$
באזז ספטמבר 2011

גם למעצבים מגיע צדק חברתי

"השוק מתפקע ממעצבים מוכשרים. צריך לעזור להם"

עילית מינמר 10:4720.09.11

בהשראת מחאת יוקר המחיה, יובל־ג'ונס כתבה באחרונה פוסט בפייסבוק שבו קראה לצדק חברתי גם למעצבים הצעירים. היא יצאה בעיקר נגד שיטת הקונסיגנציה הנהוגה בארץ, שבמסגרתה המעצבים הצעירים מעבירים לחנויות את הבגדים שעיצבו ללא כל תמורה ומקבלים תשלום רק כאשר אלה נמכרים. גם אז יהיה

עליהם לחכות בין חודש לשלושה חודשים עד שהכסף יועבר אליהם. "בעיה נוספת היא שהחנויות מכפילות את מחיר הבגד פי 2.7", אומרת יובל־ג'ונס. "כתוצאה מכך המחיר לצרכן הסופי הוא לעתים קרובות גבוה מאוד".

 

הדברים עוררו הד ניכר בקרב המעצבים הצעירים. "עליתי על קרקע בוערת", אומרת יובל־ג'ונס. "בתוך דקות קיבלתי המון לייקים ותגובות". יותר מ־400 מעצבים פתחו דיון בפייסבוק, ולאחר פגישה ראשונה הציעה יובל־ג'ונס שיתאחדו במסגרת האגודה הישראלית לטקסטיל ואופנה. עד לאחרונה נחשבה האגודה לגוף חסר שיניים, אך מאז מונו לה מנכ"לית וסמנכ"ל חדשים (ימית ניומן ואופיר לב) הפועלים במרץ לשינוי המצב.

 

יובל־ג'ונס הצטרפה אף היא לפעילות האגודה. "זו בעיקר פעילות שטח של לנסות להבריא את שוק האופנה המקומי, בכל הקשור למעצבים הצעירים", היא מסבירה. "זו קהילה שמתפקעת מרוב מעצבים, וצריכה עזרה. יש כל כך הרבה מעצבים מיומנים שלמדו לתואר בעיצוב, ואנשים מוכשרים, אבל לצערי אין כיום בארץ תשתיות של תרבות לבוש. בכל העולם ממשלות עוזרות למעצבים צעירים, מממנות שבועות אופנה. כאן זה לא קורה. האגודה תצטרך לעבוד בשביל החברים שלה, לתת להם תמיכה, לשמור על זכויותיהם. זה גם מקום שאני יכולה לעזור בו: לנסות להחזיר את מה שהיתה פעם תעשייה ענקית ומקצועית ונהפכה לתעשיית סמרטוטים".

 

במפגש ראשון בין נציגי האגודה למעצבים, שהתקיים בסוף אוגוסט, דנו הנוכחים בחזון של האגודה ובפעילויות שהיא מארגנת - לרבות שבוע האופנה, שעתיד להתקיים בנובמבר בתל אביב. רבים נרשמו לאגודה בתום הפגישה, אבל לדברי יובל־ג'ונס, "יעבור זמן רב עד שנגייס עוד אנשים. קראנו לאנשים להתנדב ולהקים ועדות וגופים שיעבדו בהתייחסות לכל סקטור. אני מקווה שדברים יתחילו לזוז".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x