$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: הדמוקרטיה הסלולרית הראשונה

מפוטרי יאהו זוכים לנחיתה רכה, כרום יוצא מבטא ולא מאפשר ניתוק מגע עם גוגל, שנמצאת בהליך מטמורפוזה למנוע פופולריות, ושימוש בסמיילי קורץ יכול לעלות לכם ביוקר

יוסי גורביץ 10:0114.12.08

עולם חדש, אמיץ...

 

ויש לקוות שגם מאובטח. סיפור הפלא הבאלטי, אסטוניה – מדינה זעירה שהשתחררה מכיבוש סובייטי לפני 17 שנים בלבד, כיבוש שהביא לרצח והגליה של חלק ניכר מאוכלוסייתה – מכה שנית. לפני שלוש שנים הפכה אסטוניה למדינה הראשונה שאישרה הצבעה מקוונת בבחירות שלה, ואף ערכה בחירות כאלו ללא תקלה – אם כי מספר המצביעים המקוונים היה זעום.

 

עכשיו הולכת אסטוניה צעד אחד קדימה, ולקראת הבחירות הפרלמנטריות של 2011, היא מאפשרת לאזרחיה להצביע באמצעות הסלולר. כיצד? האזרח יגיע למרכז הנפקות תעודות הזהות הקרוב למקום מגוריו, יזדהה כנדרש, ויקבל מן הפקידים כרטיס זעיר המתחבר לסלולרי שלו והמאפשר הצבעה באמצעותו.

 

החשש, כמובן, הוא מפרצות אבטחה, אך המומחים האסטוניים טוענים שהמערכת שלהם היא המאובטחת ביותר שבנמצא, שהיא כבר נבדקה – ומציינים שבבחירות לפרלמנט בשנת 2007, ההצבעה המקוונת עברה ללא פרצות אבטחה. יש לקוות שהם צודקים, אבל גם אם הטכנולוגיה מאובטחת כיום, יש להאקרים שנתיים וחצי לנסות שטיקים חדשים. אבל זו הרגשה משחררת מאד – עד שאתה נזכר במה שקרה בפריימריז בליכוד ובעבודה, ומבין שזה פשוט לא יקרה כאן בעתיד הנראה לעין.

האם גוגל עומדת מאחורי החזון שלה? מאריסה מאייר, סמנכ"לית גוגל האם גוגל עומדת מאחורי החזון שלה? מאריסה מאייר, סמנכ"לית גוגל צילום: בלומברג

 

אשרי, פוטרתי?

 

לא בדיוק. אבל 1,500 עובדי יאהו שפוטרו מאז יום רביעי גילו, לרווחתם, שתנאי הפרישה שלהם הרבה יותר טובים משחששו. העובדים ימשיכו לקבל משכורת עד אמצע פברואר, מה שיאפשר להם גם לממש אופציות שזמנן יגיע עד אז. עם זאת, הם לא יצברו ימי חופשה.

 

מצד שני, הם יצטרכו להיות זמינים לסייע למחליפיהם עד אותו תאריך. מצד שלישי, אלו מהם שלא יצליחו למצוא עבודה עד אמצע פברואר, וגם יימנעו מלהשמיץ את החברה, יזכו לקבל פיצויי פרישה בסך משכורת של עד חמישה חודשים – מעבר לפיצוי הרגיל. עובדי יאהו ששהו בחברה במשך יותר מחמש שנים יזכו לקבל עוד חודש משכורת כפיצוי.

 

סך הכל, לא רע. יאהו בעליל מנסה להתרחק מפרסום שלילי – ואחרי הכל, אם היא תתאושש, סביר מאד שהיא תרצה חלק מהאנשים האלה בחזרה.

 

כרום נוסק

 

כיממה לאחר שסמנכ"לית גוגל, מאריסה מאייר, אמרה שהחברה תוציא את הדפדפן כרום משלב הבטא "בקרוב", הודיעה גוגל על כך שהדפדפן הפך לכלי רשמי. בכך עשה כרום את הדרך מבטא להשקה במהירות שיא – 100 ימים בלבד.

 

הדבר ראוי לציון, בין השאר, משום שגוגל מדביקה תווית "בטא" על השירותים שלה במשך זמן ארוך במיוחד – שירות הדואר הפופולרי שלה, ג'ימייל, עדיין בבטא למרות שהוא מסתובב כבר ארבע שנים בשטח ומשפריץ שדרוגים, שפצורים ותוספים לכל עבר.

 

גוגל טענה שהחליטה להוציא את כרום לשוק משום שכעת הוא מאובטח יותר ופועל בצורה חלקה יותר מאשר בעת השקתו. מאייר, ראוי להזכיר, הציגה סיבה אחרת: גוגל רצתה לעשות עסקאות-פרסום עם יצרניות מחשבים, שיציעו ללקוחותיהן את כרום כדפדפן המחדל, אבל החברות לא יכולות לעשות את זה כשהדפדפן בבטא. וראו זה פלא, הוא כבר לא.

 

מטמורפוזה ממנוע חיפוש למנוע פופולריות?

 

למאייר היו עוד כמה דברים לומר בראיון ההוא שהעניקה למייקל ארינגטון בפאריס. רק שאף אחד, חוץ מהרג'יסטר הבריטי, לא שם לב למה בדיוק היא אומרת. עד לאחרונה התגאתה גוגל בכך שהאלגוריתם שלה הוא אובייקטיבי ונטול פניות, ולכן הדירוגים של תוצאות החיפוש שלה הם הדבר הנקי ביותר שבאפשר.

