "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x