$
דור ה-i

ריקוד המכונה של העורך האוטומטי

עדיין אין תוכנה שתחליף את שיקול הדעת של עורך אנושי. אבל חובבי הטכנולוגיה לא תמיד רוצים שיקול דעת אנושי, אלא מעדיפים דירוג אוטומטי שיגיד מי הילד הכי מקובל

דורה קישינבסקי 15:0707.12.08
רוב האוכלוסיה אולי לא שמעה מעולם על TechMeme.com, אבל בשביל אנשי הייטק, בלוגרים וחובבי טכנולוגיה, הוא נחשב האתר בה' הידיעה שמציג את הנושאים החמים שעליהם מתלחששים הגיקים. האתר מבוסס על רעיון פשוט: הוא אוסף את הידיעות החשובות ביותר בעולם הטכנולוגיה מאתרי חדשות שונים, באופן אוטומטי. החשיבות של הידיעות נקבעת לפי מספר הלינקים לכל אחת מהן מאתרים אחרים. במילים אחרות, האתר מניח שאם מדברים עליך – סימן שאתה חשוב.

 

עולם הטכנולוגיה אהב מאוד את הרעיון, ובהדרגה, אתרי חדשות ובלוגים החלו להתחרות מי מכניס יותר ידיעות וסקופים ל-TechMeme. דף השיאנים באתר, שמדרג את גופי החדשות והכתבים לפי מספר הידיעות שלהם שהופיעו באתר, הפך לאוסקר של ברנז'ת הטכנולוגיה.

 

מי הכי מקובל - האוסקר של ברנז'ת הטכנולוגיה מי הכי מקובל - האוסקר של ברנז'ת הטכנולוגיה צילום מסך: techmeme.com

 

וייתכן שסיפור האהבה הזה נגמר. מנכ"ל האתר, גייב ריברה, הודה לאחרונה בבלוג של האתר שהנוסחה משרבבת לרשימה ידיעות לא רלבנטיות. "חדשות אוטומטיות לא לגמרי עובדות", הוא כתב בבלוג של האתר, ושכר את שירותיה של עורכת אנושית, שתעבור על התוצאות של האלגוריתם ותעזור לוודא שכל מה שנכנס לדף הראשי של האתר אכן מעניין, עדכני ורלוונטי. לדברי ריברה, אלגוריתמים יכולים לעשות עבודה מצוינת, אבל יש להם מדי פעם פשלות מביכות, שעין אנושית היתה מזהה מיד. שילוב של אדם ומכונה יהפוך את האתר להרבה יותר שימושי.

 

הבלוגרים הגיבו לווידוי האמיץ הזה בבלבול ואפילו בזעם. אלגוריתמים לא יכולים לדרג בעצמם? הרי מנוע החיפוש של גוגל מדרג אתרים אוטומטית, ואפילו בשיטה דומה (הוא מניח שככל שמקשרים יותר לאתר מסוים, כך הוא יותר חשוב). גם אתר מדידת הרייטינג המקוון Alexa, שנחשב במשך כמה שנים למקור המידע האמין ביותר על השפעה של אתרים, נעזר בשיטה זו. הבלוגר מייקל ארינגטון מטק-קראנץ', שידיעות שלו מופיעות פעמים רבות ב-TechMeme, התאבל על "אובדן האובייקטיביות" של האתר.

 

האמת היא שאנשים פשוט אוהבים את הדירוגים הללו, שמתבצעים ללא מגע יד אדם, ולכן נתפסים כאובייקטיביים. לשווא מדגישים חוקרי טכנולוגיה שהאלגוריתמים של גוגל ו-Alexa מכילים המון סעיפים סודיים שמשפיעים על הדירוג בצורה לא ידועה. לשווא יסביר ריברה על כשלי האלגוריתם. בפועל, מה שאכפת לבעלי אתרים, גולשים, עיתונאים ומפרסמים הוא שיהיה דירוג שנקבע על ידי מכונה ואי אפשר להתווכח עליו. במיוחד אם הוא מעיד על חשיבות יחסית של אתרים. רק ככה אפשר לקבוע מי הילד הכי מקובל בכיתה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x