$
כושר

סוליה או סלק: סודות הריצה המהירה

פרופ' אנדרו ג'ונס, מבכירי חוקרי הספורט בעולם ומי שסייע לנייקי בפרויקט לשבירת שיא העולם בריצת מרתון, מספר בראיון על סודות הריצה המהירה

סיון אבוקאי 08:2721.11.17

בחודש מאי האחרון האלוף האולימפי הקנייתי אליוד קיפצ'וגה שבר את שיא העולם בריצת מרתון. הוא חצה את קו הסיום בתוצאה של 2:00:24 — מהר ביותר מ־2 דקות שלמות מהשיא הרשמי, העומד היום על 2:02:57.

 

כיוון שהמירוץ התקיים בתנאים אידיאליים לריצה — במסלול מירוץ מכוניות מוגן מפני תנאי מזג האוויר — השיא האישי לא הוכר באופן רשמי. אבל זו לא היתה הבעיה עם התוצאה, הבעיה היתה שלמרות השיא האישי שקבע, קיפצ'וגה לא עמד במשימה שלשמה התקיים המירוץ: מדובר היה ביוזמת Breaking2 של חברת נייקי שמטרתה היתה ליוצר תנאים — בהם פיתוח טכנולוגיית נעליים ייחודית — שיאפשרו לבכירי הרצים בעולם לסיים ריצת מרתון בפחות משעתיים.

אליוד קיפצ'וגה משיג תוצאה טובה משיא העולם במרתון של נייקי. מעט קפאין לפני המירוץ ובסופו אליוד קיפצ'וגה משיג תוצאה טובה משיא העולם במרתון של נייקי. מעט קפאין לפני המירוץ ובסופו

 

"היינו כמעט שם. מתחנו את היכולת האנושית כמעט עד הקצה. זה היה פרויקט יומרני, אמיץ ושאפתני", אומר בראיון ל"כלכליסט" פרופ' אנדרו ג'ונס מאונברסיטת אקסטר באנגליה ששימש כיועץ מדעי במסגרת הפרויקט.

 

דג'ונס, חוקר נודע בתחום ספורט הסיבולת, יועץ לבכירי האתלטים בעולם ומי שמחזיק עד היום בשיא של כל הזמנים בבריטניה בריצת חצי מרתון בקטגוריית הצעירים, יגיע לארץ בתחילת חודש הבא במסגרת "ועידת וינגייט למצוינות בספורט" אשר תארח בכירים מעולם הספורט ובהם קיט מקקונל, נשיא הוועד האולימפי של צרפת, אשר יציג את התוכנית לקראת המשחקים האולימפיים בפריז 2024.

 

הפרויקט של נייקי נחשף לציבור בדצמבר האחרון, אך התהליך התחיל כמה חודשים קודם לכן. הרעיון הגיע מבכירי נייקי העולמית ואז החל הגיוס של ספורטאי עילית. "התחלנו את הדרך עם 30 רצים מאפריקה כי לרצים הללו יש יכולות מולדות טובות ביותר", מספר ג'ונס, "אחרי אינספור מבדקים, מבחנים ושעות אימונים רבות, הגענו עם שלושת הרצים הטובים ביותר למירוץ. לאורך כל האימונים והמירוץ ליוויתי אותם ודאגתי שהתנאים שבהם הם רצים יהיו זהים לאלו של מעבדה”.

 

ג'ונס מאמין ששינויים קטנים יכולים לעזור לרוץ מהר יותר, למשל קפאין, שאותו צרכו כל שלושת המתמודדים בפרויקט של נייקי — לפני המירוץ ובמהלך חצי השעה האחרונה שלו.

 

ויש גם טריקים שיכולים לעזור לחובבנים. ג'ונס חיבר, למשל, כמה מאמרים על סגולותיו הספורטיביות של הסלק ובראיון ל"גרדיאן" השנה התגאה: "אני אחראי למהפכת הסלק". לדבריו, מחקרים מוכיחים שסלק שנאכל בימים הקודמים למירוץ וכמה שעות לפניו יכול לגרום לאצנים חובבנים להשתמש בפחות חמצן במהלך הריצה, מה שיכול לשפר את ביצועיהם.

 

פרופ' ג'ונס. חוקר את קצה גבול היכולת פרופ' ג'ונס. חוקר את קצה גבול היכולת צילום: Steve Boyle

 

 

האם הטכנולוגיה של נייקי אכן השפיעה או שהסיבה לתוצאה הטובה היתה מחנה האימונים המטורף ותנאי התחרות?

"זה נכון שבסופו של דבר לא היה כאן עניין של טכנולוגיה מסוימת שהשתמשנו בה שעוצבה או פותחה על ידי נייקי. בסופו של דבר, הכל היה עניין של אימונים קשים במיוחד, התאמת תזונה מוקפדת ותנאי תחרות שאפשרו להגיע לתוצאה. אם לנעליים היתה השפעה, היא היתה מינורית".

 

עם זאת, הוא אומר: "למרות הכל, נייקי בהחלט סייעה לדחיפת המדע קדימה וזו תרומה חשובה. במשך שנים אנחנו חוקרים את גבול היכולת האנושית ומנסים לראות עד היכן ניתן להגיע, אבל תחום המחקר דורש תקציבים גדולים, ולכן אנחנו גם מוגבלים. כשבכירי נייקי פנו אליי עם הרעיון, הבנתי שיכולה להיות כאן תרומה למדע. אני חוקר ולא יחצן. נייקי נתנה הרבה כסף כדי שכל האופרציה הזו תצליח, ובאמת טובי המומחים גויסו. היה ברור שזה ילווה גם ברעש תקשורתי, אבל בסופו של דבר גרמנו לאותם אנשים לרוץ מהר יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x