$
פנאי

משפט האמנות

"העיסוק במשפט חייב להיות עם הוויה תרבותית", אומר עו"ד מיוריאל מטלון ממשרד גורניצקי, המחזיק באוסף אמנות פרטי, כמו משרד יגאל ארנון, משרד שיבולת ומשרדו של שרגא בירן, שאף מציג בחלליו תערוכות מתחלפות

מאיה נחום שחל 13:1909.06.09

אמנות המוצגת במשרדי עורכי דין אינה תופעה חדשה, אבל בשנים האחרונות הפכו חלק מהמשרדים את השטחים הפתוחים למיני חללים מוזיאליים. לא מדובר ביצירות אמנות שהשותפים מביאים מהבית, אלא באוספים של המשרדים שנרכשים בעזרת מומחים לדבר, ואף בתערוכות מתחלפות של אמנים בתחילת דרכם.

 

"תפיסתנו היא שהעיסוק במשפט חייב להיות עם איזושהי הוויה תרבותית", אומר עו"ד מיוריאל מטלון ממשרד גורניצקי. "החיבור לאמנות פלסטית הוא רק חלק מראייה כוללת שאנחנו חיים בארץ הזאת ומחוברים בהוויה התרבותית. זה מופיע אפילו בקוד האתי של המשרד".

 

במשרד גורניצקי, שהוקם ב־1938, מתגאים כי האוסף הפרטי שלהם משקף את ההתפתחות של האמנות הישראלית על פני 70 שנה, ונותן ביטוי למה שקרה במדינה בשנים האלה. מטלון עצמו אחראי על איסוף התמונות ומציין כי לצד גוטמן, שטרייכמן, ליפשיץ וקדישמן מתפתחת בשנים האחרונות מגמה של רכישת תמונות מאמנים צעירים יותר, בשל הצורך להתחדש ולהיות עכשוויים. גם יצירותיהן של שלוש מנשות השותפים העוסקות באמנות מוצגות בגאווה במשרד.

 

תערוכות מתחלפות עדיין לא הוצגו בגורניצקי, אך מטלון מדגיש כי הוא בהחלט מתחיל לחשוב על רעיונות בכיוון ומקווה להספיק לערוך תערוכת צילומים של העיר תל אביב בטרם יסתיימו חגיגות המאה.

 

מי שלקח את העניין צעד נוסף קדימה הוא משרד שרגא בירן, שפותח את משרדיו לתערוכות מתחלפות. מאז המעבר למשרדים החדשים לפני שנה וחצי במגדל המוזיאון בתל אביב נערכו שם תערוכת אמנים צעירים ותערוכת ציורי בתים בצבעי מים, נושא שמתחבר לעשייה היומיומית של המשרד, המתמחה בתחום הנדל"ן.

 

"יש חיבור נכון בין המשרד ליצירה האמנותית", אומרת עו"ד עירית בירן, שותפה במשרד. "זה שילוב של רצון לעודד את הפעילות והיצירתיות בכלל וגם להעניק קצת נשמה לעובדים וללקוחות. יש בזה משהו חי, בועט ויצירתי, שמייצג ערכים שאנחנו מאוד מחוברים אליהם גם כאשר אנחנו עוסקים בעריכת דין".

 

משרד בירן מעוצב באופן שמזכיר בית משרד בירן מעוצב באופן שמזכיר בית

 

מ־16 ביוני תוצג במשרד תערוכה של האמנית יעל סלבין, "חצי הכוס הוורודה". סלבין מכירה את המשרד דרך קרבה משפחתית ומספרת כי החלל להצגת עבודותיה היה עבורה חלק משמעותי בתערוכה: "אמנם מדובר במשרד עורכי דין, אך הוא מעוצב באופן שמזכיר בית. הכניסה היא סוג של הול, ואת המשרדים אפשר לראות גם כחדרים של בית מגורים, ומהבחינה הזו המשרד מאוד התאים. הוא העניק תחושה מאוד טובה - חופש בהצבת התערוכה ובבניית הקונספט", היא אומרת, ומוסיפה: "זהו משרד שלא מציג אמנות בפעם הראשונה, ויש לו אג'נדה בתחום בעיקר כי הבעלים מאוד מחוברים ומאמינים בקידום אמנות ישראלית".

