$
המדריך

המדריך לחופר ברשת

אם אתם חוקרים נושא גדול לעבודה, ללימודים או למטרות אישיות - כדאי שתכירו את הכלים שיעזרו לכם להפוך את מבול התוצאות מגוגל למסמך אחד מסודר ונוח לשימוש

רן יניב הרטשטיין 16:0618.12.08

בין אם מדובר בעבודת הדוקטורט שלכם או בסקר שוק לקראת קניית מדפסת הזרקת דיו, תוכלו למצוא באינטרנט את רוב כלי המחקר הנחוצים. אבל הבעיה שרובנו נתקלים בה היא לא רק איך למצוא את המידע הנחוץ - אלא מה לעשות איתו כשמוצאים אותו. אחרי שפתחתם עשר לשוניות שקשורות לנושא והתחלתם לסרוק את כולן, תצטרכו לסכם את כל הנתונים שתגלו בצורה שתהיה מועילה בטווח הארוך.

 

במדריך זה ריכזנו מספר כלים שיעזרו לכם למצוא את המידע שאתם צריכים בפרוייקט המחקר שלכם, קטן או רחב היקף ככל שיהיה, ולשמור ולארגן אותו.

 

הפתרון הפשוט

 

לפני הכל, למדו להפיק את המיטב מהכלים שכבר יש לכם - דפדפן מתקדם כמו פיירפוקס, מעבד תמלילים כמו Word, ותוכנת חיפוש שולחני כמו Google Desktop.

 

רוב החיפושים שלכם ברשת מתחילים מגוגל. הדרך היעילה ביותר לצפות בכל התוצאות הרלוונטיות היא לפתוח אותם אחד אחרי השני, ברצף, באמצעות החזקת הכפתור CTRL וקליק שמאלי על כל תוצאת חיפוש רלוונטית. הקישורים ייפתחו בטאבים נפרדים. בדפדפן פיירפוקס תוכלו לשמור את כל הלשוניות הפתוחות האלה לעיון עתידי. פתחו את התפריט Bookmarks ובחרו את האפשרות Bookmark All Tabs (לחלופין, השתמשו בקיצור המקלדת Ctrl+Shift+D). בחרו שם עבור התיקיה בה ישמרו הסימניות, ולחצו על Add Bookmark. כל הלשוניות יישמרו בתיקייה אחת.

 

כדי לצפות בכל הלשונית מאוחר יותר, אתרו את התיקיה בתפריט הסימניות, ומתוכה בחרו את האפשרות Open All in Tabs. פונקציה זהה קיימת גם באקספלורר 7 - מתוך התפריט Favorites, בחרו באפשרות Add Tab Group to Favorites.

 

הפתרון הפשוט ביותר לשמירת עמודים היא מערכת הסימניות המובנית בדפדפן. פיירפוקס 3 מציע מספר אפשרויות נוספות לארגון הסימניות, מלבד התיקיות הרגילות. מתוך התפריט Bookmarks, בחרו באפשרות Organize Bookmarks כדי להציג את חלון ניהול הסימניות (לחלופין, השתמשו בקיצור המקלדת Ctrl+Shift+B). בחרו את הסימניה שאתם רוצים לערוך, ולחצו על More כדי להציג את כל אפשרויות העריכה. כאן תוכלו לשייך תגים לסימניות בשדה Tags (לחצו על החץ כדי לבחור מרשימת התגים הקיימים), ובשדה Description תוכלו לשמור הערות או מידע נוסף אודות העמוד.

 

אם התקנתם תוכנת חיפוש שולחני כמו Google Desktop, תוכלו להשתמש בה כדי למצוא עמודים מהיסטוריית הגלישה של פיירפוקס. חפשו ב-Google Desktop מילות מפתח מעמודים שאתם זוכרים שהייתם בהם אבל לא זוכרים בדיוק איך לחזור אליהם.

 

כדי לסכם ולשמור את המידע שתאספו, תוכלו פשוט להדביק אותו לתוך מסמך Word או כל מעבד תמלילים אחר. Word ישמור את התמונות והקישורים, ותוכלו להדגיש קטעים חשובים או להוסיף מידע והערות משלכם עם כלי העריכה המוכרים והנוחים שלו.

 

מנועי חיפוש ייעודיים

 

גוגל הוא ברירת המחדל עבור כל סוג של חיפוש ברשת, למטרות מחקר או לכל מטרה אחרת. הוא מצטיין במציאת התוצאה הרלבנטית ביותר עבור החיפוש המבוקש, אבל בהרבה מקרים התוצאות הופכות לחסרות ערך כבר בעמוד השני. כדי למצוא משאב ספציפי ולא בהכרח פופולרי באמצעות גוגל, נדרשים כישורי חיפוש ולא מעט סבלנות. במקומו, מנועי חיפוש ומאגרי מידע ייעודיים יכולים לעיתים לספק שירות טוב יותר, דווקא בגלל שהם לא מתעקשים למצוא את התוצאה האולטמטיבית לכל חיפוש.

