$
מוסף באזז יולי 2011

שוברים את הקרח

השלגונים כבר הפכו לפרימיום, הגלידה זכתה לגרסאות יצירתיות, ואפילו הפרוזן התחבר מחדש לפרי. רק הקרטיב נותר מאחור - ילדותי, צעקני ומתוק. "כלכליסט" יצא להמציא אותו מחדש בעזרת שלושה שפים וברמן אחד, שחיברו את הצבעוניות של פעם עם טוויסט של טעם. היה קר

גלי וולוצקי 10:4106.07.11

כמו בשוק

קרטיב מסטיק וסוכריות ג'לי

שף קונדיטור ערן שוורברד 

 

"כשאני חושב על קרטיב, אני קודם כל חושב מה ילדים אוהבים. טעמים של מסטיק, סוכריות ג'לי צבעוניות - כל אלו מתחברים לחגיגה מאוד ילדותית וכיפית. כשמכינים קרטיב כזה בבית וטורחים להכין גם את הסוכריות לבד, מתקבל קרטיב טעים שגם מבוגרים יאהבו לאכול".

 

 צילום: עמית שעל

 

שף ערן שוורצברד שימש בעבר שף קונדיטור במסעדת יונתן רושפלד וברשת ארקפה והיה בעלים של קונדיטוריות ארנו ברמת החייל וברמת השרון. כיום הוא שף־יועץ להקמת פרויקטים. בין לקוחותיו מסעדת טוטו בתל אביב וקונדיטוריה־מסעדה חדשה שתיפתח בחודש הקרוב בשוק האוכל המקורה בנמל תל אביב.

 

זיכרון ילדות

 

"להורים שלי היתה חנות למוצרי מזון בהרצליה, כך שכילד זכיתי לטעום ראשון את כל הגלידות והארטיקים החדשים שיצאו. אף על פי שאני זוכר את ההתרגשות בגילוי הגלידות המתוחכמות כמו השוקובו והבומבה, הגעגוע תמיד נשאר לקרטיב כמו פעם, שנשבר בין השיניים, עם הרבה סוכר והרבה טעם. הפייבוריט שלי לאורך כל השנים הוא קרטיב לימון. אין עליו"

 

מתכון ל־10 קרטיבים

חומרים:

500 גר' מים

300 גר' סוכר

20 גר' מיץ לימון

15 גר' מחית מסטיק בזוקה (ניתן לקנות בחנויות לצורכי קונדיטוריה)

אופן ההכנה:

1. מניחים את הסוכר והמים בסיר ומביאים לרתיחה.

2. מכבים את האש, מצננים מעט ומוסיפים את מחית המסטיק ואת מיץ הלימון, ומערבבים היטב.

3. מקררים ומוזגים לתבנית להכנת קרטיבים.

4. משחררים את הקרטיב הקפוא מהתבנית, מקשטים בסוכריות ג'לי ומגישים או שומרים עטוף היטב במקפיא.

 

סוכריות ג'לי תפוז או פטל

חומרים:

125 גר' מיץ תפוזים או 125 גר' מים מעורבבים ב־25–40 גר' תרכיז פטל

25 גר' סוכר (רק אם לא השתמשתם בתרכיז פטל)

6 גר' ג'לטין מומס ב־30 גר' מים

אופן ההכנה:

1. מערבבים היטב את המים והג'לטין ומניחים בצד עד להתגבשות.

2. מביאים לרתיחה את מיץ התפוזים והסוכר או את מיץ הפטל.

3. מכבים את האש ומוסיפים את הג'לטין. מערבבים היטב ומקררים. מוזגים לתבנית לגובה של 2–3 מ"מ ומניחים במקרר עד שמתייצב.

4. קורצים לעיגולים או לצורות אחרות ומניחים על צלחת. משאירים במקרר עד לשימוש.

