$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: אובמה מאיים על ההודים

הרפורמה במס של ממשל ארה"ב מפחידה את התעשיינים בהודו, מחול שמועות אפל מתחיל שוב והיא בינתיים ממשיכה לתקוע את המפתחים שלה, איביי מחסלת את ענף שוד הקברים, ואיך האטימות של גוגל גרמה לטורקים להחרים את יוטיוב

יוסי גורביץ 10:2906.05.09

פחד ותיעוב בבנגלור

 

דיווחנו שלשום (ב') על תוכניתו של ממשל אובמה לחסל את פרצת המס, שמאפשרת לתאגידים אמריקאיים לא לשלם מס על רווחים שגרפו מחוץ לארה"ב, כל זמן שלא העבירו את המרשרשים הנ"ל לארה"ב גופא. כצפוי, בעמק הסיליקון לא התלהבו יותר מדי. עכשיו מתברר שגם ההודים רואים בעין עקומה למדי את התוכנית.

 

למעשה, יש אפילו מי שמאשים את אובמה בניסיון לבלום את צמיחתה הכלכלית של הודו. זו כמובן טענה חסרת ביסוס, אבל, אה, כשאתה מנפיק משפט שאומר שהגיע הזמן לשנות את מבנה המסים שעל פיו החברה "משלמת פחות מסים על יצירת מקום עבודה בבנגלור, הודו מאשר על יצירתו בבפאלו, ניו יורק", קשה להאשים את תושבי בנגלור אם הם חשים טינה מסוימת.

עיצבן את ההודים. אבל האם ביטול מקלט המס אכן יפגע בהודו? אובמה עיצבן את ההודים. אבל האם ביטול מקלט המס אכן יפגע בהודו? אובמה צילום: בלומברג

 

חברות אמריקאיות מעסיקות עשרות אלפי אנשים בהודו. הם הקטר שמוציא את המדינה המשונה והרב גונית הזו מתרדמת אלפי השנים שלה. האם שינוי תוכנית המס יפגע בהם? למרות הנטייה להוציא קיטור, תעשיינים הודים – אחרי שחשבו על הנושא כמה דקות, ולאחר שטמפרטורת הדם שלהם חזרה לרמתה המקובלת – חושבים שלא. התאגידים האמריקאיים, הם אומרים, לא מעבירים את הג'ובים שלהם להודו בגלל מקלטי מס, אלא בגלל עלות העבודה הנמוכה יותר. וזאת, כמסתבר, כבר בעיה הודית.

 

שנצא במחול המק(יוואלי)?

 

הרשת רגשה אמש (ג') – לא, לא, זה לא נכון. הביצה הטכנולוגית רגשה אמש (ג') עם הפצת שמועת-אפל החדשה ביותר: שהתאגיד שסודי בערך כמו הק.ג.ב. של ברז'נייב עומד לרכוש את טוויטר, אולי הסטארט-אפ הפתוח ביותר.

 

אפילו הסרסור הקבוע של מכונת הבאזז, מייקל ארינגטון, נאלץ להודות שכנראה אין בסיס לשטות הזו. מה שלא הפריע לו לרוץ איתה. ככה זה עובד תמיד: מישהו באפל – המקור של ארינגטון הוא איש אפל – מפיץ מטח של שטויות כדי להעלות את הציפיות לפני איזו ישיבה שנתית או חצי שנתית של אפל, וכך מתייצבים גדודי עיתונאים כדי לסקר אירוע משעמם למדי, כי כולם מצפים למשהו גדול. המשהו-הגדול – רכישת טוויטר, מחשב tablet, תרופה לסרטן, עלייתו השמיימה של סטיב ג'ובס והדחתו של אלוויס מתפקידו האלוהי - אף לא מתממש, אבל העיתונאים כבר היו שם, אז הם כותבים על הגאדג'ט היקר בטירוף שהוצג שם. ואפל מרוויחה פרסום חינם – והחלק הכי טוב בכל זה הוא שהפרסום בכלל לא נראה כמו פרסומת. עכשיו, כל עיתונאי טכנולוגיה נאלץ להיגרר, בעל כורחו, למחול המקיוואלי – משום שאם הוא לא ידווח עליו, כל האחרים כן, ואז העורך שלו ידרוש ממנו הסברים. אז הנה, דיווח - לא מהסוג המקובל, לא מהסוג שאפל רוצה, אבל דיווח.