 

בראיון נסוגה מאייר בעדינות מרעיון האובייקטיביות. לפני כשמונה חודשים אמרה מאייר שהסיסמה של גוגל, "אל תהיה רע", מעולם לא התקבלה רשמית על ידי החברה עצמה. בסוף השבוע, בדברה על גוגל וויקי – האופציה הניתנת למשתמשים לדרג את תוצאות החיפוש, שהוכנסה למנוע החיפוש בחודש האחרון – היא אמרה שגוגל אוספת את המידע של המשתמשים. לעת עתה גוגל איננה משתמש במידע...

 

... אבל בעתיד הוא אמור לשמש ל"שינויים בולטים לעין". למשל, אם אלפי אנשים – אחוז זעיר מכלל המשתמשים בגוגל מדי יום – יחליטו שתוצאת חיפוש מסויימת לא מתאימה, היא תיעלם. לא נטריד את שלוותכם במידע שלא מוצא חן בעיניכם. צריך לברר, בדחיפות, עד כמה עמדת מאייר מייצגת את עמדת גוגל, כי אם זה באמת המצב, צריך להפסיק להתייחס לגוגל כאל מקור מידע נטול פניות ולתת לו את היחס שמקבל כל עמוד דעות בעיתון.

 

קרצת? שלם!

 

הסיפור התמוה של הסופ"ש שייך לאולג טטארין, איש עסקים רוסי מתחום התקשורת. הלז הודיע שהפך את "הסמיילי הקורץ" – הסימן הנראה כך ;-) – לסימן רשום, וכעת בכוונתו לשתות את דמם של אלו שישתמשו בו ולדרוש מהם כסף.

 

בנדיבותו, הודיע טטארין שיסחוט רק חברות ותאגידים, לא פרטים, ושמעתה כל חברה שתרצה להשתמש בסימן המקובל למדי תיאלץ לשלשל לידיו "סכום לא רציני – כמה עשרות אלפי דולרים". הוא לא הראשון שהפך אמוטיקון לסימן רשום: בתחילת העשור, הודיעה חברת Despair – חברה קומית המתמחה בפרסום "דמוטיבציוני", היינו כזה המוריד את מוראל העובדים – שהיא הפכה את "זעפני" (הסימן :-( ) לסימן רשום. זו היתה עובדה. היא הלכה צעד אחד קדימה והודיעה שמעתה היא תתבע כל מי שישתמש בזעפני ללא רשותה. זעם הגולשים, שלא קלטו את ההומור, אילץ אותה לשוב בה.

 

לא נראה שזה מה שירתיע את החבר טטארין, כך שכנראה שהגיע הזמן לעבירה מסיבית על חוקי זכויות היוצרים של רוסיה.

 

קצרצרים

 

אם גוגל רוצה לשנות את מהות מנוע החיפוש שלה, היא עשויה להסתייע בעובדה שחלק ניכר מהבריטים לא סגורים על מה זה מנוע חיפוש, בעצם. 22% מהם סבורים שדירוג התוצאות נשען על הכמות ששילמו בעלי האתרים לבעלי מנוע החיפוש, 24% סבורים שאין שום קשר בין מה שעושה האתר ובין הדירוג שלו, וחמישה אחוזים הניחו שמדובר בתוצאות רנדומליות לחלוטין, כמו של מספרי לוטו.

 

בידיעה שצפויה לגרום לשמרנים ברחבי העולם לפצוח בצווחות אימה ולהודיע על קץ הציוויליזציה האנושית, כ-20% מבני הטיפש עשרה אמרו לאחרונה בסקר שהם פרסמו, או שלחו באמצעות הרשת או מכשיר סלולרי, תמונת עירום של עצמם. האחוזים גבוהים יותר בקרב מתבגרים צעירים. אמנם, רוב המשתתפים שאישרו זאת אמרו ששלחו את התמונה לשותפ(ת)ם לחיים, אבל כ-15% אמרו שהן שלחו אותן למכרי-רשת. לתופעה כבר יש שם – sexting, על משקל texting – והיא כבר גרמה מספר פאדיחות איומות.

 

עוד יש ענן שחור באופק: הפיטורים מגיעים גם לסינט, והבלוגריות של BlogHer מגלות שהמשכורת שלהן קוצצה ב-10%. מספר המפוטרים בסקטורי ההייטק/תקשורת מאז ספטמבר, על פי מעקב הפיטורים של טק-קראנץ', חצה השבוע את קו המאה אלף. 106,629, ליתר דיוק – נכון ליום שישי.

 

אין שטות, כתב פעם ג'ורג' אורוול, שלא ניתן יהיה למצוא פרופסור שיתמוך בה. דו"ח של מכון הובר שיצא לאחרונה טוען שספאם ווירוסי מחשב הם איום "כמעט שווה ערך" לנשק להשמדה המונית, ושצריך להפעיל את הכוחות המזוינים כדי לטפל בו. הממ. כל כך הרבה אנשים טובים פוטרו, אי אפשר לשלוח את שוטי השוק החופשי האלה לנסות בו את מזלם?

 

כחלק ממסורת סקוטית מפוארת – הכוונה, כמובן, לנעיצת אצבע בעינה של הממשלה הבריטית – דורשת כעת הממשלה המחוזית הסקוטית כי האזור העצמאי-למחצה יזכה גם בסיומת אינטרנט משלו, והכוונה היא, אלא מה, לסיומת .scot

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x