$
חדשות טכנולוגיה

מתקפת האנדרואידים של גוגל

בסתיו תגיע לחנויות התשובה של גוגל לאייפון: מערכת ההפעלה הסלולרית אנדרואיד, שתוסיף לטלפונים חכמים שכלולים ויכולות חדשות ותכניס את האינטרנט המהיר לכל כיס. כך תיראה המהפכה

דורה קישינבסקי 16:5108.09.08

התגובה הראשונה להכרזה על פרויקט אנדרואיד היתה אכזבה. עולם הטכנולוגיה ציפה בנובמבר 2007 שגוגל תחשוף את גוגל־פון, מכשיר סלולרי נוצץ ומשוכלל שיתחרה ראש בראש באייפון של אפל. במקום זאת פרסמה גוגל הודעה מעורפלת על שיתוף פעולה עם 34 חברות לטובת הצרכן. תכלית שיתוף הפעולה לא היתה מכשיר טלפון תחת המותג של גוגל, אלא ממשק חדש לסמארטפונים - טלפונים חכמים בעלי מערכת הפעלה סלולרית, כמו חלונות מובייל של מיקרוסופט וסימביאן של נוקיה. גוגל הבטיחה שהמערכת תהיה פתוחה ושבעלי הטלפונים יוכלו להתקין עליהם תוכנות. מעבר למידע זה ולשמה - אנדרואיד - לא נמסרו פרטים על המערכת עצמה.

 

מתאים עצמו לזווית האחיזה בטלפון. אנדרואיד מתאים עצמו לזווית האחיזה בטלפון. אנדרואיד צילום: ronin691 cc-by-sa

 

עשרה חודשים אחר כך עולם הטכנולוגיה מתחיל להתרגש. הטלפון הראשון שיפעל באמצעות אנדרואיד יגיע לחנויות בארצות הברית בחודש אוקטובר. זה יהיה HTC Dream, בעל מסך המגע והמקלדת הנשלפת. אחריו יופיעו עוד ועוד טלפונים הכוללים את המערכת, בשלל דגמים ומחירים ובשורה ארוכה של ארצות וספקיות. תמונות וסרטונים של אנדרואיד שהופצו ברשת מגלים מערכת בעלת ממשק חלקלק ומבריק, שמתחרה בזה של אייפון גם בנוחות וגם ביופי. הדבר המבטיח מכל הוא שאלפי מתכנתים ברחבי העולם כבר מתחילים לפתח יישומים עבור המכשיר, יישומים שהם הם גרעין מהפכת הסלולר האמיתית שמכינה גוגל.

 

גולשים הם כסף

 

אנדרואיד לא תוכננה כעוד ממשק סלולרי, אלא כתוכנה שתגרום לאנשים לגלוש בסלולרי כמו במחשב. ביפן ובדרום קוריאה טלפונים כבר משמשים לגלישה לא פחות משהם משמשים לשיחות. אבל במערב מעטים מעזים לגלוש באמצעות הטלפון, ולא רק בגלל האטיות אלא בגלל הדפדפן הפנימי המוגבל - אפילו הדפדפן המשוכלל של האייפון לא יכול להציג אתרי סרטונים - וגישת "הגן הנעול" של המכשיר. אם במחשב אפשר להתקין כל תוכנת דוא"ל וכל משחק, משתמשי הסלולר מוגבלים ליישומים המעטים שמגיעים עם הטלפון או מוצעים בתשלום באתר חברת הסלולר.

 

המטרה של גוגל היא להביא אל הטלפונים הסלולריים את אותה הגמישות המאפיינת את המחשבים אישיים ואת אותו האינטרנט שאנחנו מכירים מהמחשבים. כך, מקווים בגוגל, יעלה מספר הגולשים באינטרנט הסלולרי. האייפון של אפל עשה צעד גדול בכיוון, גוגל רוצה להתקדם צעד נוסף.

 

גוגל לא תגבה תשלום על השימוש באנדרואיד - לא מחברות הטלפונים ובטח שלא מהלקוחות. הרווח שלה יגיע בטווח הארוך. חברת המחקר גרטנר העריכה בסוף אוגוסט כי השנה יימכרו 190 מיליון טלפונים חכמים, שיהוו 15% מכלל מכירות הסלולר בעולם. בעוד שלוש שנים יגיע שיעור מכירות הסמארטפונים ל־65%. כשמיליארד טלפונים סלולריים יהפכו לשערים לאינטרנט, גם מספר הביקורים במנוע החיפוש של גוגל יזנק לשיאים חדשים, וכך גם מספר העיניים שיצפו במודעות הטקסט של גוגל. ואם לא די בכך, גוגל תופסת גם מקום טוב במאבק על המחשבים הניידים של העתיד - אלה שייכנסו לכל כיס.