 

ככה זה עובד. פעם אחר פעם. אם היה לי שקל על כל שמועה כזו, אולי יכולתי להרשות לעצמי איזה מוצר של אפל ואולי גם לקנות איזה תכשיר שיחזיר את תאי המוח האבודים. קארה סווישר, כרגיל, דרכה בעקב מחודד על כל הבלגן וציינה שעם כל שמועות רכישת טוויטר – שיצאו לסינט מכל החורים – רק אחת התבררה עד כה כנכונה: המשא ומתן המתקדם בין טוויטר לפייסבוק, לפני כחצי שנה. וגם מזה לא יצא שום דבר. מייסדי טוויטר לא רוצים למכור. יאללה, עופו מפה. אין מה לראות כאן.

 

ולחדשות אפל רציניות יותר...

 

החבר'ה מהקרמלין בקופרטינו שונאים, אבל ממש שונאים, את העלוקות שכותבות להם אפליקציות לאייפון ומעיזות להכניס לאפל 30% רווח ללא שום עבודה מצידה. כתבתי כאן לפני כחודשיים על השערורייה שבמסגרתה המפתח יכול להרוויח רק 70% מאפליקציה שהוא מוכר, אבל יכול להפסיד 100%. היו אז גם תלונות על איחורים בתשלום.

 

התלונות ממשיכות לזרום, כמו גם התלונות על יחס מחפיר למפתחים. חשוב לציין שנית: אפל גובה 30% ממחירה של כל אפליקציה כ"דמי תחזוק" לחנות האפסטור שלה. זה הולך כך: המפתח מצליח לעבור את מסלול המכשולים של האפסטור (לאחר ששילם דמי שימוש שנתיים) ולהציג את האפליקציה שלו בחנות, קונה משליש מכספו עבור האפליקציה, אפל גוזרת קופון של 30%, ו...

 

ולוקחת את הזמן בהעברת ה-70% של המפתח אליו. מה בוער? החיים יפים, תוריד איזה שיר לאייפוד שלך או משהו. אלא שלמפתחים יש, איך לומר, תזרים אשראי קצת פחות נוח מזה של אפל, שיושבת על ערימה נאה בהחלט של 20 ומשהו מיליארדים בבנק. הנה מייל של מפתח מיואש: "חוב של 10,000 דולר כאן. יש משפחה, ילדים, משכנתה וכו'. הם לא עונים למיילים. מיואש. אין עם מי לדבר. הם לא עונים למיילים ואין אף מספר טלפון. לא יכול לגשת פיזית כי אני גר באיחוד האירופי". הנה תגובה של אפל למפתח מיואש אחר: "אנא חדל מלשלוח לנו מיילים. 22 המיילים שלך ביומיים האחרונים גובלים בהטרדה. אנחנו מקבלים יותר מאלף מיילים ביום, ונענה מתי שנוכל".

 

"נענה מתי שנוכל" הוא, למרבה הצער, לא מודל עסקי שעצמאים יכולים לחיות איתו. אבל מה אכפת לאפל? יש עוד אלף כמוך.

 

איביי מחסלת את לארה קרופט

 

או, על כל פנים, את שודדי הקברים. היא עשתה זאת שלא בכוונה, אבל היי. אין תלונות.

