• תפריט
פנאי

"הדמיון הוא הנכס החשוב ביותר במלונאות"

ג'אומה טפיאס עומד בראש ארגון רלה א שאטו, שחברים בו 475 בתי מלון בוטיק ומסעדות גורמה בעולם. בראיון בלעדי ל"כלכליסט" הוא אומר שיוקרה כלל אינה קשורה לגובה המחיר שמשלמים, אלא לחוויית הנוחות והאינטימיות שהאורח חש במלון

"יוקרה אינה בהכרח משהו יקר אלא חוויה - משהו שמעשיר אותך כאדם", קובע ג'אומה טפיאס (Jaume Tapies), נשיא רשת מלונות ומסעדות הבוטיק רלה א שאטו (Relais & Châteaux). "ייתכן שברוסיה ובסין יוקרה עדיין מתקשרת למחיר גבוה, אבל לקוחות מלונאות היוקרה מחפשים חוויה מיוחדת וחדשה דווקא במקום אינטימי ונוח, ולכן הדמיון הוא הנכס החשוב ביותר בעולם התחרותי של המלונאות", אומר טפיאס, שמכהן כנשיא הרשת בארבע השנים האחרונות ונבחר בנובמבר האחרון ברוב קולות לארבע שנים נוספות.

 

את רשת רלה א שאטו ייסדו זוג מוזיקאים בעבר, מרסל ונלי טילוי, שרכשו ב־1952 מלון ומסעדה בשם La Cardinale, במחצית הדרך בין ליון לאביניון. הם חיפשו מלונאים ובעלי מסעדות לאורך הדרך מפריז לניצה - כאלה שהציעו את אותן רמות של איכות ומצוינות וחלקו את התשוקה שהיתה להם לבישול מעולה ולאהבת החיים הטובים. בשנת 1954 הם חברו יחדיו ליצירת הרשת, שבתחילת דרכה היו בה רק שמונה אחוזות על הדרך שבין פריז לניצה, ונקראת מאז ועד היום דרך האושר (Route du Bonheur). כיום מאגד הארגון יותר מ־475 חברים ב־57 מדינות באירופה, בצפון אמריקה, ביפן, בסין ובהודו, והשנה נוספו שני יעדים חדשים, טייוואן והונגריה. המלון היחיד בישראל שמשתייך כיום לרשת הוא מצפה הימים בראש פינה, ובעבר היה חבר בה גם מלון אמריקן קולוני הירושלמי.

 

"מלונות הבוטיק והמסעדות באיגוד שלנו חייבים לעמוד במבחן הדירוג שקבעה הרשת, שאותו אנחנו מכנים חמשת ה־C: Character, Charm, Courtesy, Calm, Cuisine (אופי, קסם, אדיבות, רוגע ומטבח)", מסביר טפיאס. "לרשת יש תשעה מפקחים, שבודקים את ההתאמה לקריטריונים. לא מדובר בשאלון אחיד, כי כל האחוזות שונות זו מזו. המפקחים מתבקשים לבדוק את החוויה שהמלון או המסעדה מעניקים בראי התרבות המקומית".

 

ההצטרפות לארגון היוקרתי, שאינו למטרות רווח, אינה זולה. דמי ההשתתפות השנתיים עומדים על 14 אלף או 21,500 יורו, תלוי בגודל האחוזה. בתמורה נהנים החברים מפרסום במדריך שנתי מהודר שהופץ השנה ב־830 אלף עותקים בחמש יבשות, ומקבלים גם עמוד בית באתר החברה, שמציעה גם מרכז הזמנות ומידע. 475 חברי הארגון גלגלו ב־2009 כ־1.4 מיליארד דולר. הרשת גם עורכת תחרויות בין חבריה על פרס האירוח המופתי, פרס ארוחת הבוקר הטובה ביותר, פרס לספא הטוב ביותר, פרס לסביבה, פרס לאווירה, פרס לשירות המצטיין, פרס לטרקלין האירוח ופרס לבית הספר לבישול.

 

כמה מהפונים אליכם מתקבלים לארגון?