 

הכי תאילנד

קרטיב חלב קוקוס וקארי ירוק

שפית רימה אלוברה

 

"בחרתי להכין קרטיב של מרק תאילנדי, כי חיפשתי משהו שיהיה שונה ומקורי, ומפני שאת כל עשבי התיבול המשמשים להכנת המנה אני מגדלת בגינה שלי, שבה שתלתי שתילים שהבאתי מתאילנד. אני מטפחת את השתילים הללו כבר חמש שנים - חלקם צמחים שקשה מאוד ולפעמים בלתי אפשרי להשיג בארץ טריים, ועכשיו הם במצב אופטימלי. באירועים פרטיים שאני עורכת אני מכינה לפעמים מקפאים קטנטנים של המתכון הזה, מקפיאה אותם בתבניות סיליקון בגודל ביס ומגישה אותם בין המנות כמרענני חך. הם טעימים ומפתיעים, עם שילוב בין המתקתקות של חלב הקוקוס לחריפות של הפלפלים, ומשתלבים מושלם בין מנות בארוחה באוריינטציה אסייתית".

 

 צילום: עמית שעל

 

שפית רימה אולברה, ילידת קליפורניה, נמצאת במטבח כבר 29 שנים. חיה בישראל משנת 2000 ומתמחה באירועי גורמה פרטיים.

 

זיכרון ילדות

 

"המותג המפורסם ביותר בארה"ב הוא Orangesicle, קרטיב ממיץ תפוזים וגלידת וניל שמאוד אהבתי כשהייתי ילדה. עד היום אני אוכלת אותו בהתרגשות כשמזדמן לי. אני כל כך אוהבת את הריח שלו, עד שפעם רקחתי לעצמי בושם עם ניחוחות וניל ותפוז שהזכיר לי את הקרטיב האהוב הזה. יש לו ניחוחות נפלאים שמרגשים אותי עד היום"

 

מתכון ל־6 קרטיבים

חומרים:

1 קופסת שימורים חלב קוקוס מתוצרת Chaokah

4 כפות רוטב דגים

3 כפות חומץ אורז

שליש כוס מים

3 כפות סוכר דמררה

1 בצלצל שאלוט קצוץ דק

1 גבעול למון גראס, חבוט

3 חתיכות שורש גלנגל, רצוי טרי

6 עלי קפיר ליים

צ'ילי ירוק חריף לפי הטעם (רצוי Bird Chilies)

צ'ילי יבש

1 שן שום כתושה

אופן ההכנה:

1. ממסים את הסוכר עם 2–3 כפות מים. כאשר הסוכר הופך לקרמל, מוסיפים את השאלוט הקצוץ ומטגנים מעט.

מוסיפים את החומץ, המים ושאר המרכיבים מלבד חלב הקוקוס.

2. מצמצמים על אש בינונית־נמוכה עד שהנוזל מגיע למחצית מנפחו המקורי.

3. מוסיפים את חלב הקוקוס ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ללהבה נמוכה, ומבשלים עוד כ־8 דקות. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.

4. מסננים את הנוזל ומקררים אותו.

5. מוזגים את הנוזל המסונן לכלי להכנת קרטיבים ומקפיאים.

6. לפני ההגשה בוזקים צ'ילי יבש גרוס.

 

דם אמיתי

קרטיב בלאדי מרי על מקל סלרי

מוש בודניק

 

"הכנתי את הקרטיב בהשראת סדרת הטלוויזיה האמריקאית האהובה עליי, 'דם אמיתי' ('True Blood'). כשהתקשרתם לספר לי על הפרויקט בדיוק צפיתי בקטע שבו ביל נכנס לדיינר שסוקי עובדת בו ומזמין טרו בלאד, תחליף הדם הסינתטי שהמציאו לערפדים. אני לא בטוח שהוא יתחבב על טעמו של כל מי שינסה להכין אותו, כי הוא יותר ביזארי מטעים, אבל חובבי הבלאדי מרי בוודאי ייהנו ממנו".

 

 צילום: עמית שעל

 

מוש בודניק הוא ברמן תל־אביבי ותיק, בעבר מנהל הבר של הרברט סמואל וממקימי בר הקוקטיילים 223, וכיום מבעלי מסעדת הסושיאל קלאב וגסטרופאב יהודה הלוי.