 

פעם, לא כל כך מזמן, שוד קברים היה מקצוע לג'נטלמנים עם זמן מיותר או כסף עודף. הם היו פושטים על תלי קבורה, ערים עתיקות, או כל דבר שיש בו שריד לתרבות קדומה יותר, ובוזזים אותו לפני שהארכיאולוגים יגיעו. המומחה המקומי התהדר ברטיה על העין, בתפקיד שר הביטחון, ובכך שהוא יכול לארגן מסוק צה"לי כדי לגנוב חפצים גדולים במיוחד. רק לאחר מותו של משה דיין, העזה המדינה להחרים את אוסף השוד שלו.

 

איביי, על פי החשש, היתה אמורה להחריף את המצב: במקום לנהל משא ומתן של שבועות, דרך שליחים, בבזארים מאובקים, המוצר היה פשוט עולה לאתר, עם תמונות, ונמכר בתוך דקות. זו היתה התיאוריה. זה לא מה שקרה.

 

שודדי קברים הם אסופה לא סימפטית של אנשים, אבל יש להם יתרון אחד: הם מבינים בתחום. אם אתה הולך להטביע איזה חצי מיליון דולר במצבת הקבר של המלך אגממנון מהאיליאדה, כדאי שתהיה מסוגל להבחין בין המקור המיקני למצבה מאבן גיר של איזה קדר בשם אגממנון מהמאה השלישית אחרי הספירה. דיין יכול היה. המשתמש הממוצע של איביי – לא ממש.

 

התוצאה היא, כותב פרופ' צ'ארלס סטייניש, שערימה של נוכלים קטנים מעלים עתיקות מזויפות לאיביי ומוכרים אותם במחיר זול ללא יוצלחים שנקלעים למקום. זה מצער, במובן מסוים, אבל המשמעות היא שמאחר ויש הרבה יותר פראיירים בורים שירכשו משהו יווני עתיק שיוצר בטיוואן שלשום, שוק העתיקות המזויפות הפך להרבה יותר רווחי מאשר שוק העתיקות האמיתיות. וזה קונה לארכיאולוגים עוד זמן.

 

רק בשביל זה, אני חושב, מגיעה לאיביי סובסידיה ממשלתית.

 

מוצטאפה קאמל כבר לא ביוטיוב

 

הארגון "עיתונאים ללא גבולות" יצא בהתקפה קשה על טורקיה. הסיבה: לפני שנה ויום, ב-5 במאי 2008, אסרה טורקיה על שידורי יוטיוב בתחומה, ולא נראה שהאיסור הזה יבוטל בעתיד הנראה לעין.

 

כפי שכתבנו, ביפן עלתה גוגל על מוקש תרבותי, כשחשפה את מקום מגוריהם של הבורקאומין; בטורקיה היא עלתה על מוקש תרבותי אחר. הסיבה לאיסור על יוטיוב היא סרטון פרודיה של שחקני כדורגל יוונים, שבו טוענים ש"קמאל אטאטורק היה הומו".

 

לכל עם יש איסורים משלו. חלקם משונים למדי, לפחות לעין זרה. יהודים, למשל, לא יכולים ללבוש בגדים שעשויים משני סוגי אריג. החוק הטורקי אוסר על אתרים המקדמים התאבדות, פדופיליה, שימוש בסמים, זנות, פרסומי תועבה, או השמצות של מוצטאפה קמאל אטאטורק.

 

מיהו אטאטורק הנ"ל? אחת הדמויות המרתקות של המאה ה-20. גנרל מצליח, שעשה קבב מהכוחות הבריטיים שניסו לנחות בגליפולי, אבל גם יאמר לימים, בבית הקברות שהוקם במקום, "הגיבורים ששפכו את דמם ואיבדו את חייהם נחים כעת באדמתה של מדינה ידידותית. אין עוד בעינינו הבדל בין הג'וניז והמוחמדים, כעת שהם שוכבים זה לצד זה בארצנו... אתן, האמהות, ששלחתם את בניכן לארצות מרוחקות, מחו דמעותיכן. בניכם שוכבים כעת בחיקנו והם שלווים. משאיבדו את חייהם בארץ זו, הם הפכו גם לבנינו-שלנו".