 

יישומים מבטיחים

 

אנדרואיד היא מערכת הפעלה פתוחה, שהמשתמש יכול לעדכן אותה ולשנות בעצמו או באמצעות שלל טלאים שיוריד מהאינטרנט. יהיה אפשר גם להתקין עליה אלפי תוכנות ומשחקים, שכולם ייכתבו ויופצו - מי בחינם ומי בתשלום.

 

בעזרת הגישה הזאת גוגל מקווה להפוך את אנדרואיד למערכת הפעלה עשירה ומלאת הפתעות, ששום חברה לא תוכל לייצר כמוה. העיקרון זהה לתוכנות אחרות מעולם הקוד הפתוח, ובהן מערכת ההפעלה לינוקס, שמופצת בחינם, ושהמשתמשים יכולים לשחק עם אבני הבניין שלה כדי לשפר אותה או ליצור גרסה שמתאימה להם יותר; או דפדפן פיירפוקס, שניתן להרחיב ולשפר את היכולות שלו באמצעות תוספים שזמינים להורדה מהרשת. הגישה הזאת תעמוד גם בבסיס הדפדפן החדש של גוגל, כרום.

 

בסוף אוגוסט הסתיימה תחרות שערכה גוגל ליצירת יישומי אנדרואיד. בתחרות השתתפו כ־1,800 מפתחים, שעשרה מהם זכו בפרס של 275 אלף דולר. אחד מהם הוא חברת טיון וויקי הישראלית, שפיתחה נגן מוזיקה שמוצא ברשת את מילות השיר ומציג אותן על המסך בסגנון קריוקי. הנגן כבר קיים בגרסה לאייפון וזכה להמלצה מבלוג הטכנולוגיה המשפיע טק־קראנץ'. יישום אחר שזכה בפרס הגדול הוא GoCart, שמטרתו להשוות מחירים של מוצרים בחנויות על ידי זיהוי אוטומטי שלהם באמצעות צילום הברקוד שלהם במצלמת המכשיר. בתחרות השתתפו גם יישומים פשוטים, כגון יישום לעריכת תמונות שצולמו בטלפון ולהוספת כתוביות.

 

לכאורה האייפון מתהדר ב"פתיחות" דומה, לאחר שב־11 ביולי החלה אפל לאפשר להתקין עליו יישומים שלא נוצרו על ידיה. בתוך כחודש נוצרו יותר מ־2,000 תוכנות חדשות, ומנכ"ל אפל סטיב ג'ובס דיווח על 60 מיליון הורדות של יישומים לאייפונים ברחבי העולם.

 

אבל גם אז באייפון הכל נשאר בשליטת אפל. כדי לפתח תוכנה שתרוץ על האייפון מתכנת צריך להירשם כמנוי לתוכנית המפתחים של אפל ולשלם 99 דולר בשנה. בתום הפיתוח הוא שולח את התוכנה לאפל, ואם החברה מחליטה שהתוכנה "כשרה", היא מפיצה אותה באמצעות החנות המקוונת שלה אייטיונז וגובה 30% מההכנסות על מכירתה. משתמש אייפון שרוצה להתקין תוכנה שלא זכתה לאישור אפל צריך לפרוץ את המכשיר של עצמו - ורבים אכן עושים זאת.

 

לאחרונה הודיעה גוגל על הקמת "אנדרואיד מרקט", אתר שירכז יישומים לאנדרואיד, אבל לא יישלט באופן ריכוזי כמו אייטיונז של אפל. כל מתכנת יוכל להעלות לאנדרואיד מרקט את היישום שלו ולהפיץ אותו בחינם או במחיר שיבחר. גוגל וחברות הסלולר לא יפקחו על התוכנות באתר ולא יגבו עמלה על מכירתן. המשתמשים עצמם יתבקשו לדרג את התוכנות ולהוסיף עליהן המלצות. ברור שגוגל מוציאה לשון לאפל ומשחקת על החסרונות הידועים של האייפון - אבל בדרך היא עשויה להגיע רחוק יותר. ייתכן שהמאבק בין שתי ענקיות הטכנולוגיה הוא שישחרר את הטלפונים מהכבלים של יצרניות וספקיות הסלולר, ואנשים יתחילו לממש את הפוטנציאל האינסופי שלהם כמחשבים, עזרים אישיים ומכשירים לקשר עם העולם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x