$
הייטק והון סיכון

מחליפו של ג'ובס: וורקוהוליק "שטוחן חטיפי אנרגיה"

טים קוק, שמונה למחליף הזמני של ג'ובס שונה ממנו כמעט בכל מובן - הוא שקט, דיסקרטי, חובב בירוקרטיה ולא כריזמטי. אבל הוא גם הוכתר ל"נשק הפיננסי הסודי של אפל" ודאג שהעסק ימשיך לעבוד

דורה קישינבסקי 11:3818.01.09
כשמנכ"ל אפל סטיב ג'ובס מינה את סגנו טים קוק כמחליפו הזמני, הוא לא יכול היה לבחור אדם יותר שונה ממנו. קוק, סמנכ"ל התפעול של אפל, מוכר כאדם שקט, דיסקרטי, חובב בירוקרטיה ולא כריזמטי. בזמן שג'ובס שימש כסמל ליצירתיות ולגאונות העיצובית של אפל, ושלט כדיקטטור נערץ הן על עובדיו והן על לקוחות החברה, קוק ישב מאחורי הקלעים ודאג שהעסק ימשיך לעבוד מיום ליום.

 

קוק, 48, שימש עד 1998 כמנהל המוצרים והתפעול של יצרנית המחשבים IBM וקומפאק. ב־98 גוייס לאפל על מנת שיהווה חלק מהמהפכה שג'ובס החליט לבצע בחברה. דמויות כגון המעצב ג'ונתן אייב שאחראי למראה האייפוד והאייפון הובילו את הצד היצירתי בהמפיכה של ג'ובס, וקוק הוביל את הצד המסחרי. תפקידו היה לתרגם את היצירתיות והחדשנות לערימה של דולרים, והוא הצליח בכך, בעיקר בתפקידו כאחראי למערך המכירות העולמי של אפל.

 

אשף מנהלה וכספים, שיודע למקסם רווחים מכל מהלך עסקי. טים קוק אשף מנהלה וכספים, שיודע למקסם רווחים מכל מהלך עסקי. טים קוק צילום: אי פי איי
אנליסטים מתארים את קוק כאשף מנהלה וכספים, שיודע כיצד למקסם רווחים מכל מהלך עסקי. ה"וול סטריט ג'ורנל" הכתיר אותו ב־2006 כ"נשק הפיננסי הסודי של אפל", ואדם בעל "פרופיל נמוך ואימפקט גבוה". כתב AP תיאר אותו כ"אדם שקט ונעים שלעולם לא מרים את קולו, וורקוהוליק קלאסי, תובעני מאוד שטוחן חטיפי אנרגיה כדי להתמודד עם שעות ארוכות במשרד, לא פחות מאלו של ג'ובס". בפרופיל שמגזין פורצ'ן עשה עליו באוקטובר 2008 נכתב כי קוק ידוע בנטייתו לרדת לפרטי־פרטים. "בפגישה אחת הוא מסוגל לשאול עובד עשרות שאלות, גם כאלה שהוא יודע שאין לך תשובה עליהן, וממשיך לשאול ולשאול עד שהוא מברר הכל", צוטט אדם שעבד איתו בעבר. דוחות אפל מגלים שקוק הוא גם העובד בעל המשכורת הגבוהה בחברה: 800,000 דולר בשנה. בשנים האחרונות מכר חלק ממניותיו באפל, בסכום כולל שמוערך ב־100 מיליון דולר.

 

קוק נחשב לאחראי הבלעדי להאצת שרשרת האספקה של מוצרי אפל, מפס הייצור לחנויות. בעבר זו היתה נקודת התורפה הגדולה ביותר של החברה, וב־1997, אפל נתקעה עם מלאי בשווי של כחצי מיליארד דולר, שנתקע במחסניה ולא נמכר. שנתיים אחרי כניסתו של קוק צנח הקף המלאי הלא מנוצל לכ־20 מיליון דולר. השליטה במלאי איפשרה לאפל לתזמן את יחסי הציבור, ההשקה והעמידה בביקוש הגבוה לאייפוד ולאייפון. אם ג'ובס היה אחראי להייפ סביב המכשירים, קוק דאג לגבות אותו בפועל. "הוא גאון בלאזן בין היצע וביקוש", תיאר אותו האנליסט רוג'ר קיי מחברת אנדפוינט טכנולוגי, "ברגע שהוא הגיע, אפל הפסיקה לעשות טעויות תפעוליות".

 

קוק וג'ובס גם בנו יחד את מערך המידור יוצא הדופן של אפל, שהבטיח שאף שמץ של מידע על מוצרים עתידיים לא ידלוף מחוץ לחברה למרות מספר העובדים הרב הקשור בכל מוצר. בהתחשב בצמא לפרטים בקרב לקוחות אפל ולשמועות הרבות המלוות את השקות מוצרי החברה, זהו הישג מרשים. דקות לפני השקת האייפון המדובר, איש מחוץ לאפל לא ידע בבטחון אם הוא מכיל לוח מקשים או לא. התוצאה: היסטריה של הזמנות מוקדמות מיד כשהגאדג'ט המרשים נחשף.

 

כשהחלו השמועות על הידרדרות מצבו הבריאותי של ג'ובס, קוק היה מהראשונים שהוזכרו כמחליף אפשרי. כעת, כמחליף זמני, הוא עשוי במהרה למצוא עצמו בכסא המנכ"ל, אם ג'ובס יפרוש סופית מתפקידו.

 

ברמה האישית קוק דיסקרטי אף יותר מהחברה שהוא עתיד לנהל בחודשים הקרובים: הוא אינו מתראיין כלל, ונמנע בקפדנות למסור פרטים אישיים. המעט שידוע, ממידע ששיחררה אפל בעבר, הוא שהוא חובב בריאות, כושר ואוכל אורגני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x