 

זיכרון ילדות

 

"ברעננה של שנות השמונים לא היו פיצוציות. ליד בית הספר היה קיוסק אחד. הייתי מקבל מאבא שלי מטבע של מאה שקל ישן, בדיוק מחיר של קרטיב, ושומר אותו בתיק עד סיום הלימודים. אז היינו שועטים לקיוסק ומתנפלים על המקרר של ויטמן. הכי אהבתי קרטיב קולה: הייתי אוכל אותו מהר ומתחיל לגנוב ביסים מחברים שאכלו לאט יותר. לפעמים הייתי מצליח להשיג מקל עם הסיסמה של ויטמן ולזכות בקרטיב נוסף במתנה; זה היה אושר בל יתואר"

 

מתכון לקרטיב אחד

חומרים:

10 מ"ל וודקה

110 מ"ל מיץ עגבניות

קורט מלח

קורט פלפל

4 טיפות טבסקו

2 טיפות רוטב וורצ'סטר

10 מ"ל מיץ לימון

אופן ההכנה:

1. להכניס את כל החומרים לשייקר ולנער היטב.

2. למזוג לכוס פלסטיק ולהעמיד בכוס גבעול סלרי. אפשר לתמוך בגבעול עם שתי פרוסות לימון, כך שלא יזוז מהמרכז.

3. להקפיא.

4. לשים די.וי.די של "דם אמיתי" ולהגיש.

 

בניחוח טורקי קרטיב דובדבנים ומי ורדים

שפית עינב ברמן 

 

"הצבעים של הקרטיב הזה נהדרים, מזכירים קרטיב דובדבנים תעשייתי אבל עמוקים יותר. בדובדבנים אני משתמשת הרבה בעונה שלהם, אבל במי ורדים אני לא משתמשת כמעט בכלל, כי זה חומר עם טעם חזק מאוד. במקרה הזה הרגשתי שהם יתאימו לדובדבנים, שגם להם יש טעם עז. שני חומרי הגלם הללו נותנים כאן קונטרה זה לזה, וכשאת נוגסת בקרטיב לא ברור לך אם מי הוורדים הם רק ארומה נוספת של הדובדבן או להפך. אני אוהבת את שילוב הטעמים הזה; הוא עובד מצוין גם כמשקה מרענן עם סודה, כך שאפשר גם לוותר על ההקפאה ולהגיש את המתכון הזה כמשקה".

 

 צילום: עמית שעל

 

שפית עינב ברמן התחילה את דרכה הקולינרית במסעדת אורנה ואלה לפני כ־15 שנה, וכיום היא שפית ובעלים של מסעדת אסיף.

 

זיכרון ילדות

 

"כילדה בבית הספר אהבתי את הרגע הזה לקראת הקיץ, שבו הפעמון צלצל להפסקה, וכולם שעטו החוצה לקנות קרטיבים. ההפסקות היו שקטות מאוד - כולם בחבורות, מרוכזים בקרטיבים, הולכים ומתכסים טיפות דביקות על הבגדים. כשההפסקה נגמרה נשאר מאחור שדה של עטיפות בצהוב, כתום וכחול"

 

מתכון ל־6 קרטיבים

חומרים:

400 גר' דובדבנים טריים

400 גר' דובדבני אמרנה משומרים

100 גר' סוכר

1 רצועת קליפת לימון

חצי ליטר מים

1 כף מי ורדים

אופן ההכנה:

1. מניחים בסיר קטן את הדובדבנים הטריים והמשומרים, קליפת לימון, סוכר ומים ומביאים לרתיחה. 2. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־15 דקות, או עד שהדובדבנים מתרככים.

3. מקררים, מסננים את הנוזל תוך מעיכה של הדובדבנים כלפי המסננת. מוסיפים מי ורדים.

4. קוצצים כוס אחת מהדובדבנים המבושלים ומוסיפים לנוזל. מקררים לחלוטין את התערובת ומוזגים אותה למתקן קרטיבים. מקפיאים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x