$
פנאי

הזווית האופטימית: עושים לביתנו בימי הקורונה

שעשועי מדע עם הילדים, מריל סטריפ שלא הכרנו, מפגש עם יונה וולך ומאפה טבעוני לקינוח. הדברים שהכי כדאי לעשות בימים אלה

כתבי כלכליסט 07:5918.03.20

קולנוע

פרזיטים בסלון

"פרזיטים". להתמוגג גם בצפייה שנייה "פרזיטים". להתמוגג גם בצפייה שנייה צילום: באדיבות פסטיבל ירושלים

 

 

ב־yes פתחו השבוע עשרה סרטים חדשים מהקולנוע לצפייה חופשית ב־VOD. בראשם "פרזיטים": סרט השנה, אחד מסרטי העשור וזוכה האוסקר הטרי. אם לא הייתם מבין 140 אלף הצופים שראו אותו בארץ בבתי הקולנוע, אתם חייבים, וכבר אין לכם יותר תירוצים. אתם בבית, ואם אתם מנויי yes, זה זמין לכם ברגע זה. ואם ראיתם, אנחנו מבטיחים לכם, באחריות גמורה, שתתמוגגו מצפייה שנייה, בוודאי כעת כשכולם אמורים להיות מסוגרים בבית וצופים בסרט העוסק בבית שהופך לכלא. גם "המוסד" פתוח עכשיו לצפייה, וזו ההזדמנות להפוך אותו לסרט פולחן, וכך גם "המטרה: שומר הראש", סרט פעולה טראשי עם ג'ררד באטלר, אבל עם הופעת אורח של ניק נולטי שמשדרגת אותו מאוד. הצעירים בבית מקבלים את "הרפתקה בשחקים" הישראלי החמוד, ואת "נורם בעיר הגדולה 3".

 

יאיר רוה

  

אינסטגרם

סגור שזה סרוג

 

 

מקראמה. הדרכות ושיעורים אונליין מקראמה. הדרכות ושיעורים אונליין צילום: שאטרסטוק

 

במלחמה היומיומית על השפיות בעולם לא שפוי, אין כמו שקיעה במלאכות יד. זה מרגיע, מעסיק והתוצאה - מחממת את הלב. הנה שלושה חשבונות אינסטגרם לפעילות עשה זאת בעצמך יצירתית. אלסי גודווין מקליפורניה מלמדת איך עושים עבודות מקראמה (reformfibers). התוצאה הסופית של שטיחי קיר ומתלים לעציצים ירוקים מעוררת השראה. פיד הסריגה של מורן מלרון (crochetobjet), מעצבת טקסטיל בוגרת שנקר, מושך את העין ומלא רעיונות מצודדים. היא מנהלת חנות אונליין, מציעה שיעורים, דוגמאות לסריגת קרושה וייעוץ למתקשים בבחירת הצבעוניות. רייצ'ל פוסט, אם לחמישה, מציעה מדי יום פעילות של יצירה מגבשת ומקסימה לכל בני המשפחה ממשקפיים מדליקים שעשויים ממנקי מקטרות, ועד שרשראות פרצל סרוגות ביד. על הפיד שלה באינסטגרם (handmadecharlotte) שורה צבעונית פסטלית ונאיבית וזה לעצמו לא מעט בימים כמו אלה.

 

עילית מינמר

 

 

תעודה

שדות גולדברג

 

גולדברג. פרויקט מופלא גולדברג. פרויקט מופלא צילום: באדיבות מכון גנזים

 

מיזם "העברים" של הבמאי יאיר קידר הוא אחד הפרויקטים התרבותיים המופלאים והחשובים שנעשו פה. 14 סרטי תעודה ביוגרפיים על גדולי הכותבים והמשוררים בתרבות העברית והיהודית: ביאליק, לאה גולדברג, זלדה, רחל, יונה וולך, אברהם סוצקובר, ברנר, ז'בוטינסקי, דוד פוגל, מרים ילן שטקליס, דוד בוזגלו, שלום שבזי, אבות ישורון וז'קלין כהנוב. באמצעות קטעי ארכיון, צילומי סטילס, שיחות עם חוקרים ואנשי רוח, מוזיקה, וידאו ארט, אנימציה וקריינות משורטטים סיפוריהם המרתקים של היוצרים. אם נדרשים 14 ימים של בידוד, וגם אם לא, מומלץ מדי יום לצפות בסרט אחד (באתר ivrim.co.il) וללמוד דברים חדשים על מי שהניחו את אבן הפינה של הספרות והשירה העבריות.

  

מאיה נחום שחל

 

 

אמנות

לעיניך בלבד

 

ג'יימס וולינג. חדר צפייה מהפנט ג'יימס וולינג. חדר צפייה מהפנט צילום: Kerry McFate

 

לא רק המוזיאונים, גם הגלריות לאמנות בעולם מנסות להתאים את עצמן למצב החדש. גלריה דיוויד זווירנר, אחת הגלריות המסחריות המובילות בעולם עם סניפים בניו יורק, לונדון, פריז והונג קונג, היתה הראשונה - עוד הרבה לפני שמישהו ידע שקורונה זה משהו חוץ מבירה - להשיק "חדרי צפייה" וירטואליים לתערוכות ייעודיות שמוצגות רק בהם (www.davidzwirner.com/viewing-room). התערוכות, של אמנים בינלאומיים מובילים, הן מוגבלות בזמן וניתן לצפות בעבודות באופן וירטואלי ברמה ורזולוציה גבוהות מאוד, ואף לרכוש עבודות שמוצגות בכל פעם בתערוכה הנוכחית. ביומיים הקרובים יש עוד אפשרות לצפות בתערוכה של האמן האמריקאי ג'יימס וולינג ועבודותיו הצבעוניות והמהפנטות, ואחרי שהיא תיסגר (כן, וירטואלית), תיפתח תערוכה שתוקדש ליצירות מיריד האמנות ארט באזל.

