$
פנאי

תיאטרון השאלות

ערבים תיאטרליים-מוזיקליים חד-פעמיים שנבנים בספונטניות סביב שאלה נוקבת אחת, כמו "למה מונוגמיה?", הפכו ללהיט בניו יורק. עכשיו הם מגיעים לישראל

מאיה נחום שחל 08:3519.10.15

לפני שש שנים, שנתיים לאחר שסיימה לימודי משחק בסטודיו של יורם לוינשטיין והקימה עם חברותיה לכיתה את קבוצת התיאטרון "כביסה שחורה", נסעה הילה בן גרא (33) לניו יורק בעקבות בן זוגה האמריקאי. היא שיחקה את מדיאה בתיאטרון פרינג' בניו יורק, אבל חלום המשחק המתבקש, להגיע לברודוויי מעולם לא היה משאת נפשה. במקום זאת היא נרשמה ללימודי מחזאות ובימוי, כתבה מחזות קצרים לפסטיבלים והעלתה באוף ברודווי מחזה מקורי בהשראת "אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים" של דוקטור סוס, על המרדף של האמריקאים אחרי הצלחה.

 

"שמעתי אנשים יוצאים מההצגה שלי ואומרים לעצמם שהם צריכים לחשוב על החיים שלהם, וזה גרם לי לחשוב על עצמי", מספרת בן גרא, "מה אני רוצה לעשות, אילו חומרים מעניינים אותי. כך התחלתי עם 'השאלה החודשית'".

 

הילה בן גרא. "עולם הפרינג' מפתיע" הילה בן גרא. "עולם הפרינג' מפתיע" צילום: Biljana Ustic

 

"השאלה החודשית" הוא פרויקט של Lama theatre company שהקימה בן גרא עם הבמאי נואל מקדאפי. אחת לחודש השניים מפרסמים קול קורא ובו שאלה קצרה - כמו 'למה מונוגמיה?'; 'האם אנחנו חופשיים?'; 'מה אתה רוצה לעשות כשתהיה גדול?' - שיוצרים שונים מוזמנים לענות עליה. התשובות הנבחרות מועלות על הבמה באירוע תיאטרלי־מוזיקלי חד־פעמי. השחקנים המעוניינים להשתתף באירוע מגיעים לתיאטרון רבע שעה לפני תחילת המופע, פוגשים את הטקסט לראשונה, ובן גרא מלהקת אותם על המקום. "לא תמיד לכולם יש תפקיד, אבל הם הופכים להיות חלק מקהילה. הם שומעים עבודות של אחרים, פותחים את הראש ומכירים כותבים ובמאים במקום חם ואוהב, בלי לחץ של אודישנים. יש משהו מדליק בזה שאין הרבה זמן לחשוב, ויוצאים הדברים הכי מקסימים", מסבירה בן גרא את הקונספט הייחודי.

 

"הכל קורה אונליין דרך בלוגים, רשתות חברתיות ואתרים שונים שמגיעים למיליוני אנשים", היא ממשיכה. "השאלה החודשית היא קצרה ומעודדת כתיבה נועזת מזוויות ראייה שונות, ומגיעות מאות הצעות למחזות קצרים, שירים ומוזיקה, ומזה אני מרכיבה ערב".

 

לפרוץ מחוץ לניו יורק

 

בניו יורק כבר נוצרה קהילה שלמה סביב הערבים של בן גרא, והיא החליטה לצאת עם הקונספט מחוץ לגבולות אמריקה. את טבילת האש תעשה, כמובן, בישראל. היא חברה לפרויקט המחזאים של רועי מליח רשף, ויחד הם יעלו הערב את "ערב השאלה החודשית" (20:00, אוזןבר, קינג ג'ורג' 48 בתל אביב) שבמרכזו השאלה What is your enemy? (מה האויב שלך?). בין הכותבים: נועה לזר, רון גואטה, רעואל שועלי, יפית שלו, אלון לנדא, כריסטופר פרנסיסה, דניאל קרוזון ודונה הוק.

 

"לצערי זה יצא אקטואלי מאוד לנוכח מה שקורה בארץ בימים האחרונים, אבל השאלה הופצה עוד לפניהם", מדגישה בן גרא. "הערב יכלול קטעים שמתייחסים לטרור וגם כאלה שהשינה, האהבה או הכסף הם האויב שלהם. עכשיו אני מתבאסת שזו הפכה לשאלה קשה".

 

השחקנים מקבלים את הטקסטים זמן קצר מאוד לפני שהם עולים לבמה. זה לא גורם לתקלות?

"זה סיכון שאנחנו לוקחים, אבל עם הזמן הוא פוחת. כבר קרה לנו שמישהי קיבלה רגליים קרות ברגע האחרון וברחה, ואז עלתה במקומה מישהי שבקושי יודעת אנגלית, אבל זה היה משעשע. מעניין אותי איך הקהל הישראלי יגיב, כי הוא ציני וביקורתי יותר, אבל הכוונה שלנו היא לעשות את ערבי השאלה האלה גם פה אחת לחודשיים".

 

הצעירים לא נועזים

 

התיאטרון הממסדי אינו מעניין אותה - לפחות לא כרגע. "אני בעניין של תיאטרון מחתרתי שמעז ובועט ולא קיים רק בשביל למכור כרטיס. הפרינג' בניו יורק מפתיע מאוד, אבל גם מאכזב, כי הדור הצעיר הולך לפי הספר. אישית יותר קל לי לכתוב באנגלית מאשר בעברית, כמו שבסקס באנגלית אין לי בעיה להגיד כל מיני דברים שבעברית אני יותר מודעת אליהם. זה כיף גדול".

 

קבוצת התיאטרון של בן גרא נהנית מתמיכה של הקונסוליה הישראלית בניו יורק ושל קרנות ועמותות שונות, אך היא עדיין נאלצת להתפרנס כברמנית. "יצאתי למסע אחר ואני מודעת למחיר הכלכלי שלו, אבל אני מאמינה שהעסק יתפתח ויש לי עוד הרבה תוכניות", היא אומרת. "יש לי חזון ואני מאמינה מאוד שיהיה טוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x