$
חדשות טכנולוגיה

בריטניה: העיתונות החוקרת בסכנה

תקנות חדשות בבריטניה מאפשרות לרשויות לקבל מידע בקלות יחסית, ועיתונאים חוששים שהדבר יפגע ביכולתם לשמור על חסינות מקורותיהם. בתוך כך, חשיפת מיילים הובילה להתפטרות יועץ בכיר של ראש הממשלה

יוסי גורביץ 16:5513.04.09
תקנות חדשות שנכנסו לתוקף בבריטניה בשבוע שעבר – המורות לחברות הסלולר, הטלפון וספקיות הרשת לאגור מידע על כל התעבורה שבהן – גורמות לעיתונאים לחשוש שמא לא יוכלו עוד לשמור על חשאיות מקורותיהם, דבר שיוביל לפגיעה קשה בעיתונות החוקרת. כך מדווח הגארדיאן.

 

על פי התקנות החדשות, כל משרד ממשלתי או מועצה מקומית, ואפילו ארגונים חוץ-ממשלתיים, יכולים לקבל גישה למאגר המידע בקלות רבה יותר מבעבר על ידי פנייה לשופט. החשש הוא שהגופים הללו ינצלו את המידע כדי לחשוף את מקורותיהם של עיתונאים שפרסמו כתבות עוינות בעניינם, פשוט באמצעות בדיקת השיחות הנכנסות והיוצאות מהטלפון הסלולרי של העיתונאי. חקירה שכזו הובילה לפני כמה שנים לחשיפתה של הפרקליטה ליאורה גלאט-ברקוביץ', שהעבירה לידי עיתונאי פרטים על חקירתו החשאית של ראש הממשלה דאז, אריאל שרון.
ראש ממשלת בריטניה בראון. היועץ הסתבך ראש ממשלת בריטניה בראון. היועץ הסתבך צילום: בלומברג

 

עיתונאים חוקרים אמרו לגארדיאן שחשש נוסף הוא שגם אם הרשויות לא יעשו שימוש כנגדם במאגרי המידע, הם עשויים לדלוף; לבריטניה היסטוריה עגומה בתחום זה. חלק מהעיתונאים אמרו כי הם משתמשים במכוון בטכנולוגיה מיושנת כדי למנוע מעקב אחריהם: "מי שמדמיין לעצמו שתקשורת אלקטורנית היא בטוחה, הוא מטורף", אמר דיוויד ליי, עורך התחקירים של הגארדיאן. הוא ממליץ על שימוש בדואר – גרסת הנייר – או בצמד טלפונים סלולריים יעודיים בין המקור והעיתונאי, רצוי בשיטת pay-as-you-go, ותוך שימוש בכרטיסי SIM בלתי רשומים.

 

מערכת נוספת שמעוררת חשש בקרב העיתונאים היא ANPR, מערכת לצילום וזיהוי מספרי רישוי. כרגע היא לא מסוגלת לבצע זיהוי מיידי של המספר, והגישה אליה מוגבלת למשטרה ולשירותי הביטחון, אבל בעתיד היא צפויה להשתכלל, והעיתונאי החוקר דנקן קמפבל אומר שהיא מהווה "סכנה גדולה יותר" מאשר מאגרי המידע הממשלתיים, משום שהיא מסוגלת לזהות איפה נמצא אדם ברגע נתון.

 

בתוך כך, התפטר שלשום (ז') דמיין מק'ברייד, יועץ מיוחד לראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון. התפטרותו של מק'ברייד באה לאחר שנחשפה תכתובת מיילים בינו ובין בלוגר ידידותי למפלגת הלייבור, דרק דרייפר. השניים דנו בהקמת אתר שמטרתו תהיה להשמיץ, בעילום שם ותוך שימוש בשמועות שקריות, בכירים במפלגה השמרנית, יריבתה הגדולה של הלייבור. בין השאר, תכננו השניים להפיץ שמועה חסרת בסיס על רומן בין חברת הפרלמנט השמרנית נאדין דוריס, וכן בדותות על חיי המין של נשותיהם של כמה משרי קבינט הצללים של השמרנים. מק'ברייד הודה כי "נטל לעצמו חירות פואטית" ביצירת השמועות; דוריס הודיעה כי התייעצה עם משפטנים וכי היא שוקלת תביעה.

 

התכתובת הגיעה לידיו של הבלוגר פול סטיינס, הכותב תחת שם העת "גווידו פוקס". לא ברור כיצד הגיעו לידיו המיילים; דרייפר טען שמחשבו נפרץ, אך לא נמצאה הוכחה לכך.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x