 

כשהגיעה הקריסה הגדולה של 1918, ובעלות הברית רצו לפרק את טורקיה ולהעביר חלקים גדולים ממנה לשונאת הגדולה, יוון, מוצטאפה קאמל התמרד, הוביל צבא מצליח – ואילץ את בעלות הברית לסגת מתוכניותיהן. הוא עקר את היוונים מאסיה הקטנה, בה ישבו 2,600 שנים, והם לא סלחו לו על כך מעולם. הוא יוצרה של טורקיה המודרנית, שביטל את הח'ליפות, שינה את הכתב, וגרר אותה צורחת ובועטת למאה ה-20. כהוקרה על כך, הוא זכה לכינוי אטאטורק, אבי הטורקים.

 

והטורקים החילונים, במדינה שנאבקת על נשמתה מול גל עולה של איסלם רדיקלי, שצילו של הח'ליף תמיד מרחף מעל מבני השלטון שלה – לא במקרה העביר אטאטורק את הבירה מאיסטנבול לאנקרה – לא יכולים להרשות לעצמם התקפות על האב המייסד. לסדק הזה נפלה גוגל, ואלא אם תתמוטט הרפובליקה החילונית סופית, יוטיוב לא תחזור לטורקיה אלא אם תתחייב שלא לאפשר פרודיות בנוסח יווני.

 

ואם היא תתמוטט, יהיו לכולנו עניינים חשובים יותר להתעסק בהם.

 

 

קצרצרים

 

ואם כבר עתיקות, אז אולי רצוי לדעת שהיום לפני 160 שנה נוצר הבול המסחרי הראשון – זה שיש עליו דבק ואפשר ללקק אותו ולהצמיד למעטפה. זה נשמע מאד טריוויאלי היום – שלא לומר "אבד עליו הכלח" – אבל הוא יצר מהפכה שלמה בדואר של המאה ה-19. פרטים כאן.

 

עוד יום, עוד מוצר דפוק של אפל – והפעם למשתמשים נמאס והם הגישו תביעה ייצוגית. החברה התהדרה במתאם ה-MagSafe שלה וטענה שהוא בטיחותי במיוחד. כרגיל אצל אפל, מדובר ביח"צ מעל הנדסה, והמתאם נוטה להתלקח באופן חסר טעם במיוחד. התובעים טוענים שאפל ידעה היטב שמדובר בסכנה לציבור, ובכל זאת שיווקה את המוצר החמוד אך נפיץ. יצוין שזו הפעם השלישית שזה קורה לאפל.

 

מיקרוסופט תפטר בקרוב כ-3,000 עובדים נוספים, לאחר שכבר הודיעה על פיטוריהם של כ-5,000 עובדים מתחילת השנה. המייל של באלמר לעובדים היה אמור להעלות את רוחם, אבל הוא לא התחייב בו להימנע מפיטורים נוספים.

 

גם בסיגייט עוד לא חושבים שהמשבר מאחורינו: על פי הערכות אנליסטים, מצבה של יצרנית הדיסקים הקשיחים לא יציב, והיא צפויה לסגור אחד או שניים ממפעליה בארה"ב, דבר שיוביל לפיטוריהם של 800 עד 1,000 עובדים. איק.

 

לטייסים הבריטים נמאס לראות איך המדינה שלהם הופכת בהדרגה למדינת משטרה, אז הם הכריזו על מרד קטן. הם מסרבים לשאת את תעודות הזהות ששרת הפנים, ג'קי סמית', דורשת שישאו. בציבור הבריטי, כמו בארה"ב ובניגוד לרפובליקות מסוימות על חוף הים התיכון, יש סלידה עזה מעצם הרעיון של תעודת זהות. למה מי זו הממשלה, שתזדהה בפניה סתם כך? התוכנית של ג'קי היתה לעבור מהטייסים לכלל האוכלוסייה, ואלה היו אמורות להיות תעודות זהות חכמות – יותר מהשרה, על כל פנים. זה כנראה לא יקרה.

  

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x