$
פנאי

פיוז'ן על הקלידים

הפסנתרן האלג'יראי מוריס אל מדיוני, צעיר בן 85, מצליח למשוך להופעותיו הנדירות קהל שמורכב מצעירים ומבוגרים חובבי מוזיקה מזרחית שורשית. הערב הוא ישתף פעולה עם התזמורת הים־תיכונית אשקלון

שי ליברובסקי 09:2111.02.14

כששאלתי את מוריס אל מדיוני איך הוא מגדיר את המוזיקה שלו, הוא בחר בהגדרה המעורפלת "פיוז'ן". "גדלתי באלג'יר וההשפעות הטבעיות שלי הן משם", הוא אומר. "סביבתי המוזיקלית היא שעבית (מוזיקה עממית שמקורה במצרים - ש"ל), ובמשך השנים הושפעתי מסגנונות נוספים. בצירוף המפגש עם המוזיקה האמריקאית והלטינית זה הבסיס לפיוז'ן שלי".

 

אל מדיוני, שיופיע הערב עם התזמורת הים־תיכונית אשקלון בקונצרט חגיגי בתל אביב, הוא פסנתרן בינלאומי יליד אלג'יריה. הוא הופיע עד כה במגוון מסגרות והשתתף בפרויקטים שונים, שעל חלקם זכה בפרסים, כמו שיתוף הפעולה עם הפרקשניסט רוברטו רודריגז, שזיכה אותו ב־2007 בפרס מוזיקת עולם של רדיו 3 של ה־BBC. כל הופעה של אל מדיוני היא בעלת אופי שונה: עד כה הוא הספיק להופיע בישראל בסולו פסנתר במועדונים קטנים ואלטרנטיביים, כמו לבונטין 7, וגם לחלוק במות עם תזמורות שלמות. המופע שלו מדבר לקהל מגוון: מצד אחד, חובבי המוזיקה האנדלוסית והים־תיכונית, ומצד שני קהל צעיר יותר, שגילה בשנים האחרונות את המוזיקה המזרחית השורשית. צפויים ליהנות ממנו אפילו חובבי מוזיקת הג'אז, שגם היא באה לידי ביטוי בסגנונו.

 

אל מדיוני. "יש מסגרת של שיר ואני מאלתר בתוכה" אל מדיוני. "יש מסגרת של שיר ואני מאלתר בתוכה" צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

הנגינה של אל מדיוני מושפעת מתחנות בביוגרפיה האישית שלו, ומכיוון שמדובר באדון בן 85 היא מגוונת ביותר: הרכבים מקומיים לימדו אותו מוזיקה אלג'יראית; חיילים אמריקאים שהוצבו בעירו אוראן בסוף מלחמת העולם השנייה הכירו לו את פרנק סינטרה ואת הג'אז; ובתחילת שנות השישים עבר לפריז, בה חי עד שעבר לאחרונה לישראל. אפשר לזהות בנגינה של אל מדיוני השפעות של מוזיקה קלאסית, קובנית, ג'אז, אנדלוסית, סווינג ועוד.

 

חלק מהקסם של אל מדיוני נעוץ בחופשיות שבה אצבעותיו מטיילות על קלידי הפסנתר, שכמעט משתווה לחופשיות הסגנונית שמאפיינת אותו. לטענתו, זה יתרון שנובע מהיותו אוטודידקט: "אין לי שום השכלה פורמלית, הכל לפי השמיעה. התוצאה של זה היא חופש גדול יותר לעשות מה שרוצים, אין חוקים".

 

וזה בא לידי ביטוי באלתור?

"כן. רוב ההופעה למעשה בנויה מאלתור, יש מסגרת של שיר ואני מאלתר בתוכה".

 

השילוב בין האלתור של אל מדיוני ובין תזמורת של עשרות נגנים מסקרן. מעניין יהיה לשמוע כיצד התזמורת הים־תיכונית, שהיא למעשה המשך של התזמורת האנדלוסית אשדוד (שפורקה לאחר מאבק עם ההנהלה ב־2009 - ש"ל), תיתן את הפרשנות שלה הערב.

 

לפני שלוש שנים עשה אל מדיוני עלייה, צעד מפתיע עבור מוזיקאי בעשור התשיעי לחייו. "קודם כל, העובדה שעליתי לארץ בגיל 82 אומרת הרבה", הוא מציין. "זה המקום שהכי טוב לי להיות בו, אני מרגיש שזה הבית שלי כמו כל יהודי אחר בעולם. עם זאת, יש לי געגועים רבים לחו"ל ולחברים בחו"ל".

 

לפני הקונצרט יופיע הערב הדי.ג'יי פיליפ כהן סולאל, שמוכר לקהל המקומי בזכות פרויקט הטנגו־ג'אז האלקטרוני "Gotan Project". מדובר בשיבוץ חכם לערב שנע בין ג'אז לאוריינטלי, בין רגוע לסוער, בין כובד הראש של התזמורת לבין הנונשלנטיות של התקליטן. הזדמנות מיוחדת ליהנות משילוב אותנטי של מגוון סגנונות.

 

פרטים: מוריס אל מדיוני והתזמורת הים־תיכונית של אשקלון, הערב, רדינג 3, נמל תל אביב, 149 שקל. פתיחת דלתות ב־20:30.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x