$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: גוגל מצמצה ראשונה

והיא גם נפגעת מהמשבר הכלכלי; מסתבר, תודה לאל, שאלגוריתמים עוד לא יודעים לערוך; הצבא האמריקאי פותח בסיס בסקנד לייף; ומדענים מתחילים לחקור את השפעת הרשת על המוח

יוסי גורביץ 10:0204.12.08

דו יו פיל לאקי, גוגלר?

 

מדוע נסוגה גוגל מעסקת הפרסום שלה עם יאהו, בתחילת נובמבר, לאחרי שהשקיעה בה מאמצים רבים כל כך? מסתבר שמשרד המשפטים האמריקאי הציב לה אולטימטום מלווה בתאריך ושעה, שעם פקיעתו היתה אמורה להיות מוגשת נגדה תביעה בשל היותה מונופול. שלוש שעות לפני הדדליין, מצמצה גוגל – ועסקת יאהו התפוגגה. אפשר שגם יאהו עצמה.
מצמץ, ויקצץ: מנכ"ל גוגל, אריק שמידט מצמץ, ויקצץ: מנכ"ל גוגל, אריק שמידט צילום: בלומברג

 

זה לא נגמר שם. החוקר התוקפני שמינה משרד המשפטים כדי לבדוק את הנושא, סנפורד ליטוואק, הבהיר לגוגל שמשרד המשפטים קרוב מאד, גם כך, לראות בה מונופול, ושאם עסקת יאהו – הקש שישבור את גב הגמל - היתה מתממשת, גם התביעה היתה באה לעולם. העסקה התבטלה, אבל גוגל עדיין על הכוונות של הרגולטורים, ותהיה שם לפחות בעתיד הקרוב. נוכחותו של החבל, כידוע, מחדדת מאוד את מחשבתו של הנידון לתליה, מה שעשוי להסביר מדוע...

 

מזג האוויר במטה גוגל: סגרירי

 

במשך שנים, עמלו יחצ"ניה של גוגל – הן אלה שבתשלום והן אלה שבתקשורת שהופנטו על ידי התופעה המדהימה, עם כל הביקורת, שהיא מייצגת – כדי לתאר אותה כסוג אחר של חברה: בניגוד לתאגידים המרושעים הרגילים, גוגל מנוהלת על ידי עובדיה, או ליתר דיוק, עובדי האלפא שלה: מהנדסי התוכנה. גוגל תוארה כגן עדן למתכנתים חכמים, וב-2004, עם הפקת החברה בבורסה, אמרו המייסדים סרגיי ברין ולארי פייג' למשקיעים שהתנאים של העובדים רק ישתפרו עם הזמן, אפילו על חשבון הרווחים.

 

זו היתה 2004. אנחנו בסוף 2008, שנה שהדבר היחיד הטוב שאפשר לומר עליה הוא שהיא כנראה תהיה גרועה פחות מ-2009. הקיץ, שאמור היה להיות נצחי, חלף; החורף הגיע – וגוגל מקצצת. קודם כל היא מקצצת בתנאים של עובדיה: פחות ארוחות חינם, פחות ממתקים, פחות מרחב (גוגל סוגרת משרדים במספר ערים), פחות פרויקטים שאף אחד לא מבין למה הם טובים.

 

גוגל עוד לא מפטרת עובדים – אבל היא לא מחדשת חוזים עם עובדים זמניים, שמהווים כשליש מכוח העבודה שלה. היא נעה לחלוטין בכיוון התאגידי הקלאסי: פרויקטים לא מניבים (כגון לייבלי, סרצ'מאש, גוגל פייג' קריאייטור) כבר נסגרו, ואחרים (כגון נוטבוק ואאודיו אינדקסינג) צפויים להסגר בקרוב. הבונוס המפורסם של מהנדסי גוגל – 20% זמן פנוי לעבודה על פרויקטים משלהם – עדיין שם, אבל השבוע הבהיר המנכ"ל אריק שמידט שהם יכולים לשכוח מסיוע של החברה בתחום: לא כוח מחשוב, לא שירותי מזכירות, כלום. בהצלחה, חברים. שמידט אמר עוד שגוגל צריכה לקצץ ב"חומר האפל" – היינו, המשאבים שהיא מבזבזת ולא מודעת לכך. והעובדים? יתמרמרו, אבל יישארו. השכר יותר מסביר, התנאים הרבה יותר טובים מאשר כל דבר אחר בחוץ, במיוחד בהתחשב בעובדה שעשרות אלפי מסרות הייטק צומצמו ברבעון האחרון. גוגל מתחילה, בקצרה, במעבר המכאיב ממהפכה לשגרה.