"רק כ־10% מהבקשות מאושרות אחרי הבדיקה. במרבית האחוזות אצלנו יש פחות מ־100 חדרים, ולרוב אלה מלונות משפחתיים המנוהלים בגוון אישי מאוד. הבעלים עוסקים בכך כי הם אוהבים את מלאכת האירוח, ומלונאות בעיניהם היא תשוקה. אני הוספתי את המבחן השישי למדרג הבדיקה, שאותו אני מגדיר כיכולת להפתיע. כלומר, אותם דברים קטנים שגורמים לאורח להרגיש נוח, ללא שום קשר למיהו או מהו".

ג'אומה טפיאס ג'אומה טפיאס

 

בראיון ל"ניו יורק טיימס" סיפר טפיאס כי בשנת 2007 ביקרו מפקחי הארגון ב־157 אחוזות באסיה - כולל 50 באוסטרליה ובניו זילנד - ורק 11 מתוכן התקבלו.

 

כניסה לארגון אינה מבטיחה חברות לנצח. כ־25 אחוזות הושמטו ממדריך 2008, ובשמונה השנים האחרונות הושמטו מהארגון 170 משתתפים. "הדבר הקשה ביותר הוא להגיד לחבר שנמצא איתנו לפעמים הרבה שנים שעליו לעזוב", אומר טפיאס.

 

סדנת בישול ביער

 

כמי שנולד לתוך עסקי המלונאות טפיאס חי ונושם את התחום כל חייו. סבו ואביו הם מלונאים ותיקים מספרד, ובשנת 1992 קיבל לידיו את ניהול המלון המשפחתי El Castell de Ciutat בהרי הפירנאים.

 

"לקוחות שמגיעים למלונות הבוטיק שלנו מחפשים את הקשר האישי. הם רוצים שמנהל המלון והצוות יכירו אותם. במקביל הם מחפשים שלווה, נוחות וייחוד, כי זה בעצם מה שמחפש כל אדם שיוצא לטיול".

 

מלון Domaine des Hauts de Loire בצרפת. האחוזות ברשת שונות זו מזו, והן נבחנות בראי התרבות המקומית מלון Domaine des Hauts de Loire בצרפת. האחוזות ברשת שונות זו מזו, והן נבחנות בראי התרבות המקומית

 

בשנים האחרונות זיהתה החברה את המגזר העסקי כפלח שוק נוסף שלה, הוא מסביר. "אחת האוכלוסיות הצומחות שלנו היא חברות מסחריות שמעדיפות לעשות באחוזות גיבושי עובדים ופגישות עסקים. לדוגמה, קבוצת אנשי עסקים שהגיעה לסוף שבוע של ישיבות במלון שלי נהנתה במקביל גם מסיור בהליקופטר על צמרות העצים ומסדנת בישול פאייה ביער. הם חשבו שלא יצליחו לצאת מחדר הישיבות, והדמיון הוא שאיפשר לנצל את מעט הזמן הפנוי שהיה. ברשת מלונות גדולה הכל סטנדרטי, בעוד שאצלנו הכל ייחודי, כך שאפשר לעשות דברים קצת אחרת".

 

אף על פי שכמעט מדי יום הוא במדינה אחרת, טפיאס טוען שלא היה מחליף את העבודה שלו באחרת, כי היא מאפשרת לו, כהגדרתו, "להתארח במלונות הטובים בעולם". עם זאת, בראיון ל"וושינגטון פוסט" התלונן לאחרונה כי הוא מתקשה לשמור על תזונה מאוזנת, בעודו סועד מדי יום - ולעתים פעמיים ביום - במסעדות גורמה. לכן קבע לעצמו את כלל ה"יין, לחם ואוכל". אם הוא אוכל לחם, הוא יוותר על יין, ולהפך.

 

מה מבדיל אתכם ממדריכים כמו Hotels of the World או Leading Small Hotels of the World?

"העובדה שאנחנו בודקים ומאשרים כחברים גם מסעדות. יצרנו שיתוף פעולה בין רלה א שאטו לבין ארגון המייצג כ־160 שפים, שסכום כוכבי המישלן שבהם זכו יחד עומד על 450".

 

מכל המקומות שבהם ביקרת, מה היה המועדף עליך?

"הבחירה קשה, אבל המקום הרומנטי ביותר בעולם לטעמי הוא Villa La Angostura בארגנטינה, שנמצאת במיקום מושלם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x