$
אינטרנט

גוגל הודיעה על פיתוח מערכת הפעלה משלה

מערכת הפעלה של גוגל - Google Chrome OS - תתבסס על הדפדפן כרום, תהיה קלה במיוחד מבחינת משאבי המחשב הנדרשים לה ותותאם לנטבוקים. המערכת תצא לשוק בעוד כשנה וחצי

יוסי גורביץ 08:2708.07.09

גוגל הודיעה הבוקר (ד') שהיא מפתחת מערכת הפעלה למחשבים שתתבסס על הדפדפן שלה, כרום. מערכת ההפעלה צפויה להיות קלה במיוחד מבחינת משאבי המחשב הנדרשים לה, והיא תותאם במיוחד לעבודה על מחשבים אולטרא-ניידים - נטבוקים. גוגל דיווחה בבלוג הרשמי שלה כי המערכת צפויה להיות זמינה לציבור

בתוך כשנה וחצי.

 

הבלוג ארס טכניקה דיווח על ההשקה הצפויה זמן קצר לפני ההודעה הרשמית, ולדבריו, מערכת ההפעלה – ששמה הוא Google Chrome OS - צפויה לאפשר הפעלה מהירה של המחשב והפעלה של שלל הפיצ'רים של גוגל. בעשרת החודשים מאז שהושק הצליח כרום להגיע לנתח שוק קטן מאוד בתחום הדפדפנים - פחות משני אחוזים - ומערכת הפעלה החדשה עשויה לשנות את המצב. גוגל מיהרה להוציא את כרום מגרסת בטא, שלא כמו מוצרים אחרים שלה שנשארו תחת הגדרה של "גרסת ניסוי" למשך תקופה ארוכה יחסית, ג'ימייל למשל, יצא מגרסת הבטא רק בימים האחרונים - 5 שנים לאחר שהושק.

 

גוגל הקפידה להדגיש שמערכת ההפעלה החדשה לא תתחרה באנדרואיד, מערכת ההפעלה הסלולרית שלה – שגם היא אמורה להפעיל נטבוקים. לדבריה, האנדרואיד מיועד לעבוד עם שורה של מוצרים קלים, כגון נטבוקים. כרום OS אמור להיות מערכת הפעלה מינימליסטית, מבוססת על גרעין (kernel) של לינוקס, שעיקר תפקידו יהיה להפעיל את הדפדפן - שאר הפעולות של המחשב יופעלו על ידי הדפדפן עצמו – אבל הוא אמור להיות מסוגל להפעיל גם מחשבים שולחניים ולפטופים רגילים.

 

גוגל אמרה עוד כי מערכת ההפעלה מיועדת "לאנשים שפעילותם סובבת סביב הרשת", ש"אין להם כוח להמתין למחשב שיעלה או לדפדפן שייטען", ושאין להם עניין "לבזבז שעות בהתאמת המחשבים שלהם לכל פריט חומרה חדשה". המשמעות היא נסיון להפוך את מערכת ההפעלה לעוד אלמנט של הדפדפן והרשת, נסיון שצפוי לעורר דאגה במיקרוסופט. כרום OS, מערכת פתוחה וחינמית, צפויה להוות אתגר לחלונות, מערכת הפעלה שנמכרת בתשלום וסגורה יחסית.

 

בניגוד למערכות הפעלה אחרות המבוססות על לינוקס, כרום OS צפויה לתת למשתמשים – גם משתמשים מן השורה – תחושה מוכרת. הבוסטון גלוב העריך, על כן, ש"גוגל מכוונת, באמצעות כרום OS, אל אבי העורקים הפיננסי של מיקרוסופט". הניו יורק טיימס העריך אף הוא כי השקת מערכת ההפעלה צפויה להגביר את המתח בין גוגל ובין מיקרוסופט.

 

התגובה הראשונית ברשת להודעתה של גוגל – שהגיעה דקות ספורות לאחר הפרסום של ארס טכניקה – היתה חיובית ברובה, כאשר אחד מכותבי הבלוג המשפיע טקראנץ', מ.ג'. סיגלר, מכנה את הידיעה כ"הטלת פצצת אטום על מיקרוסופט".

 

בעבר, התרוצצו שמועות על השקה של מערכת הפעלה של גוגל, אך עד כה לא היה להן ביסוס. מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, הגדיר בשעתו את כרום כ"מערכת הפעלה כגדולה ושמנה במסווה של דפדפן", ושורה של בלוגרים התייחסו אליו כאל מערכת הפעלה עם צאתו בספטמבר 2008. הבלוגר מייקל ארינגטון אף הגדיר אותו כ"קוטל חלונות". כפי שחזתה גוגל, היו הערכות שאנדרואיד, מערכת ההפעלה הסלולרית שעומדת מאחורי ה"גוגלפונים" תשמש כמערכת ההפעלה של גוגל, אם כי ארס טכניקה מציין שהדפדפן הבסיסי של אנדרואיד שונה משמעותית מכרום.

 

הבלוג וונצ'רביט מציין כי מתקבל הרושם שמנכ"ל גוגל, אריק שמידט, חשב על כרום OS במשך שנים ארוכות.בראיון שהעניק שמידט ב-1995 – הוא היה אז סמנכ"ל הטכנולוגיה של סאן מיקרוסיסטמס - הוא חזה שהדואופול של "וינטל" (חלונות ואינטל) "ירוקן מתוכן" על ידי הרשת. שמידט אמר אז שבמקום "מערכות הפעלה כבדות, שנשענות על שבבים כבדים", יגיעו "מערכות הפעלה קלות, עם שבבים קלים" – שיישענו לצורכי חישוב על שרתים מרוחקים, שיעשו את העבודה במקומם. התפיסה הזו נקראת היום "מחושב ענן". אז זה נראה כמו חזון עתידני.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x