$
אינטרנט

אתר "אושאהידי" מתעד את זוועות קונגו

ארגונים לא ממשלתיים משתמשים במפות מקוונות ובעדכונים סלולריים כדי לעקוב אחר מעשי הרצח, הגירוש והחורבן בקונגו

יוסי גורביץ 17:0211.12.08

בקונגו מתנהלת מלחמת אזרחים מזה כ-15 שנים, מלחמה שהסתבכה עם פלישתם של רוצחי העם בני ההוטו מרואנדה והמרדף אחריהם של בני הטוטסי, וזכתה לכינוי "מלחמת העולם האפריקנית". בעשור האחרון, במה שמכונה "מלחמת קונגו השניה", נהרגו בקונגו כ-5.4 מיליוני בני אדם – יותר מאשר בכל מלחמה מאז מלחמת העולם השניה.

 

ילדים בתור למזון במחנה פליטים בקונגו ילדים בתור למזון במחנה פליטים בקונגו צילום: רויטרס

אבל המלחמה אינה זוכה לתשומת לב מחוץ לאפריקה עצמה. בנסיון לשנות את העובדה הזו, משתמשים מספר ארגוני סיוע לא ממשלתיים (NGOs) במאגר המידע אושאהידי, שהוקם תחילה כדי לעקוב אחר האלימות בעקבות הבחירות בקניה, כדי לתעד את המתרחש בקונגו.

 

אושאהידי – "עדות", בסווהילית – הוא אפליקציית רשת בקוד פתוח, שמאפשרת להציג על מפה מקוונת את האירועים המתרחשים, ולשמש בו זמנית כאמצעי התרעה על מצבי חירום וככלי לתיעוד פרצי האלימות בקונגו.

 

המשתמש ממלא טופס עדות, ובו הוא מציין את התקרית שלה היה עד. הוא יכול גם להעלות סרטון וידאו, אבל רוב העדים נמנעים מכך מחשש שיזוהו ויסבלו מנקמה. הדיווחים מסווגים לקטגוריות שונות – מהומות, מחלות, רעב, מהומות, תקיפה מינית – והקלקה על הקטגוריה מציגה על המפה נקודות-סיכה בהן אירעו תקריות מסוג זה. הקלקה על הסיכה מציגה דיווחים חדשותיים, במידה שיש כאלה. מוסרי המידע יכולים לעדכן את האתר באמצעות מייל, דיווח ברשת, או דיווח סלולרי – הצורה הנפוצה ביותר לדיווח מהאזורים הכפריים של קונגו, שם הגישה לרשת היא חלקית במקרה הטוב.

 

דיווחים שנשלחים לאתר נבדקים על ידי ה-NGOs, המדרגים את אמינותם. ויש בכך צורך: קבוצות מורדים כבר השתמשו כדי לשלוח מידע שקרי, שגרם ליריביהם להימלט משדה הקרב. לין לוסי, מנהלת אחד הארגונים שהיתה מעורבת בפרויקט אושאהידי מראשיתו, אמרה ל-BBC כי היא מקווה שהדיווחים יעלו את קונגו על סדר יומה של הקהילה הבינלאומית, שכן המדינה משוועת לסיוע.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x