 

אוף, זה היה קרוב

 

בעל הטור הגאוני והעורך המיתולוגי מייק קינסלי כתב ב-2002 טור מבריק מהרגיל, שכותרת המשנה שלו היתה "היי, זה הג'וב שלי שעובר אוטומציה!". קינסלי, שהודה כי הביט בשוויון נפש כאשר מחשוב ורובוטיקה החליפו מיליוני עובדים בתחומים אחרים, נבעת כשגילה שאותו תהליך מגיע גם למקצוע שלו – כתיבה ועריכה.

 

זה היה סיוטו של כל כותב מוכשר, ובמיוחד עורכים: שאיזו תוכנה – במקרה המעליב במיוחד, תוכנה חינמית – תחליף אותם. זרזירי מקלדת, בדרך כלל, לא כל כך טובים במשהו אחר, ולמרות שהמשכורת מעבודה משרדית (קרי: מזכירות) עשויות לעיתים להיות גבוהות יותר מאלה שבעיתונות, הפגיעה באגו היא קשה, ואומרים שיש משבר רציני בסקטור העבודה המשרדית.

 

על כן נשמו מיליונים לרווחה ברחבי העולם הלילה, כאשר שירות הידיעות האוטומטי TechMeme הודיע בחריקת שיניים שהמודל הזה לא עובד, ושהוא הופך להיות שירות ידיעות אוטומטי למחצה. כפי שיודע כל מי שאיתרע מזלו לקרוא את גוגל ניוז, האלגוריתמים, מתוחכמים ככל שיהיו, לא מסוגלים לזהות את חשיבותו של אייטם, או את תזמונו, או אפילו את משמעותו. גוגל ניוז, כידוע, הצמיד מפה של ג'ורג'יה שבארה"ב לידיעה על הפלישה הרוסית לגיאורגיה באוגוסט, ועורך טקמם ציין שלפני כשנה מנוע-החדשות-למפורסתמים של האתר דיווח על אשפוזה של הכוכבנית אן ניקול סמית' לאחר שזו כבר השיבה את נשמתה לבורא.

 

אי לכך ובהתאם לזאת, עשה טקמם את המתבקש, וכעת הוא מעסיק עורך אנושי – שיבדוק את התוצאות של האלגוריתם לפני שהן הופכות לחדשות רשמיות. זה אומר שיש עוד ג'וב אחד פנוי, במשמרות אמנם, אבל גם זה משהו בעונה השחונה הזו.

 

ומה פחות מעודכן מאלגוריתם-חדשות?

 

הצבא האמריקאי. שם לא קיבלו את הידיעה על כך שסקנד לייף מת, והם עומדים לפתוח שם בסיס צבאי, שימוקם על שני איים וירטואליים.

 

לא בטוח למי, חוץ מחברת לינדן שמנהלת את סקנד לייף, זה יועיל; הגנרל האחראי על הפרויקט, וויליאם ס. וואלס, שאחראי על תוכנית האימון של הצבא, נשמע סקפטי בעצמו. הוא אמר ש"אם אתה מטיפוסי האוואטר האלה, שאוהב ללכת ולאכלס איים בסקנד לייף, אז תמצא אי של צבא ארה"ב בסקנד לייף בתוך 30 עד 45 יום". ההתלהבות ממש נשפכת, אה?