 

רעות ברנע

 

  

טלוויזיה

ניסוי בבני אדם

 

“100 בני אדם". חטיף מדעי של נטפליקס “100 בני אדם". חטיף מדעי של נטפליקס צילום: netflix

 

אם בימים אלה של התכנסות ושטיפת ידיים אתם מרגישים כמו בניסוי חברתי, אולי תרצו לצפות ב"100 בני אדם" של נטפליקס, סדרה חדשה ומאוד קלילה על ניסוי חברתי שנעשה במספר זה של בני האדם. מדובר בחטיף טלוויזיוני, סדרת מדע פופולרי שבה בוחנים בעזרת 100 משתתפים - מגיל, מגדר, גזע וזהויות מינית שונים - כל מיני הנחות סוציולוגיות מקובלות. למשל, האם אנשים יפים יותר מקבלים עונשים חמורים פחות על אותן עבירות? התשובה היא כן; האם הרקדנים הטובים ביותר הם גם פוריים יותר? לא. האם אנשים נמשכים יותר ללובשי מדים? תלוי. ומה קורה לנפש של בני אדם שנשארים בבית באמצע החיים כשהכל מסביבם סגור ומומלץ להם להתקהל כמה שפחות, ובגלל זה רואים יותר מדי טלוויזיה? על כך נקבל תשובה בעוד הרבה זמן.

 

רותה קופפר

 

 

מתכון

קציצות ירק אפויות

 

 

קציצות ירק אפויות וטבעוניות של אורי שביט קציצות ירק אפויות וטבעוניות של אורי שביט צילום: אורי שביט

 

השפית והבלוגרית אורי שביט ("טבעוניות נהנות יותר") מגישה מתכון של קציצות ירק, ומסבירה שעלים ירוקים הם חומר גלם נפלא לחיזוק המערכת החיסונית, שחשובה לנו במיוחד בתקופה זו. אפשר להשתמש במנגולד, קייל, בוקצ'וי ואפילו חוביזה שאפשר לקטוף בימים אלה בשדות.

 

מצרכים:

 

• כ־700 גרם עלים ירוקים שטופים היטב

 

• 2 בצלים קצוצים

 

• 5 שיני שום קצוצות

 

• מעט עלי מרווה קצוצים או תימין

 

• 1 עגבנייה בשלה, קצוצה

 

• 1/2 כוס קמח עדשים כתומות

 

• 1 כפית פפריקה מתוקה

 

• 1 כפית שטוחה כורכום

 

• 1/2 כפית אבקת שום

 

• מלח, פלפל שחור גרוס

 

• שמן זית

 

הכנה:

 

1. מניחים את העלים בקערה ויוצקים עליהם שפע מים רותחים. משהים למשך שתיים־שלוש דקות ומסננים היטב משאריות נוזלים. מניחים להצטנן, סוחטים וקוצצים גס.

 

2. מחממים מעט שמן זית במחבת נון סטיק ומטגנים את הבצל, השום  ועלי המרווה או התימין במשך כחמש דקות, לריכוך. מוסיפים את העלים הקצוצים, מערבבים וממשיכים לטגן יחד עוד כשתי דקות.

 

3. מעבירים את תכולת המחבת לקערה ומוסיפים את יתר החומרים. מערבבים היטב ומעבירים למקרר לחצי שעה.

 

4. מחממים תנור ל־180 מעלות.

 

5. יוצרים מהתערובת קציצות גדולות, מהדקים וסוחטים היטב בידיים. מניחים על נייר אפייה משומן ומברישים במעט שמן זית. אופים 15־20 דקות, עד שהקציצות יציבות ושחומות.

 

6. מוציאים מהתנור ומניחים להתייצבות במשך עשר דקות. מגישים וזוללים.

 

רעות ברנע

 

 

אוצרות בארכיון

לבכות עם בטי דייוויס

 

הבמאי ג'ון פורד היה הראשון ב־1973. ג'ולי אנדרוז היא האחרונה עד כה. טום הנקס היה הזוכה הצעיר ביותר (46). שירלי מקליין, פרנק סינטרה ומריל סטריפ הנחו כל אחד פעמיים. קארי פישר קרעה מצחוק בטקסים שהוקדשו לג'ורג' לוקאס ולהריסון פורד (בשתי הפעמים היא הציגה את עצמה כאלכוהוליסטית).

 

מריל סטריפ ב־AFI. ממכר מריל סטריפ ב־AFI. ממכר צילום: איי אף פי

 

בטי דייוויס הדמיעה בנאום שלה וקתרין זיטה־ג'ונס הדהימה בקטע שירה וריקוד וירטואוזי לכבוד בעלה, מייקל דגלאס. טקסי פרס מפעל חיים של המכון האמריקאי לקולנוע AFI, הזמינים במלואם לצפייה ביוטיוב (חפשו AFI Awards) לא דומים לשום טקס הוליוודי אחר.

 

הם תמיד מושקעים יותר, עשירים יותר, שנונים ומרגשים יותר, ובעיקר נותנים הזדמנות לפגוש אגדות אמיתיות, כמו אלפרד היצ'קוק, בילי וויילדר, אורסון וולס ואליזבת טיילור כפי שלא ראינו אותם מעולם. ממכר לגמרי.

 

ירון פריד

בטל שלח
    לכל התגובות
    x