 

Kosmix מרכז בעמוד אחד תוצאות ממגוון מקורות שונים, ומדגיש חיפושים דומים בנושאים קרובים. Kosmix מתאים במיוחד למחקר ראשוני בתחום לא מוכר - הזינו נושא כללי, והחיפושים הדומים יאפשרו לכם לצמצם את החיפוש בקלות.

 

תוצאות ממגוון מקורות שונים. קוסמיקס תוצאות ממגוון מקורות שונים. קוסמיקס צילום מסך: kosmix.com

 

Mahalo, שמוגדר כמנוע חיפוש אנושי, למעשה פועל יותר כמו וויקיפדיה - מאגר מידע בעריכה אנושית. אבל בניגוד לוויקיפדיה, Mahalo מתמקד יותר בריכוז קישורים למקורות מידע חיצוניים, וגם הוא יכול להיות נקודת מוצא טובה לפרוייקט המחקר שלכם.

 

Clusty עושה שימוש בטכנולוגיה שנקראת Clustering, והוא מנתח תוצאות חיפוש ממספר מקורות ומציג אותן לפי קבוצות של נושאים שקשורים לחיפוש המקורי. הניתוח האוטומטי לעיתים קרובות לוקה בחסר, אבל לפעמים מגלה קשרים לא צפויים ופותח כיווני מחקר חדשים.

 

Clusty מאגד תוצאות חיפוש לפי קבוצות נושאים שקשורים לחיפוש המקורי Clusty מאגד תוצאות חיפוש לפי קבוצות נושאים שקשורים לחיפוש המקורי צילום מסך: clusty.com

 

עוד אפשרויות: Powerset הוא מנוע חיפוש ייעודי בוויקיפדיה, שמבצע ניתוח סמנטי כדי למצוא קשרים בין מאמרים שונים; ב-Yahoo Answers ו- Yedda אפשר להעזר בנסיונם של אחרים כדי לענות על שאלות שלא הצלחתם למצוא להן תשובה בעצמכם.

 

ארגון מקורות עם Zotero

 

עבור פרוייקט מחקר פשוט ומהיר, אפשר להסתפק בשמירת סימניות בדפדפן וניהול הרשימות וההערות במסמך טקסט. אבל שיטה זו תגלה את המגבלות שלה במהירות. כדי לארגן מספר מקורות גדול יותר בצורה יעילה, מומלץ להשתמש בכלי ייעודי.

 

Zotero הוא תוסף חינמי לפיירפוקס שנועד לסייע במשימה זו בדיוק. Zotero שומר למחשב עמודי אינטרנט שלמים, ומאפשר לתייג ולתייק אותם בספריה מסודרת לפי נושאים, סוגי מדיה, מקורות, ועוד. את העמודים שתשמרו תוכלו לערוך כדי להדגיש את הקטעים החשובים ולהוסיף הערות במידת הצורך. מנוע החיפוש הפנימי יוצר אינדקס מהתוכן המלא של כל העמודים ששמרתם, כדי שתוכלו למצוא את מה שצריך במהירות.

 

Zotero מארגן מידע ביבליוגרפי ומידע שנשמר מאתרי אינטרנט Zotero מארגן מידע ביבליוגרפי ומידע שנשמר מאתרי אינטרנט צילום מסך: zotero

 

לשמירת עמוד שלם עם Zotero, לחצו על הכפתור של Zotero בשורת המצב של הדפדפן ולאחר מכן לחצו על הכפתור Create new item from current page (הכפתור החמישי משמאל בסרגל הכלים של Zotero). כדי לערוך את העמוד ששמרתם, לחצו על View Snapshot - סרגל כלים נוסף יופיע עם סרגלי הכלים של הדפדפן כדי להוסיף הערות והדגשות. כדי לשמור רק חלק מעמוד, בחרו אותו ולחצו על כפתור העכבר הימני, ובחרו את האפשרות Create Zotero Item and Note from selection.

 

Zotero יכול לשמש ככלי נוח לאיסוף ותיוק של מידע כללי מאתרי אינטרנט, אבל הוא מציע פיצ'רים המותאמים במיוחד למחקר אקדמי, הכוללים ניהול רשימה ביבליוגרפית והוספת הפניות ומידע ביבליוגרפי ישירות למסמך Word או OpenOffice. מעבר לכך, Zotero מזהה אוטומטית פריטים לשמירה באתרים רבים, ובמיוחד במאגרי מידע ואינדקסים אקדמאיים כמו Google Scholar או Jstor. כש-Zotero מזהה פריט לשמירה, יופיע אייקון של מסמך בשורת הכתובת. לחצו על האייקון כדי לשמור את המידע בעמוד בספרייה.