 

יהיו למעשה שני איים: באחד מהם אפשר יהיה לדבר עם קצין גיוס ובשני אפשר יהיה לעשות דברים מסעירים כמו לצנוח, לקפוץ ממגדלים ושאר דברים מאצ'ואיסטיים שמצריכים אדרנלין ועובדים יותר טוב בחיים האמיתיים.

 

ולמה הצבא דוחף את ראשו הקצוץ לביצה של סקנד לייף? כי מסתובבים שם ארבעה מיליון חבר'ה שנמצאים בגילאי הגיוס המתאימים, והוא גם ככה מגרד את תחתית החבית מבחינת כוח אדם.

 

כשאתה מביט ברשת, הרשת מביטה בך

 

מדענים מתחילים לבחון ברצינות את השפעתה של הרשת על מוחם של המשתמשים, במיוחד מוחם של אלו המכונים "ילידים דיגיטליים", צעירים בני פחות מ-30. ד"ר גארי סמול, פסיכיאטר מאוניברסיטת UCLA, טוען שחשיפה יומית לרשת ולטלפונים חכמים, גורמת לכך שהמשתמשים מתקשרים מילולית בעיקר.

 

מה רע? לדברי סמול, יכולתם של משתמשים כבדים לזהות תקשורת שאיננה מילולית, כמו הבעות פנים או שפת גוף, נפגעת. זה עשוי להוביל לבידוד חברתי, ולקשיים בשיטות לימוד מסורתיות, כמו הרצאה פרונטלית. לדברי סמול, "ילידים דיגיטלים" צריכים לשפר את הכישורים החברתיים שלהם, ו"מהגרים דיגיטלים" – קשישים – צריכים לשפר את כישורי הרשת שלהם.

 

לא כולם, כמובן, מסכימים עם סמול, ומחלוקת קשה ניטשת על השפעתה של גוגל, למשל, על יכולות הקריאה של בני דור הרשת. אבל, סוף סוף, יש דיון, ולא סתם קבלה מתפעמת של כל המצאה חדשה.

 

קצרצרים

 

גוגל אולי במשבר, אבל לא עד כדי כך שתדלג על מתנות לחג: המפרסמים שרכשו מודעות בגוגל שמחו לקבל את מתנות חג המולד המסורתיות, כי היו שמועות שהן תבוטלנה; אבל הם מדווחים שהמתנות, איך לומר, זולות ביחס לשנים קודמות.

 

מיקרוסופט ישראל מדווחת שהחל מאתמול, אפשר לגשת למוצרי Windows Live גם בגרסה עברית. השירותים המוצעים כוללים, בין השאר, שירות אכסון תמונות בנפח 25 גיגהבייט ומה שנראה כמו התחלה של רשת חברתית.

 

נמשך גל הפיטורים: אדובי מקצצת 600 משרות. בכך עולה מספר המפוטרים בסקטור ההייטק בארה"ב מאז אוגוסט, על פי חישובי טק-קראנץ', לכ-76,000. והמספר הזה, כמובן, לא כולל פיטורים בסקטורים קרובים, כמו תחום התקשורת.

 

הכת החביבה על כולנו, אפל, עוברת רשמית לתיאוריות קונספירציה: היא תיקנה את כתב התביעה שלה כנגד סייסטאר, יצרנית חיקויי המק המרדנית, ועכשיו היא טוענת ש"אנשים או גופים בלתי ידועים לאפל" עומדים מאחורי סייסטאר ומדרבנים אותה. אהמ. אם הם לא ידועים, אז איך אתם יודעים... אה, מה הטעם.

  

חדשות רעות: טייקון התקשורת האיטלקי ברלוסקוני, שהפך שוב לראש ממשלת איטליה, עומד להיות בקרוב לנשיא ה-G8, קבוצת שבע המדינות המפותחות ורוסיה, ויש לו תכניות. ברלוסקוני אמר לרויטרס שהוא רוצה "למשטר את הרשת". מצד שני, ברלוסקוני ידוע בהתבטאויותיו הבלתי נשלטות. הבלוגוספירה והתקשורת החופשית האיטלקית – היינו, זו שאיננה שייכת לברלוסקוני – כמרקחה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x