$
במה

שיעור בגזענות: אמנית שהזדהתה כפלסטינית סולקה מבית ספר

הרצאה של האמנית והשחקנית ראידה אדון בפני תלמידי כיתה ד' נקטעה כיוון שהזדהתה כפלסטינית

ענת ברזילי 08:1908.03.17

לפני חמישה ימים פרסמה ראידה אדון, אמנית ושחקנית מוערכת, זוכת פרס שרת התרבות לאמנות פלסטית, פוסט בפייסבוק ובו סיפרה על תקרית שאירעה לה בבית־ספר בבית שאן, שאליו הגיעה ללמד במסגרת תוכנית "ינשופים" של מפעל הפיס.

 

לדברי אדון, אחרי שהציגה את עצמה בפני תלמידי כיתה ד' בשמה ובזהותה הערבית־פלסטינית והישראלית בבית הספר הממלכתי־דתי "תחכמוני", הבחינה אדון שמחנכת הכיתה הרכינה את ראשה. "הרגשתי שהיא לא רוצה להסתכל עליי או להקשיב לי עוד”, מספרת אדון בשיחה עם "כלכליסט".

 

40 דקות לאחר תחילת השיעור, אחרי שאדון הראתה לתלמידים עבודת וידיאו שלה, המחנכת עצרה את השיעור וביקשה לחזור לתוכנית הלימודים הרגילה, לשיעור האנגלית. כשאדון עימתה אותה עם העובדה שיש לה עוד שעתיים וחצי עם התלמידים, ענתה המחנכת שאנגלית זה יותר חשוב. כששאלה אדון את המחנכת מה הבעיה, ענתה לה האחרונה שהיא לא חשבה שתגיד את המילה "פלסטין". "הייתי בשוק", מספרת אדון. "אני הרי פלסטינית וזה ידוע ולא הסתרתי את זה". תשובת המחנכת לאדון היתה שלא נראה לה שמתאים להגיד את זה לילדים קטנים.

 

אדון בעבודת הווידיאו "זרות". "נתקלתי בגזענות בעבר אבל לא בתוך מערכת החינוך" אדון בעבודת הווידיאו "זרות". "נתקלתי בגזענות בעבר אבל לא בתוך מערכת החינוך" צילום: תמי וייס, כל הזכויות שמורות לראידה אדון

 

החוזק בעבודותיה של אדון הוא באחיזה שלא מרפה מחלומות הילדות. אם כילדה חלמה לגור בארמון עם נסיך שיגיח מחוף עכו על סוס לבן, בעבודה "בית" היא סוחבת דגם של ארמון על ראשה ומסתובבת איתו בשוק העיר העתיקה של עכו. "האמנות שלי לא מתריסה אך היא בהחלט מדברת על המצב", מסבירה אדון. הפן אישי בעבודותיה נטען במשמעויות סימבוליות־פוליטיות.

 

לפוסט שקיבל מאות לייקים ועשרות תגובות תומכות, צירפה את המונולוג האחרון של אסף הראל בתוכניתו "לילה טוב" בערוץ 10, סרטון שהפך ויראלי ברחבי העולם ובו אומר הראל את מה שאף אחד לפניו לא העז לומר בטלוויזיה הישראלית: האפרטהייד כאן.

 

"נתקלתי בגזענות בעבר אבל אף פעם לא בתוך מערכת החינוך", מספרת אדון. "נראה לי שהייתי צריכה להעביר את השיעור למורה ולא לתלמידים, שהיו חכמים, אוהבים וקשובים מאוד". אדון מסבירה שזהותה אינה מתחילה ונגמרת בהיותה ערבייה. “ערבים מגיעים ממקומות שונים, אני לא ערבייה וזהו", היא אומרת, "אני לא ערבייה סורית ולא ערבייה תוניסאית. אני ערבייה פלסטינית. אם המילה 'פלסטינית' מאיימת על מישהו או מפחידה אותו, אז שיטפל בעצמו ולא ישליך את זה עליי. אני לא מוכנה לוותר על שום זהות. לא על הזהות הפלסטינית שלי כמו גם על הזהות הישראלית שלי".

 

לגבי תחושותיה בעקבות המקרה אדון אומרת שהיא לא רואה בעצמה קורבן והיא תמשיך הלאה. "אני לא מרימה ידיים ולא מתייאשת. אני רוצה להמשיך ולהיכנס לבתי ספר יהודיים, זה חלק מהתפקיד שלי", היא אומרת. "מה שמפריע לי זה שהמורה הזו מלמדת את התלמידים שלה לפחד. במקרה זה היא מנעה מהילדים להיפגש עם אישה פלסטינית אוהבת ומקנה ידע".

 

תגובת מפעל הפיס: "ראידה אדון שהנה אמנית פלסטית ושחקנית תיאטרון נבחרה למיזם 'ינשופים' בשל מקצועיותה, ניסיונה העשיר ויכולתה לתרום רבות לתלמידים. אדון שובצה, בין היתר, בבית הספר 'תחכמוני' בבית שאן וזאת בתיאום מראש עם בית הספר. מפעל הפיס הופתע מההחלטה להפסיק את השיעור הראשון באמצע ומהבקשה להחליף את האמנית והחליט בשלב זה להפסיק את פעילות המיזם בבית הספר המדובר עד לבירור העניין".

 

מבית הספר "תחכמוני" לא התקבלה תגובה עד מועד כתיבת שורות אלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x