 

אפשרויות נוספות: Diigo הוא שירות מקוון לשמירת עמודים עם הערות והדגשות. הוא פשוט יותר מ-Zotero, אבל האחסון המקוון מאפשר להשתמש בו במספר מחשבים שונים בקלות, והתכונות הקהילתיות שלו מאפשרות להשתמש בקבוצה; EasyBib הוא שירות ניהול ביבליוגרפיות מקוון, שיכול להוות תחליף לתכונות הביבליוגרפיות של Zotero.

 

FreeMind

 

FreeMind היא תוכנה חופשית לניהול וארגון של מידע, אבל בניגוד ל-Zotero היא פועלת לפי מודל שנקרא "Mind Mapping", או "מפת חשיבה". שיטה זו מבוססת על תצוגה היררכית והיא פותחה עבור תהליכי גיבוש רעיונות, קבלת החלטות ותיעוד תהליכי מחשבה, והיא מתאימה מאוד גם לארגון מידע למטרות מחקר.

 

מפת חשיבה ב-FreeMind מפת חשיבה ב-FreeMind צילום מסך: FreeMind

 

FreeMind מארגנת רשימות בצורה שמזכירה תרשים זרימה או תרשים "שמש", כשכל האלמנטים נובעים מאלמנט אחד מרכזי, במקום בתצוגה הלינארית המקובלת. ההיררכיה מקילה על סידור נושאי המחקר לקטגוריות שונות ומאפשרת להתמקד בכל רגע רק בנושא הלרבנטי. למפות של FreeMind אפשר להוסיף תמונות וקישורים, ואפשר להשתמש בצבעים או אייקונים קטנים כדי להפריד בין סוגים שונים של הערות ורשימות.

 

אפשרויות נוספות: Mindomo הוא שירות מקוון מבוסס פלאש ליצירת מפות חשיבה, אבל התמיכה שלו בעברית לוקה בחסר.

 

עדכונים אוטומטיים

 

אם המחקר שלכם מחייב מעקב סדיר אחר מספר מקורות מידע, תוכלו להשתמש בקורא RSS כדי לרכז את הכל במקום אחד, עם עדכונים אוטומטיים. תוכלו לעקוב אחר פורומים ובלוגים, עדכונים חדשותיים בתחומים שונים, תוצאות חיפוש, והכל בנושאים הקשורים לתחום המחקר.

 

GoogleReader, קורא ה-RSS המקוון של גוגל, הפך בשנה האחרונה לקורא הנפוץ ביותר, והוא יכול להיות כלי עזר מצוין, אם כי אפשרויות ניהול המידע שלו מעט מוגבלות. קורא מומלץ נוסף הוא RSSOwl, שפועל כתוכנה שולחנית ולא כשירות מקוון.

 

RSSOwl מספק כלים מתקדמים יותר מ-GoogleReader לניהול מידע מפידים RSSOwl מספק כלים מתקדמים יותר מ-GoogleReader לניהול מידע מפידים צילום מסך: RSSOwl

 

RSSOwl כולל אפשרויות חיפוש מתקדמות ומאפשר לשמור חיפושים בתיקיות חכמות שמתעדכנות אוטומטית, בדומה לרשימות ההשמעה החכמות ב-iTunes. עוד מציע RSSOwl אפשרויות תיוק וארגון עשירות יותר מ-GoogleReader, שכוללות מיון פידים בעץ תיקיות היררכי, תיוג פוסטים בתגים מותאמים אישית עם קיצורי מקלדת, שמירה קבועה של פוסטים מפידים שונים בתיקיה אחת, ועוד.

 

עבור משתמשי חלונות, RSSOwl לא כולל תוכנית התקנה - כדי להתקין אותו, העתיקו אותו ידנית לתיקית התוכנות שלכם וצרו את קיצור הדרך בתפריט ההתחל או בשולחן העבודה.

 

עוד אפשרויות: FeedDemon לחלונות, ו-NetNewsWire למק, קוראי פידים מתקדמים וחינמיים שתומכים בסנכרון לשירות המקוון NewsGator.

 

מידע נוסף

 

רשימת כלים לניהול הפניות וביבליוגרפיות בוויקיפדיה

רשימת כלים לניהול מפות חשיבה בוויקיפדיה

רשימת מנועי חיפוש יעודיים

 

למדריכים נוספים:

 

איך לשמור על התמונות שלכם

איך לעשות גיבוי מושלם למערכת ההפעלה

מה עושים כשנגמר המקום בכונן הקשיח

9 טריקים לצילומים טובים יותר

איך לגבות את ג'ימייל

6 כלים שכל משתמש חלונות צריך

איך להוציא יותר מכרום

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x