$
כושר

"הקשיחות הקיצונית שהיתה נחלת הספורט בעבר לא מתקבלת כיום"

מאמנים, מדריכים ומארגני תחרויות בארץ ובעולם מודים שהם חשובים לא פעם שאם ינהגו בספורטאים בקשיחות יתרה ולא יתאימו עצמם לרגישות הנוכחית, הם עשוים למצוא עצמם אפילו מתגוננים בבית המשפט. תלונה של רוכב בטור דה פראנס משקפת תהליך של התרככות, או עידון, בכל הרמות בספורט העולמי

אילן גולדמן 08:4120.08.19

שלב 16 של הטור דה פראנס היה מישורי ומהיר. סיומו, כצפוי, התנהל בספרינט מותח. רביעי להגיע אל קו הסיום באותו היום שנמתח על פני 177 ק”מ, היה אחד הרוכבים הדומינטיים ביותר בעולם הרכיבה, ומי שהחזיק באותו שלב בחולצה הירוקה, פטר סגאן הסלובקי. למרות הצלחותיו, הוא נראה זועם.

 

“שתיתי בקבוק מלא, ואז עוד אחד, ועוד אחד, ועוד אחד”, התלונן סגאן כשהוא מנסה להמחיש לכתבים עד כמה חם היה באותו יום. “זה פשוט היה משוגע”. הרוכב טען שבתנאים כה קשים, בטמפרטורות הנושקות ל־40 מעלות, לא יהיה זה נכון להמשיך את המירוץ.

 

דבריו של סגאן עוררו הדים בקרב אוהדי הענף ורוכבי הדבוקה. חלק סברו שיש צדק בטענותיו. אחרים הביעו זלזול מופגן והאשימו את רוכבי האופניים המקצוענים ב”התרככות” ו”התבכיינות”. הלוא הטור דה פראנס, מאז היווסדו לפני יותר מ־100 שנים, מושתת על מסורת של סבל ועמידות מול קשיים עצומים.

 

 

רוכב האופניים פטר סגאן בטור דה פראנס רוכב האופניים פטר סגאן בטור דה פראנס צילום: איי פי

 

“היום הרומנטיקה ברמות הללו נגמרה”, סבור מאמן האופניים הבכיר נתי ים, “בעבר לא היה הכסף שיש כיום בענף. בעבר בכו פחות וסבלו יותר. כיום הרוכבים רוצים לשמר את עצמם”. כלומר, הסיבה לאותו תהליך התרככות היא שלרוכבים, כמו לספורטאים מקצוענים בשאר ענפי הספורט הפופולריים, יש כיום עונות ארוכות ומייגעות המצריכות מהם לחשב כל מהלך עתידי באופן מדעי — יש כאלה שיכנו אותו רובוטי — על מנת שיוכלו להימצא בקדמת הבמה ולהרוויח כסף לאורך כמה שיותר שנים.

גורמים רבים בעולם הספורט המקומי מביאים סיבה נוספת לאותה התרככות: הצורך הקיומי של מועדונים, מאמנים ומדריכים להתפרנס מדמי החבר שמשלמים הספורטאים והוריהם. אם סביבת האימון תהיה קשוחה ותובענית מדי, אחוזי הנשירה עשויים להיות גבוהים ולסכן את קיום המסגרת בטווח הארוך.

 

תופעה דומה מתרחשת גם בענפי ספורט קשוחים בארה”ב. בשנים האחרונות זועקים למשל אוהדי הפוטבול המקצועני, וגם לא מעט מהשחקנים, נגד מבול של חוקים שפוגעים ב”אופיו הגברי והקשוח של המשחק”. גם בענף האגרוף נשמעות טענות דומות.

 

האם הן מוצדקות? תלוי את מי שואלים. לרוב הטענות מושמעות על ידי מאמנים, ספורטאים ואוהדים ותיקים שגדלו על סטנדרטים קשוחים ו”מתירניים” יותר מאלו הנהוגים היום. לעומתם הדור הנוכחי פשוט מקבל את המציאות הנוכחית כפי שהיא, ואף עשוי לראות כקשוחים מדי את הסטנדרטים שהיו מקובלים בעבר ושאת חלקם הוא כלל לא מכיר.

 

ד”ר כריס הולדר, מאמן פוטבול מקצועי ושחקן בעברו, טוען בבלוג הפופולרי שלו “Train Heroic”, שהקשיחות הקיצונית שהיתה נחלת הספורט בעבר פשוט לא מתקבלת כיום: “מאמנים היו מפוטרים, ספורטאים היו מסולקים, ואנשי צוות היו אולי אפילו מבלים זמן בכלא”.

 

זו אינה אמירה מופרכת. מאמנים ומדריכים וכמוהם גם מארגני תחרויות בארץ ובעולם מודים שבראשם עוברת פעמים רבות המחשבה שאם ינהגו בספורטאים בקשיחות יתרה ולא יתאימו עצמם לרגישות הנוכחית, הם עשוים למצוא עצמם אפילו מתגוננים בבית המשפט. סביר להניח שכשמארגני הטור דה פראנס קיצרו השנה את שלב 19 בשל תנאי מזג האוויר הקשים, למורת רוחם של חלק מהרוכבים והאוהדים, זוהי בדיוק המחשבה שעברה בראשם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x