 

כפי שאומרת גם בירן: "עצם העובדה שאתה מאפשר להציג אצלך, פותח את הדלתות ומזמין לקוחות, ואנשים רוכשים עבודות של אמנות ישראלית - זוהי תמיכה באמנות".

 

במקום פוסטרים

 

"אני לא רואה קשר דרמטי בין משפט לאמנות, אבל אני חושב שבסביבת עבודה תרבותית ומכובדת טוב שיהיה טאץ' אמנותי שמוסיף לתרבות העבודה ולתרבות הדיון ועושה משהו טוב לעובדים וללקוחות", אומר עו"ד חגי שמואלי ממשרד יגאל ארנון בירושלים.

 

האמנות, כמו גם המשרדים של ארנון, מחולקים לשניים – במשרד במגדלי עזריאלי בתל אביב מוצגות עבודות אמנות רבות מהאוסף האישי של עו"ד ארנון, מודרניות ברובן. במשרד בנחלת שבעה בירושלים עומדים חמישה בניינים עתיקים משומרים. "שנים היו תלויים על הקירות פוסטרים. בשלב מסוים החלטנו שצריך לעשות שינוי", אומר שמואלי.

 

השינוי נעשה באדיבות עורך הדין הירושלמי ארני דרוק, אספן אמנות שמעבר לעיסוקו במשפט משמש יועץ בכיר למוזיאון ישראל ומוזיאון ארצות המקרא. דרוק סיפר לשמואלי שהוא מחזיק במרתפים אוסף אדיר של יצירות שאיש אינו נהנה מיופיין, והציע להשאיל את ציוריו למשרד כאכסניה להצגת העבודות. מדובר בעבודות צילום וציור ישראליות, בהן של טל שוחט ואמון יריב.

 

"פתאום יש התייחסות לאמנות מודרנית. היא הפכה לנושא שיחה בין עובדי המשרד וזה משמח אותי. ראשית זה הופך את המשרד ליפה ומעניין לעין. שנית, אנשים מתעניינים ושואלים אותנו איפה אפשר לרכוש, ואנחנו כמובן נותנים הפניות לגלריות רלבנטיות ותומכים בהן באהבה דרך זה", מסכם שמואלי.

 

"המשרד שלנו ייחודי בכך שלהבדיל ממשרדים אחרים, שבהם האמנות התלויה היא אוסף של אחד השותפים שאין לו מקום בבית, אצלנו זהו נכס של המשרד, וזה לא דבר של מה בכך לשכנע שותפים להשקיע באמנות", אומר עו"ד ריצ'י רוברטס ממשרד עו"ד שיבולת ושות', המכנה עצמו "ועדת הקישוט" של המשרד. המשרד מכיל אוסף נכבד של אמנות ישראלית עכשווית עם מוטיבים ארצישראליים. האוסף הנוכחי חדש יחסית: הוא התחיל להיאסף לפני כשלוש שנים, עם המעבר למשרדים חדשים, ומכיל עבודות של טל שוחט, אסף בן צבי, יאיר גרבוז, מיכל נאמן, תמר קרוון ורפי לביא.

 

"רכשנו אמנות חדשה כיוון שמה שהיה במשרדים הקודמים לא התאים למקום החדש", אומר רוברטס. "אנחנו אוהבים ומעריכים אמנות וחושבים שזה מוסיף למשרד, מוסיף לעובדים וכמובן לאורחים וללקוחות שמגיעים אלינו. אנחנו עוסקים הרבה בתחום של עסקים בינלאומיים ומארחים אנשי עסקים מכל העולם, וזוהי הזדמנות וגאווה לחשוף את האמנות הישראלית העכשווית הצעירה בפני כולם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x