$
חדשות טכנולוגיה

ה"הגיגית" של הארי פוטר נמצאת בחיפה

מעבדת המחקר של יבמ בחיפה פיתחה בהשראת ספרי הארי פוטר מערכת שיתופית לעיבוד טקסט ותמונה מהטלפון הסלולרי, המחקה את הזיכרון האנושי

אסף גלעד 15:5929.07.08
יבמ חשפה היום (ג') במסיבת עיתונאים תוכנה חדשה שפותחה במעבדות המחקר בחיפה, המשלבת בין תמונות, הקלטות וטקסטים שנאספו על ידי מכשירים ניידים כגון טלפונים סלולריים, מצלמות ומחשבי כף-יד.

 

המערכת החדשה יודעת לקשר, למשל, בין תמונת פנים לבין כרטיס ביקור, ולבנות באופן אוטומטי לחלוטין כרטיס ביקור דיגיטלי באמצעות ניתוח טקסט ושילוב של שתי התמונות. כיצד? המערכת יודעת לקשר בין שתי התמונות בשל העובדה שצולמו בסמיכות זמנים. לאחר מכן מערכות עיבוד התמונה מבודדות את הטקסט הקשור לכתובת המייל, מספר הטלפון והשם מתמונת כרטיס הביקור. מערכת ה-GPS מצמידה תג מיקום כך שניתן יהיה להיזכר בעתיד היכן נפגשנו עם האדם שנתן לנו את כרטיס הביקור.

 

בשלב זה רחוקה המערכת מרחק רב מבשלות, ופתוחה לשימוש רק בתוך הרשת הפנימית של חברת יבמ. ביבמ לא ממהרים להוציא את המוצר לשוק וטוענים כי יעברו לפחות שנתיים עד שיוכלו להפוך את המערכת למסחרית. ואכן, בהדגמה נראית המערכת בשלב מוקדם למדי: עיבוד המידע לוקח זמן רב והמערכת אינה מזהה כתב-יד אלא רק אותיות דפוס.

 

"אין לנו כרגע מודל עסקי למסחור המערכת." אומרת איה סופר, מנהלת מחקר במרכז הפיתוח, "אנחנו חושבים בכל מיני כיוונים, כמו למשל להציע את המערכת לאנשי מכירות שנפגשים עם לקוחות רבים, או לשווק אותה לספקיות הסלולר כרשת חברתית או אפילו למסחר אותה לאתרי קניות - כמו למשל במקרה בו מצלמים כריכה של ספר או מוצר שעולים לאחר זיהוי מיידי באתר".
ערן בלינסקי מציג את המערכת החדשה ערן בלינסקי מציג את המערכת החדשה צילום: בועז אופנהיים

 

"את ההשראה לפיתוח המערכת לקחנו מספרה של ג'.ק. רולינג 'הארי פוטר וגביע האש'" אומר ערן בלינסקי, מנהל צוות המחקר ומומחה בטכנולוגיות של רשתות חברתיות, שערך את מסיבת העיתונאים לבוש בגלימת הארי פוטר, ואוחז במטה-קסם. "בספר מוזכר כלי ה Pensieve, או "הגיגית" בתרגומה של גילי בר-הלל. הגיגית, שילוב של המילים גיגית והגיג, היא קערה הניצבת על שולחן בבית הספר לקוסמים, אליה משליכים התלמידים את זכרונותיהם על מנת ליצור מאגר זיכרון משותף וליהנות ממנו כל אחד לפי צרכיו. בדומה לכך, המערכת שלנו מאפשרת לקשר בין פיסות מידע כמו טקסט, מיקום גאוגרפי ותמונות באמצעות הקשרים אסוציאטיביים".

 

החזון של מערכת ה"פנסיב" (שאינה שם סופי מבחינתה של IBM) הוא לבנות מאגר משותף של תמונות וטקסט אשר יחקה את הזכרון האנושי. "אנחנו זוכרים מידע לפי 4 פרמטרים מרכזיים: מי, מה, מתי ואיפה. אלה עוזרים לנו להיזכר באנשים, מקומות וחוויות. תארו לעצמכם איזה תועלת תהיה לכולנו משיתוף הזכרון הזה", אומר בלינסקי.

 

בחודשים הקרובים יעבדו צוותי הפיתוח של המערכת על הוספת מאפיינים כגון יכולת של המערכת להתחבר ליישומי דואר אלקטרוני וליומנים אלקטרונים, חיבור ל-Twitter , פיתוח טכנולוגיה המעבדת מילים נרדפות, פיתוח API שיאפשר למפתחי תוכנה לכתוב יישומים משלימים והוצאת גרסת ניסוי המאפשרת גם לארגונים להשתמש בטכנולוגית ה'פנסיב'.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x