$
אמנות ועיצוב

הצד האמנותי והפחות מוכר של יוסי ביינארט

חברו הקרוב של מנכ"ל הבורסה המנוח, הצלם אלי אטיאס, אוצר תערוכה לזכרו ומנהל האמנותי של המרתון לזכרו

אלעד בילו 08:3920.11.17

"יוסי היה חולה צילום, פריק של ממש", מספר הצלם אלי אטיאס, חבר אישי וקרוב של יוסי ביינארט, מנכ"ל הבורסה לשעבר שנפטר ממחלה באוגוסט האחרון בגיל 61.

 

ביינארט היה צלם חובב, אך מעטים הספיקו להכיר את הצד האמנותי שלו. "כל מה שעשה במסגרת הצילומים שלו היה מחובר מאד לפילנתרופיה ולישראליות, הוא היה ציוני בנשמתו", נזכר אטיאס, אוצר התערוכה לזכרו והמנהל האמנותי של המרתון לזכרו במסגרת פסטיבל הצילום הבינלאומי שייפתח השבוע.

 

יוסי ביינארט מצלם. "יוסי בטבעו היה צלם חברתי, שאהב לגעת באנשים ולהביע רגשות בצילומים שלו. כשלרגע היה זז הצידה מהמצלמה, היינו רואים את דמעותיו" יוסי ביינארט מצלם. "יוסי בטבעו היה צלם חברתי, שאהב לגעת באנשים ולהביע רגשות בצילומים שלו. כשלרגע היה זז הצידה מהמצלמה, היינו רואים את דמעותיו" צילום: יוסי ביינארט

 

"הרעיון של מרתון צילום רץ בעולם כבר עשרים שנה, מדלהי דרך לונדון ועד ניו יורק", מסביר אטיאס. המרתון, שיתקיים בתל אביב ביום שישי הבא, ישלח את משתתפיו למסע של ארבע שעות ברחבי העיר, שבו יצלמו בסמארטפון או במצלמה מקצועית שישה אתגרים סודיים שיתפרסמו מדי שעה בסמס.

 

"אני רוצה שמתמודד אחד יחליט לנסוע לדרום תל אביב והשני יקפוץ דווקא למרכז שוסטר ברמת אביב ויביא סיפור משם. שיפתיעו אותי ואת עצמם. אתה זורק להם חכה, והם בוחרים איפה ללכת לדוג", אומר אטיאס. "הכיוון של התחרות הוא אתגרים חברתיים, להכין משימות שנוגעות בדברים המקומיים שלנו, הישראליים, ולראות איך אנשים מצליחים לתעד בצילומים את חיי היומיום". התמונות הזוכות יוצגו בתערוכת רחוב.

 

מתעדי הקהילות

 

"כשהציעו לי לנהל את המרתון היה ברור לי שאם יש אפשרות למסד תחרות בארץ, המתבקש ביותר יהיה להנציח את יוסי ואת אהבתו לצילום", מספר אטיאס. השניים פעלו יחד במסגרת Jdocu, קבוצת חברים טובים, מבכירי המשק שהם גם צלמים חובבים שעושים זאת בשיתוף ארגון הג'וינט העולמי. בכל שנה מוצאת הקבוצה קהילה יהודית נכחדת אחרת על פני הגלובוס, ומגיעה לתעד את אורחות חייה. את התוצאה של כל מסע הם מציגים בתערוכה, שהכנסותיה מועברות לתרומה.

 

יהודיה קובנית שצילם ביינארט. "הוא היה ציוני בנשמה"צילום: יוסי ביינארט יהודיה קובנית שצילם ביינארט. "הוא היה ציוני בנשמה"צילום: יוסי ביינארט צילום: יוסי ביינארט

 

הוגה הקבוצה הוא בני לוין, מייסדה ומנהלה לשעבר של חברת נייס וחבר קרן היזמות וההשקעות החברתיות IVN. ועם חבריה נמנים: עו"ד אמיר הלוי, שותף מייסד במשרד גרוס קלינהנדלר חודק הלוי גרינברג ושות'; העיתונאי אליעזר יערי ומשקיע ההון־סיכון שי בייליס. מעיין אוסף של "פילנתרופים עם אג'נדה תחביבית ביחד", מגדיר הלוי. לדבריו, לביינארט "היתה עין חדה. הוא היה מאוד רגיש, מענטש בכל המובן של המילה".

 

אחת התערוכות המסקרנות שתוצג בפסטיבל נקראת "אחיות", כולה צילומים של קבוצת Jdocu, שחבריה התבקשו לבחור חמש תמונות של נשים מכלל מסעותיהם בעולם, לשלוח אותן לנשים שהם מכירים ולבקש שיכתבו עליהן את נקודת מבטן, מבלי שהן יודעת מי המצולמות או היכן צולמו. התמונות והטקסטים יופיעו בתערוכה, זה לצד זה.

 

"יצרתי דיאלוג בין טקסטים שכתבו נשים מכל המגזרים לבין תמונות שלעולם לא פגשו, מטקסט של ילדה בת 7 ועד לדקאנית אוניברסיטה", מסביר אטיאס. "רציתי לראות מה יקרה בין הדברים".

 

המסע האחרון

 

לדברי אטיאס, "יוסי בטבעו היה צלם חברתי. הוא אהב לגעת באנשים, היה אכפת לו מהחברה. אנחנו עושים את הפרויקט שלנו כבר יותר משש שנים בגיאורגיה ובמדינות הבלטיות ובמרכז אסיה ובכל מקום שהגענו אליו, לא משנה מה המעמד או מה העושר הכספי שלו, הוא היה מביט באנשים בגובה העיניים, ילדים כמבוגרים. יוסי ידע לקחת את הצילום ולחברו למקום הכי רגשי, ידע להביע רגשות, וכשלרגע היה זז הצידה היינו רואים את הדמעות שלו".

 

לאור מצבו של ביינארט, יצאו החברים ביוני, חודשיים לפני מותו, למסע קצר של ארבעה ימים בלבד לתיעוד הקהילה היהודית ברומניה, יעד קרוב ונוח יותר. "הוא היה כבר בשלבים האחרונים שלו, אבל לנו היה חשוב שיבוא איתנו.", נזכר הלוי. "ההידרדרות במצבו החלה מיד כשחזרנו, כך שזה היה בעצם מסע פרידה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x