$
פנאי

מצאנו את בנקסי?

בתקשורת העולמית טוענים שזהותו של אמן הגרפיטי המסתורי נחשפה בזכות מחקר אקדמי. שיחה עם אחד החוקרים שמאחוריו מבהירה שהסיפור קצת יותר מורכב מזה

נמרוד צוק 09:3814.03.16

בימים האחרונים חזר השם בנקסי לככב בכותרות, אבל הפעם לא בזכות עוד גרפיטי יוצא דופן או עבודת אמנות קונספטואלית שנויה במחלוקת. "זהותו האמיתית של בנקסי נחשפה", גרסו כמה מהכותרות המוגזמות מעט בחלק מכלי התקשורת שדיווחו על הפרשה: מחקר של קבוצת מדענים שטענה כי הצליחה לאשש, על ידי ניתוח של מפת ציורי האמן על קירות בלונדון ובבריסטול, את הטענה בת שמונה השנים כי בנקסי הוא למעשה גבר בריטי בשנות ה־40 לחייו בשם רובין גנינגהם.

 

אז מה באמת קרה שם? "הנתונים שאספנו לא מוכיחים ב־100% שגנינגהם הוא בנקסי, אבל הם בהחלט מראים שגנינגהם הוא מועמד סביר מאוד", מסביר ל"כלכליסט" בראיון טלפוני אחד ממחברי המחקר, הפרופ' לקרימינולוגיה קים רוסמו מאונ' טקסס סטייט. השיטה שבה השתמשו רוסמו ושלושת שותפיו למחקר, מישל יו מאונ' ברגן, ד"ר מארק סטיבנסון וד"ר סטיבן לה קומבר מאונ' לונדון, כללה זיהוי של כ־140 עבודות גרפיטי בלונדון ובבריסטול שניתן לשייך במובהק לבנקסי ומיקומן במדויק על מפה. את מפת המיקומים הזינו החוקרים לתוכנה שהשתמשה באלגוריתם מסוג "פרופיילינג גיאוגרפי" כדי להצביע על האזורים שעשויים לשמש, בסבירות הגבוהה ביותר, כבסיס הפעולה של האדם שיצר את העבודות. מדובר בשיטה דומה לזו שמשמשת בשנים האחרונות רשויות חוק ברחבי העולם ככלי עזר לסינון חשודים בפענוח פשעים חמורים כמו רציחות סדרתיות, הצתות ומעשי אונס.

 

פרופ' קים רוסמו פרופ' קים רוסמו

המערכת מפיקה בעזרת הנתונים מעין מפה שעליה מסומנים האזורים בעלי הקשר החזק ביותר למיקום כלל העבודות. על המפה הזאת הוצבו כמה גם נקודות ציון מרכזיות הקשורות לגנינגהם, ובהן כתובתו בתקופה שבה חי בלונדון והכתובות של שתי דירות שבהן התגוררה בת זוגו ג'וי מילווארד. שתיים מהן נמצאו בטווח קרוב מאוד לנקודות השיא של המפה, ואחת מהן במרחק של פחות מ־500 מטר מהמיקום בעל הסבירות הגבוהה ביותר לשמש כנקודת המוצא של בנקסי. בבריסטול, למרות המספר הקטן יחסית של יצירות שנותחו (22 בלבד), שתיים מתוך ארבע נקודות הציון הקשורות לגנינגהם הראו מתאם גבוה עם עבודות הגרפיטי. גנינגהם, שמקום מגוריו הנוכחי אינו ידוע, נמנע מהתייחסות פומבית לטענות.

 

"אם זו היתה חקירת רצח, האפשרות שהנתונים הללו יצביעו על גנינגהם כחשוד העיקרי תלויה בראיות האחרות שיש לך. פרופיילינג גיאוגרפי הוא לרוב כלי לתעדוף חשודים, כך שהשאלה היא כמה כאלו יש לך - עשרות? מאות? אלפים? במקרה הזה היה לנו 'חשוד' אחד בלבד ללא כל אלטרנטיבות", מסביר רוסמו.

 

למען הלוחמה בטרור

 

הטענה כי גנינגהם הוא בנקסי הושמעה לראשונה ב־2008 בכתבה של "הדיילי מייל", שהתבססה על שיחות עם מכרים של השניים, התחקות אחר שורה של חפיפות קרובות בנסיבות חייהם, וצילום של אדם שלא ברור לחלוטין אם הוא אכן בנקסי, גנינגהם או שניהם. מאז לא התפרסמו תיאוריות קונקרטיות נוספות בנוגע לזהות האמן, שעליה מצליחים הוא ומקורביו להגן באופן יוצא דופן. אחת ההשערות הנפוצות היא שכלל לא מדובר באדם אחד אלא בקבוצה של אמנים שיוצרים תחת הפסבדונים.

 

המחקר של רוסמו ושותפיו אולי לא פותר את התעלומה, בניגוד לכותרות הצעקניות, אבל בהחלט עשוי להוביל להתקדמות במאבק בפשיעה. "מסקנות המחקר מסייעות לנו במחקר אחר שאנחנו עורכים כעת על שימוש בפרופיילינג גיאוגרפי ככלי למאבק בחוליות טרור", הוא אומר. "כפי שהשתמשנו בעבודות של בנקסי כדי להצביע על הקשר לגנינגהם, אפשר להשתמש בכתובות גרפיטי פוליטיות שנעשות על ידי טרוריסטים כדי לאתר את מקום המסתור שלהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x